Skocz do zawartości
IGNORED

W poszukiwaniu niskiego basu.

rafal735r

Rekomendowane odpowiedzi

10:15 :)

Pisałem że najlepszy bas jest u sąsiadów a ten sumu to co jakiś guru?

Jak widzę jest w błędzie bo bas pneumatyczny w małym pokoju jest znikomy w porównaniu do słuchawek gdzie następuje sprzężenie przetwornika i bębenka słuchowego.

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Jak widzę jest w błędzie bo bas pneumatyczny w małym pokoju jest znikomy w porównaniu do słuchawek gdzie następuje sprzężenie przetwornika i bębenka słuchowego.

Przy dostatecznie dużym przetworniku będziesz miał aż nadto, zatka Ci uszy. Fakt, że to dziwne uczcie, ale niski bas w małym pomieszczeniu to realna rzecz. W omawianym tu przypadku Rafała też jestem zdania, że w poprzednim pomieszczeniu miał podbity zakres, a teraz tego po prostu nie ma. Powiedzmy sobie szczerze 170mm przetwornik basowy to niewiele, więc nie wiem jakiego niskiego basu tu szukać, gdy go praktycznie nie ma. Jedyna moja rada, to dokupić coś z większym przetwornikiem.

<br />Przy dostatecznie dużym przetworniku będziesz miał aż nadto, zatka Ci uszy.<br />

O czym Ty piszesz mam 15" na dole pędzone 250W w klasie D co mi zatka uszy 30"? a może 50"?

O czym Ty piszesz mam 15" na dole pędzone 250W w klasie D co mi zatka uszy 30"? a może 50"?

W takim pomieszczeniu ok. 15m2 z basowym 15' będziesz miał taki efekt. Mówimy o względnie małych pomieszczeniach, większość niskiego basu będzie odbierana pneumatycznie, ale będzie.

Ciężko mi troche zrozumieć że w małym pokoiku podłogówki i mocny wzmak nie dają wystarczającego basu...

Nawet jeżeli jest go teraz odczuwalnie troche mniej to chyba można z tym żyć, mózg to taki wspaniały organ że po kilku dniach się przyzwyczaisz i będzie jak dawniej ;>

Nurtuje mnie natomiast popularna ostatnio kwestia niesamowitych właściwości kabli zasilających, głośnikowych, dywanów...

Skoro jest tak jak twierdzi tutaj wielu... to chyba można by zaproponować wymiane wymienionych wyżej akcesoriów na takie basodajne i pstryk problem rozwiązanty, hm?

W takim pomieszczeniu ok. 15m2 z basowym 15' będziesz miał taki efekt. Mówimy o względnie małych pomieszczeniach, większość niskiego basu będzie odbierana pneumatycznie, ale będzie.

Kolego miałem te kolumny w pomieszczeniu zarówno 12m2 jak i słucham na 40m2 i mam świadomość co piszę.

Przy dostatecznie dużym przetworniku będziesz miał aż nadto, zatka Ci uszy. Fakt, że to dziwne uczcie, ale niski bas w małym pomieszczeniu to realna rzecz. W omawianym tu przypadku Rafała też jestem zdania, że w poprzednim pomieszczeniu miał podbity zakres, a teraz tego po prostu nie ma. Powiedzmy sobie szczerze 170mm przetwornik basowy to niewiele, więc nie wiem jakiego niskiego basu tu szukać, gdy go praktycznie nie ma. Jedyna moja rada, to dokupić coś z większym przetwornikiem.

Ale to sa kolumny 2 drozne. Jest 4 x 17cm na basie wiec musi to robic jakies cisnienie.

Nurtuje mnie natomiast popularna ostatnio kwestia niesamowitych właściwości kabli zasilających, głośnikowych, dywanów...

Skoro jest tak jak twierdzi tutaj wielu... to chyba można by zaproponować wymiane wymienionych wyżej akcesoriów na takie basodajne i pstryk problem rozwiązanty, hm?

Nie, dzieki. Kable juz mam za soba, a dywanu nie zmienie :)

Wstaw rysunek tego pomieszczenia .

