Skocz do zawartości
IGNORED

Pokój DIY na Audio Show 2014

Szymon

Rekomendowane odpowiedzi

Palton, wrzuc na luz i sobie odpocznij, bo:

1. Wątek sie tak nazywa, bo autor tak go nazwał - ma takie prawo.

2. W zakładce DIY się znalazł, bo sami (moderatorzy) go tu umieściliście.

3. Ja Cię nie upoważniałem do pisania w moim imieniu - a też lutuję:)

DIY to DIY i wątek powinien być pod zakładką DIY:) popieram sugestie Palaton. Nie można wszystkiego w dowolny sposób podciągać pod np. HI END, Analog etc. jak komu wygodnie. Porządek musi być i koniec.

Sorry, ale nie znam tych produktów.

To nie ja tu piszę, że amatorzy z lutownicą nie mogą się wypowiedzieć artystycznie, podobno z powodu inicjatywy Szymona.

A czy te produkty nie mogą być wystawione w pokoju o którym pisze Szymon?

Przecież zaprosił do współpracy wszystkich, którzy mają coś do pokazania. A że ma być komisyjna selekcja najlepszych urządzeń to chyba dobrze?

Natomiast chętnie posłuchałbym kolumn o których pisał Szymon w porządnym pomieszczeniu.

Może zacznijmy od tego czy jest faktyczna możliwość wynajęcia dużego pomieszczenia. A jeśli tak to w którym hotelu i za ile.

Może niech Szymon jako pomysłodawca wypowie się, czy ustalał coś w sprawie wynajmu pomieszczenia. Warto mieć to dogadane zanim zapadną ustalenia co w tym pokoju wystawiać.

Taka była moja pierwotna propozycja kilka wpisów wyżej.

• Użytkownicy+

Pardon - a to kolumny wg. projektu Akustyka w obudowie robionej przez pasjonata nie pasują do DIY?

DIY też jest na różnym poziomie - patrz ewolucja projektów Marcina Utopii.

Nie widzę problemu by były osobne pokoje z DIY raczkującym i takim, który już gra.

Kolumny wyglądają ładnie i nie dziwi mnie chęć posłuchania. DiY jednak nie oznacza "zrób przelew".

Gość cybant

(Konto usunięte)

Juz nie, w lutym 2008r zostales jako uzytkownik wliczony w cene przy sprzedazy forum. I w zamian za mozliwosc korzystania z forum, pozbawiono Cie wszelkich praw.

Bredzisz okrutnie...

Wiesz co będzie z tą firmą jak braknie użytkowników...

Zostanie portalem reklamowym bez rekamodawców .

To my stanowimy o status quo tego portalu i lekceważenie userów zakończy żywot tej firmy.

Z taką wiedzą o rynku , nie zalecam jakiegokolwiek działalności prywatnej koledze...

Koledze Paltonowi radzę ograniczyć sie do własnego pokoju DIY ....

Co w końcu ze Starym....????

watek zaczyna być o wszystkim tylko nie o pokoju DIY

Palton i grupa inaczej postrzegajaca pokój DIY macie przeciez własny watek kontynuowany od lat ? po co personalne sprzeczki w tym watku

czy wszędzie musi byc tak jak na bocznicy ?

Cir , przynajmniej jak Ty czyścisz to rozumiem dlaczego , proponuję pozostałym moderatorom brać nauki od Ciebie....

Inna rzecz , że lekkie odświeżenie składu modów tylko pomogłoby temu forum.

W moim rozumieniu pasjonatem jest nie Szymon, tylko osoba, która do tych kolumn wykonała piękną obudowę, wg. własnego projektu, zgodnego z zaleceniami Akustyka.

Same projekty Akustyka są chyba dostępne do samodzielnego montażu.

Jak dla mnie wykonanie skrzynek i złożenie kit-u mieści się w DIY, ale może się nie znam.

