Skocz do zawartości
IGNORED

Linuxowe granie

Lucky

Rekomendowane odpowiedzi

W Windows urządzenie odtwarzające - DAC może pracować w zwykłym trybie lub ASIO/WASAPI.

W trybie ASIO brzmi zdecydowanie lepiej.

A jak się to ma w Daphile ? Jak zrealizowana jest obsługa urządzeń ?

Dany DAC nie musi mieć sterownika producenta ?

Czy Daphile obsługuje radia internetowe ? A Wimpa ? Są plany uruchomienia takiej usługi ?

Zamierzam zainstalować Daphile na pendrive i wypróbować go. A w szczególności za jego pomocą automatycznie zripować część mojej kolekcji CD. Czy ktoś ma w tym względzie jakieś doświadczenia ?

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

A jak się to ma w Daphile ? Jak zrealizowana jest obsługa urządzeń ?

Dany DAC nie musi mieć sterownika producenta ?

Czy Daphile obsługuje radia internetowe ? A Wimpa ? Są plany uruchomienia takiej usługi ?

W Daphile obsługa urządzeń jest zrealizowana za pomocą "podłącz i zapomnij" :)

Nic nie poprawisz/zmienisz bo nie ma co poprawiać i zmieniać.

Po prostu albo Ci podejdzie od początku, albo powrót do CD czy kasety matki ;)

Natomiast co do obsługi radia internetowego w Daphile, to taka usługa jest jak najbardziej możliwa i działa rewelacyjnie.

Jeżeli chodzi o polskie serwisy stramingowe to na razie działa tylko Spotify, ale jestem w trakcie mailowania z developerem logitech media server (koleś od mysqueezebox.com) aby wprowadził działanie polskich kont WiMP.

Z tego co się dowiedziałem platforma logitech media server jest gotowa do logowania się przez polskich user'ów, ale trzeba zaktualizować jakieś biblioteki które ma wysłać polski oddział WiMP, który oczywiście ich nie wysyła z przyczyn nieznanych.

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Myślę, że to kwestia czasu jak Wimp pojawi się w Daphile.

BeatX - daj znać jak Wimp będzie obsługiwany !

Na razie potestuję Daphile w obecnej formie. Szkoda, że nie będę mógł przeprowadzić bezpośredniego porównania Daphile vs Windows 8 + Jriver ... ;-)

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Myślę, że to kwestia czasu jak Wimp pojawi się w Daphile.

BeatX - daj znać jak Wimp będzie obsługiwany !

Na razie potestuję Daphile w obecnej formie. Szkoda, że nie będę mógł przeprowadzić bezpośredniego porównania Daphile vs Windows 8 + Jriver ... ;-)

Robiłem bezpośrednie porównanie Windows 8.1 + Foobar vs Daphile z pena.

Win 8.1 skonfigurowałem tak:

-stworzony dysk w pamięci RAM -2 GB.W sumie Ramu 4GB

-Foobar zainstalowany w tym ramdysku

-muzę do odsłuchów rzucam do ramdysku

-programem Ashampoo Core Tuner skonfigurowałem system tak,że Foobar gra tylko z pierwszego rdzenia procka i ma priorytet najwyższy a reszta programów z 2,3,4 rdzenia i ma priorytet najniższy.

Specjalnych różnic nie zauważyłem.

Nie gram z daphile, ponieważ nie podoba mi się załadowana lista muzy do odsłuchu.

Przy sterowaniu z androida to groch z kapustą,gdy mam wiele wersji tych samych albumów w różnej gęstości.

Wolę klasycznie widoczne katalogi w danym dysku.

Na foocon pro z androida dla windowsa pięknie katalogi widać i wszystkie podłączone dyski

A i kompa można wykorzystać do innych celów niż tylko muzyka,chociaż u mnie obsługuję tylko muzę.

Filmy,radio,yotube itp gram z popcorna A 300.

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

W daphile tez widac katalogi. W aplikacji Squeezebox jest opcja music folder, przy pomocy której można dowlnie poruszac się po katalogach podłączonych do komputera z daphile dysków,

Muszę sprawdzić.Przez przeglądarkę z laptopa nie widziałem katalogów.Wersj daphile z przed paru miesięcy.Nowszej już nie testowałem.

Dzięki, cenna dla mnie wiadomość.

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

Szczerze mówiąc często z tej mozliwości korzystam - daphile rzeczywiście robi kawały, jesli np. masz pare wersji jednego albumu albo co gorsza przez przypadek te same wersje w róznych miejscach. Z folderami tych problemów nie ma.

• 3 tygodnie później...

Chyba mnie trafi z tym pier..... linuxem.

Zainstalowałem Daphile. Udało mi się wszystko pokonfigurować.

Z lokalnych dysków gra aż miło.

Ale jak do cholery podłączyć mój NAS ? w Windows mój NAS nazywa się MYBOOKLIVEDUO. Muzyka znajduje się w folderze public/shared music/muzyka

Czy w daphile w network drive muszę podawać pełną ścieżkę czy tylko nazwę NAS ? Jaki typ dysku sieciowego wybrać ?

Pomocy !

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Sprawdź jakie IP ma Twój serwer NAS, po czym wpisz w Daphile:

adres_IP/public/shared music/muzyka/

Czyli powinno to wyglądać np tak:

cifs://192.168.1.2/public/shared music/muzyka/

Jeżeli serwer NAS ma przydział na hasło, to składnia w Daphile jest następująca:

nazwa_użytkownika@adres_IP/public/shared music/muzyka/ (w polu "pass" wpisujesz hasło)

Czyli np:

cifs://[email protected]/public/shared music/muzyka/ (w polu "pass" wpisujesz hasło)

Powyższa metoda musi działać, o ile masz prawidłowo skonfigurowany NAS

Ogólnie jeżeli chodzi o udostępnianie folderów sieciowych nie polecam nazw folderów ze spacją.. lepiej spację zastąpić znakiem _

Np. zamiast "shared music" -> "shared_music" itp

Dzięki !

