Skocz do zawartości
IGNORED

Kierunek - MBL

piano

Rekomendowane odpowiedzi

to tylko Corona :)

I wystarczy,jak będą fundusze,wtedy można mocniej zaszaleć :).

101 obowiązkowo na bi-wire:)

Koniecznie,sprawdzone nausznie ;).

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

piano - sprzedaj Anacondy, kup drugą końcówkę, i zrób sobie vertical bi amping na kablach 20cm :)

Ew. poproś Adagio aby przerobił ci twoją końcówkę na monosa, i dokup drugi.

A jak już będziesz miał te dwie końcówki do bi-ampingu, to pożyczę ci od znajomego analogowy korektor basu Rives Audio, i sobie ten rezonans po prostu wytniesz :)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

sprzedaj Anacondy

Właśnie o tym wczoraj pomyślałem, sęk w tym, ze ją b. lubię:)

zrób sobie vertical bi amping na kablach 20cm :)

Cały czas o tym myślę:)

to pożyczę ci od znajomego analogowy korektor basu Rives Audio, i sobie ten rezonans po prostu wytniesz :)

Zobaczę czy uda się "pure direct" :) Jeśli nie, to pewnie, Dzięki:)

Zaraz jak sobie pułapek basowych nastawiasz, to będziesz musiał kanapę wystawić :)

Ten korektor ma tylko sens, jak masz oddzielny wzmacniacz na bas. Wtedy włączasz po pomiędzy pre, a końcówkę zasilającą głośniki niskotonowe, natomiast końcówki zasilające środek i górę masz podłączone normalnie, bezpośrednio.

Jak zasilasz zestawy full-range, to też oczywiście można go stosować (takie było założenie konstruktorów), na ale wtedy zapewne ucierpi transparentność góry i środka.

Tak sobie jeszcze pomyślałem, że na próbę to możesz sobie jakieś końcówki impulsowe pożyczyć, albo np. studyjnego Crowna. Podobno na basie się sprawdzają te wzmacniacze, i są tanie.

Rives PARC wygląda tal:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Mogę potwierdzić, że Crown na basie brzmi wystarczająco audiofilsko. Trzeba tylko zwrócić uwagę, czy nie ma chłodzenia wiatrakiem, jeśli komuś to przeszkadza. Ostatnio na basie są konstrukcje w klasie D, które minimalizują wymiary i wyłączają zastosowanie wiatraka. Jakość basu na tym przejściu nie cierpi. Mówię to na bazie doświadczeń ludzi stosujących suby WLM. Pożyczenie takiego pro wzmacniacza dla testu powinno być łatwe. A potem pewnie pozostanie kwestia, czy chce się dopłacać za audiofilskie logo. Wizualnie taka końcówka nie podnosi postrzeganej wartości systemu, ale z powodu dużej mocy pasmo poniżej 100 Hz obsługuje chyba najlepiej. Warto wypróbować.

Zaraz jak sobie pułapek basowych nastawiasz, to będziesz musiał kanapę wystawić :)

O to byłbym spokojny. piano to jednocześnie esteta który chce zachować styl salonu i nie zaburzyć go dużą ilością ustrojów, a jednocześnie jest perfekcjonista. Początkowo 101ki ustawił jak Cardeasy z pułapkami strojonymi na 62hz. Potem zmienił ustawienie wsuwając kolumny w przewężenie co pobudza rezonans 44Hz, ale zyskuje symetrię ustawienia które pomaga w kreowaniu sceny, a wysuwając kolumny z przewężenia osłabia rezonans 44Hz, pobudzając 62Hz. Na adaptację obu częstotliwości mi nie pozwolił z braku miejsca. Choć po pierwszym etapie adaptacji bez pułapek basowych był bardzo zachwycony osiągniętym efektem. Potem się przyzwyczaił i zaczął chcieć pułapki basowe kosztem wyglądu. Pewnie za jakiś czas będzie chciał coś jeszcze. Może sufit? ;-)

www.AcousticLab.pl  Kompleksowe adaptacje akustyczne.
Projektowanie, pomiary, realizacja, doradztwo.

Niestety, aby pułapki basowe były efektywne, muszą być duże. Tu się fizyki nie oszuka. I dlatego uważam, że takie urządzenie jak Rives Parc, może być bardzo pomocne.

Sprawdziłbym też dbpeaker, o którym wcześniej pisałem. W Audio Systemie mają jedną sztukę, i nie wiedzą co z tym zrobić ... może więc ci sprzedadzą po kosztach :) To na pewno dużo nowsze urządzenie niż Parc, ale czy lepsze - trzeba by posłuchać.

O to byłbym spokojny. piano to jednocześnie esteta który chce zachować styl salonu i nie zaburzyć go dużą ilością ustrojów, a jednocześnie jest perfekcjonista.

Panowie-tak nie można ,nie należy jest to wręcz nieprzyzwoite

Jaki perfekcjonista-człowieku opanuj się-ucz sie pokory-bo lata doswiadczeń Cię tego nauczą

Perfekcjonista nie wstawia takich kolumn mbl-a do trzydziestu metrów.......bo to jest metraż na jedną kolumnę mbl-a.