Może takie DIY nie jest koszerne.

W każdym razie Szymon zaproponował by kto chce zgłaszał swoją elektronikę, byle tylko działała i nie raziła prądem. Każdy kto potrafi może do listopada coś polutować ;-)

No i właśnie taka koncepcja tego pokoju IMHO jest świetna.

Hi end od dawna odjechał w kosmos z cenami, często bez powiązania z brzmieniem ultradrogich komponentów. Moim zdaniem nie w cenie leży klucz do super dźwięku.

To ma być niekomercyjny system, który zagra tak, że kapcie spadną.

• Użytkownicy+

Szymon, kilku kolegów z tej zakładki mogłoby Ci wytłumaczyć zagadnienia związane z moim skromnym projektem. Nie wiem, czy ktoś znajdzie czas, oraz, czy przebrniesz przez tak nudne zagadnienia techniczne. Przyznaje, sam wiele muszę jeszcze się nauczyć, tu mógłbym wiele skorzystać. Tak, czy inaczej, bez znaczenia to jest w kontekście omawianych problemów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-24402-0-81211200-1398978728_thumb.jpg

Jakoś udało mi się wkręcić te dwa głośniki...

post-24402-0-49560400-1398978920_thumb.jpgpost-24402-0-41996600-1398979274_thumb.jpg

post-24402-0-71398600-1398979321_thumb.jpg

Szymon, napisz po prostu co zrobiłeś sam.

No i właśnie taka koncepcja tego pokoju IMHO jest świetna.

Hi end od dawna odjechał w kosmos z cenami, często bez powiązania z brzmieniem ultradrogich komponentów. Moim zdaniem nie w cenie leży klucz do super dźwięku.

To ma być niekomercyjny system, który zagra tak, że kapcie spadną.

Milimetr> zleć zrobienie obudowy nieco bardziej fikuśnej niż te Szymona, z dwoma więcej warstwami lakieru. Wtedy Ty będziesz królem w pokoju "DiY". Stać Cię, więc spełniasz warunki...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Częściowo muszę się zgodzić z polton, w kwestii DIY. A właściwie co nim nie jest, lub jest na granicy pojęć.

Nie jestem przekonany aby zakupienie projektu, a następnie zlecenie "uszycia ładnego garniaka" jest DIY.

Na forum jest trochę userów, którzy naprawdę angażują się w projekty, ale w 90% przypadków brakuje im tego ładnego garnituru i tak trochę głupio wygląda ich projekt w zwykłej obudowie na tle tych wypasionych.

Jak napisał autor wątku, "....aby nikogo prąd nie popieścił...." jest mocno deprymującym stwierdzeniem i podcina i tak słabe skrzydła tych zaangażowanych.

Temat jest ciężki do rozstrzygnięcia. Kto ma decydować, jakie projekty, wg jakiego kryterium mają być wybrane.

Częściowo muszę się zgodzić z polton, w kwestii DIY. A właściwie co nim nie jest, lub jest na granicy pojęć.

Nie jestem przekonany aby zakupienie projektu, a następnie zlecenie "uszycia ładnego garniaka" jest DIY.

Na forum jest trochę userów, którzy naprawdę angażują się w projekty, ale w 90% przypadków brakuje im tego ładnego garnituru i tak trochę głupio wygląda ich projekt w zwykłej obudowie na tle tych wypasionych.

Jak napisał autor wątku, "....aby nikogo prąd nie popieścił...." jest mocno deprymującym stwierdzeniem i podcina i tak słabe skrzydła tych zaangażowanych.

Temat jest ciężki do rozstrzygnięcia. Kto ma decydować, jakie projekty, wg jakiego kryterium mają być wybrane.

hi_aro doskonale wie co to DIY bo robi świetne wzmacniacze DIY i niekoniecznie WSZYSTKO zleca innym...

