Skocz do zawartości
IGNORED

Preamp DC - 330kHz high end "RelaiXedSMD" - może zamówienie grupowe?

Amnes

Rekomendowane odpowiedzi

Mam w planach zamówienie PCB, mikrokontrolera i szybki z plexi do projektu

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ma niby imponujące parametry, dużo wejść, regulację głośności na przekaźnikach i wyjścia XLR. Podobno dobrze gra, a do tego jest sterowany z pilota.

A może ktoś ma inną ciekawą propozycję na pre?

Rozmawiałem z konstruktorem - ma mieć nowe, udoskonalone płytki pod koniec miesiąca, bo obecnie wyprzedał cały zapas. Razem można by zaoszczędzić na wysyłkach, obudowach i trafach, a może nawet na częściach, choć nigdy nie kupowałem w polecanym mouserze.

Jeżeli klocek ten jest tak dobry jak wskazują na to parametry, to moim zdaniem śmiało można go zaliczyć do High endu. Alpsy niech się schowają. Jedyną wadą będzie klikanie, ale na to powinno pomóc wytłumienie i pływające zawieszenie na gumowych nóżkach.

Ma to sens? Podnieciłem się na niego jak szczerbaty na suchary, może niepotrzebnie?

chassis-straighttop-800.jpg

Ukryta Zawartość

Cytat ze strony autora projektu:

"Upon request (by email) I can send PCBs and preprogrammed microcontrollers.

A pair of PCBs now costs €62,=. The preprogrammed PIC18F24J50-I/P microcontroller costs €8,=. Packaging and mailing with a 'sign-on-receipt' service costs €10,= throughout Europe, and €18,= elsewhere."

O, no to jest nas dwóch. W takim razie postaram się w weekend policzyć koszt sztuki, szacuję, że w 2500zł na pełnym wypasie ten pre się zmieści

Jedno co mi sie w tym pre nie podoba to brak odłączania masy w nieaktywnych wejściach. Niby drobiazg, ale czasem może sprawić kłopoty.

O, no to jest nas dwóch. W takim razie postaram się w weekend policzyć koszt sztuki, szacuję, że w 2500zł na pełnym wypasie ten pre się zmieści

Komplet PCB wraz z zaprogramowanym kontrolerem też by mnie interesował ...

hmmm nic ciekawego w sumie wzmacniacz operacyjny jako symetryzator potem potencjometr a na koniec brak konwersji impedancji

i z potencjometru sterujemy kabel i wzmacniacz gdzie tu uzysk jakościowy

Wobec tego oficjalnie:

Wszystkich zainteresowanych proszę o dopisywanie się, listy chyba nie trzeba robić, bo długa pewnie nie będzie. Jak dostanę info o dostępności PCB to odezwę się do wszystkich na PW, zbiórka kasy, przelew zbiorczy, rozesłanie płytek po PL i finalnie zwrot nadpłat. Nie mam zamiaru na tym interesie nic zarabiać poza tańszą wysyłką i ewentualnym rabatem od producenta.

Orientujecie się jak wyglądają zamówienia w Mouserze - są tam jakieś rabaty? Myślę o zakupie wg. BOMu, więc zwiększenie ilości i popakowanie do rozsyłki razem z PCB nie będzie problemem (mam nadzieję...)

Obudowę na pewno zamówię - czy macie jakieś zastrzeżenia do modushop.pl ? Jak nie to nie mam ochoty dalej szukać, myślę że ogarną panel przedni i tylny zgodnie z dokumentacją. Będzie funkcjonalnie i estetycznie.

Jeżeli projekt ten to nic ciekawego, to jestem otwarty na równie dobrze udokumentowany projekt "DIY" typu plug and play w tej cenie. Specem nie jestem, ale parametry wyglądają chyba lepiej niż dobrze? Za 2-2,5k na rynku wtórnym widzę same padliny, wolę mieć coś świeżego bez rozbudowanych układów.

