Skocz do zawartości
IGNORED

Rewelacja czy rewolucja - czyli Sure klasa D

Rekomendowane odpowiedzi

W specyfikacji ma 54V +-10% czy jak się podkręci napięcie to zasilacz będzie mógł dać mniejszy prąd tak by zawsze moc się zgadzała? Od czego zależy prąd maksymalny zasilacza?

To zaleznosci od jakiego zasilacza impulsowego tzn topologia, rodzaj stabilizacji... to po pierwsze po drugie klania sie Prawo Ohma mam nadzieje ze to CI tez troche rozjasni zagadnienie...

Wczoraj odpaliłem mojego T1 , gra to bardzo przyzwoicie, fajne wokale , bass solidnie możne nie ma mega kontroli ale jest ok bardzo ok ,jak na takie małe gówienko . Problem jest z wysokimi , matowe , brak wybrzmień , niby są ale coś brakuje , wyczuwa w się to szczególnie po przesiadce w druga stronę tzn. na lampę SET. Podejrzane są te mundorfy na wejściu , ktoś z tym eksperymentował ?

Problem jest z wysokimi , matowe , brak wybrzmień , niby są ale coś brakuje , wyczuwa w się to szczególnie po przesiadce w druga stronę tzn. na lampę SET

przyzwyczaiło się do tej drugiej harmonicznej:)

daj na we czerwone superiory, pomoże

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Nie wiem co ma wydajność prądowa zasilacza do prawa Ohma?

to ze moc bedzie ta sama a im wyzsze napiecie tym nizsze natezenie tu sie klania prawo ohma............ i odwrotnie.. smps500 a ile taka przyjemnosc?

Dojechały mi dzisiaj oryginalne cewki Sagami. Zalutowałem na początek 7G17B-100M-R, czyli 10uH. Bas się poprawił, góra i środek pozostał taki sam, scena podobnie.

Pogram na tym trochę i spróbuję jeszcze dedykowane w projekcie 7G17B-220 czyli 22uH.

"cytat usunięty przez moderację" -  Bernard le Bovier de Fontenelle

to ze moc bedzie ta sama a im wyzsze napiecie tym nizsze natezenie tu sie klania prawo ohma............ i odwrotnie.. smps500 a ile taka przyjemnosc?

Jak mnie w szkole prawa Ohma uczyli to było im wyższe napięcie tym wyższe natężenie. Ale to dawno było. Może do tej pory się coś zmieniło. :-)

Krzysiek to mam pytanie jesli przetwornica ma moc max 1kw to przy napieciu 2x60 vdc odda tyle samo natezenia co przy napieciu 2x70vdc?? tu raczej nie bo przetwornica nie odda prad bedzie mniejszy przy wiekszym napieciu wiem to z praktyki mimo to juz to wiem od 15 roku zycia.... A jesli trzeba to wrzuce film na youtube dla wyjasnienia pojecia :)

Edytowane przez ThomasWawa

Krzysiek to mam pytanie jesli przetwornica ma moc max 1kw to przy napieciu 2x60 vdc odda tyle samo natezenia co przy napieciu 2x70vdc?? tu raczej nie bo przetwornica nie odda prad bedzie mniejszy przy wiekszym napieciu wiem to z praktyki mimo to juz to wiem od 15 roku zycia.... A jesli trzeba to wrzuce film na youtube dla wyjasnienia pojecia :)

A co przetwornica ma wspólnego z prawem Ohma? W przetwornicy jest ogranicznik prądu co by jej nie spalić.

Radziłbym zaprzestać teraz. Wstyd będzie mniejszy.

Jeżeli na danej rezystancji zwiększysz dwukrotnie napięcie to zawsze popłynie dwa razy większy prąd. Tak było zawsze, tak jest teraz i najprawdopodbniej zostanie tak do końca świata. Na tym polega prawo Ohma.