Czytając wypowiedzi kolegów w tym temacie widać naprawdę mało osób ze starego dobrego DIY Audiostereo... tych to juz zresztą na tym ultra komercyjnym przesiąkniętym wzajemną nienawiścią forum nie ma...

Kolego palton w pokoju DIY nie muszą być Konstruktorzy danych rozwiązań. Prowadzący prezentację nie musi być jednym z Konstruktorów DIY. DIY @ Audio Show nie musi być w formule "zrób to sam i zaprezentuj sam". DIY są produktami niekomercyjnymi. Każdy kto coś robi dla siebie czy kilku znajomych i nie ma zarejestrowanej firmy, mieści się w tej kategorii. Oczywiście według mnie.

Prowadzący będą mieli dostateczną wiedzę techniczną, nt danej konstrukcji. Na 90 % pytań będą potrafili odpowiedzieć, a na te pytania na które nie będą potrafili odpowiedzieć, to od tego jest forum AS, tz. odpowiedzi mogą zostać zamieszczone po skonsultowaniu odpowiedzi z Konstruktorem.

Jestem na Audio Show od wielu lat, co roku zachodzę do pokoju DIY. Prezentowane tam urządzenia / kolumny grają poprawnie, ale daleko im do poziomu wysokiej klasy HiFi dobrze zestawionej w okablowanie, itp. Oczywiście jest to moja opinia. Są urządzenia i konstrukcje wykonywane przez rodzimych Konstruktorów, których to konstrukcje, zbliżają się do najlepszych topowych komercyjnych produktów. Do tego prowadzący prezentację, zestroją tak cały system, aby był to jeden z najlepszych, a co najmniej jeden z najciekawszych dźwięków wystawy. Przecież podobno w Audio chodzi o jakość dźwięku, a nie o robienie czego, aby tylko robić. Przeciętności na AS w firmach profesjonalnie produkujących urządzenia mamy aż nadto.

Kolego hi_aro a dlaczego założenie że urządzenie ma być bezpieczne tz. "ma nie kopać" podcina skrzydła i jest deprymujące?

pozdrawiam

Artur

PS Nie cytuję postów Kolegów, bo ta opcja dzisiaj u mnie nie działa ... ciągle są problemy techniczne w działaniu forum. Może Administracja tym się zajmie?

Złote myśli "Słońca hajenda" ... "Lampa szumi, winyl trzeszczy, Ellipticor nie dla leszczy". 

DIY są produktami niekomercyjnymi.

Jak to się ma do projektu Akustyka z obudową binga... (niezmiernie cenię jego pracę)?!!

Prowadzący będą mieli dostateczną wiedzę techniczną, nt danej konstrukcji. Na 90 % pytań będą potrafili odpowiedzieć, a

Jak by mieli taką wiedzę, to by sami je wykonali, a nie prezentowali.

Kolego hi_aro a dlaczego założenie że urządzenie ma być bezpieczne tz. "ma nie kopać" podcina skrzydła i jest deprymujące?

Tak wygląda mój kącik audio.

Ukryta Zawartość

Ty widzisz tylko niedokończone skrzynki z widocznymi wkrętami i to samo widzi każdy kto je zobaczy. Podobnie jest ze wzmacniaczami w kartonie lub na desce. Mogą porazić i wyglądają ugly. Tak właśnie wyglądają projekty pozostałych DIY userów. Kto by je chciał słuchać, a tym bardziej prezentować. Jak będą wyglądać na tle, z tymi, w garniaku na miarę?! Odpowiedz sobie sam.

Jakiś czas temu zabrałem moje skrzynki do kolegi, który ma cały markowy i wypasiony system. Na początku powiedział, że nie mogę ich podłączyć do jego systemu bo na początku ocenił wygląd i w jego umyśle zagnieździła się myśl, że mogą one uszkodzić jego klocki. Ale jak ich posłuchał, to nie mógł podnieść dolnej szczęki z podłogi.

