Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Osobiście nie czytam nic młodszego niż 50 lat. Czas weryfikuje mody i trendy .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

I jest jeszcze jeden argument za kupowaniem audio-systemów: w przypadku ewentualnego rozwodu rzadko się go traci na rzecz partnera: jacht przepadnie, dom przepadnie, dzieło sztuki przepadnie, prawa rodzicielskie przepadną - ale sprzęt na pewno będzie ci towarzyszył na nowej drodze życia. Nawet lichwiarz powinien to docenić.

Aż sam się sobie dziwię, dlaczego czytam to dopiero teraz 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 24.02.2024 o 11:23, marek-1969 napisał:

Osobiście nie czytam nic młodszego niż 50 lat. Czas weryfikuje mody i trendy .

Ukryta Zawartość

Czy nie pora już dojrzeć ?

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...
W dniu 25.02.2024 o 12:27, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Dobre pytanie...😀

Ostatnio słucham, malując ściany (bo na czytanie nie mam czasu) - "Siłę Strachu", na Tejrurze.

Cóż ten Talbot, MacLeana wyprawia, no to niech ręka boska broni!

Super książka, świetny lektor.

Polecam!🤣😘

Wpadła mi w ręce przypadkiem i zacząłem czytać bez przekonania. Początek (lata 50-60) nudnawy - Amerykanie wymyślają, a Ruscy starają się skopiować - czyli nic nowego. 😉 Ale potem akcja się rozkręca jak w najlepszym thrillerze. Nie podejrzewałem, że historia rozwoju (i kradzieży) technologii układów scalonych może być tak wciągająca. A kiedy dochodzimy do czasów najnowszych (np opis maszyn do litografi EUV, czyli w ekstremalnym nadfiolecie), od razu przypomina się teza Artura C. Clarke'a, że "dostatecznie zaawansowana technologia jest nieodróżnialna od magii". 😉

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W dniu 25.02.2024 o 11:27, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Przecież ten mem to 100% prawdy. Jeśli zakaże się tej powieści Sienkiewicza to skąd niby młodzi ludzie poznają znaczenie wyrażenia "moralność Kalego"?

A kto za 150 lat będzie pamiętał o Tokarczuk? Przecież nikt. Co ja mówię 150... za 50 lat pies z kulawą nogą nie skojarzy tego nazwiska. Zaś Sienkiewicz będzie z nami zawsze.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

15 minut temu, il Dottore napisał:

A kto za 150 lat będzie pamiętał o Tokarczuk? Przecież nikt. Co ja mówię 150... za 50 lat pies z kulawą nogą nie skojarzy tego nazwiska. Zaś Sienkiewicz będzie z nami zawsze.

Bez obawy, czytający będą Tokarczuk znali, mniej wymagający zapewne nie, bo i po co

Ale,  skoro wywołałeś do tablicy Olgę 

Polecam Dom Dzienny, Dom Nocny

Wyśmienite, zbiór opowiadań połączonych z miejscem zamieszkania autorki, odnośnik do recenzji: 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Coś z "postapo".

Cormac McCarthy - "Droga" (The Road)

Wreszcie to przeczytałem. Jedna z najsmutniejszych i najmądrzejszych powieści tego świata.

Lektura obowiązkowa dla polityków i ...tzw. prepersów.

Warto, a nawet trzeba koniecznie poznać.

2 godziny temu, il Dottore napisał:

A kto za 150 lat będzie pamiętał o Tokarczuk? Przecież nikt. Co ja mówię 150... za 50 lat pies z kulawą nogą nie skojarzy tego nazwiska.

Prezes & Co. + prawacy popluli sobie, Ty za nimi jak ten papug. 

Próbowałeś choć raz, bez podpowiedzi tej zgrai, sam cokolwiek z Tokarczuk przeczytać, pomyśleć samodzielnie, coś z tego wyrozumować?

7 godzin temu, iro III napisał:

Próbowałeś choć raz, bez podpowiedzi tej zgrai, sam cokolwiek z Tokarczuk przeczytać,

Życie jest za krótkie na książki Tokarczuk. Mam tak długą listę książek do przeczytania, że Tokarczuk na niej się nie mieści.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

25 minut temu, il Dottore napisał:

Życie jest za krótkie na książki Tokarczuk. Mam tak długą listę książek do przeczytania, że Tokarczuk na niej się nie mieści.

Dostałem pełne potwierdzenie swojego domysłu, całego, nie tylko zacytowanego fragmentu.

• 2 miesiące później...

Swoją publikacją autor przysporzy zapewne pracy historykom z krajów, które nie podjęły prezentowanej przez niego tematyki. Liczne zdjęcia, mapy i dokumenty są nie tylko plastycznym dopełnieniem całości, ale dodatkowym atutem tej niewątpliwie interesującej książki, która stara się odpowiedzieć na trudne pytanie o przyczyny, jakie popchnęły państwa, narody i narodowości do współpracy z Hitlerem, który zaatakował Związek Radziecki, swego niedawnego sojusznika w II wojnie światowej.