Prostokąt :) Niestety graty stoja na dluzszej scianie. Tam gdzie widac kaloryfer jest okno oraz wyjscie na balkon, po przeciwnej stronie kanapa, dajej komputer z fotelem, a na scianie obok (czyli na przeciw okna z drzwiami balkonowymi) nieduza komoda, nad nia polka, potem wyjscie juz na przedpokoj.

?👈

Gość rydz

(Konto usunięte)

Prostokąt :)

To wiem , tylko jakoś ciężko mi to pomieszczenie bez rysunku ogarnąć , bo gdzieś jest też 3x2 , jeżeli od ściany za kolumnami do ściany za twoim miejscem odsłuchu jest 2 m , to ciesz się że jakoś to w ogóle gra :(

Pozdrówko.

Nie, 3m wiec tez nie za duzo. Wczesniej bylo idealnie 1m wiecej, czyli jakies 4m i bylo calkowicie inaczej. Teraz pokoj ma dokladnie 3 x 5m plus/minus kilka cm.

?👈

To chyba jedyne co Ci pozostało to wywrócić pokój do góry nogami sprawdzić kilka potencjalnych konfiguracji ustawienia, za pół godziny będziesz miał jasność...

Pomieszczenie wygląda na bardzo jasne, jeżeli jest tam jeszcze balkon, to znaczy że jedna ściana to jest praktycznie jedna wielka szyba więc to pewnie ona zjada ten bas najbardziej... może jakieś ciężkie zasłony by tu pomogły :>

Ta, juz widze swoja babe i zaslony. Predzej sam sie tam powiesze na tych karniszach. Sprobuje jeszcze postawic kolumny wzdluz pokoju i bedzie wszytko jasne.

?👈

Kolego miałem te kolumny w pomieszczeniu zarówno 12m2 jak i słucham na 40m2 i mam świadomość co piszę.

A ja słuchałem jednego przetwornika 15' w 17m i 36m też wiem, co piszę. Przy 30Hz pompa niesamowita. Powtarzam niski bas w małym pokoju można osiągnąć.

Ale to sa kolumny 2 drozne. Jest 4 x 17cm na basie wiec musi to robic jakies cisnienie.

Mam podobne basu raczej z nich nie mam dobrego, ale gdy wstawię je bliżej rogów pomieszczenia, a sam usiądę blisko tylnej ściany basu jest sporo. Zrobiłem kiedyś pomiary i okazało się, że ten zabieg podbił tylko pewien zakres przy 40Hz i to subiektywnie powodowało, że tego basu było więcej

• Redaktorzy

Sprawa wydaje się prosta, trzeba uważnie przeczytać informacje autora wątku. Pisze on między innymi, że w poprzednim pomieszczeniu owszem, głośno słuchać się nie dało, bo wzbudzony bas zabijał, ale dla niego nie było to problemem bo zawsze słuchał ciszej i wtedy było w sam raz. Oczywiście wiemy, że wtedy bas też się wzmacniał, tylko słabiej. Na tyle słabo, że było to odbierane po prostu jako mocny bas, a nie figle akustyki. Muzyka rozrywkowa czy elektronika brzmiała tak, jak słuchacz oczekiwał. Jednak nowe pomieszczenie jest nie tylko mniejsze, ale zapewne ma inne proporcje. W tej sytuacji po prostu nie wystąpi wzbudzenie basu na tej częstotliwości co poprzednio. Może wystąpić na innej, a jeśli proporcje są dobre, to nawet nie będzie słyszalne. Całkiem możliwe, że autor wątku w tej chwili słyszy te kolumny tak, jak powinny brzmieć.

Mam podobne basu raczej z nich nie mam dobrego, ale gdy wstawię je bliżej rogów pomieszczenia, a sam usiądę blisko tylnej ściany basu jest sporo. Zrobiłem kiedyś pomiary i okazało się, że ten zabieg podbił tylko pewien zakres przy 40Hz i to subiektywnie powodowało, że tego basu było więcej

Dosuwalem kolumny do scian itp i bas byl podbity, ale ten najgorszy, ktorego nikt chyba nie lubi. Dudniacy i dominujacy w wyzszym pasmie, nieprzyjemny. Tego nie chce :)

?👈

Tez nie rozumiem lol kolegi Rafaell....

