Skocz do zawartości
IGNORED

Auralic Vega - dac doskonały. Wasze opinie.

Rekomendowane odpowiedzi

A w recenzji w Audio-Video jasno stoi, że pod pewnymi względami (dynamika) VEGA jest gorsza od M2TECH Young ...

Witaj,

Tu bym polemimozwał ... oczywiscie Pan Marek Lacki jest bardziej osłuchany ode mnie i pewnie potrafi to ocenić lepiej, ale w/g mnie dynamika z Vega jest co najmniej na poziomie Younga z Palmer a może nawet lekko lepsza.

Widzisz, Pan Marek "ochy i achy" opisywał nt topowego kabla USB WireWorld, a u mnie ten kabel (na tym samym Youngu z Palmerem) nie zagrał lepiej od kabla za 15 zł (tz. różnice pyły praktycznie znikome, co mnie dziwiło). Aż zaprosiłem kolegę aby sprawdził,czy aby ja głuchy nie jestem, ale potwierdził to samo. Jak włączyłem kabel USB JCata do systemu, to byłem w szoku, że kabel USB moż tyle zdziałać (dobrego zdziałać).

Wszystko zależy od systemu. Dlatego też na moje porównanie Femto do Vegi trzeba brać poprawkę. Może w innym systemie Femto zagra lepiej od Vega.

pozdrawiam

Artur

Złote myśli "Słońca hajenda" ... "Lampa szumi, winyl trzeszczy, Ellipticor nie dla leszczy". 

Przyznam, ze interesuje mnie ten DAC od jakiegos czasu i nawet udalo mi sie go wczoraj posluchac w krotkiej konfrontacji z nieco drozsza Resonessence Invicta (starsza wersja z wyjsciem sluchawkowym, choc chcialbym zdobyc jeszcze nowego Mirusa, bo ponoc jest lepszy jako DAC), oba urzadzenia podaja muzyke tak, ze mozna sie wreszcie przy niej zapomniec....jest latwosc wciagania sluchacza w spektakl. Gdybym musial jednak pociagnac za spust, to chyba dociulalbym do Invicty, ta dawala chyba bardziej namacalny rysunek muzyczny, grajac dzwiekiem nieco spojniejszym i precyzyjniejszym zarazem. Niestety, byl to jedynie 2 godzinny sparing, nie bylo wiec szans na jakies doglebne analizy niuansow i mniej oczywistych, w krotkim odsluchu, roznic.

Resonessence - szkoda że u nas nie ma dystrybutora.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ciekawe urządzenie, szczególnie podoba mi się możliwość odczytu plików wysokiej rozdzielczości z kart SD. Kopiuję sobie dane pliki w laptopie z czytnikiem SD na kartę, wyjmuje ją, wkładam do Mirusa i odtwarzam z nośnika bez ruchomych elementów. Fajne i wygodne rozwiązanie.

Ukryta Zawartość

Czy jest gdzieš w W-wie do posłuchania tytułowy dac?

właśnie? czy trzeba z Wrocka kurierem ciągnąć?

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

Widzę same achy i ochy ...

Czytamy uważniej tak?

Vega ma wady tak jak i inne dacki i te za 50-100 kzł. Ale sumarycznie ustanawia wysoki poziom i nie kaleczy przekazu. A to już wyczyn w tym przedziale cenowym.

właśnie? czy trzeba z Wrocka kurierem ciągnąć?

Póki co nie ma sklepu partnerskiego w W-wie. Ale zainteresowanym wysyłam kurierem na własny koszt.

Ciekawe urządzenie, szczególnie podoba mi się możliwość odczytu plików wysokiej rozdzielczości z kart SD. Kopiuję sobie dane pliki w laptopie z czytnikiem SD na kartę, wyjmuje ją, wkładam do Mirusa i odtwarzam z nośnika bez ruchomych elementów. Fajne i wygodne rozwiązanie.

Nad taka implementacja karty SD ponoc trudzil sie Jaromir Waszczyszyn, mnie tez to rozwiazanie wydaje sie byc wielce zgrabnym, eliminujac z toru wszelakie kable USB. Moze bedzie szansa sprawdzic tego Mirusa w najblizszy weekend, jest drozszy od wczesniejszej wersji Invicty ale wciaz w granicach rozsadku no i gra (jak mi powiedziano) spektakularniej od Vegi, zwlaszcza w obszarze niskich skladowych oraz narastania ataku, zatem bas i dynamika.

Panowie ! Litości !

Jeszcze VEGA nie została królem rozsądnej ceny (nie wszyscy zdążyli posłuchać) a tu pojawia się nowy pretendent ...