Autor dzieli sojuszników Hitlera na trzy grupy: państwa sojusznicze (np. Rumunia, Finlandia),ochotników z Europy Zachodniej (np. Francuzi, Flamandowie) i narodowości Związku Radzieckiego, próbujące uzyskać niezależność (np. Ukraińcy, Łotysze).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"W rozdziale o Chorwacji autor podaje dokładne liczby zmarłych Chorwatów podczas wojny i prześladowań powojennych Josipa Broz Tity, ale już nie podaje ile ci faszystowscy ustasze wymordowali Żydów, Serbów czy Muzułmanów. Całe szczęście na to pytanie odpowiada tłumacz, i to jest jeden z niewielu takich przypadków wśród książek gdzie było widać duży wpływ tłumaczenia."

Latem 1994 r. pojechał do Niemiec i poznał Petera Milliesa, starszego mężczyznę, który pomógł Riggowi zrozumieć niemiecki w filmie, który oglądali, Europa Europa , o Shlomo Perlu , pełnoprawnym Żydzie, który „ukrywał się na widoku” w armii nazistowskiej, podając się za sierotę Volksdeutsche o imieniu Josef Peters. Millies powiedział później Riggowi, że sam był częściowo Żydem i zapoznał go z tematem, który miał stać się głównym tematem jego badań przez wiele lat. [6]

Poza tym - Bryan Mark Rigg (USA)  odkrył dużą liczbę „ Mischlinge ” którzy byli członkami NSDAP i służyli w niemieckich siłach zbrojnych oraz SS podczas II wojny światowej. Jego kolekcja znajduje się w oddziale Archiwum Wojskowego Federalnego Archiwum Niemieckiego w Niemczech.  W 1994 r. pojechał do Niemiec i poznał Petera Milliesa, który pomógł mu  zrozumieć film Europa Europa , o Shlomo Perlu , pełnoprawnym Żydzie, który „ukrywał się na widoku” w armii hitlerowskiej , podając się za sierotę.

Jego książka Hitler's Jewish Soldiers przyniosła mu nagrodę Colby Award w 2003 roku. 

Wielu naukowców uważa tę książkę za mylącą, ponieważ książki te nie dotyczą Żydów w powszechnym rozumieniu tego terminu, ale w prawie wszystkich przypadkach dotyczą Mischlinge („pół-”Żydów i „ćwierć-”Żydów) zgodnie z Ustawami Norymberskimi, ale nie według żydowskiego prawa religijnego. 

Profesor Uniwersytetu Yale , dr Henry Turner stwierdził, że Rigg nie był prawdziwym intelektualistą ani historykiem i nie nadawał się do pracy akademickiej, dlatego odmówił rekomendowania go na studia podyplomowe. 

Niektórzy historycy oskarżyli prace Rigga o przesadę i sensację kosztem dokładności historycznej. Badania i książki Rigga zostały określone jako mylące i wprowadzające w błąd. 

Tak czy owak Żydzi nigdy nie służyli hitlerowcom jako ŻYDZI. 

Równie dobrze można by zarzucać Polakom wspieranie Trzeciej Rzeszy na robotach przymusowych.

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy
W dniu 2.05.2024 o 13:22, iro III napisał:

Cormac McCarthy - "Droga" (The Road)

Wreszcie to przeczytałem.

A ja stosunkowo niedawno zobaczyłem film. Pewnie za późno bo zbyt wiele takich widziałem ( łącznie z serialami). I stwierdziłem , że dziś jest wtórny, miałki a bohater no... głupi.

Pytanie czy po wszystkich postapo, prepersach, metrach, stalkerach, zonach książka byłaby świeża i odkrywcza.

9 minut temu, toptwenty napisał:

Tak czy owak Żydzi nigdy nie służyli hitlerowcom jako ŻYDZI. 

Równie dobrze można by zarzucać Polakom wspieranie Trzeciej Rzeszy na robotach przymusowych.

Działania żydowskich zarządów i policji w gettach i ich likwidacji można oceniać zgoła inaczej.

Więcej Żydów przyczyniło się do śmierci innych Żydów niż np Polaków, choć Żydzi mieszkali w polskim otoczeniu. Polacy sami likwidowali kolaborantów i szmalcowników we własnych szeregach. Żydzi tego nie robili, a po wojnie wręcz rozgrzeszali pod hasłem walki o przeżycie.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

40 minut temu, stench napisał:

Pytanie czy po wszystkich postapo, prepersach, metrach, stalkerach, zonach książka byłaby świeża i odkrywcza.

Nie jest dziś czytana ani świeża, ani odkrywcza, ale nie w tym jest jej wartość 

5 godzin temu, stench napisał:

Działania żydowskich zarządów i policji w gettach i ich likwidacji można oceniać zgoła inaczej.

