Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki kabel do biwiring'u ?

okularnik

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, szukam kabla głośnikowego, który podłączę w bi-wiring do dolnego pasma, wyjątkowy w średnicy w cenie do 5-6 tyś. Do tej pory testowałem - Albedo Personal (oczywiście srebro - rewelacyjny w biwiring'u do górnego zakresu bardzo dobry w basie ale sucho w średnicy), Harmonix 120 ( bez wyrazu płasko nijako ), Kondo ( nie pamiętam symbolu, miedziany ) Z góry dziękuję za jakieś typy. ( wzmacniacz-ML no. 383; głośniki-Dali Helicon 400).

https://www.audiostereo.pl/topic/109644-jaki-kabel-do-biwiringu/

Kabel za 5-6 tys PLN, nawet do kolumn za 24 tys / para? Wyrzucanie pieniędzy w błoto. Chcesz coś poleprzyć ? - OK, ale nie tędy droga. Już prędzej by coś dał bi-amp ... choć przy pasywnym podziale jest to rozwiązanie mocno siłowe. Kolejna sprawa to akustyka. ... ale nie kable za 5-6 tys zł! Ślepe testy dowodzą że to voodoo (bo realnie kabel z miedzi o przekroju np. 6mm kw zagra tak samo jak kabel z miedzi o przekroju 6mm kw firmy audiofilskiej).

Biwiring może być ciekawą alternatywą - dla mnie przynajmniej. Po półtoramiesięcznym koszmarze wyplatania 3 x 3 x 3 x par skrętki Ethernet Cat5 ( tej, co chodzi do jednego GIGA-bita ), jakoś nie widzę w sobie motywacji, aby wypleść "uniwersalną" skrętkę o "słusznym" przekroju, czyli np. 3 x 3 x 3 x 3 x 3 ... To by była masakra, ręce by odpadły, choć przyznaję, że wtenczas indukcyjność własna takiego kabla by spadła do wprost absurdalnie niskiego poziomu.

Stąd też chyba w najbliższym czasie rozważę bardziej "mięsiste" rozwiązanie w zakresie pędzenia samej skrzynki woofer'a, natomiast ten mój 3 x 3 x 3 x Ethernet dam na pudełka średnio-wysokotonowe, czyli tam, gdzie ten kabelek naprawdę będzie wymiatał.

Przy wyplocie 3x3x3 = 27 par, dla jednego metra bieżącego (tam i powrót):

Indukcyjność wynosi około 150~160 nanohenrów

Pojemność wynosi około 5 nanofaradów.

Stała dielektryczna - jak dla polwinitu, bo nie chciało mi się kombinować i szukać Beldena na bazie politetrafluoroetylenu, czy też łatwiej dostępnego w Europie fluorowanego etylen propylenu.

Dla mnie najistotniejsza była niska indukcyjność.

Dla mnie pojemność kabla głośnikowego jest drugorzędna.

Szczegóły tutaj:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A jeśli chodzi o kabelek basowy, to rzeczywiście, solid core o słusznym przekroju - potrafi zapewnić ciekawe efekty odsłuchowe. Problem w tym, że solid core w wydaniu 10mm2 może być trochę nieporęczny ... no, chyba że płaskownik ....

Wiem coś na ten temat, o sztywności takich płaskowników, bo właśnie nawijam powietrzne cewki do woofera, takie po 3kg, 5,2mH / 0,09 ohma, na bazie płaskownika 7mm2. Już dwa ćwierć zwoje nawinięte. Leży to pod ściskami stolarskimi, do wieczora, potem kolejne ćwierć zwoju ... oj, zejdzie się czasowo z tym nawijaniem.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Niesamowite ilu to głuchych krąży po zakładce Hi-End. I jeszcze punkty zdobywają od innych głuchych.

To nie głusi. Wręcz przeciwnie. To ci, którzy do słuchania uzywaja uszu, a nie oczu.

Ramses

Dzięki za propozycję. W weekend będę go miał do testów. Zobaczymy.

Takim kablem mógłby się okazać Van den Hul Revelation lub najniższy model z nowej serii 3T.

Warto spróbować. Można pożyczyć w HiFi Reference.

Dzięki. Rozmawiałem o wypożyczeniu z audio systemu wawie. Być może w przyszłym tygodniu uda sie go posłuchać.

Witam, szukam kabla głośnikowego, który podłączę w bi-wiring do dolnego pasma, wyjątkowy w średnicy w cenie do 5-6 tyś. Do tej pory testowałem - Albedo Personal (oczywiście srebro - rewelacyjny w biwiring'u do górnego zakresu bardzo dobry w basie ale sucho w średnicy), Harmonix 120 ( bez wyrazu płasko nijako ), Kondo ( nie pamiętam symbolu, miedziany ) Z góry dziękuję za jakieś typy. ( wzmacniacz-ML no. 383; głośniki-Dali Helicon 400).

Ukryta Zawartość

Nie żartuję !

Spróbuj tego Qeda . U kilku forumowiczów zastąpił bardzo drogie kable .

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie żartuję !

Spróbuj tego Qeda . U kilku forumowiczów zastąpił bardzo drogie kable .

