Skocz do zawartości
IGNORED

Żebracy, bezdomni na ulicy - potrzebujący, czy naciągacze?

romekjagoda

Rekomendowane odpowiedzi

Klęczy matka z 3 dzieci, historia spisana na kartoniku: nie mam na jedzenie, nie mam domu, mam 3kę dzieci.

Mężczyzna: jestem bezrobotny, bez pieniędzy, bez domu. Prosze o pomoc.

Ile razy przechodze obok, tyle razy zaciskają mi się pięści i alarmuje mnie dylemat: dawać - nie dawać? Pomagać - nie pomagać? Głodny, czy przepije? Potrzebuje, czy naciąga? Naciągacze, czy autentycznie potrzebujący?

Czy facet 30 lat, na wygląd zdrowy, choć chuchro, nieśmierdzący alkoholem ma prawo żebrać? - pomóc mu, czy przechodząc rzucić 'weź się do roboty nierobie'?

Problem jest szerszy, ma odcienie kulturowe, narodowościowe, religijne. Bo dawać Rumunom, czy nie? Dawać muzułmankom, czy nie? Dawać, by pomóc, ryzykując, że przyjedzie ich więcej, czy w i imie wysyłania komunikatu 'u nas nie macie czego szukać' pozwolić szczeznąć faktycznie potrzebującej osobie na ulicy?

Znajomi mówią mi, że jestem naiwny i łatwowierny, bo za rogiem, wieczorem kase odbierze mąż przyjeżdżający dobrym autem.

Ale, czy życie i przypadki ludzkie są takie proste, czarno-białe?

Poza tym, dzieci zamiast na żebrach, winny być w szkole i troszczyć się o swoją przyszłość. Matki, małym dzieciom podają środki nasenne, by spokojnie spały. Czy pomagając wspieram ten proceder i inne wynaturzenia, czy po prostu pomagam drugiemu człowiekowi?

Czy zamiast do ręki biednemu na ulicy, lepiej dać na organizację charytatywną ufając, że tam są ludzie, którzy wiedzą komu i czego potrzeba oraz jak świadczyć pomoc, by była skuteczna, a nie szła na jagodziankę?

Zapraszam do dyskusji.

Powrót po dłuższej przerwie...

lepiej dać na organizację charytatywną ufając, że tam są ludzie, którzy wiedzą komu i czego potrzeba oraz jak świadczyć pomoc,

Taaak w organizacjach wiedzą komu i czego potrzeba. Taki Jerzy O. wie że jego dzieciom potrzebne jest kształcenie w USA dlatego niech nikt nie mówi że Juras nie pomaga dzieciom.

Lista aparatury medycznej, jaką kupił dla szpitali jest publicznie dostępna. Więc nie dołączaj do dyrygowanego przez pewną rozgłośnię radiową z Torunia chóru opluwaczy.

Ciekaw jestem - gdyby ktoś naprawdę potrzebujący próbował żebrać w "dobrym punkcie", jak zostałby potraktowany przez zawodowców w tej branży, zwłaszcza rozwozicieli. Dlatego jeżeli już dawać pieniądze, to raczej w miejscach mniej uczęszczanych, gdzie są mniejsze szanse na działalność zorganizowaną. Albo osobom które znamy a wiemy że znalazły się w trudnej sytuacji.

W Indiach do których systemu dążymy (święte krowy i inne zwierzęta, za to ludzie już niekoniecznie są chronionymi podmiotami prawa, przynajmniej w praktyce) są kasty żebracze, które np. okaleczają własne dzieci żeby budziły większe współczucie. Sam widziałem kiedyś w Polsce żebrzące dziecko o śniadej karnacji, rozmiaru naszego 4-latka więc pewnie ze 6 lat, z potężnym zezem. Podejrzewam że gdyby nawet jego "opiekunowie" mogli go leczyć, pewnie zaniechaliby tego rozmyślnie żeby zbierało więcej pieniędzy.

Znakomity film dokumentalny, wręcz klasyka gatunku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Lista aparatury medycznej, jaką kupił dla szpitali jest publicznie dostępna. Więc nie dołączaj do dyrygowanego przez pewną rozgłośnię radiową z Torunia chóru opluwaczy.