Za szybkie tempo jak na nasz światek ... to nie rynek smartfonów ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Nad taka implementacja karty SD ponoc trudzil sie Jaromir Waszczyszyn, mnie tez to rozwiazanie wydaje sie byc wielce zgrabnym, eliminujac z toru wszelakie kable USB. Moze bedzie szansa sprawdzic tego Mirusa w najblizszy weekend, jest drozszy od wczesniejszej wersji Invicty ale wciaz w granicach rozsadku no i gra (jak mi powiedziano) spektakularniej od Vegi, zwlaszcza w obszarze niskich skladowych oraz narastania ataku, zatem bas i dynamika.

Ktoś dystrybuuje te urządzenia na terenie Polski czy to import prywatny?

Oswieccie mnie jesli czegos nie rozumiem - jesli taki dac bedzie gral z karty SD, to ja mam trzymac karty SD jak dawniej plyty cd ?

Czyli opisywac karty, jaka muze zawieraja ? Prowadzic rejestr ? A jak z metadata na tych kartach ?

Dla mnie to jakis dziwny pomysl, nawet jesli jakosc dzwieku bedzie bardzo dobra.

Konto w trakcie usuwania

Jplay Magdalena Haliniak

ul. Rymarska 45 lok. 1

53-206 Wrocław

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie slyszalem aby byl juz jakis oficjalny przedstawiciel w polskim kraju (pewnie kwestia czasu). Ja mialem mozliwosc odsluchu w UK.

Oswieccie mnie jesli czegos nie rozumiem - jesli taki dac bedzie gral z karty SD, to ja mam trzymac karty SD jak dawniej plyty cd ?

Ja bym nie trzymal calej plytoteki na pojedynczych kartach SD (tylko na dysku wlasnie), jedynie zgrywalbym sobie pliki z muzyka na taka karte (gdybym uznal, ze lepiej gra), na takiej samej zasadzie, jak plytowcy wyszukuja dany album, zanim go zapuszcza w odtwarzaczu. Zatem to swego rodzaju hybryda aplikacyjna, tyle, ze wyszukiwanie plyt byloby szybsze, zwlaszcza przy duzych kolekcjach i obyloby sie bez kabli USB ;')

Nie slyszalem aby byl juz jakis oficjalny przedstawiciel w polskim kraju

Wystarczy wejść na stronę producenta i przeczytać kto w kraju jest dystrybutorem w "polskim kraju".

Nawet telefon jest podany. (+48) 606 312 189

Edytowane przez marekzawa

heheh już było sporo genialnych urządzeń np. m-dac ;)

a co takiego przełomowego z graniu z pamięci masowej? przecież mnóstwo urządzeń ma możliwość grania z pamięci usb (pendrive). Sam tak słucham cały czas w domu na odtw. sieciowym. I dokładnie jak pisze Pastwa: mam na komputerze pliki a na pendrive wrzucam, co mam ochotę akurat. Albo kupuję 32Gb pen'a i ogólnie sporo wchodzi tam flac'ów więc niespecjalnie muszę się martwić ciągłym przenoszeniem plików...

ogólnie dla mnie to świetna metoda i smiać mi się chce z tej całej zabawy z jakimś softem do kompa, czy wręcz specjalnym kompem do muzyki podpiętym super kablem usb. Komputera to ja w pracy używam ;)

????

Wystarczy wejść na stronę producenta i przeczytać kto w kraju jest dystrybutorem w "polskim kraju".

Nawet telefon jest podany. (+48) 606 312 189

Ukryta Zawartość

Przyznam, ze nie widze polskiego dystrybutora na stronie producenta....mam wrazenie, ze Ty mowisz o Vedze od Auralica, a kolega pytal przeciez o Mirusa (w nawiazaniu do mojej wypowiedzi o nim).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez pastwa

heheh już było sporo genialnych urządzeń np. m-dac ;)

a co takiego przełomowego z graniu z pamięci masowej? przecież mnóstwo urządzeń ma możliwość grania z pamięci usb (pendrive). Sam tak słucham cały czas w domu na odtw. sieciowym. I dokładnie jak pisze Pastwa: mam na komputerze pliki a na pendrive wrzucam, co mam ochotę akurat. Albo kupuję 32Gb pen'a i ogólnie sporo wchodzi tam flac'ów więc niespecjalnie muszę się martwić ciągłym przenoszeniem plików...

ogólnie dla mnie to świetna metoda i smiać mi się chce z tej całej zabawy z jakimś softem do kompa, czy wręcz specjalnym kompem do muzyki podpiętym super kablem usb. Komputera to ja w pracy używam ;)

Mnie to nie przekonuje. Srednia wielkosc dobrej plyty 24/96 to ok 1 GB, pyta DSD to ok 2 GB. Pen czy karta SD 32 GB to kilkanascie plyt. Jak mam wgrywac na pena albo karte za kazdym razem jak chce posluchac muzy to dzieki, to nie dla mnie.

Kupuje plyte w pliku albo fizyczna, wgrywam na 6 TB dysk i potem gram kiedy chce i co chce, tak to winno wygladac. Dostep do biblioteki natychmiastowy, zadnego dotykania kompa i fizycznego nosnika ( pen, karta sd)

Edytowane przez marslo

Konto w trakcie usuwania

Masz sporo racji ale zawsze punkt widzenia zależy od punktu siedzenia.

