Skocz do zawartości
IGNORED

Monachium HIGH END: 15. - 18.05.2014

Stasiop

Rekomendowane odpowiedzi

No , minęliśmy sie, a jutro jest dzień Słoneczników. Następnym razem:)

Co do lamp to sie nie zgodzimy, grały bosko, głownie. z Chiarami:)

Jamowie : foty po powrocie.

Sly - I tu sie nie zgodzimy:) To była raczej plexi lub akryl. Design - najlepszy, jaki kiedykolwiek widziałem w monosach lampowych, imo oczywiście.

Konto w trakcie usuwania

Trinity w ogóle nie ma na targach, ale z tego co wiem, to nie dlatego, że nie chcieli się pokazać. Po prostu nie załapali się na sensowne pomieszczenie. Polityka organizacji high end daje priorytet w rezerwacji firmom zagranicznym. Np. Kaiser nie miałby najmniejszych szans na wynajęcie pomieszczenia w atrium, gdyby nie thrax.

@Magnepan, C08, hala 2, parter

Zgodzę się z Sly (a nie zgodzę się z Marslo), że Magico Q5 / Soulution grały świetnie (przy okazji miło było poznać osobiście).

Dla odmiany przyznam rację Marslo, że TAD grał spektakularnie, ale jak dla mnie zdecydowanie twardawo.

MBL xtreme po raz kolejny wygoniły mnie z pokoju wyziewami basowymi (zanim usiadłem - może kiedyś się dopcham na sweet spot i docenię inne zalety tych kolumn).

Z innych pokoi podobały mi się:

- Rockoprty z Absolare,

- Kondo z Vox Olimpian Living Voice (kolejny głośnik za 600.000 euro ...),

- plazmowe głośniki wysokotonowe w głośnikach Lansche ze wzmacniaczami Mola Mola (środek i bas odstawał klasą),

- Raidho D-1 (chyba pożyczę - ten głośnik ma coś w sobie niesamowitego na górze),

- Metronome / Kharma DB-9,

- Grimm LS-1,

- a także Focale Grand Utopie EM z NAIM The Statement (choć tu repertuar był dość ograniczony, ale czuć było potencjał).

Goebel fajnie, ale IMO słabiej niż rok temu. Największa ich wadą tych kolumn jest brak przejrzystości na samej górze.

Większość tub na wystawie grała jak ... tuby. Dla mnie ten dźwięk jest nie do przyjęcia. Zdecydowanie najmniej tubowo grały Magico U3 - choć nie doznałem tam objawienia jak Marslo ;) Moim zdaniem zasilanie tych kolumn wzmacniaczem Passa za $4000 to pomyłka i można było dużo, dużo lepiej. Tak chociażby jak w pokoju Kondo / LV, gdzie może same tuby może ciut gorsze, ale za to lampka 300B to inny świat ...

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Myśle, że ważny jest też grany repertuar. Każdy z nas mógł trafić na inne nagranie a jego jakość też mogła być róźna. Elb ma rację, tuby Magico jak na tuby były super ale nie wiedziałem, że napędzane tak średnią elektroniką, więc potencjał był. Też było miło poznać osobiście Elba, ale aparatu po "dobroci" oddać nie chciał... :-)

Parafrazując Riedla z Dżem-u....poznałem go po czarnym....aparacie... :-)

... zacznę od Magico Ultimate 3:

słuchałem ich 3- krotnie; każdego dnia raz. Trzeba było byc cierpliwym by móc ich posłuchać. Najłatwiej było w czwartek.

Dla mnie jedno z większych rozczarowań wystawy!!!

Dlaczego? Bo grały jak horny, które są źle zaaplikowane. Dużo lepsze były IMHO Living Voicy Olympian z Kondo i CEC TL 0. Alan Wolf na korepetycje do Kevina, jak powinno się robić voicing takich głośników- chyba, że na potrzeby "niemieckiego ucha" tak je zestroił.

(Co jest możliwe, bo głośniki w Ultimate są najlepsze z możliwych- Goto i Ale)

Co było źle- skrzypce wielkości wiolonczeli, fortepian brzmiał jak z głośnika estradowego, wokale- usta wielkości nosorożca, gitara klasyczna- brzmiała jakby włożyć głowę do pudła rezonansowego. Barwa tych kolumn- jak pisałem wyżej krew z uszu.

Słychać było granie poszczególnych głośników- ryczały. Dopiero jako tako zgrywały się w dużej odległości- praw fizyki się nie zmieni.

To są głośniki do co najmniej 100m2 pokoju.

Krytykanctwo?- Nie! Co było dobrze?-

Ultimate 3 miały genialny bas- żadne tam mięciutkie basiki, którymi większość się zachwyca nie mając pojęcia, jak powinien grać prawdziwy bas. Właśnie tu bas był wzorowy- krótki,konturowy,ze świetnym wypełnieniem, głęboko schodzący, masujący trzewia, z fantastycznym impactem.