Ale dlaczego w mediach nie są dostępne szczegółowe rozliczenia pomiędzy WOŚP, Mrówką Całą i - nomen omen - Złotym Melonem?

W tym złotym trójkącie niezła kasiorka chlupocze, czego przedsmak dał nam MatkaKurka na swoim wygranym procesie z Jurasem.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Zainteresuj się rozliczeniami Rydzyka. Np gdzie jest 100 mln zł zebranych na ratowanie Stoczni Gdańskiej, które gdzieś się rozpłynęły w nicości.

Wychodząc z żoną ze sklepu z zakupami zostaliśmy zaczepieni przez mizernie ubranego dzieciaka ok. 12-13 lat proszącego o parę złotych na jedzenie, bo jak twierdził, jest głodny. Żona dała mu dużego rogala i banana. Popatrzył na to bardzo zdziwiony, po czym kawałek odszedł, nie wiedząc, że obserwujemy go z samochodu, następnie wyrzucił rogala do śmietnika, zjadł banana i poszedł żebrać dalej. Od tego czasu nie daję żebrakom niczego.

Znajomy na skraju parkingu pod centrum handlowym widział przebierającego się w krzakach podobnego mu wyrostka, który ściągnąwszy łachy, ubrał się w firmowe ciuchy i odjechał na rowerze, na który mnie nie byłoby stać.

Bedac w Polsce zauwazylem ze nieroby, alkoholicy bardzo sie wycwanili a nawet stwarzaja sytuacje bardzo niebezpieczne.

Standardowa sytuacja wyglada tak:

podjezdzasz autem do centrum handlowego , po zaparkowaniu podchodzi odrazu do ciebie jakis pijak i mowi abym mu cos dal......

i co mam odpowiedziec ? ze nie mam pieniedzy ? przeciez wysiadam z auta...i ide na zakupy !!

Wracam do auta z roznymi siatkami i odrazu znowu podchodzi do ciebie i probuje cos wyciagnac!

Wg. mnie to skandal, policja powinna sie zajac takimi ludzmi.

Spakowac sie niemozna spokojnie, bo za plecami stoi jakis pijak lub zlodziej i probuje cie naciagnac lub okrasc!

dobrym sposobem na naciaganie jest tez jak dzieciak stoi przy wozkach i prosi o pieniadze , kazdy odprowadza wozek, wyciaga zlotowke....no i ...jak masz mowic ze nie masz pieniedzy ??

Bedac w Polsce zauwazylem ze nieroby, alkoholicy bardzo sie wycwanili a nawet stwarzaja sytuacje bardzo niebezpieczne.

Standardowa sytuacja wyglada tak:

podjezdzasz autem do centrum handlowego , po zaparkowaniu podchodzi odrazu do ciebie jakis pijak i mowi abym mu cos dal......

i co mam odpowiedziec ? ze nie mam pieniedzy ? przeciez wysiadam z auta...i ide na zakupy !!

Wracam do auta z roznymi siatkami i odrazu znowu podchodzi do ciebie i probuje cos wyciagnac!

Wg. mnie to skandal, policja powinna sie zajac takimi ludzmi.

Spakowac sie niemozna spokojnie, bo za plecami stoi jakis pijak lub zlodziej i probuje cie naciagnac lub okrasc!

masakra w tej Polsce

Dokładnie to mnie wk..wia pod Lidlem w Warszawie przy Wolskiej. Stoi tam często takich 2 lumpersów, kolesie na oko 30 kilka lat, ryje zadżumiony od wychlnych % i tylko podjeżdżasz na parking już szusują do Ciebie, wysiadasz i "szefuńciu kupisz mi coś?". Pytam się qwa KTO MI KUPUJE!? :-) Mi to z nieba leci? Jak go matka na takiego niedojdę i nieroba wychowała, bo całe życie syńciowi wszystko pod nosek było podsuwane i w końcu mamunia była zejszła, to nie ma komu dbać o biednego chłopca prawie 40letniego :-)

Moja metoda, staram się nic nie odzywać, nie zwracam uwagi, jak wracam ładuję się do samochodu z zakupami i też olewam. Na razie działa.