Po prostu sobie tak wymarzył,postanowił,pojechał kupił i wstawił............jest uparty i konsekwentny w swych nic więcej nie mam do dodania.

Piano, ten DSpeaker może być dobrym rozwiązaniem. Trochę poczytałem i są też filmiki o tym na youtube. To jest fińska firma i ma 2 takie urządzenia. Jedno proste do samego basu tylko na RCA i drugie lepsze z bajerami i niedawno ukazała się najnowsza wersja 2.0 Dual Core. Cena tego to ok 900 euro, może to pracować jako korektor całego pasma ale można też zawęzić mu zakres pracy np 16hz-100hz czy do 200hz i wtedy może pracować jako tylko korektor basu. Automatycznie mierzy z mikrofonu akustykę pokoju po czym stara się w znacznym stopniu wyrównać ją. Oczywiście nie udaje mu się zrobić tego idealnie na 100% ale po wykresie widać, że poprawa jest poważna. Są tam wejścia RCA, XLR i cyfrowe. Na całe pasmo bym tego nie dawał ale na sam bas, powiedzmy do 100hz to może być świetne rozwiązanie. Chętnie bym też to przetestował.

SA,

Dziś mam humor nie wąski, bo załapałem grypę od córy i jestem zdechnięty i wkurzony na zmianę, więc proszę, nie denerwuj mnie swoimi uwagami, które są nie na miejscu.

Mam sporą działkę i jak sie uprę, to wybuduje odsłuchowy, ze Ci gacie spadną i żadne gumy od twoich niesmacznych majtek nie zdołają ich przytrzymać.

Ciekawe, ze wszyscy wiedza o tym, ze mam teraz pokój trochę za mały na 101, ale tylko Ty musisz wpadać ze swoimi objawienio-uprzejmościami, mając innych za durni, jakby nie wiedzieli, że 101 są dedyk do nieco większych pomieszczeń.

Mimo tego, kązdy stara się pomóc, doradzić.

Jak napisałeś;

"Nie mam nic więcej do dodania"

Ufam, że dotrzymasz słowa.

Adam,

Dzięki za przypomnienie.Całkiem zapomniałem o parametrycznym Rives Parc, a przecież już chyba w 2006/7 rozmawiałem z Audio Fast na jego temat.

Trochę czasu upłynęło i informacji uleciało, ale zaraz sobie odświeżę.

Dzięki Sylwek,:)

Nie sprawdzałem, ale skoro piszesz:))

W sumie, nie dziwi, bo świadomość forumowiczów dot.warunków akustycznych pracy systemu dalej jest niska, więc pewnie sprzedaż znikoma.Zatem, nie widzę powodów dla których AudioFast miałby sobie blokować kapitał obrotowy na Parc,a.

Jak pisałem, postaram się "pure direct" jeśli to nie pomoże, wtedy rozważę inne opcje o których piszecie.

Nie zawsze odpowiadam, ale cenię sobie sugestie z Waszej strony i żadnych nie lekceważę.

Za wszystkie, bardzo dziękuję, :)

Parca ma mój znajomy, leży nieużywany - jak chcesz (lub Sly) to go poproszę aby wam pożyczył.

czy mógłbyś wkleić linka?-albo pełną nazwę firmy?

Litości ....

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

SA,

Dziś mam humor nie wąski, bo załapałem grypę od córy i jestem zdechnięty i wkurzony na zmianę, więc proszę, nie denerwuj mnie swoimi uwagami, które są nie na miejscu.

Mam sporą działkę i jak sie uprę, to wybuduje odsłuchowy, ze Ci gacie spadną i żadne gumy od twoich niesmacznych majtek nie zdołają ich przytrzymać.

Ciekawe, ze wszyscy wiedza o tym, ze mam teraz pokój trochę za mały na 101, ale tylko Ty musisz wpadać ze swoimi objawienio-uprzejmościami, mając innych za durni, jakby nie wiedzieli, że 101 są dedyk do nieco większych pomieszczeń.

Mimo tego, kązdy stara się pomóc, doradzić.

Jak napisałeś;

"Nie mam nic więcej do dodania"

Ufam, że dotrzymasz słowa.

Nie dasz sobie doradzić-bo już jesteś przecież duży.

Uprzyj się proszę i pokaż swoje możliwości.

Poza tym gacie mam w truskawki i maliny.

Czy zastanawiałeś się,przed zakupem mbl-i 101 czy są odpowiednie do Twojego pomieszczenia?

Chyba nie........a może Cie namówił Palton do tego,i miałeś taki kaprys i kupiłeś.......jesteś WIELKI.

Co Ci doradzać jak i tak zrobisz po swojemu-to jest bez sensu.

Za cene tych mbli składam Ci system grający wybitnie wszystko.

Lubisz widać wchodzić w jakieś egzotyki-po co?

Żurek to jest dobry z białą kiełbaską a nie w audio.

Jakie doswiadczenie w akustyce ma Twój wykonawca?

Próbował zrobić transparenty kable-zapytaj go o to i o efekt końcowy.

