Skocz do zawartości
IGNORED

Czy to ma grać czy wyglądać ?

_Ged_

Rekomendowane odpowiedzi

MarkN dzięki za obszerne wyjaśnienia.

Panowie - RelT5 brumi, tzn. słychać jak pracuje, nie przez głośniki tylko samo urządzenie.

Znacie może jakieś ciche/bezgłośne suby ?

seria S RELa :) - nie brumi

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

• 3 tygodnie później...

Podsumowanie poszukiwań monitorów do małego pokoju.

Słuchałem w sumie 5 par głośników:

1) B&W CDM1 SE

2) Acoustic Energy Aegis Evo One

3) Franco Serblin Accordo

4) Akkus RedWine 71

5) stare Grundigi mojego kolegi

6) Equilibrium Ether

W skrócie:

1) B&W - wszystko niby na miejscu, scena wąska, bas jest, średnica - OK. Całość - Bowersy odpadają, serio. Góra pasma na B&W jest dużo słabsza niż na Accordo (wokal, fortepian).

Zostały przeniesione do telewizora i dalej są napędzane Denonem 1500.

2) AE Aegis Evo One - dobre głośniki, ze świetnym basem, czasami wydawało mi się, że jest go za dużo. Za te pieniądze (700 PLN) - super !

B&W oraz Acoustic grały równym pasmem, nie było tam jednak tej magii co w Accordo.

3) Franco Serblin Accordo

Grają przepięknie. Genialne scena, lepsza niż najlepszych słuchawek, wydaje się, że stoi przed nami wokalista.

Accordo świetnie grają również górne i środkowe pasmo dźwięku. Lubię ten sposób prezentacji - bardzo dużo się dzieje na górze. Fortepian, wokale, instrumenty smyczkowe - to moje dźwięki.

Scena w Accordo jest genialna, szeroka, głęboka, cudowna. Niesamowite co się z nią dzieje jak się kolumny odsuwa od ściany, głebość tej sceny jest po prostu niesamowita.

Nie do uwierzenia !

Wygląd monitorów Franco Serblin to prawdziwe dzieło sztuki. To najpiękniejsze kolumny jakie widziałem z bliska.

Bardzo przyjemnie się na nie patrzy. Cieszą oko.

Ze względu na małą ilość basu Accordo nie mają żadnych szans z innymi kolumnami w muzyce rockowej w tym np. z Akkusami. Ta początkowa opinia zmieniła się jednak w trakcie słuchania.

Po pierwsze to przy wysokich poziomach głośności basu jest naprawdę wystarczająco. Dla tych którzy lubią trochę więcej basu - potrzebny jest sub.

Ja mam REL S2 - bardzo fajny, biały, nie za duży jak na 10 cali. Wkręcam go na godzinę 9-10 i jest dobry bas bez przeszkadzania innym zakresom pasma dźwięku.

Próbowałem małego REL T5, ale buczał. S2 nie buczy.

4) Akkus Red Wine 71 - grają całe pasmo, bardzo dobry środek i bas, jak dla mnie za mało góry.

Wielu kolegów słuchających u mnie uważało, że są to bardzo dobre głośniki i te woleliby zamiast Accordo.

5) Stare Grundigi raz zagrały dużo gorzej niż Accordo, innym razem lepiej (w sensie więcej góry). Postawione na podstawkach Grundigi mają mało basu, u kolegi stoją na wielkiej, ciężkiej ławie

do daje im naprawdę świetny bas (przynajmniej w sensie jakości, niekoniecznie ilości).

6) Equilibrium Ether

Wyglądają świetnie, przepiękny jasny klon. Wykonanie bardzo dobrej jakości, nic nie można zarzucić.

Niestety za duże do pomojego pomieszczenia, buczały, nie dało się słuchać, mój malutki pokój kompletnie nie pasuje do tych niewielkich podłogówek.

Nie wiem dlaczego tak się stało, chyba coś nie tak z moim pomieszczeniem (15m2, skosy, cienkie ściany ?).