To jednak nie jest system dla przeciętnych użytkowników.

Uruchomiłem Daphile na notebooku. Działał. Jednak jakość dźwięku była gorsza niż na moim dedykowanym PC.

Niestety nie potrafię uruchomić na moim PC - system się uruchamia a potem robi się czarny ekran i koniec. Pendrive jeszcze chwilę pracuje bo się świeci ale nie pojawia się nic. Daphile nie widać też w sieci.

Co może być powodem ? Czy jakieś opcje w BIOS mogą powodować, że system nie startuje ?

Nie ma sprawy :)

Rozumiem, że teraz Twój NAS jest możliwy do zmapowania w Daphile?

Podejrzewam, że instalator nie odpowiada, bo w kompie są aktywne inne napędy niż pendrive z Daphile.

Wystarczy w BIOS wyłączyć wszystkie napędy i powinno pójść.

Tutaj masz tutorial jak zainstalować Daphile:

Ukryta Zawartość

Zastanawia mnie tylko czemu miałeś gorszą jakość dźwięku z laptopa niż z PC - jeżeli za konwersję cyfrowo-analogową robił DAC z interface USB-SPDIF

Widzę tylko jedną możliwość: słabe zasilanie

W takim układzie to urządzenie całkowicie załatwia temat:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Raczej zakup tego konwertera jest zbędny. Piopio ma kartę PPA USB. Ja stawiam na zasilanie z lapka i pobawienie się ustawieniami w Daphile.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Karta PPA USB daje przewagę. I nic tego nie zmieni.

Uruchomiłem Daphile z CD. Wszystko działa. Ale nie da się zapisać ustawień ;-) Niestety próba uruchomienia Daphile z jakiegokolwiek dysku USB kończy się fiaskiem.

Ja mam to inaczej rozwiązane . Po prostu zakupiłem dysk SDD i na nim postawiłem system. Wszystko szybko działa wraz z odczytaniem biblioteki i jej ponownym przeskanowaniem.

Tranzystor to ciemna strona mocy... strzeżcie się jej... I nie dajcie się zwieść, jakoby mocniejsza była... bo jest tylko szybsza... łatwiejsza... a przez to pociągająca tak bardzo... Podczas gdy jasna, lampowa strona trudna jest... cięższa... wyrzeczeń licznych wymaga... ale bać się jej nie musicie... by Twonk

Też wpadłem na pomysł dysku SSD. Jak Daphile uruchomił się z CD to zainstalowałem go z poziomu daphile na dysku SSD. Niestety nie uruchamia się jako dysk USB. Dziś wstawię ten dysk do kompa i zobaczymy. Dziwne, że z pendriva usb daphile startuje ale się wiesza a z CD uruchamia się normalnie ..

Ja miałem podobne problemy zamontowałem do środka i już wszystko działa bez zarzutu. Aha jest nowa aktualizacja do Daphile. Chylę czoła przed twórcą Daphile. Rzadko produkcje komercyjne mają tak często dodawane udogodnienia. Dla ciekawskich jest dodana możliwość ripowania CD z Pre-emphasą.

Też wpadłem na pomysł dysku SSD. Jak Daphile uruchomił się z CD to zainstalowałem go z poziomu daphile na dysku SSD. Niestety nie uruchamia się jako dysk USB. Dziś wstawię ten dysk do kompa i zobaczymy. Dziwne, że z pendriva usb daphile startuje ale się wiesza a z CD uruchamia się normalnie ..

U mnie z dysku USB daphile śmiga aż miło juz ponad miesiąc :)

Accuphase P-450, Visaton Couplet, Visaton Conga, Asus Xonar Essence ONE

Też się skusiłem i postawiłem na dysku Daphile. Bardzo ciekawy soft. Sterowanie przez smartfon. Tylko mam problem z bootowaniem. Kiedy zapisuję zmiany i robię restart, nie chce się uruchomić z dysku. Muszę wyłączyć komputer przyciskiem Power i wtedy startuję. Kila razy instalowałem i za każdym razem to samo. Wina Grub`a?

Panowie a w sytuacji gdy używam 2 komputerów z daphile - jeden jako serwer plików drugi jako odtwarzacz to czy ten pierwszy udostępnia w sieci tylko pliki audio czy także filmy i zdjęcia? Niestety przez najbliższe 2 tygodnie nie będę w stanie tego sprawdzić - delegacja.

a co to jest ALSA?

Chodzi o regulację głośności

Ukryta Zawartość

Nic nowego,jednak daphile rozwija się w dobrym kierunku.

Ukryta Zawartość

ALSA to Advanced Linux Sound Architecture, czyli system obsługi dźwięku w linuxie - jest to zestaw modułów jądra zawierajacy między innymi sterowniki kart dźwiękowych. Regulacja głośności to tylko jedna z funkcji.

Ukryta Zawartość

Coś lepszego znajdę :) ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Coś lepszego znajdę :) ?

wow! niezłe cacko :D

Gdybym nie miał już Fujitsu S550-2, to brałbym to maleństwo w ciemno.

Jest idealne do PC Audio ;)

Ukryta Zawartość

Hmmm to wygląda na to, że sobie zakupię.

Czy ktoś ma doświadczenie jak Daphile radzie sobie z dużymi playlistami na 1 Gb pamięci?

Czytałem że serwer sie wywala :/.

No i wtedy musiał bym podpiąć jeden dysk na system a drugi z muzyką.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.