Na koniec ostatnie Twoje stwierdzenie.

Przecież podobno w Audio chodzi o jakość dźwięku, a nie o robienie czego, aby tylko robić.

Dyskwalifikuje ono projekt Szymona@Akustyka, bo dźwięk jest znany i niczego świeżego nie wniesie do prezentacji.

Panowie trzy strony bicia piany a sprawa jest jasna od samego początku i rozbijanie gówna na atomy czym jest pure DIY a czy mnie jest tu bez znaczenia.

Teraz to już pojechałeś. To jet to w końcu wątek DIY na Audio Show, czy pokój "I tak przepchnę, niezależnie czy chcą tego inni czy nie" Takim stwierdzeniem niczym się nie różnisz od tych znienawidzonych, skomercjalizowanych modów, (według Twojej oceny).

Ukryta Zawartość

Gość jamówię

(Konto usunięte)

Teraz to już pojechałeś. To jet to w końcu wątek DIY na Audio Show, czy pokój "I tak przepchnę, niezależnie czy chcą tego inni czy nie" Takim stwierdzeniem niczym się nie różnisz od tych znienawidzonych, skomercjalizowanych modów, (według Twojej oceny).

Bardzo proszę abyś nie obciążał mnie swoim brakiem umiejętności czytania ze zrozumieniem ,lub "łapania" niuansów.Opis tego dlaczego jest to bez znaczenie w TYM KONKRETNYM KONTEKŚCIE i tak jest za długi.

Widzę proste rozwiązanie problemu prezentowania sprzętu w pokoju DIY:

chętni wykupują dwie godziny możliwości prezentowania swoich ewentualnie wspólnie zestrojonych wcześniej systemów.

Będzie to forma o wiele bardziej atrakcyjna dla odwiedzających a jednocześnie zmusi wystawiających do przygotowania profesjonalnej prezentacji i przestrzegania reżimu czasowego.

Będzie to również możliwośc przełamania monopolu działalności grupy, która dotychczas czuje się reprezentantem forumowego światka DIY.

PS. A może wprowadzic element rywalizacji poprzez utworzenie komisji oceniającej ustalone wcześnej aspekty (dzwięk, wykonanie gratów, sposób prezentowania, itp)?]

--> artuku

Teraz już nie. Byłem skłonny dołożyć do tego pokoju. Ponieważ jestem na TAK, DIY inicjatywom. Teraz ta inicjatywa zaczyna wyglądać jak krucjata. Twoje stwierdzenia zaczynają to potwierdzać.

Panowie od DIY zapominają o bardzo ważnej kwestii, o której Szymon słusznie wspomniał. Sprzęt MUSI BYĆ BEZPIECZNY!! Nie można na takim show wystawić wynalazków posklecanych nie wiadomo z czego, nie wiadomo jak i zagrażających porażeniem prądem lub pożarem! Nawet w domach oficjalnie nie można używać takich sprzętów bo w razie pożaru i ofiar to taki wynalazca idzie do pierdla!!

Staram się zrozumieć.

W szczególności Ciebie, jako osobę, która niema nic wspólnego z DIY a tak mocno lobbuje.

Nie znam całej historii pomiędzy poltonem a szymonem. Tylko oni mogą między sobą załatwić tą sprawę.

Oceniam wasze wpisy w szczególności Twoje "jamówię", pod kątem co jest DIY a co nim nie jest. Wyłapuję te niuanse, które dla Ciebie nic nie znaczą.

Panowie od DIY zapominają o bardzo ważnej kwestii, o której Szymon słusznie wspomniał. Sprzęt MUSI BYĆ BEZPIECZNY!! Nie można na takim show wystawić wynalazków posklecanych nie wiadomo z czego, nie wiadomo jak i zagrażających porażeniem prądem lub pożarem! Nawet w domach oficjalnie nie można używać takich sprzętów bo w razie pożaru i ofiar to taki wynalazca idzie do pierdla!!