Na koniec jest dla mnie jasne, że nie potrzebuję tak dokładnych i wiernych kolumn jak Akkusy. Na wystawach głośniki Accutona grały wspaniałym, dokładnym dźwiękiem ze świetną górą.

To jednak nie potwierdziło się w moim systemie. Wolę czar Accordo.

Chciałbym podziękować wszystkim którzy mi pomagali w trakcie odsłuchów. Za cierpliwość, odbieranie telefonów, odpowiedzi na dziesiątki pytań, za przywożenie/wypożyczanie sprzętu itd.

Nie wymieniam po imieniu/nazwisko bo lista by była bardzo długa :) Są tu zarówno dystrybutorzy jak i koledzy z forum i z miasta :)

Przy okazji muszę też wspomnieć o trudnościach/wyzwaniach takich porównań:

1) do posłuchania trzech par kolumn po 10-30 tys każda potrzebne jest na raz prawie 60 tys. PLN (kaucje)

2) jedna para kolumn przyjechała w drewnianych skrzynkach ważących po 30 kilo każda zamkniętych za pomocą 10 czy 20 wkrętów każda (dla mnie to godzina pracy z odkręcaniem, noszeniem, chowaniem skrzynek)

3) w trakcie montażu jednej z kolumn upadła mi śrubka (ponieważ jest audiofilska więc swoje waży) i uszkodzła podstawki jednej z kolumn, tych których nie chciałem kupić. Mało przyjemna sprawa.

4) koszty transportu, wożenia, jeżdżenia, czasu na jeżdżenie są ogromne :)

5) wbrew niektórym opniom na forach wszyscy dystrybutorzy których do tej pory przez lata spotkałem byli bardzo, bardzo mili, uczynni i życzliwi - dzięki :)

Pozdrawiam

Włodek

Zdjęcia:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

post-15502-0-65335800-1425112700_thumb.jpg

post-15502-0-99649900-1425112728_thumb.jpg

post-15502-0-50874100-1425112750_thumb.jpg

post-15502-0-26319200-1425112774_thumb.jpg

post-15502-0-94881000-1425112793_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zawziety jestes Wlodku,tyle nacierpiales sie z tymi odsluchami,najwazniejsze ze wybrales odpowiednie dla siebie kolumny,sluchalem Accordo na AS w Warszawie i graly super,wyglad tez wspanialy.Akurat ja kupilem Goodmansy Twin Axiette 8(16ohm) te co graly na wystawie AS i przygotowuje je do odsluchu,zostana na zawsze i bedzie je sluchal w przyszlosci moj synek(4-letni),najwazniejsze spelniac swoje marzenia.

Włodek

Przy Twojej miłości Włodku do muzyki klasycznej i metrażu lepiej wybrać nie mogłeś! Co innego Mirek on słucha głównie Heavy Metalu tak ze tylko Goodmansy ;)

Jedne i drugie kolumny obu Panów zdecydowanie fajne są ale każde do innej muzyki i niech tak zostanie :)

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gratuluję wyboru i wytrwałości w dążeniu do celu! Jeśli na początku włożymy trochę wysiłku przed zakupem to jest ogromne prawdopodobieństwo, że zakupiony przez nas sprzęt zostanie na długie lata. Piękne kolumny!

Accordo to prawdziwe dzieło sztuki i ucieleśnienie w tej malej formie pojecia: MUZYKA

"Aktualnie nie możesz dodawać odpowiedzi w tym temacie ( "....Jadis i88 vs Krell FBI....lampa czy tranzystor?"  oraz "Klub Scan speak") . Masz permanentną blokadę pisania w tym temacie"

Włodku ja również gratuluję podjęcia bardzo dobrej decyzji. Accordo, choć droższe od konkurencji (z którą u Ciebie były porównywane), istotnie pozostawiały w tyle pozostałe kolumny w kwestiach, o których wspominałeś w swoich wpisach.

A przy okazji zapytam czy nie rozważałeś może zmiany wpisu ze swojego profilowego "o mnie" na : "Od kiedy mam Accordo coraz mniej lubię słuchać muzyki na słuchawkach"... :)

Pozdrawiam,

E.