Wszystkim powinno się nakazać posłuchać- by przestali pisać o dobrym mięciutkim (czytaj rozlazłym) basie, który buczy, snuje się, smędzi.

Dynamika- szczękopad; myślę, że wszyscy chcieliby mieć tak zawsze. Tu nie będę się rozpływał, bo horny tak mają.

Mikrodynamika- także super .

Sądzę, że potencjał tych kolumn jest olbrzymi, ale praca domowa Alona Wolfa została źle odrobiona. Zalety nie są w stanie przysłonić wad. A cena -600 000 Ojro czy Dularów, bez znaczenia . Wiadomo po co i dla kogo.

Tyle tymczasem

Pozdrawiam

O tym, że społeczność forumowa jest reprezentowana na wystawie wiadomo od kilku dni, o ile ktoś śledzi stronę Leo Yeha.

Swoją drogą na wystawach największą uwagę zwracają systemy najbardziej spektakularne, i to jest zrozumiałe.

Często jednak jest tak, że są systemy z małymi, niepozornymi kolumnami, które wypadają wybitnie jak na swoje gabaryty i cenę i grałoby zdecydowanie ponad przeciętność?

Czy coś takiego zwróciło waszą uwagę? Coś co można by wstawić do 15-25 metrów kwadratowych?

Cała wystawa super- jak zwykle.

Poznałem osobiście pewnych kolegów z forum ;-) , przesympatyczni

Pisanie o dźwięku- trudna sprawa. Jednemu podobają się rude, innemu zezowate- parafrazując ;-)

Opinie mogą być diametralnie różne, ze względu na preferencje, gusta.

Wszyscy wiemy, że dźwięk na wystawie - to tylko chwilowa impresja.

Jak w perfumerii.

Dochodzi często efekt zmęczenia.

Myśle, że ważny jest też grany repertuar. Każdy z nas mógł trafić na inne nagranie a jego jakość też mogła być róźna. Elb ma rację, tuby Magico jak na tuby były super ale nie wiedziałem, że napędzane tak średnią elektroniką, więc potencjał był. Też było miło poznać osobiście Elba, ale aparatu po "dobroci" oddać nie chciał... :-)

Parafrazując Riedla z Dżem-u....poznałem go po czarnym....aparacie... :-)

na obecnym poziomie technologii wystawa hi-endu sprowadza się do festiwalu nagrań studyjnych, a w studiach nagrań... nadal słońce krąży wokół ziemi

Często jednak jest tak, że są systemy z małymi, niepozornymi kolumnami, które wypadają wybitnie jak na swoje gabaryty i cenę i grałoby zdecydowanie ponad przeciętność?

Czy coś takiego zwróciło waszą uwagę? Coś co można by wstawić do 15-25 metrów kwadratowych?

Owszem tak, idealne dla Ciebie i na możliwości twojej elektroniki [?]

Nie patrzyłem na podłogę. Może ktoś kto będzie jutro rzuci okiem

Audioquest WILD

Sly,

TAD CR-1 , grały w czwartek i piątek; jak dla mnie bardzo fajnie;

A w sobotę Andrew Jones podłączył R-1 i było pozamiatane :-)

Uwielbiam jego prezentacje, puszcza muzę znakomitą; Lyle Lovett, potem Oscar Peterson, a jak zagrali Beatlesi(remaster I love her), za którymi nie przepadam, to chyba kupię wreszcie.

Extrema wykonana została w ilości 30 par i jest już niedostępna. To nie kwestia możliwości.

Magnepan, czy jesteś może teraz na wystawie?

Moje pytanie jest bardziej o spostrzeżenia kolegów frontowych o budżetowy "system wystawy".

A był kolega saruman u Gryphona? Jak grał ten nowy wzmak? Nie miałem szczęścia i była jakaś zamknięta prezentacja chyba dla dziennikarzy

Byłem na prezentacji w czwartek, ale wtedy grał Mephisto z ich nowymi kolumnami.

Gryphone Antileon Evo był tylko jako element pokazowy.

Dizajnersko super

Serdecznie pozdrawiam :-)

Szczegóły dotyczące Ex3rem są wszystkim znane i nie jestem w Monachium.

@Milimetr, Marsio dobrze doradza z Kawero Chiara.To świetnie wykonana i brzmiąca kolumna

godna Ferrari Hi Endu.Dużo solidniejsza od Magico.

O tym, że społeczność forumowa jest reprezentowana na wystawie wiadomo od kilku dni, o ile ktoś śledzi stronę Leo Yeha.

Swoją drogą na wystawach największą uwagę zwracają systemy najbardziej spektakularne, i to jest zrozumiałe.

Z małych głośników Kawero Chiara . Za te pieniądze po prostu niesamowite.

Nie trzeb im tych drogich szwedzkich lamp, moze być nasza, byle dobra i dobry dac i ... Bedzie Pan zadowolony:)

Konto w trakcie usuwania

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.