Skocz do zawartości
IGNORED

Słowniczek audio - poradnik kupującego

justas32

Rekomendowane odpowiedzi

Czasami początkujący w tematyce audio nie rozumieją specyficznego żargonu jakim posługują się sprzedawcy w tym światku.

Oto kilka podpowiedzi jak należy rozumieć niektóre "specjalistyczne" sformułowania używane przy sprzedaży sprzętu hi fi :

Vintage - 40 letni rupel wyrzucony miesiąc temu na śmietnik w jednym z krajów Unii

Okazja - sprzedającemu bardzo brakuje pieniędzy

Obcięty kabel - urządzenie wyrzucone w Niemczech na śmietnik jako nienaprawialne

High End - zdaniem sprzedającego urządzenie jest lepsze od niektórych innych

Kolumny grają ciepło - kolumny nie przetwarzają sopranów ani basów

Kolumny grają bardzo czytelnie - kolumny nie przetwarzają średnicy ani basu, nadmiar sopranów

Świetne brzmienie - w brzmieniu kolumn dominują tony wysokie i niskie

Wybitny dźwięk - w brzmieniu kolumn dominują albo tony wysokie i niskie albo sama średnica

Kolumny mają kopa - kolumny mają dominujący dudniący bas

Audiofilski - najtańszy model renomowanej (w/g sprzedającego) przeważnie angielskiej firmy

Wzmacniacz gra spokojnie - wzmacniacz gra martwym dźwiękiem lub muli

Wzmacniacz dobrze zagra z ... - wzmacniacz ma zaburzoną barwę dźwięku

Wzmacniacz nienaprawiany - wzmacniacz po naprawie

Sprzęt nierozkręcany - sprzęt wielokrotnie rozkręcony

Urządzenie nie działa, nie mam jak sprawdzić - sprzedający sprawdził w serwisie że urządzenia nie da się naprawić

Może się komuś przyda na części albo uda się zreperować - urządzenie zepsute i nienaprawialne, posiadające stare, nikomu niepotrzebne części

Obity róg - kolumny bardzo mocno uderzone w transporcie

Wymienione głośniki - sprzedający wymienił spalone głośniki na najtańsze jakie mu pasowały

Wymienione zawieszenia głośników - kolumny bardzo stare i zakatowane na imprezach

Sprzęt po tuningu - sprzęt nie przetwarza części pasma i mikrodetali - przeważnie ma za mało lub za dużo wysokich tonów

Audiofilskie kable - budżetowy model kabla danego producenta

Kultowy model - stary i zapomniany przez wszystkich model danego producenta

Zainteresowani wiedzą o co chodzi - sprzedający sugeruje że nieznany nikomu model jest powszechnie znany i polecany bo liczy że kupującemu i tak nie będzie się chciało tego sprawdzić

Nie wiem jaki laser - laser do odtwarzacza jest już nieprodukowany

Laser czyta tylko płyty CD - laser w DVD już umiera

Sprzęt DIY - źle grająca próba stworzenia czegoś za pomocą lutownicy

Kolumny nowe, nieużywane - kolumny kilkuletnie, podemonstracyjne

Czemu to ma służyć? Bo na pewno nie intencji podanej przez autora wątku.

Do kolejnej napierdalanki :)

There is no dark side in the moon, really. As a matter of fact it's all dark

Urządzenie nie działa, nie mam jak sprawdzić - sprzedający sprawdził w serwisie że urządzenia nie da się naprawić

To częste oszustwo na Allegro. Obok nie sprawdzane, bo nie mam na czym - wiadomo, że 4 x sprawdzane i zimny trup.

Justas skupił się za bardzo na brzmieniu, ale ma rację, opisy allegro trzeba umieć czytać. I dobrze że zwrócił uwagę na plagę kanciarzy.

Co jakiś czas temat warto odświeżyć - przypomnieć o tym początkującym w świecie audio.

OKAZJI NIE MA !!!! NIE MA NAIWNYCH SPRZEDAJĄCYCH !!!

SĄ TYLKO IDIOCI LICZĄCY NA WYJĄTKOWĄ OKAZJĘ !!!

Sorry za złamanie net etykiety ale te powyższe zdanie polecam wszystkim kupującym używki.

Ten po drugiej stronie ogłoszenia nie jest głupszy od Was - nawet jak bardzo stara się takiego udawać...........

dodałbym jeszcze kilka- sprzęt hi-end- dla miłośników plastiku- tak się nazywa nawet kino domowe za parę stów. a czy nie ma okazji na allegro? ciekawa teoria, sam kupiłem parę używek i to kilku letnich, łącznie z dobrymi wzmakami i cd za parę stówek. tylko trzeba wiedzieć co kupować i od kogo.

sam kupiłem parę używek i to kilku letnich, łącznie z dobrymi wzmakami i cd za parę stówek. tylko trzeba wiedzieć co kupować i od kogo.

I chcesz powiedzieć że za parę stówek kupiłeś Hi-End ?

Wybacz, śmiem wątpić.

Uwierzę iż kupiłeś za parę stówek jakiś tam klocek/klocki których brzmienie Ci odpowiada - ale gdzie tu widzisz okazję ???