Też jestem zdania, że tani kabel może zaskoczyć swoim brzmieniem. Tak jest z moim profigoldem oxypure ( 100 PLN/m) który ładnie gra ale niestety scenę ma do bani.

Ukryta Zawartość

Bardzo wiele osób chwali Ramsesa.

Jeżeli nie trzeba do tego dużo dopłacać, to warto kupić wersję bi-wire kabla, choćby po to aby pozbyć się tych tragicznych zworek. Kto choć raz robił eksperymenty zworki vs dobry kabel, wie o co chodzi.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

ja sie tez na ramzesa czaje z tym ze na wersje tri-wire (performance 6 maja potrojny port)

TIdal Audio Contriva Diacera SE / Denafrips Terminator+ 12th / Denafrips arce / Monobloki Purifi 1et9040ba / Denafrips Athena / Velodyne Sc1250 +  Wilson Benesh Torus

Bardzo wiele osób chwali Ramsesa.

Jeżeli nie trzeba do tego dużo dopłacać, to warto kupić wersję bi-wire kabla, choćby po to aby pozbyć się tych tragicznych zworek. Kto choć raz robił eksperymenty zworki vs dobry kabel, wie o co chodzi.

Chwalenie Ramsesa polega na tym,ze nie jest to NEUTRALNY KABEL...........jest to typowy zamulacz.

Teraz taka jest wsród słuchaczy i producentów moda,że systemy dają po uszach fest a czasem też bardzo okropnie-pól godziny słuchasz i masz dość,a Ramses łagodzi brzmienie...........Elb nie wierzysz zapytaj Stefka-on Ramsesem ujarzmił kiedyś swoje podstawkowe MBL.-taka prawda jest.

Ramsesa to mozna smiało porównać do tych szwedzkich bakielitowych ustroi akustycznych,które to kupuja pseudo-audiofile-zaraz to wytłumaczę.

Jak sie słucha z samplerów,mając niedopracowany tor cyfrowy i kolumny Wilson Audio z wysokotonowym z CHIN to bakielit musi zmiękczyć dzwięk.

Jak sie słucha z samplerów,mając niedopracowany tor cyfrowy i kolumny Wilson Audio z wysokotonowym z CHIN to bakielit musi zmiękczyć dzwięk.

Sądzisz że to działa?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Kimber BiFocal XL. Najlepszy z tanich, dedykowanych do bi-wiringu kabli. Używkę da się kupić za 4-5 tys. zł, w zależności od długości.

http://www.kimber.com/products/loudspeakercables/bifocal/xl/

Przetestowałem ramsesa. Ogólnie rzecz biorąc REWELACJA. Kabel na pewno nie jest zamulaczem. Gra otwartym pełnym dźwiękiem. Wspaniały w średnicy i wysokich zakresach. Bardzo dobry w basie. Szczegółowy, rozdzielczy, bez niepotrzebnych rozjaśnień. W nagraniach pojawiły się piękne długie wybrzmienia np. tależy perkusyjnych. Gitary akustyczne grają o wiele szczegółowiej z rozbiciem na najmniejsze muśnięcie strun. Kabel ogólńie bardzo melodyjny, energiczny i jednocześnie ciepły. Znacznie poprawił brzmienie źle nagranych płyt. W nagraniach symfonicznych pojawiła się energia, w wokalach naturalność. Nie wiem czy jest neutralny, gra na pewno inaczej niż wszystkie do tej pory testowane kable. To jest moje brzmienie, tego szukałem.

Przetestowałem ramsesa. Ogólnie rzecz biorąc REWELACJA. Kabel na pewno nie jest zamulaczem. Gra otwartym pełnym dźwiękiem. Wspaniały w średnicy i wysokich zakresach. Bardzo dobry w basie. Szczegółowy, rozdzielczy, bez niepotrzebnych rozjaśnień. W nagraniach pojawiły się piękne długie wybrzmienia np. tależy perkusyjnych. Gitary akustyczne grają o wiele szczegółowiej z rozbiciem na najmniejsze muśnięcie strun. Kabel ogólńie bardzo melodyjny, energiczny i jednocześnie ciepły. Znacznie poprawił brzmienie źle nagranych płyt. W nagraniach symfonicznych pojawiła się energia, w wokalach naturalność. Nie wiem czy jest neutralny, gra na pewno inaczej niż wszystkie do tej pory testowane kable. To jest moje brzmienie, tego szukałem.

Poproszę z nim do mnie na testy-zobaczysz co to jest rewelacja,a raczej usłyszysz.

Jesli masz ostro grający system to może być niewatpliwie strzał w dziesiątkę-bo przy neutranym systemie to muł-brak szczegółów wybrzmień-itp.

I bardzo dobrze ;).

Bo kabel jest fantastyczny,a u nas mało znany.

Najlepiej gra w komplecie z interkonektem,bez problemu broni się w konfrontacji z kablami wielokrotnie droższymi.

Miałem u siebie,a także byłem świadkiem wielu porównań tego kabla ze słynną konkurencją.

Herbie Hancock:"Czasami nie wiem,co mam grać - wyznałem."

Miles Davis: "To nic nie graj"

• Użytkownicy+

Wpisy nie związane z tematem, jednak istotne z punktu widzenia jakości forum, przeniosłem do tematu "rozmowy na luzie"

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.