Skocz do zawartości
IGNORED

Tonsil Hi-End

Kubri

Rekomendowane odpowiedzi

Nazwa "Tonsil" jest od początku kiepska, bo to łacińska nazwa migdałków, co przeszło na angielski, francuski i niemiecki. Taki sobie strzał we własną stopę, choć znając uwarunkowania trudno było wymagać znajomości języków od PRL-owskich decydentów.

W Polsce niestety marka jest kojarzona przez pryzmat Altusów, sam pamiętam imprezkę onymi nagłośnioną, gdzie wojowałem z equalizerem żeby nie jazgotało i poniosłem totalną klęskę.

Dlatego chyba jednak perspektywy marki na przyszłość są słabe.

Co do samej konstrukcji - 15cm wooferki basu nie dadzą, choćby 8 na kolumnę ich było. Pytanie ile z nich jest aktywnymi głośnikami a ile membranami biernymi, sam bym podzielił w proporcji 3:5.

Czy to możliwe ?

Najnowsza odsłona zestawów o mitycznej nazwie "Omega".

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Możliwe, ale co?

Zgadzam się w pełni z sly30. Czasy komuny, kiedy Altus kupowało się spod lady bo nic innego nie było, dawno za nami.

Jestem Polakiem, więc jest rzeczą zrozumiałą że życzę firmie Tonsil samych sukcesów, nie zmienia to faktu że w życiu kieruję się realizmem.

Odwoływanie się do chlubnych tradycji sprzed 20 lat ma sens o ile te tradycje są kultywowane, firma ma ustaloną pozycję na rynku i przez dłuższy czas oferuje produkty z średniej półki, na które jest spore zapotrzebowanie. Przykładem może być Harbeth, Spendor itp. Tonsil jak dla mnie nigdy na dobre nie zaistniał na średniej półce. To były po prostu produkty budżetowe.

Obawiam się że ani nazwisko Kaufmanna, ani 10 głośników cudu nie uczyni.

a co to ma do rzeczy?

Chyba żartujesz. Jak to co? Ta sprawa ma zasadnicze znaczenie.

Ukryta Zawartość

Podobno Światowid z Myszkowa, we współpracy z Carlem Miele z Gutersloh szykuje pralkę nowej generacji - Frania 2.0

W czasach pradawnych używałem z powodzeniem ZG-40, uzupełnione o wysokotonowiec peerlessa.

Podobno Światowid z Myszkowa, we współpracy z Carlem Miele z Gutersloh szykuje pralkę nowej generacji - Frania 2.0

W czasach pradawnych używałem z powodzeniem ZG-40, uzupełnione o wysokotonowiec peerlessa.

ROTFL, usmialem sie jak norka :)) +1

Obawiam się że ani nazwisko Kaufmanna, ani 10 głośników cudu nie uczyni.

Tak to jest, jak się bierze pod uwage tylko jeden mechanizm marketingowy (skojarzenie z Morelem, swoja droga u nas kolumny praktycznie nie istniejace na rynku, czyzby wiec Tonsil planowal podboj rynkow swiatowych?), zapominajac o innych. I faktycznie: te migdalki to troche lipa (kto mial wycinane, to wie jakie to "fajne" hehe), podobnie jak u nas nazwa Copulare ;-)

Swoja droga, dobrze, ze chlopcy "juz teraz" reaktywuja marke, a nie czekaja kolejnych 20lat, bo mogliby sie nie zalapac na pokolenie, u ktorego ta nazwa przywoluje jakiekolwiek wspomnienia..

Ja postuluje maloseryjne wznowienie radia Szarotka. Ofkors lampowe ma byc i z zielonym okiem, do tego koniecznie obudowa vintage, tylko dzwiek porządny.