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Pewnie - po co komuś pomagać jak to wszystko są na pewno złodzieje. I w ten sposób Polak - po udzieleniu sobie moralnego rozgrzeszenia - udaje się na zakupy zadowolony że nie dał się oszukać. Naprawdę nie widzicie tu ciężkiej moralnej patologii ?

Nie daję i w dyskusję sie nie wdaję. Odpowiadm krótko - używam karty płatniczej. W 9 przypadkach na 10 to wystarcza.

Żebrakami powinna zjąć się policja, a biedakami pomoc społeczna. Obcokrajówców uprawiajacych ten proceder, powinno sie bezwzględnie deportować do ich krajów.

Pewnie - po co komuś pomagać jak to wszystko są na pewno złodzieje. I w ten sposób Polak - po udzieleniu sobie moralnego rozgrzeszenia - udaje się na zakupy zadowolony że nie dał się oszukać. Naprawdę nie widzicie tu ciężkiej moralnej patologii ?

Justas, dokładnie to samo miałem napisać - jak często rozgrzeszamy się w myślach sami mówiąc sobie 'ten to pijak, ta to Rumunka z gangu rozwożącego żebraków, ten wyrzuca rogala napewno, etc.'. Ja nikogo nie oceniam, tylko sam mam wątpliwości, bo do alkoholizmu nikogo albo do usypiania dzieci czy zwiększenia napływu imigrantów nie chcę się przyczyniać. Chciałbym móc pomóc drugiemu człowiekowi bez podejrzliwości, poczucia rozdarcia (pomagam, czy daje się oszukać), etc.

Obcokrajówców uprawiajacych ten proceder, powinno sie bezwzględnie deportować do ich krajów.

Włodzimierz, a co z ludźmi, którzy wydali wszystko, by się dostać tu do lepszego świata..? Bo u siebie bieda aż piszczało, więc w desperacji spakowali się licząc na choćby niewielką poprawę życia? Dla mnie to nie jest czarno biało, przynajmniej nie zawsze.

Żebrakami powinna zjąć się policja, a biedakami pomoc społeczna.

Powinna, ale pomoc społeczna jest niedofinansowana i nie starcza na pomoc - po prostu. Ile rodzin żyje na skraju nędzy, albo poniżej tego progu - wiesz? Ile środków jest przeznaczanych na ich pomoc? Rodziny, które dostają 80PLN zapomogi miesięcznie to nie wyjątek - to raczej standard. Serio - uważasz, że to jest wystarczająca pomoc?!

Gorzej jak Ci z terminalem wyskoczy :D

Od 20 min szukam rysunku satyrycznego - był taki w Polityce, ale nie mogę znaleźć.. :(

(...)

Włodzimierz, a co z ludźmi, którzy wydali wszystko, by się dostać tu do lepszego świata..? Bo u siebie bieda aż piszczało, więc w desperacji spakowali się licząc na choćby niewielką poprawę życia? Dla mnie to nie jest czarno biało, przynajmniej nie zawsze.

(...)

Przede wszystkim wobec obcokrajowców powinno byc bezwzglednie stosowane prawo, a nie sentymenty. Wszyscy nielegalnie przybywający i przebywający powinni być ostrzej weryfikowani i wobec najmniejszych watpliwości z miejsca deportowani. Przyjeżdżający i przebywający legalnie, ale łamiący prawo pobytu bezwzglednie deportowani. I tu nie powinno być miejsca na jakiekolwiek wyjątki.

Nie widzę najmniejszego powodu, aby państwo tolerowało wątpliwych uchodźców politycznych z Afryki (w dodatku zarażonych i zarażających HIV czy Ebolą), nielegali lub turystów z Ałbanii, Bułgarii czy Rumunii zajmujacych się działalnoscią przestępczą jak: zorganizowane żebractwo, stręczycielstwo, kradzieże, napady, oszustwa na szkode skarbu państwa. Do tego dodałbym turystki uprawiające prostytucję, tabuny zatrudnionych na czarno czy wreszcie wątpliwych uchodźców z Czeczeni. To są syttuacje zero - jedynkowe. Tolerowane z powodu niewydolnosci agend państwa albo ze względu na działania róznej maści ich obrońców. Tymczasem tego rodzaju obcokrajowcy kpią sobie z państwa polskiego.