Gratuluję wyboru kolumn.

I bardzo, ale to bardzo polecam zainwestować w panele Vicoustic Wavewood. Najlepiej w te cieńsze (2cm). Mają wersję Nordick, która zgra się z meblami

Ukryta Zawartość

(dałem zdjęcie grubszego, ale chodziło mi o kolor).

Stawiam dobrą płytę, że nie uwierzysz po instalacji na gołych ścianach, że tak dobrze może grać u Ciebie. W mniejszych pomieszczeniach gołe ściany mają ogromny wpływ na 'barwę'. W większych zresztą też :)

Miłego słuchania

Ukryta Zawartość

E.

Masz rację, Staxy nie mają żadnych szans z Accordo (z subem).

Albertini

Mniej więcej to samo polecał Pan Kienitz z Grobel Audio. Tylko chyba wspominał produkcję Franco Serblin (naprawdę duże panele, piękny klon).

Nie wiem gdzie miałbym to umieścić jak chcę jeszcze TV i tablice na mapy i zdjęcia :) Chyba, że na skosach :)

Nie wiem gdzie miałbym to umieścić jak chcę jeszcze TV i tablice na mapy i zdjęcia :) Chyba, że na skosach :)

Na skosach, na suficie (poważnie!), nad telewizorem. Nagle poczujesz się jakbyś przeniósł się do katedry ;-)

E.

Masz rację, Staxy nie mają żadnych szans z Accordo (z subem).

A miałeś kiedyś przyjemność posłuchać tego:

maxresdefault.jpg

Pytam bo ja dwa lata temu posłuchałem sobie na takim zestawie jednego winyla i ... wsiąkłem.

Taki zestaw pojawia się na eBayu raz, dwa razy do roku i kosztuje ok. 25 tys EUR.

Dzisiaj jest tylko wzmak za ... chore pieniądze:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Szkoda, że nie przetworniki bo Dubiel robi podobno wcale nie gorszy wzmak.

Rok temu były do kupienia Baby Orpheus za 10 tys zł i głupi, nie kupiłem.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Muszę przewietrzyć mój system…

pmcomp

Tak słuchałem Orfeusza. Z pewnością najlepsze słuchawki świata, ale to ciągle słuchawki. Rozważałem kupienie tego zestawu. Może po 50tce :) Na razie wolę moje kolumny.

A miałeś kiedyś przyjemność posłuchać tego:

Miał podobnie jak i ja okazję posłuchać i zaraził się elektrostatami :)

Z tym Dubielem to żeś dowalił.

A widzisz gdzie stoją głośniki / jaką zajmują pozycję / wysokość ? , ta " kupka rupieci " nie ma znaczenia w sensie psucia dżwięku .

To nie ja tylko On, a BTW ja go bardzo cenię. Mam Skorpiona HV-1 po recapie i z topowymi lampami i z HD 800 tworzą nirvanę. Ale jak sluchalem tego Orpheusa to na chwilęprzesiadłem na HD 800 i po minucie z obrzydzeniem je zrzuciłem z głowy.

Co do Dubiela On sam twierdzi, ze jego Orpheusowo/Staxowy wzmak jest lepszy od oryginału. Nie mialem okazji sprawdzić.

Pozdro

Co do Dubiela On sam twierdzi, ze jego Orpheusowo/Staxowy wzmak jest lepszy od oryginału.

Lubię takich skromnych ludzi :)

Lubię takich skromnych ludzi :)

Tak jak cała polska branża audio ;). Trzeba się cenić.

Niestety na cenieniu się branża nie poprzestaje ... dalej są marketing, np. szeptany i PR ... co najmniej szary albo antarcytowy.

No i jest też ... stary i mnóstwo innych audiofilów. I to jest chyba najdziwniejsze.

Szymon + stary w kontekscie dzisiejszych dyskusji? O konotacjach z Kopernika już nie wspominam. Ehhhhh ... samo życie. Z czegoś trzeba żyć, takie czasy. Gorzej jak do tego dorabiane są wyższe idee.