--

Jeśli chcesz poznać cywilizację...posłuchaj jej muzyki - Konfucjusz

Gość merlin19803

(Konto usunięte)

A ja mam ciagle Tonsil Mildton ,w domku letniskowym, tylko gwizdki wymieniłem bo padły. Jak ktoś życzy to zrobię zdjęcie i wkleję. Grało to u mnie z Radmorem a potem wieża JVC. I tak mam do dziś. Wszystko sprawne:)

...Byłem ostatnio w Rumuni w pewnym małym miasteczku,wchodzę do knajpki (pabu) a tam stoją Altusy 110 , trochę okurzone ale grały ,jak mówił właściciel -od 25lat.

Bardzo podobne rozwiązanie stosowała już 4 lata temu firma TAUFEL. Tylko patrząc na wygląd to ten Tonsil trochę nie z tej epoki.

Ukryta Zawartość

Dodatkowo w tych Taufelach można było włączać lub wyłączać poszczególne głośniki basowe tak aby idealnie dostroić kolumnę do pomieszczenia.

Ukryta Zawartość

Wiecie, co? Dawne studium, zwane "Omega", chociaż wyglądało.... teraz, gdyby ktoś wrzucił obecną omegę do tematu "nasze kolumny diy" (bez opisu), chyba byłaby poniżej średniej. Dla przypomnienia, choć fotka słaba.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te nowe Tonsile wyglądają jak by ktoś chciał odgrzać starego kotleta. Tak jak by projekt tych kolumn powstał w latach 90' a teraz ktoś go wynalazł na dnie szuflady i jedyną zmianą jaką zrobił to zamienił zwykłą okleinę na modny czarny lakier. Może i to będzie grać ale za 15tyś zł to to jeszcze musi jakoś wyglądać. No i gratulacje dla Pana stylisty za wielkość i umiejscowienie logo. Gorzej już chyba się nie da!!!

Gość jarek&ania

(Konto usunięte)

Proponuje poczytać komentarze poniżej artykułu o Tosilach.

Można spotkać te same twarze, te same pierdoły o tych samych tematach audio.

Poniżej zacytuję jednego z nich a jest nim nikt inny jak nadworny pajac Audiostereo XYZPaweł !!!

"Koledzy - tu nie chodzi o to, czy kogoś stać, czy nie.

Większość sprzętu "audiofilskiego"(tfu) przy wszelakich pomiarach okazuje się podobna albo gorsza od solidnej średniej sprzętu renomowanych producentów (np Yamaha, Onkyo, HK itp) a kosztuje 10-50 razy więcej.

Audiofile (tfu) twierdzą jednak, że oni słyszą różnicę, że jak podłączysz kabel chinch (dla audiofilów: interconnect) za 10k zł zamiast starego za 5k zł, to nagle: "Scena nabiera głębi, basy stają się cieplejsze, soprany przestają razić uszy" (błeeeeee)

Jak udowodniono w wielu testach ABX w których brali udział audiofile (tfu, tfu, tfu), to nic innego niż "dźwiękowy efekt placebo", ale jak ktoś wydał dziesiątki tysięcy w swojej walucie to w jakiś sposób to musi uzasadnić - więc zaczyna słyszeć, to czego nie było słychać przedtem.

Wracając do tematu - te głośniki mają się nijak(chodzi o cenę) do "Audifilskiego" (tfu) świętego grala

polecam Blog"

rahl (1374) dziś, 10:01

Hehe...to marki amerykańskie są góówno warte. Gdzie jest Kodak, gdzie jest PANAM.

Krell to też góówno, dobry pomysł na sprzedaż aluminium w cenie 100 razy wiekszej od rynkowej.

Brawo Tonsil.

A ja mam ciagle Tonsil Mildton ,w domku letniskowym, tylko gwizdki wymieniłem bo padły

Miałem kiedyś Tonsile na działce i jak mi je ukradli to omal nie padłem ....ze śmiechu, także spij spokojne.

Pozdrawiam

A kto jest dziś właścicielem marki Tonsil?

Po zakładach została kupa gruzu, nawet komorę bezechowa zburzyli... Barbarzyńcy.

o matko.. byłem tak kilka razy, myślałem kiedyś zawieźć dzieciaka... Debile do kwadratu.