Dobrze,że przejeżdżając przypadkiem przez Warszawę nabyłeś cd AR-7.

Chcesz pomocy i doradztwa służę.......ale na twardych warunkach-tzn.stajesz sie wlaścicielem tego co gra wybitnie i jest odsprzedawalne.

Wstyd,że wyjeżdżasz mi z niesmacznymi majtkami to swiadczy jedynie o Twoich kompleksach,a takie uprzejmości zostaw dla swoich

bliskich doradzaczy w audio............wydasz jeszcze ciut kasy nim nauczysz się cokolwiek-gwarantuję Ci to.

Mozesz mnie teraz wyrzucić ze swojego watku-tylko na to Cie stać

Alternatywnie, w zależności od potrzeb:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Robi się pomiar w REW i można robić cuda jeśli chodzi o korekcję eksportuje się po usb.

Ze swojej strony sugerował bym, by dokonywać korekcji w części cyfrowej.

Pozdrawiam

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mozesz mnie teraz wyrzucić ze swojego watku-tylko na to Cie stać

Pewnie, ze mógłbym Cię zgłosić i wyrzucić z mojego wątku, ale ja nie z tych co wołają mamę w obronie i naiwnie liczę, ze sam zamkniesz drzwi z tamtej strony.

tylko na to Cie stać

A.., widzisz. Stać mnie na więcej i też potrafię być milutki.Sek w tym, ze dalej trzymam język za zębami i nie obsmarowuje Cię na AS i nie wytykam twojego systemu.

Ty natomiast zaczynasz puszczać bąki, a to nie ładnie i do tego jeszcze w moim wątku, a to już mega nie ładnie.

Majteczki, to ja Panie szanowny lubię w kropeczki.Truskaweczki i malinki wolę konsumować:)

A skoro już jesteś Łaskawco.., czy twój system jest taki sam jak wtedy, gdy go słuchałem?

Bo Ty Macieju to przeginasz!!!!

Nie dość, że miałeś czelność kupić SOBIE kolumny, które Ci się b. podobają od dłuższego czasu, to jeszcze bezczelnie jesteś z tego zadowolony - jak możesz.....

Powinieneś przynajmniej dać sobie bana w tym wątku;-)

Maćiek

JEST TAK...................chciałeś kupiłeś mbl-e kolumny ok.tylko pewny jestem,ze metraz masz do nich za mały...to nie jest w/g mnie puszczanie bąków.

Widzisz audio to cudowna rzecz jest ..........co nie znaczy abyśmy cudowali)

Tu nie ma mierz siły na zamiary ...........tylko kupuj np.kolumny do odpowiedniego pomieszczenia.

Jeżeli masz tylko na te kolumny patrzeć.........to zakup trafiony kolumny mają coś w sobie,natomiast wiem,ze grają bardzo dobrze,ale w duzo

większej powierzchni-bo maja prezentacje dżwieku dookólnego,a tu potrzeba metrów kwadratowych czyli dużo powietrza.

Maciek smaruj krytyki sie nie boję........chcesz posłuchac to wpadnij-zapraszam.

Zmiany sa,ale tylko na lepsze-bo przede wszystkim thiel 3.7 wygrzany już,doszły lepsze kable,poprawiona akustyka......no i gm-70-graja bajecznie.

Zresztą bedziesz miał możliwość poczytania jak gra u mniie 18-tego................chyba ,że nie bedzie prądu.

pozdr.

Maciek

pisze pod wpływem danej chwili-Ciebie nie obrazam a sprzęt to rzecz nabyta,a jak mi coś nie pasuje-to szrajbuje i koniec.

Przegiałem -sorry,ale jestem już duży i ciut o zyciu i audio wiem.

Napisze jeszcze ,ze Elb swoje wilsony sashe taz miał u siebie wstawione niefortunnie-taka prawda,a kolega nasz Sly napisał wtedy,że jak pokój

jest akustycznie zrobiony to te 24 metry kwadratowe Elba zachowują sie tak jakby to było 50...............a to jest bzdura i nieprawda.

a ja bym spróbował DEQX, jeśli chcesz poprawić tylko bas i zostawić analogową zwrotnicę to wystarczy najtańszy room mate, ale jeśli chciałbyś ... och aktywny podział dla MBL 101 + korekcja to mogło by zabrzmieć bosko

Staryaudiofil

''Za cene tych mbli składam Ci system grający wybitnie wszystko''

Jaki system gra tak świetnie?

Twierdzę,że zestaw który zagra wszystko dobrze,to zestaw który zniekształca,innymi słowy jest nie neutralny.

Przy okazji ja słucham 101-ek w czternastu metrach kwadratowych.

Zdaję sobie sprawę iż to niewiele,niestety póki co nie mam innej alternatywy.

Po mimo tego dzwięk jest magiczny!

Przepraszam za pomyłkę...na szesnastu metrach kwadratowych.

101-ek w 14m2?…o ja p….

Nie marudź przynajmniej słucha a na czym słucha mirek10 na 16m2 ?

Kolumny w cenie mieszkania?

Używając grypsery z wojska: "młody to zawsze zdziwiony"

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.