Skocz do zawartości
IGNORED

Dyskretny DAC R2R 24bit 384kHz

Rekomendowane odpowiedzi

Czy jest sens wychodzić z sygnałem z wyjścia zbalansowanego na monitory aktywne, czy lepiej wyjść bezpośrednio z drabinki? Rozumiem, że sygnał na wyjściu zbalansowanym jest brany zza bufora a sygnał z drabinki jest sygnałem tzw. RAW. Korzystam z modułu AZ OLED na którym jest przełącznik jakim sygnałem chcemy wyjść na złącza. Czytałem gdzieś informację, że na złącza XLR również można wyjść z sygnałem RAW tyle, że sygnał będzie wtedy w trybie single-ended jeśli dobrze to zrozumiałem. Szczerze mówiąc mam mentlik w głowie. Zastanawiam się czy jest sens inwestować w preamp zbalansowany do tego przetwornika, czy dać sobie siana, wyjść bezpośrednio z drabinki sygnałem RAW na wejście RCA w monitorach? Jakie jest Wasze zdanie?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ta wersja Soekris'a nie jest zbalansowana. Symatryzację wyjścia załatwiają opampy na wyjściu. Można podłączyć się do kolejnego stopnia wzmacniającego już prawdziwie zbalansowanego. Mam którąś tam wersję tego DAC'a i nie korzystam z możliwości regulacji poziomu wyjściowego, bo jest po prostu bardzo kiepska. Na moje ucho ściszanie degraduje dźwięk, czy to na wyjściu RAW, czy po buforze. 

Ja na twoim miejscu poszedłbym w dobre zbalansowane pre. To z którego wyjścia DAM'a go zasilisz to już wszystko jedno, bo z RAW na wyjściach XLR i tak nie będzie symetrycznie, a po buforze to też takie udawanie symetrii i tylko możliwość zrealizowania tego rodzaju połączenia ze sobą urządzeń. Monitory aktywne mają w sobie wzmacniacz symetryczny więc zbalansowane pre na pewno Ci się przyda jeśli będziesz chciał podłączyć źródło o budowie zbalansowanej i pozbawione możliwości regulacji poziomu wyjściowego, albo gdzie będzie ona słabo zrealizowana.    

Od pewnego czasu mam pewien problem z odtwarzaniem plików 24/192kHz. Najdziwniejsze jest to, że nie ze wszystkimi albumami. Dźwięk jest odtwarzany, ale słychać go tak jakby ktoś co chwilę włączał pauzę. I zastanawiam się czy przyczyną tego stanu rzeczy może być zestaw filtrów wczytany do DAC'a? Macie jakiś sprawdzony zestaw filtrów, który absolutnie prawidłowo odtwarza materiał powyżej 24/96kHz?

• 2 miesiące później...

Miałem ostatnio MYTEK Stereo 192 DSD w domu. Soekris dam1021 nie dał mu szans. MYTEK - niby przetwornik o studyjnym rodowodzie, ale na moje ucho z basem przesadzone jest grubo, a i wysokie potrafią zakłuć na sybilantach. Na prawdę chciałem już jakiejś zmiany. Ale na lepsze 😉Trzeba będzie zapolować na 2941. Mam aktywne głośniki i zmianę planowałem ze względu na zbalansowane wejście w moich Focal'ach, które chciałem wykorzystać.

• 1 rok później...

Nie ma dedykowanego wątku to się tutaj spytam - czy Soekrisy obsługują natywne DSD? W sieci widziałem głosy że nie, że konwertują je do PCM. W instrukcji do nowego modelu dac1221 piszą że:

Up to DoP-128 and DSD-256 - dedukuję że do 128 mamy czyste DSD w postaci DoP, czy się mylę?

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

A może w ogóle dac'i r2r nie odtwarzają natywnie dsd? Jestem swierzy w remacie r2r.

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

13 godzin temu, Yodzisław napisał:

A może w ogóle dac'i r2r nie odtwarzają natywnie dsd? Jestem swierzy w remacie r2r.

Natywne DSD to w zasadzie gotowy sygnał audio. Przetwarzanie prąd-napięcie to nie tutaj. Chociaż istnieją DACi podobne na pierwszy rzut oka do R2R, ale zasada działania i sens jest inny bo chodzi o pozbycie się ogromnych ilości wielkoczęstotliwościowych śmieci i to raczej działa jak filtr.

2 godziny temu, Krzych 2 napisał:

Natywne DSD to w zasadzie gotowy sygnał audio. Przetwarzanie prąd-napięcie to nie tutaj. Chociaż istnieją DACi podobne na pierwszy rzut oka do R2R, ale zasada działania i sens jest inny bo chodzi o pozbycie się ogromnych ilości wielkoczęstotliwościowych śmieci i to raczej działa jak filtr.