Czasami to mi po prostu ręce opadają.

Wstyd z czego ze poczatkujacym probuje wytumaczyc co jak w przetwornicy dziala?? i okresla sie pogladem pod prawem fizyki?? niczego sie nie wstydze a przy przetwornicach siedze wiec mozemy podyskutowac .... Fakt w Przetwornicy jest dzielnik napiecia ograniczenia mocy im wieksze napiecie tym mniejsze natezenie do tej samej mocy a o czym ohm mowi NApiecie jest wprost proporcjonalne do natezenia z czego wynika moc i odwrotnie .Czyli moj konttekst jest prawidlowy ...

ThomasWawa, czyli jeśli dobrze zrozumiałem wg. Ciebie P=const. czyli U1I1=U2I2 i to ma uzasadnienie w prawie Ohma?

Edytowane przez konankombo

Możesz dać linka,nie mogę znaleźć :/

Nie mam linka, bo zamawiałem mailowo.

Moc ciagla zasilacza jest wyznaczana na podstawie przyrostu temperatury i jesli zasilacz impulsowy ma 500W mocy i i mozna regulowac w nim napiecie to podnoszac napiecie mozna pobrac mniejszy prad zeby nie przekroczyc mocy znamionowej. Ograniczenie pradowe lub mocowe to juz inna sprawa, zabezpieczenia sa lepsze i gorsze. Nie zawsze przewiduja to co mozna zrobic np zwiekszajac lub zmniejszajac napiecie. To ze zmniejszyszymy 10 razy napiecie to wcale nie znaczy ze mozna zwiekszyc 10 razy prad bo prostownik wyjsciowy moze tego nie wytrzymac. Przetwronica duzej mocy zawsze jest projektowana na konkretne napiecie i prad przy tych parametrach osiaga optymalna sprawnosc wynikajaca ze wspolczynnika wypelnienia sygnalu sterujacego. Liczac do pytania konankombo rzeczywiscie zle podaje przyklad ustosunkowujac dokladnie do prawa Ohma oki przyznaje sie do tego . Ale generalnie porowananie jest dobre do pytania zadanego wczesniej;

Reasumujac Oki zwracam ku tezie Kolegi KrzysiekA.

przyzwyczaiło się do tej drugiej harmonicznej:)

daj na we czerwone superiory, pomoże

Jaką pojemność masz na wejściu? Te superiory są dosyć drogie. Lepiej byłoby większe ale jakoś trzeba minimalizować koszty.

nie próbowałem większych, mniejsze 1 czy 1,5uF mi nie podeszły, 4uF też nie, 2uF wypadł najlepiej

to porównanie było na starych olejach Siemensa, ogólnie są niezłe, ale na tej płytce wolę superiory, chyba sto parę zł para, do prób to trochę drogo, ale do finalnego użytku idzie wytrzymać :)

niestety nic nie chce zagrać od włączenia, układa się wszystko dopiero po paru tygodniach

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

Ja jestem zadowolony z Sure ale z TK2050. Ten co ty masz podobał mi się trochę mniej chociaż zły nie jest. Może kwestia gustu.

Ja jestem bardzo zadowolony z wersji na IRS2092, szczególnie teraz po zmianie częstotliwości pracy na 600kHz i cewek wyjściowych na sagami 10uH. Dla mnie rewelacja.

Też mnie się podoba TK2050, co prawda nie z shure ale też chińskie :)

Zastanawia mnie czemu firma co zrobiła takie fajne kostki zbankrutowała? No bo chyba zbankrutowała skoro nie ma ich już w sieci?

Też mnie się podoba TK2050, co prawda nie z shure ale też chińskie :)

Zastanawia mnie czemu firma co zrobiła takie fajne kostki zbankrutowała? No bo chyba zbankrutowała skoro nie ma ich już w sieci?

Dla mnie to też dosyć duża zagadka.

• Pokaż nowe odpowiedzi