Stwierdzenie ogólne: "przyniosę ci klienta, dasz mi 20 procent". I znowu życie i polski, zaściankowy hajend ;).

Bez urazy, ja Twoich produktów nie znam, branżę co nieco.

Cholerka ... po tym wpisie chyba narobię sobie jeszcze więcej wrogów :).

Pozdro

Masz Piotrek obsesję na punkcie starego.

A on na Twoim :)

Jak dzieci, jak dzieci.... :)

Masz Piotrek obsesję na punkcie starego.

A on na Twoim :)

Jak dzieci, jak dzieci.... :)

Noooooo ... kochamy się ;).

W tym przypadku na szczescie tylko potyczki geriatryków, a nie fajfusy. Obaj na to za starzy jesteśmy. I mnie i Jemu powiewa, co jeden o drugim pisze.

Pamietasz, na swoim blogu pisalem ostatnio o dwóch filmach, przykład jak znalazł. Taki hamerykański tryptyk Sami swoi, Nie ma mocnych.

Szymon mnie dzisiaj sprowokował tym clippingiem. Ciągnął tego zdechłego śledzia że hej. No ile można o tym gadać? Przepraszam.

A stary na drugim forum robi jeszcze z siebie i bohatera i ofiarę w jednym ;). A ze mnie stamtąd wygonił to ... go kocham jeszcze mniej.

Sorry stary.

Pozdro

Bez urazy, ja Twoich produktów nie znam, branżę co nieco.

Żałuj, będę trochę bardziej nieskromny;np. RCA i XLR-y niewiele ustępują topowym Acrolinkom a obecnie szykuje się High Endowa petarda :)

Żałuj, będę trochę bardziej nieskromny;np. RCA i XLR-y niewiele ustępują topowym Acrolinkom a obecnie szykuje się High Endowa petarda :)

Na jakim przewodniku?

l'enfant sauvage

A nie myślałeś o użyciu złotego drutu jako przewodnika? Ponoć te Jade Audio Gold Ref.są świetne. U nas nikt nie robi na złocie. Miałbyś przewagę nad innymi.

A nie myślałeś o użyciu złotego drutu jako przewodnika? Ponoć te Jade Audio Gold Ref.są świetne. U nas nikt nie robi na złocie. Miałbyś przewagę nad innymi.

Kiedyś pracowałem w czteropokoleniowym zakładzie kowalstwa artystycznego (zakład robił np.kute drzwi do kościoła Mariackiego w Krakowie) Mógłbym dla kontrastu wykuć takie kable z żelaza pokryte reliefami w brązie słychać było by przy domieszce energiczne uderzenie w kotły i spiżowe brzmienie dzwonu Zygmunta ;)

Koledzy bez jaj z tym złotem. To złoto jest na większości styków audio we wtyczkach i jest o tyle przydatne że kontakt nie śniedzieje i zachowuje dobre parametry elektryczne w czasie.

Nieubłaganie czuć nadciągającą wiosnę... Samce z gatunku jeleni oraz innych rogaczy wychodzą na rykowisko;-)

Złoto słabo przewodzi. Miedź i przede wszystkim srebro lepsze.

Tyle pamietam ze szkoly.

U mnie w kolumnach, zwrotnicach, przewody, gniazda, wtyki, widły itp. z czystej miedzi.

Pozdro

• Redaktorzy

Miedź i przede wszystkim srebro lepsze.

Różnica w przewodzeniu pomiędzy miedzią i srebrem nie jest taka duża żeby jakoś się tym fascynować.

Blogi --> Blog Kangiego. Zapraszam.

Nie bądź śmieszny.

Kleszcze plus lutownica i kawałek oplotu - i z tego ma byc hi-end?

Nie bądź śmieszny.

Kleszcze plus lutownica i kawałek oplotu - i z tego ma byc hi-end?

a w Acrolinku to niby jest co innego ??

----------------------------------------------------

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.