Czyli DACi r2r (jeżeli obsługują) to degradują DSD poprzez konwersję jednobitowego sygnału na wielobitowy, podobnie jak DACi jednobitowe DS degradują sygnał wielobitowy PCM konwertując go do jednobitowego?

2 godziny temu, Yodzisław napisał:

Czyli DACi r2r (jeżeli obsługują) to degradują DSD poprzez konwersję jednobitowego sygnału na wielobitowy, podobnie jak DACi jednobitowe DS degradują sygnał wielobitowy PCM konwertując go do jednobitowego?

Jeżeli dochodzi do konwersji DSD- PCM to tak. Raz zakodowany sygnał audio jedną metodą i przeniesiony w domenie cyfrowej do drugiej metody kodowania to takie coś odbędzie się ze stratą i nie ma na to mocnych.

W dniu 6.11.2024 o 18:03, Krzych 2 napisał:

Jeżeli dochodzi do konwersji DSD- PCM to tak. Raz zakodowany sygnał audio jedną metodą i przeniesiony w domenie cyfrowej do drugiej metody kodowania to takie coś odbędzie się ze stratą i nie ma na to mocnych.

A jednak w studiach przenoszą i to bez strat. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

3 godziny temu, gumisb napisał:

Bez strat to PCM do DSD i ponownie do PCM bit perfect.

Niestety, na pewno nie. Sporo szumu przybywa. Porównywalny objętościowo PCM jest dużo lepszy. Wiem, że inżynier może się odezwać i przypomnieć, że kogo dzisiaj obchodzi wielkość plików, no, ale jest jak jest. Poniżej najpierw PCM potem dsd (czyli pcm-dsd-pcm):

dsd4-1.gif

nagrywamy.com

Może za duży skrót myślowy. O bezstratnej konwersji można mówić gdy PCM źródłowy po konwersji do DSD i ponownej konwersji (DSD) do PCM jest identyczny (bit perfect) z PCM wynikowym. Niestety tak nie jest.  

4 godziny temu, Grzegorz7 napisał:

Konwertujecie przez przetwarzanie w dziedzinie analogowej?

To:

dsd4-1.gif

to jest tylko cyfra, konkretnie znany konwerter tascama.

Jeszcze mam takie, dla różnych bitrate dsd 😉

dsd5.gif

nagrywamy.com

6 minut temu, przemak napisał:

To:

Ukryta Zawartość

to jest tylko cyfra, konkretnie znany konwerter tascama.

Jeszcze mam takie, dla różnych bitrate dsd 😉

dsd5.gif

Czy dobrze widzę,że im mniejszy bitrate dsd tym większy szum?
Ten pierwszy plik to pcm(wav)
a nastepne to pcm>dsd>pcm?
wytłumacz proszę.
drugi,trzeci i czwarty maja coraz mniejszą objętość.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

25 minut temu, Pseudodrummer napisał:

Czy dobrze widzę,że im mniejszy bitrate dsd tym większy szum?
Ten pierwszy plik to pcm(wav)
a nastepne to pcm>dsd>pcm?
wytłumacz proszę.
drugi,trzeci i czwarty maja coraz mniejszą objętość.

Tak właśnie jest. Oryginał (pierwszy pliczek) to pcm, kolejne to efekty konwersji pcm-dsd-pcm przy pomocy konwertera tascama - przy czym zmieniają się tylko parametry dsd, pcm ciągle jest 176/24. Jest to sweep sinusa od 20kHz do 88kHz. Im mniejszy bitrate pliku dsd, tym niżej zaczyna się szum. Ten szum jest specjalnie kształtowany do najwyższego pasma, coś jak dither w pcm, ale w porównaniu do dithera to "trochę" silniejszy jest, 😉 no i dsd jest cichszy...

nagrywamy.com

1 minutę temu, przemak napisał:

Tak właśnie jest. Oryginał (pierwszy pliczek) to pcm, kolejne to efekty konwersji pcm-dsd-pcm przy pomocy konwertera tascama - przy czym zmieniają się tylko parametry dsd, pcm ciągle jest 176/24. Jest to sweep sinusa od 20kHz do 88kHz. Im mniejszy bitrate pliku dsd, tym niżej zaczyna się szum. Ten szum jest specjalnie kształtowany do najwyższego pasma, coś jak dither w pcm, ale w porównaniu do dithera to "trochę" silniejszy jest, 😉 no i dsd jest cichszy...

Dziękuję

Nie wierzę w pesymizm. Jeżeli coś nie idzie po Twojej myśli, przebijaj się do przodu

• Pokaż nowe odpowiedzi