A stwierdzenie , ze niskiego basu należy szukać u sąsiadów jest słuszne tylko w przypadku gdyby Rafał mieszkał w namiocie i to nie do końca.... Tak samo jak proponowanie jeszcze większych przetwornikow dla pokoju 3x5 to porażka tych co mówią o sobie audiofil.... To moze dlatego tak wielu ciagle szuka dziury w systemie bo nie rozumie co sie dzieje w pomieszczeniu jak słucha muzyki i co od czego zależy i co wchodzi z czym w interakcje....

Dosuwalem kolumny do scian itp i bas byl podbity, ale ten najgorszy, ktorego nikt chyba nie lubi. Dudniacy i dominujacy w wyzszym pasmie, nieprzyjemny. Tego nie chce :)

Wygląda na to, że to pomieszczenie podbija Ci zakres basu, w którym te kolumny są najbardziej efektywne, pojawia się jeszcze większa górka, czyli różnica między pozostałymi częstotliwościami i to jest odbierane jako dudnienie.

dosuwanie nic nie da,a pogorszy. Maganty 905 powinny miec bas do 35hz przynajmniej patrzac na charakterystyke. Powtarzam sie (juz nie bede:) ale masz dwie opcje zakladajac ze sprzet jest ok (a TONE jest zalaczony i mozesz regulowac barwe): ze teraz jest ok, a starym pokoju bylo zbyt podbite i kolorowe. W/g mnie musisz sie osluchac w nowym miejscu, daj sobie troche czasu, posluchaj ulubionych songow ze 100 razy i wtedy ocen czy jest faktycznie chudo. Lub masz problem z akustyka (raczej na bank nawet jezeli punkt pierwszy jest prawdziwy) iw tedy musisz popracowac nad pokojem. Jak dla mnie ustaw sie z kolumnami na krotkiej scianie (na dlugiej scianie wieksze problemy) i wtedy szukaj problemu, zadbaj o tylnia sciane, bo piszesz ze tak pusto (przednia rowniez i rogi) ,zeby zmniejszyc odbicia, poustawiaj w tych miejscach cos dla eksperymentu. I wtedy, zakladajac ze sprzet ok, powinienes dojsc do jakis wnioskow.

Pozdrawiam

Ja zakładam że coś jest uszkodzone. Ostatnie co można napisać o tych Magnatach to to że brakuje im niskich tonów. Albo duszą się w tym pomieszczeniu.

A ja mam jeszcze jedno pytanie do Ciebie. Czy w obecnych warunkach jesteś w stanie osiągnąć satysfakcjonujący Cię bas przy mocniejszym podkręceniu głośności? Być może na tym poziomie wysterowania reszta pasma będzie już wtedy zbyt głośna i nieprzyjemna, żeby się tego dało w całości słuchać, ale chodzi mi w tym momencie o sam bas. Albo inaczej - spróbuj puścić sobie jakiś kawałek z solistą na akustycznym basie bez żadnych innych instrumentów w tle i sprawdź czy podkręcając głośność jesteś w stanie dojść w ten sposób do takiego rozciągnięcia basu, które uznałbyś za zadowalające.

Temat przeniesiono, bo poprosilem. Nie bylo tam odzewu przez cala dobe, a tu prosze. Nawet juz rodzynki sie trafiaja jak powyzej.

Fakt, do tamtej zakładki zdecydowanie mniej oszołomów zagląda, więc i odpowiedzi mniej, za to bardziej merytorycznych. A tak masz wątek na 3 strony z połową wpisów nie na temat, ale chociaż wesoło jest... ;)

dosuwanie nic nie da,a pogorszy

Zależy, można się wstrzelić w opadającą charakterystykę i wtedy zamiast podbicia polepszy się trochę dolne pasmo. Co innego jak ustawimy tak duże pełnopasmowe kolumny, buczenie zawsze murowane.

Maganty 905 powinny miec bas do 35hz przynajmniej patrzac na charakterystyke.