W tym wypadku oceniać ich działania mogą sami Żydzi. Trzymaj się od tego z daleka.

5 godzin temu, stench napisał:

Więcej Żydów przyczyniło się do śmierci innych Żydów niż np Polaków

Pamiętaj o granatowej policji, o polskich kapo w obozach hitlerowskich, o szmalcownikach, o mordercach z NSZ, o działaniach GL na kielecczyźnie itd.

W sumie Polacy zabili więcej Żydów niż Niemców. 

Opinie prof. Grossa, autora powyższej tezy, nie są “atakiem na naród polski”, ale mieszczą się w granicach naukowej debaty. 

Również prof. Paweł Śpiewak, dyrektor Żydowskiego Instytutu Historycznego powiedział m.in., że teza o tym, iż Polacy zabili więcej Żydów niż Niemców w czasie II WŚ to „oczywisty fakt historyczny, rzecz niezwykle prawdopodobna” oraz, że żydowscy uciekinierzy z gett w większości zginęli z rąk Polaków. 

W historii nie znajdzie się wielu chrześcijan zabitych przez Żydów, natomiast były miliony Żydów zabitych przez chrześcijan – stwierdził prof. Śpiewak. 

Edytowane przez toptwenty
  • Moderatorzy
57 minut temu, toptwenty napisał:

Trzymaj się od tego z daleka.

Nie znam ciebie, a ty nie znasz mnie...

58 minut temu, toptwenty napisał:

Opinie prof. Grossa,

58 minut temu, toptwenty napisał:

Również prof. Paweł Śpiewak,

to tendencyjne i polakożercze wpisy, które nie mają dla mnie żadnej wartości.

Ubolewam, że działalność tych panów utrzymywana jest z moich podatków.

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

9 minut temu, stench napisał:

to tendencyjne i polakożercze wpisy, które nie mają dla mnie żadnej wartości.

Zgadnij, jaką wartość maja Twoje posty.

9 minut temu, stench napisał:

Ubolewam, że działalność tych panów utrzymywana jest z moich podatków.

Pudło x 2.

Jeden nie żyje, a drugi utrzymuje się sam.

Godzinę temu, toptwenty napisał:

W historii nie znajdzie się wielu chrześcijan zabitych przez Żydów, natomiast były miliony Żydów zabitych przez chrześcijan – stwierdził prof. Śpiewak. 

I dlatego mamy im oddać kamienice? W ramach przypomnienia: chrystianizację przeżyło 12mln Żydów - Polak ani jeden.

Godzinę temu, toptwenty napisał:

Opinie prof. Grossa, autora powyższej tezy, nie są “atakiem na naród polski”, ale mieszczą się w granicach naukowej debaty. 

Nazwanie ich ścierwem parszywej propagandy antypolskiej też. Żeby z Polaków robić sojuszników Hitlera? Za takie skur.syństwo powinno się karać.

BTW masz wątek tematyczny, to nie rób syfu tutaj.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

• 8 miesięcy później...

Ostatnio "Człowiek w poszukiwaniu sensu" Viktor E. Frankl- opis pobytu w obozach zagłady + trochę psychologi, pozycja obowiązkowa 7/10.

Jak można dostrzec piękno niedoskonałym spojrzeniem?

Sam nie wiem, po co kupiłem. Chyba, żeby się dołować.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 2 tygodnie później...

"Nigdy nie byłaś Żydówką. Sześć opowieści o dziewczynkach w ukryciu”

Dorka miała wtedy osiem lat. A kiedy to opisała – jedenaście, może dwanaście: „Nad ranem ukazała się duża grupa chłopów w lesie […]. Chłopi strzelali za nami. Za czwartym strzałem siostra się obudziła i krzyknęła: »mamo«. Mamusia wróciła się po nią i obie zastrzelono”.

Choć ich wojenne doświadczenia były podobnym koszmarem, dalsze losy sześciu bohaterek książki Anny Bikont potoczyły się zupełnie odmiennie - z traumą każdy próbuje radzić sobie po swojemu.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jestem ostatnio pod wrażeniem najnowszej powieści Szczepana Twardocha " Null ". To opowieść rozgrywająca się na froncie ukraińsko - rosyjskim , dosłownie w okopach . Twardoch trochę wie na temat tej wojny bo jeździ tam od kliku lat z pomocą humanitarną i zaopatrzeniową  . Ale nie jest to dokument. To powieść oparta na faktach . Mamy tu krwiste postaci, mocne dialogi , żywy język ( ciekawa mieszanina ukraińskiego, rosyjskiego i polskiego , sporo wulgaryzmów ) oraz bardzo ciekawą narrację . Bardzo dobrze się tę powieść czyta . Myślę ,że to dobry materiał na film .

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.