Nie neguję tego, że na Allegro można kupić coś grającego w pełni sprawnego, w normalnej dla niego cenie jak za używkę (marka/typ/rocznik).

Neguję tylko okazję, typu mercedes za 10 tysięcy - bo takich nie ma. A wiara w nie jest wręcz magiczna w narodzie - fakt bardzo intensywnie podtrzymywana przez rożnych uczciwych inaczej......... (Bosze broń nie mam na myśli przedmówcy - to uwaga dla ofiar nowego systemu polskiej edukacji)

P.S. Jest tu gdzieś wątek o tzw. okazjach z allegro i ebay - polecam - pouczający ;)

Ale co to za argument - "sprzedającemu bardzo brakuje pieniędzy" i w związku z tym opisuje aukcję jako okazja. To ma być przestroga przed czym ?, czy też opis aukcji, w którym sprzedający stosuje zwrot "wybitny dźwięk" ( może dla niego był wybitny ).

Zawsze kupowanie czegokolwiek-gdziekolwiek, bez względu na to, Allegro czy forum audio niesie ze sobą ryzyko.Doczepić można się do wszystkiego . Ja jedyny plus w kupowaniu na aukcjach dostrzegam taki - taniej niż w sklepie, cała reszta, czyli opisy dotyczące sprzętu trzeba traktować z dystansem, podobnie jak kwieciste, pochlebne recenzje, dotyczące nowego sprzętu.

Pozdrowionka ))

Jak najmniej "wtop" ;-)

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

Ten po drugiej stronie ogłoszenia nie jest głupszy od Was - nawet jak bardzo stara się takiego udawać...........

Ostatnimi czasy zauważyłem nowy trend szukania frajerów "na blondynkę",

a więc zakładamy sobie na allegro czyste konto jako np. ania1982 czy beata27 i rżniemy słodką idiotkę,

która nie wie co sprzedaje, nie rozumie o co się ją pyta, nie umie dobrego zdjęcia zrobić, nie wie jak sprawdzić itp.

czyli ogólnie sprawia wrażenie opóźnionej w rozwoju debilki, która nie wie co to i nie wie ile to może być warte

(bo przecież sprawdzić w google albo archiwum allegro też nie umie) a pelikany łykają takie "okazje".

Najczęściej sprzedawany przedmiot (nie tylko sprzęt audio, bo widziałem ten sam numer np. w dziale komputerowym)

"został w mieszkaniu po współlokatorze, który wyjechał do Anglii i nie ma z nim żadnego kontaktu" bla bla bla...

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

Czyli wg. autora wątku każde ogłoszenie powinno brzmieć tak: "Mam na sprzedaż badziewie. Cena jest za wysoka (powinienem to oddać za darmo, albo z dopłatą). Brzmienie jest do niczego, bo nie ma basu/średnicy/wysokich tonów." Nie ma to jak wrzucić wszystkich do jednego wora. Taki polski pan-świnizm.

Niestety ostatnimi czasy zakupy na Allegro coraz bardziej przypominają rosyjską ruletkę

i faktycznie jeśli ktoś liczy na to, że tam upoluje jakąś niebywałą okazję, to na 99% umoczy tylko kasę.

W dzisiejszych czasach rynkowa wartość towaru jest powszechnie dostępna i ogólnie znana,

wystarczy dwa razy kliknąć w klawiaturę, żeby w trzy sekundy poznać teoretyczną cenę dowolnej rzeczy.

Jak coś jest tańsze niż powinno być i leży na aukcji dłużej niż godzinę, to na bank jest jakaś lipa,

bo gdyby nie była, to już z piętnaście razy handlarze by tą rzecz kupili i wystawili u siebie.

Naukowe teorie mnie nie interesują. Zresztą kogo tu interesują? To jest forum dla audiofilów.

I chcesz powiedzieć że za parę stówek kupiłeś Hi-End ?

Wybacz, śmiem wątpić.

Uwierzę iż kupiłeś za parę stówek jakiś tam klocek/klocki których brzmienie Ci odpowiada - ale gdzie tu widzisz okazję ???

Nie neguję tego, że na Allegro można kupić coś grającego w pełni sprawnego, w normalnej dla niego cenie jak za używkę (marka/typ/rocznik).

Neguję tylko okazję, typu mercedes za 10 tysięcy - bo takich nie ma. A wiara w nie jest wręcz magiczna w narodzie - fakt bardzo intensywnie podtrzymywana przez rożnych uczciwych inaczej......... (Bosze broń nie mam na myśli przedmówcy - to uwaga dla ofiar nowego systemu polskiej edukacji)

P.S. Jest tu gdzieś wątek o tzw. okazjach z allegro i ebay - polecam - pouczający ;)

no nie pisze o hi-end, tylko o przyzwoitym stereo, na jakimś poziomie. jezeli uważasz,że kupienie np. Goldenote Koala za 700zł to nie okazja.....a mam takich przykładów parę........nie pisze o wielu, bo wielu by szczęka opadła.....