Omega Maestro

Ukryta Zawartość

post-51116-0-10370600-1391804108_thumb.jpg

post-51116-0-12107200-1391804109_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Omega-Zeus

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

przepraszam ale tamto zrobiłem źle. Już się poprawiam, nie mogłem się powstrzymać, ma być Omega-Zeus to jest, hehehe...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Te nowe Tonsile wyglądają jak by ktoś chciał odgrzać starego kotleta.

Do panierki z nim...:)

Ale to też nie pomoże.......

Ostatnio słucham na tym co mam i jestem z tego zadowolony:)))

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Czyli co ? - kolejne audiofilskie "marszczenie Freda" ?

No bo który z Was tych kolumn słuchał, że się tak autorytatywnie na ich temat wypowiada ?!

Opinie o brzmieniu, bazujące jedynie na PRLowskich korzeniach firmy, "migdałach" w nazwie i innych pierdach naprawdę trudno się czyta, a jeśli już to z niedowierzaniem.

Zwłaszcza z niedowierzaniem, a to dlatego że wypowiadają je ludzie mieniący się być audiofilami.

Zwłaszcza z niedowierzaniem, a to dlatego że wypowiadają je ludzie mieniący się być audiofilami

Czytam i nie wierzę 51 wpisów negatywnych od audiofilów którzy nie słyszeli tych kolumn.....

Ludzie kupuja OCZAMI. Jesli obok stalaby dawna omega, nikt na nowa nie zwrocilby nawet uwagi. Moze pozniej ktos wpadlby na pomysl ich posluchac, ale wtedy stara zapewne gralaby pierwsza, a nowa musialaby zagrac 77 razy lepiej, by ktos ja kupil.

Czytam i nie wierzę 51 wpisów negatywnych od audiofilów którzy nie słyszeli tych kolumn.....

Mnie z kolei, trudno uwierzyć, że przez rok bytności na AS tego nie zauważyłeś!? Zatem, informuje, że to taka nasza lokalna tradycja.

Tak jest ciekawiej, bo co by było, gdyby wszyscy się rzetelnie wypowiadali;

post 2

- nie słyszałem...

post 3

- nie słuchałem...

post 4

- nie widziałem...

Nuda co???:)

A tak się coś dzieje:) i wątek dostarcza więcej emocji, niż słuchanie tych kolumn!

Powinno być:

-nie słyszałem ale Tonsil to nie może zagrać

-nie widziałem ale po zdjęciach widać,że wykonanie nie na poziomie

Niech wyjdą i niech Tonsil przeprowadzi ślepy test z jakimiś audiofilskimi markami i zobaczymy co te nowe produkty rodzimego producenta są warte a tak to nie ma co bić piany :-)

Tak jest ciekawiej, bo co by było, gdyby wszyscy się rzetelnie wypowiadali;

A kto tu pisze o brzmieniu? Może i grają wybitnie jak za 15tyś lecz nie wyglądają nawet przeciętnie jak za taką kwotę.

Ok macie racje. Powinno być napisane tak….

- To prawda, że jeszcze ich nie słuchałem ale znam firmę 30 lat, znam wiele modeli, które ta firma wypuściła, sam miałem kilka różnych modeli i wiem, że firma ta NIGDY nie wypuściła dobrych kolumn nawet w latach swojej świetności!! Tym samym mam prawo przypuszczać z dużą dozą pewności, iż teraz gdy firma jest praktycznie bankrutem, tym bardziej jej produkt nie ma prawa dobrze zagrać. Szczególnie, że wymagania klienteli dziś są dalece większe niż było to w latach świetności Tonsila. Czy uważam, że odniesie sukces rynkowy?…Nie, nie odniesie, jestem pewien, że nie odniesie. Czy chciałbym ich posłuchać?…z ciekawości można by rzucić uchem ale nie czuję takiej potrzeby.

Krótko i na temat.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.