Sądzę ze większość prawdziwych ludzi z pasją DIY wie dobrze czym jest prąd elektryczny i bezpieczeństwo natomiast wielokrotnie byłem świadkiem niezrozumienia podstawowych praw fizyki u tzw. "audiofili". Argument o bezpieczeństwie jest kolejnym argumentem wyssanym z palca w obronie audiofilskiej "Częstochowy".

Kiedy rozmowa, jak widzę, w tym watku na temat DIY nie ma znaczenia. Na razie, poprzez eskalujące konflikt wpisy wyglądo na organizowanie "ustawki" ;)

A szkoda, bo inicjatywa, w stylu "pokażemy wam jak powinien grać system" jest bardzo ciekawa i potrzebna. Sam chętnie bym posłuchał takich "autorskich" zestawów.

Zastanówcie się nad taką formułą tego eventu. Jeśli wezmą w niej udział ludzie znani na forum i przedstawią to, co sami uznają za swoje referencje dźwiękowe, na pewno dużo ludzi z tego skorzysta i chętnie posłucha a nawet się dołoży.

Proponuję więc zrezygnować z formuły "ustawkowej" i kontynuować coś konstruktywniejszego...

• Moderatorzy

Jak widać sprawa rozchodzi się co jest DIY, a co już komercją. Nie będę lansował swojej idei, ale rzucę pewien pomysł, może się przyjmie.

Wariant 1. konstruktor robi kolumny głośnikowe: sam struga budę, stroi zwrotkę - wystawia je na AS tłumaczy wszystko co i jak - 100% DIY nie ma o czym gadać.

Wariant 2. konstruktor robi kolumny głośnikowe: zleca stolarzowi budę, stroi zwrotkę - wystawia je na AS tłumaczy wszystko co i jak - wg mnie DIY.

Wariant 3. osoba która chce pokazać, że sprzęty DIY grają, nie ma czasu/umiejętności, ale chce pomóc -wybiera sam głośniki, zleca zrobienie obudowy stolarzowi, zleca zestrojenie zwrotnicy. Jedzie na AS wystawia głośniki, UDOSTĘPNIA SCHEMAT ZWROTNICY, stara się wyjaśnić co i jak w miarę możliwości. Jest to DIY bo każdy kto przyjdzie na wystawę, jest w stanie (o ile ma umiejętności) ZROBIĆ TO SAM w domu - więc wszystko OK.

Wariant 4. osoba która chce pokazać, że sprzęty DIY grają, nie ma czasu/umiejętności, ale chce się pochwialić -wybiera sam głośniki, zleca zrobienie obudowy stolarzowi, zleca zestrojenie zwrotnicy. Jedzie na AS wystawia głośniki, nie ma pozwolenie udostępnić schematu, jedyne do czego się ograniczy to podanie kto mu to zrobił i za ile. To już nie jest DIY tylko komercja, czegoś takiego nie chciałbym widzieć w pokoju 608...

Co o czymś takim myślicie?

-----------------

Sądzę ze większość prawdziwych ludzi z pasją DIY wie dobrze czym jest prąd elektryczny i bezpieczeństwo

Tyle, że nie będziesz wiedział kto jest "prawdziwy", a kto nie, kto zna zasady bezpieczeństwa, a kto nie. Przyniesie koleś jakiś sprzęt i nie będziesz miał pojęcia na ile ten sprzęt bezpieczny jest lub nie. No chyba, że wróżysz z oczu!!

Po jakie mądrości jeszcze sięgniesz w obronie tego czego obronić się nie da?

Dla Ciebie to są mądrości dla mnie argumenty.

Widzę że dobrze sobie radzisz z mądrościami.

Popieram jar1. Lepiej skupić się na formule, bo jest to największy problem.

Argument o bezpieczeństwie jest kolejnym argumentem wyssanym z palca w obronie audiofilskiej "Częstochowy".