Ostatnimi czasy zauważyłem nowy trend szukania frajerów "na blondynkę",

a więc zakładamy sobie na allegro czyste konto jako np. ania1982 czy beata27 i rżniemy słodką idiotkę,

która nie wie co sprzedaje, nie rozumie o co się ją pyta, nie umie dobrego zdjęcia zrobić, nie wie jak sprawdzić itp.

czyli ogólnie sprawia wrażenie opóźnionej w rozwoju debilki, która nie wie co to i nie wie ile to może być warte

(bo przecież sprawdzić w google albo archiwum allegro też nie umie) a pelikany łykają takie "okazje".

Najczęściej sprzedawany przedmiot (nie tylko sprzęt audio, bo widziałem ten sam numer np. w dziale komputerowym)

"został w mieszkaniu po współlokatorze, który wyjechał do Anglii i nie ma z nim żadnego kontaktu" bla bla bla...

jest też nowy trynd... czytałem dzisiaj na alledrogo. wzmacniacz "po mężu" :)ze wzruszenia popłakałem się, cudowna historia... siedzieli razem i słuchali winyli. Nie napisała tylko czy odszedł do innej czy zwyczajnie...zszedł:)

Cena w Kup Teraz akurat zawsze jest za wysoka :)

No tak ..Jak na tym forum mówi się że np wzmacniacz jest wart 500zł to na allegro za chwilę ląduje za 800zł. Tylko dla tego że sprzęt (model) został tu wogóle wymieniony.

Z własnego doświadczenie do tej listy mogę dodać:

Wzmacniacz charakteryzuje się bardzo niskim poziomem szumu - wzmacniacz nie tyle szumi ale dosłownie ssssyczy !.

EDIT:

Magnetofon nie był nigdy otwierany i naprawiany - magnetofon ma wklejoną szybkę (od wyświetlacza) głęboko porysowaną od wewnątrz a nie na zewnątrz.

Albo oddałem nieryśnięty wzmacniacz do serwisu - po naprawie odebrałem porysowany wzmacniacz z dołączoną karteczką :wzmacniacz nosił ślady użytkowania.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

"Niewiele wiem o sprzęcie jednak wiem jak gra !!!Dla tych którzy znają się - wiedzą cóż to za atrakcja.

Stan techniczny jak i wizualny PERFECT !!!

Mąż dbał z pietyzmem o takie rzeczy"

Niewiele wie o sprzęcie, ale stan techniczny perfect 2smiech.gif

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

OKAZJI NIE MA !!!! NIE MA NAIWNYCH SPRZEDAJĄCYCH !!!

SĄ TYLKO IDIOCI LICZĄCY NA WYJĄTKOWĄ OKAZJĘ !!!

Naiwny jestes ze tak naiwnie piszesz.

?👈

Różnie bywa, chyba niektórzy piszą z poziomu własnych doświadczeń...

Niestety na allegro bywa różnie, wszystko zależy od poziomu etycznego sprzedającego..

Mnie boli fakt, że sprzedałem prawdziwie opisane kolumny Dynaudio Contour za chyba 560 zł jakiś czas temu, a teraz ten kto je kupił próbuje je opchnąć na 1490, tyle, że napisał piękny opis - może nawet inspirował się pierwszym postem;-)

Można to sprawdzić, a omijać trzeba!

Kryzys, czy K...stwo???

jak ktos chce mam decka pionka 939 model chyba,teraz nie chce mi sie czytac bo ciemno ale chyba 939,wkazdym razie model najwyzszy swego czasu,mam go od nowosci,ma ze 20 latek ale malo smigany,stan igla poza mala rysa na wyswietlaczu,nie mam pojecia po ile chodza jak wogole mozna taki trafic,na alegro nie widzialem

Ja szczególnie lubię tych, którzy sprzedają sprzęt z prywatnej kolekcji z odciętymi kablami zasilającymi :) Prawdziwi kolekcjonerzy, a po "zobacz wszystkie przedmioty sprzedającego" faktycznie spora prywatna kolekcja sprzętu z niemieckich wystawek i szrotów w stanie gabinetowym, lekko powgniatanym u egzemplarzy, które jechały na na dole paki busa :D

Prywatna kolekcja - do opchnięcia to co na busie pozbierane z wystawek i szrotów

Mnie boli fakt, że sprzedałem prawdziwie opisane kolumny Dynaudio Contour za chyba 560 zł jakiś czas temu, a teraz ten kto je kupił próbuje je opchnąć na 1490, tyle, że napisał piękny opis - może nawet inspirował się pierwszym postem;-)

Można to sprawdzić, a omijać trzeba!

Kryzys, czy K...stwo???

Chyba kur...two. I to polskie.Pierwszy przykład. Pierwszy SACD player Sony scd 1 można kupić na ebay za ok 6000zł. U polaka na allegro- 13 000zł. Oby tylko drugiego przewałkować.

Ależ to dzieje się ze wszystkim, auta też za granicą tańsze. Opisy aukcji na których sprzedawane są samochody wcale zbyt wiele się nie różnią od aukcji ze sprzętem audio (od nowości, do kościoła, full wypas,wymieniony rozrząd,itd.) ;-)

:))

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.