Co do modushopa zgadzam się w pełni. Ich obróbki są rzeczywiście bardzo dobre.

Co do preampa, to chyba nie jest tak źle - przecież zawsze można dolożyć buforek na wyjściu. Urządzenie ma ładnie zrobione zasilanie (można by zastanowić się nad wymianą LM317 na np. jakieś LT) i poza brakiem odłączania mas nieużywanych wejść trudno tu się do czegoś przyczepić.

Czyli jak zwykle pomiary robione w warunkach lab. na jednym wejściu i jednym wyjściu są przekłamane w stosunku do warunków operacyjnych? Może warto zapytać o opcję dodania odłączania mas?

Buforek - tu nie wiem jaka waga jest takiego urządzenia.

Wiem że dla mnie brakuje wyjść trigger 12V, ale to chyba nie problem.

Jedno co mi sie w tym pre nie podoba to brak odłączania masy w nieaktywnych wejściach. Niby drobiazg, ale czasem może sprawić kłopoty.

Nie spodziewałem się, że Ci się pomysł odłączanej masy wejść tak spodoba:)

Z tego, co czytam to impedancja wyjściowa wynosi 400 ohm.

Mamy więc kolejne urządzenie dzięki któremu dowiemy się, że "kable słychać" i które dostarczy satysfakcji i wielokrotnych orgazmów zwolennikom tego poglądu.

Z tego punktu widzenia ze szczerym przekonaniem polecam, będzie zabawa na długie zimowe wieczory.

Jestem Europejczykiem.

Czy ta impedancja jest istotna przy połączeniu symetrycznym? Rozumiem, że jest dość wysoka?

jest

i zasadniczo bufor naprawdę by się przydał,

kolega Jaro_747 ma spora wiedzę, ale ostatnio jakoś nie w humorze, no i zakłada, że obecni forumowicze posiadają dużą wiedzę, ale tak nie jest,

koledzy więcej spokoju, bo czasy ciężkie więc bądźmy życzliwi,

acha - też polecam modushop.pl

Przedwzmacniacz Passa P 1.7 ma podobną nieco regulację głośności i impedancję jeszcze wyższą, coś około 700 - 800 oHm. Wszystko zależy od pojemności kabla podłączonego na wyjściu. Swoją drogą ciekawe ile ta pojemność wynosi.

Kolega Jaro_747 nie lubi zabawy kabelkami, lecz jest za rzetelnym wykonaniem od strony elektrycznej projektu.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Jak najbardziej jestem chętny na PCB + kontroler

jest

i zasadniczo bufor naprawdę by się przydał,

kolega Jaro_747 ma spora wiedzę, ale ostatnio jakoś nie w humorze, no i zakłada, że obecni forumowicze posiadają dużą wiedzę, ale tak nie jest,

koledzy więcej spokoju, bo czasy ciężkie więc bądźmy życzliwi,

Rzeczywiście ostatnio nie w humorze, ale tak mnie Szanowny Kolega ujął swym uprzejmym wpisem, że zacząłem się głębiej zastanawiać nad tematem :-).

Sama spora rezystancja wyjściowa nie musi być jakoś specjalnie zła, w końcu mamy do czynienia ze stopniami napięciowymi i zakładamy, że wyjście nie będzie mocno obciążone, np. 47kOm stopnia mocy.

Ale jest to jednak więcej niż zwykle co w mojej ocenie może być źródłem podatności na parametry kabli wyjściowych.

Co oczywiście samo w sobie nie musi być wadą, ale trzeba o tym pamiętać.

Co do zasilania to najpierw zacząłem szukać jakiegoś niskoszumnego nóżkozgodnego odpowiednika LM317 i dopiero później obejrzałem schemat. No i okazuje się, że te LMy są jedynie źródłami prądowymi, napięcie odniesienia jest z 7,5V zenerek a wyjściowego napięcia zasilania dostarczają LME49720. W tym momencie kluczowa jest dobra jakość diod Zenera.