No cóż, nie wiem jakie masz pojęcie o DIY ale o prawie i prawnych konsekwencjach zerowe!! Po pierwszym wezwaniu na rozprawę o duże odszkodowanie dla poparzonego czy porażonego prądem "pacjenta" skamlałbyś jak szczeniaczek i zalewał się łzami błagając o litość.

Oczywiście jako student widzisz świat bardzo entuzjastycznie ale rzeczywistość jest dużo bardziej prozaiczna.

No cóż, nie wiem jakie masz pojęcie o DIY ale o prawie i prawnych konsekwencjach zerowe!! Po pierwszym wezwaniu na rozprawę o duże odszkodowanie dla poparzonego czy porażonego prądem "pacjenta" skamlałbyś jak szczeniaczek i zalewał się łzami błagając o litość.

Oczywiście jako student widzisz świat bardzo entuzjastycznie ale rzeczywistość jest dużo bardziej prozaiczna.

Twój poziom wypowiedzi świadczy ze nie doszedłeś chyba nawet do poziomu studenta, wiedze o fizyce, prądzie elektrycznym i prawie mam bardzo dużą(zapewne kilka razy większą niz Ty) bo tego wymaga ode mnie mój zawód i wierz mi ze w moje robocie 230V i kilka-kilkanascie A prądu to taka namiastka:) Zaprasza do obejrzenia moich audiofilskich farm wiatrowych których jestem operatorem i obserwowania czysto grającego prądu w liniach kablowych 110kV:)

Pokój ambitny DIY może byc ciekawy ale nie z podejściem krucjaty którą tutaj robicie:) Od pewnego czasu ludzie na AS bardzo leczą własne kompleksy... czego na innych forach Audio nie ma...

Panowie , nie wiem o co idzie walka z bezpieczeństwem sprzętów które mają być pokazane w pokoju DIY. Wszyscy którzy chcą wziąć udział w prezentacji swoich wypieszczonych sprzętów powinni zrobić fotki wnętrza swoich wynalazków w formie jaka ma trafić na wystawę i w ten sposób inni koledzy mogą podpowiedzieć co ewentualnie jest nie tak i grozi porażeniem. Druga sprawa że trzeba wybrać co my chcemy obejrzeć w pokoju DIY, czego jesteśmy ciekawi , jedna sprawa to taka co koto chce osobiście wystawić. A trzecia to taka co chcę obejrzeć i posłuchać- każdy z nas w pokoju DIY. Forum czyta i przegląda wiele osób. Jest sporo wątków w DIY w których angażuje się sporo osób i na pewno dobrze by było żeby zaprezentować sprzęty które powstały- były obecne na forum, Bo inaczej to trochę trąci promocją przyszłej firmy.

Jeśli chcemy wystawić się na AS w POKOJU DIY to dobrze by było by na forum istniał opis , schemat i zdjęcia konstrukcji , zagwarantuje to nie komercyjność projektu i nie będzie podejrzana że chodzi tylko o autopromocję .

Jeśli jakaś firma udostępnia schematy opisy i elementy do samodzielnego montażu pokazuje to wszystkim na forum i nie tylko, ktoś to złoży i wystawi , to jest DIY ,

Jeśli firma wystawić chce swój gotowy produkt w pokoju DIY .to moim zdaniem autopromocja

Lecz jeżeli wystawi tylko elementy do stworzenia jakiegoś produktu DIY. To jest ukłon w naszą stronę bo nie każdy z nas ma możliwości samodzielnego wykonania skrzynki na głośniki, obudowy do elektroniki ,czy nawinięcia osobiście cewek do zwrotnicy lub transformatora do wzmacniacza i wysokich parametrach bezpieczeństwa i jakości do audio.

To takie moje osobiste zdanie na te wszystkie przepychanki .

Pozdrawiam kolegów , i tych wszystkich co to czytają.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.