Marzenie :) Z tymi częstotliwościami nawet dzisiejsze subwoofery z 10' przetwornikami mają problem. Owszem na charakterystyce będzie nawet 20Hz ale spadek kilku, kilkunastu decybelowy powoduje, że to nie jest pasmo użyteczne.

LOL

To ustalcie to co jest niski bas dla Was: bo jeden może miec na myśli 50Hz a drugi 20Hz, a to już różnica...

Ja w 16,5m2 mam bas użyteczny od ok. 28-30Hz, choć słychać go już od 20Hz. Bez podbić (mierzone).

Powrót po dłuższej przerwie...

Podziwiam twój pokój, gdzie w 16m2 masz bas już od 20hz. U mnie na 55m2 był z tym poważny problem i dopiero zaawansowana adaptacja akustyczna, robiona w 4 etapach, z ponad 20 strojonymi bass trapami poprawiła sytuację.

Metraż pokoju nie liczy się tak bardzo, jak proporcje i warunki zastane czyli wszystko, co w pokoju jest. Oczywiście są pewne granice, gdzie prawidłowy rozstaw kolumn nie będzie możliwy. Mimo wszystko jestem zdania, że bas w większym pokoju jest lepszy.

Podziwiam twój pokój, gdzie w 16m2 masz bas już od 20hz. U mnie na 55m2 był z tym poważny problem i dopiero zaawansowana adaptacja akustyczna, robiona w 4 etapach, z ponad 20 strojonymi bass trapami poprawiła sytuację.

Sly, niepotrzebna złosliwość.

Słuchając samplera z róznymi częstotliwościami słychac już mniej więcej od 20Hz (choć zapewne z dużym spadkiem dB, choć nie wiem jakim, bo tego już sam w domu nie zmierzę). Żeby uniknąć takich zaczepek napisałem jednak, że dopiero od 28-30Hz mam bas użyteczny (i dobrej jakości), co i tak jest niezłym osiągnięciem. Jak zapewne wiesz zależy to nie tylko od pokoju ale i od kolumn. Wielokrotnie była mowa o tym, że nie wielkość pomieszczenia decyduje o tym jakie częstotliwości słychać - fala jest przebiegiem sinusoidalnym i stojąc w jednym miejscu słyszysz ją całą, a nie tylko jej fragment, który mieści się w danym pokoju.

Nie wiem, czy mam zaawansowaną adaptację, ale coś w tym kierunku mam poczynione i słychać pozytywnie wpływ tej adaptacji. I tyle.

Metraż pokoju nie liczy się tak bardzo, jak proporcje i warunki zastane czyli wszystko, co w pokoju jest. Oczywiście są pewne granice, gdzie prawidłowy rozstaw kolumn nie będzie możliwy. Mimo wszystko jestem zdania, że bas w większym pokoju jest lepszy.

Ale to nie ulega wątpliwości, że mając do dyspozycji większy metraż mamy możliwośc uzyskania lepszego dźwięku (nie tylko basu). Ale herezją jest pisanie, że niskiego basu w mniejszych pomieszczeniach nie da się uzyskać.

Powrót po dłuższej przerwie...

Sly, niepotrzebna złosliwość.

Słuchając samplera z róznymi częstotliwościami słychac już mniej więcej od 20Hz (choć zapewne z dużym spadkiem dB, choć nie wiem jakim, bo tego już sam w domu nie zmierzę). Żeby uniknąć takich zaczepek napisałem jednak, że dopiero od 28-30Hz mam bas użyteczny (i dobrej jakości), co i tak jest niezłym osiągnięciem.

Bawiac sie takim samplerem tez slyszalem spokojnie te 23Hz, potem wyraznie slyszalny wzrost byl chyba kolo 30-35Hz, nie pamietam dokladnie.

Wlasnie przypomnialo mi sie o tym programie. Pobawilem sie chwile i mam takie wnioski jak na rysunku ponizej.

Najwieksze podbicie basu wystepuje w zakresie 35-40Hz, bas jest najbardziej slyszalny w tym zakresie jednak z takim ch... efektem:

1bc413b4a7ec9541624e5ca2080eae66_1.jpg

I co teraz?

?👈

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.