W sumie może być chociaż do tego czy owego można by się przyczepić. Ten filtr po diodach Zenera trochę mnie dziwi, osobiście dałbym pewnie dwustopniowy. Poza tym zastosowanie akurat tych scalakow do zasilania to chyba lekka przesada, tanie pewnie nie są.

Jestem Europejczykiem.

Po przejrzeniu alternatyw LME4920 w zasilaniu wydaje mi się, że niezłe byłyby NJM4580. Mają większą wydajność prądową, nieco większe szumy (tu akurat nie będzie to najważniejsze) no i sa tanie. Dobre, tanie i dostępne.

Jestem Europejczykiem.

Co do zasilania to najpierw zacząłem szukać jakiegoś niskoszumnego nóżkozgodnego odpowiednika LM317 i dopiero później obejrzałem schemat. No i okazuje się, że te LMy są jedynie źródłami prądowymi, napięcie odniesienia jest z 7,5V zenerek a wyjściowego napięcia zasilania dostarczają LME49720. W tym momencie kluczowa jest dobra jakość diod Zenera.

no i na wyjściu mały tranzystor tylko by polepszył sprawę (najchętniej darlington), ale wówczas szybszy opa mógłby być,

no i na wyjściu mały tranzystor tylko by polepszył sprawę (najchętniej darlington), ale wówczas szybszy opa mógłby być,

Na wyjściu zasilania? Jeżeli tak, to Darlington kompletnie niepotrzebny.

Ogólniemproblem w tym, że wszystko jest na jednej płytce i dlatego układ jest slabo podatny na modyfikacje a w zasilaniu akurat możnaby trochę podziałać.

Jestem Europejczykiem.

• 2 tygodnie później...

Siemanko wszystkim,

Płytki są już dostępne, obecnie miedź ma grubszą warstwę, a ułożenie elementów zostało zoptymalizowane pod kątem wygody montażu.

Cena płytki to 62eur + mikrokontroler 8eur. Wydaje mi się, że warto też sobie zamówić

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) za 2,50eur do kompletu

Nie spodziewam się, by koszty wysyłki czipów i PCB miały wynieść sumarycznie więcej niż 20eur do PL. Rozesłanie po kraju też nie powinno przekroczyć 10pln. Obecnie EUR mam w banku po 4,276PLN czyli np. czip, PCB i szybka wyjdzie circa 320-340pln ze wszystkimi opłatami do Waszych skrzynek.

Nie będę się podejmował zamawiania elementów, bo już kupiłem jakiś preamp, więc ten przeleży w szafie ze trzy miesiące zanim zacznę się nim interesować.

Zróbmy listę z tygodniowym terminem - zgłaszamy się do 05.07.14, przelewy PLN na moje konto do 07.07.14 i płacę Jos'owi.

1. Amnes 1xPCB, 1xMikrokontroler, 1xPleksi

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...
  • 2 tygodnie później...

Maszynę ukończyłem. Nie jestem w stanie zmierzyć zniekształceń tego preampa za pomocą karty focusrite 2i2. Z preampem w torze mam takie same zniekształcenia jak z samym kablem - THD = 0,005%. Podejrzewam więc, że dane konstruktora o zniekształceniach rzędu 0,0001% są prawdziwe. O dźwięku nie napiszę, bo obecnie w systemie aktywnym nie mam miejsca na normalne dwukanałowe pre i nie mam też żadnych kolumn pasywnych do szybkiego testu.

Dokumentacja projektu była świetna, jakby ktoś chciał zbudować przezroczyste pre to mogę polecić tę maszynę. Szkoda tylko, że od zakupu pcb do zakupu elementów czekałem rok, a od zakupu elementów do polutowania i złożenia kolejne pół roku.

BTW - klasycznie polecam trafa Toroidy for audio oraz polskiego Modushopa do wykonania obudowy z obróbką CNC. Gniazda XLR i RCA trafiły w swoje miejsca na PCB co do dziesiątych części milimetra - idealnie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.