Średnio plik hires ma 1GB ale tych jest mało. Rip z CD ma 300MB a karty SD są już też większe np 64GB i ripów z CD wejdzie ok 200. Na 10 kartach można nieć 2000 CD. Nie jest to opcja dla kogoś mającego 10000 płyt ale dla wielu może to być jakaś opcja. Na pewno trwalsza niź dyski HDD.

Tak, faktycznie jeśli się słucha hi res to inna bajka. Ja jadę na flac o jakości cd więc pliki są znośnie duże. Poza tym nie mam zamiaru przenosić cdków na pliki. Gram po równo z cd, vinyla, pendrive'a i spotify. I w sumie wszędzie jest dobrze :)

????

Czyli opisywac karty, jaka muze zawieraja ? Prowadzic rejestr ? A jak z metadata na tych kartach ?

Dla mnie to jakis dziwny pomysl, nawet jesli jakosc dzwieku bedzie bardzo dobra.

metadata masz tak samo jak na dysku, a nośnik jak każdy inny, tyle że droższy od CD i łatwo go zgubić.

Tzn? Karty SD są bardziej awaryjne niż dyski HDD?

Nie dość, że bardziej awaryjne (wynika to z ich konstrukcji, jest to założenie projektowe), to jak padną to bardzo marne szanse na odzyskanie czegokolwiek.

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

Na razie niestety tak; procentowo awaryjność dysków SSD jest dużo większa niż tradycyjnych HDD (takie mam obserwacje u siebie w firmie na serwisie po okresie ok. roku)

Tu można trochę poczytać na ten temat:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To dziwne bo w tej sytuacji traci sens cała idea pamięci masowych bez wirujących talerzy magnetycznych. Dyski SSD miały być właśnie trwalsze w przeciwieństwie do dysków HDD które są jednak czasem awaryjne i wrażliwe na upływ czasu.

Dyski SSD nigdy nie zastapia HDD jesli idzie o profesjonalne przechowywanie danych (z muzyka domowa to inna sprawa), a to glownie z racji ograniczen tej technologii, czyli maksymalnej pojemnosci jaka mozna uzyskac dla SSD, a to jest bodaj 1TB, jesli dobrze pamietam. SSD zostaly stworzone w innym celu, jako pamiec mobilna, dla malych urzadzen.

ps. nalezy tez pamietac ze nikt nie wytwarza/optymalizuje pamieci masowych, w tym i dyskow HDD, pod katem odtwarzania muzyki, to juz jest funkcja zaadaptowana przez srodowisko audiofilskie.

Nad taka implementacja karty SD ponoc trudzil sie Jaromir Waszczyszyn

Tak, to słynna SDMusa, która poległa z powodu chęci opatentowania fabrycznych kart SD z materiałem.

Gdyby odpuścili i pozwolili na swobodną edycję nośnika, to aktualna sytuacja mogłaby wyglądać inaczej.

Player o identycznej funkcjonalności to wydatek 500 $

Ukryta Zawartość

Nie ma jako takiego systemu operacyjnego - przemyślana konstrukcja, tyle tylko, że z dalekiego kraju. :)

Na karcie 128 GB spokojnie mieścisz 400 CD, a zbiory trzymasz w "portfeliku". :)

pokrowiec_na_karty_pamieci_hama_vegas_sdswm_przod_404457033.jpg?seed=0.9003027883162641

Ukryta Zawartość

>johny

jak ten Auralic gra w stosunku do Berkeley DACa? - wnioskuję że podobny brzmieniowo i oba mają wyjścia regulowane - jak pamiętasz to napisz parę słów jak grały u Ciebie bezpośrednio na końcówkę?

>johny

jak ten Auralic gra w stosunku do Berkeley DACa? - wnioskuję że podobny brzmieniowo i oba mają wyjścia regulowane - jak pamiętasz to napisz parę słów jak grały u Ciebie bezpośrednio na końcówkę?

Ciężko mi jest oceniać ze wzgledu na zmiany, modyfikacje w serwerze i okablowaniu toru. Tak z pamięci to Bada Dac grał znacznie szczuplej w odwzorowaniu barw i byt lekko szarawy zaś dynamika i bas nieco lepsze, ale ogólna przyjemnosć słuchania to Auralic. Regulacja głośności na plus Bada.

Bada słuchałem po RME Aes 32 z zegarem antelope a Auralica po usb z dedykowaną kartą usb zasilana bateryjnie, tak więc wypadkowych sporo... Ale ogólnie Auralic ma w sobie coś magicznego, co sprawia że chce się słuchać kolejnych płyt mimo jakis tam jego małych odchyłek.

Edytowane przez johny
  • Pokaż nowe odpowiedzi