Na marginesie, jeżeli państwo ma troszczyć sie o jakiś cudzoziemców, to raczej o tych co współpracowałi z polską armią w Iraku i Afganistanie. Niestety tu państwo zagubiło gdzieś troskę o ich los.

Ci którzy pozostaja w ośrodkach dla uchodźców traktowani sa, jak swięte krowy. Wielu z nich potrafi wywoływać tylko konflikty: za duzo zakazów i nakazów, za mało wolności i miłosci, za niskie kieszonkowe, za słaba opieka lekarska, brak nauczania w rodzimym jezyku, za słaba baza lokalowa, za twardy tapczan i dlaczego telewizor kineskopowy, a nie lcd. Przy tym większość z nich nie ma zamiaru pozostać w Polsce i asymilować się ze społeczeństwem i państwem. Polska jest tylko przystankiem.

Polska powinna zaostrzyć prawo dla migrantów i uchodźców. Tu nie powinno byc miejsca na sentymenty, a wyłącznie na twardo postawiony interes własny. Bo państwo nie może bez końca łożyć na cwanych obcych - nie mając wystarczajacych pieniędzy dla swoich. Koniec, kropka.

(...)

Powinna, ale pomoc społeczna jest niedofinansowana i nie starcza na pomoc - po prostu. Ile rodzin żyje na skraju nędzy, albo poniżej tego progu - wiesz? Ile środków jest przeznaczanych na ich pomoc? Rodziny, które dostają 80PLN zapomogi miesięcznie to nie wyjątek - to raczej standard. Serio - uważasz, że to jest wystarczająca pomoc?!

(...)

Doskonale wiem, jak wygląda bieda i patologia w Polsce. Znam miejsce, gdzie biedne rodziny zyją w komunalnych blokach. Bloko maja zdewastowane klatki schodowe. Niewielu z ich mieszkańców pracuje na stałe i to wcale nie dlatego, że nie mogą znależć pracy. To jest styl życia przekazywany z pokolenia na pokolenie. Natomisat ściany bloków upstrzone są antenami płatych tv sat, a przed blokami stoją gęsto samochody, kazdy członek rodziny ma swoja komórke, a na alkohol zawsze pieniądz się znajdzie. I jest to miejsce w jednym z województw, w którym o pracę nie jest trudno. Dlaczego tacy ludzie otrzymuja od państwa i samorządu pomoc.

To, że dochodzi do takich patologii jest wyłącznie winą instytucji państwa. Trzeba zracjonalizaować zasady przyznawania pomocy społecznej oraz sposoby jej realizacji. Inaczej patologiczna będzie tez wielkość zasiłków.

Niewielu z ich mieszkańców pracuje na stałe i to wcale nie dlatego, że nie mogą znależć pracy. To jest styl życia przekazywany z pokolenia na pokolenie. Natomisat ściany bloków upstrzone są antenami płatych tv sat, a przed blokami stoją gęsto samochody, kazdy członek rodziny ma swoja komórke, a na alkohol zawsze pieniądz się znajdzie. I jest to miejsce w jednym z województw, w którym o pracę nie jest trudno. Dlaczego tacy ludzie otrzymuja od państwa i samorządu pomoc.

To, że dochodzi do takich patologii jest wyłącznie winą instytucji państwa. Trzeba zracjonalizaować zasady przyznawania pomocy społecznej oraz sposoby jej realizacji. Inaczej patologiczna będzie tez wielkość zasiłków.

No, no... dziadek - liberał!

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

nielegali lub turystów z Ałbanii, Bułgarii czy Rumunii

Przypominam, że od 2007 r. to już UE (BG i RU). Więc żadnego ostrzejeszego traktowania być nie może.

Przypominam, że od 2007 r. to już UE (BG i RU). Więc żadnego ostrzejeszego traktowania być nie może.

Pisałem nie o ostrzejszym, a o bezwzglednym stosowniu polskiego prawa wobec tych cudzoziemców, którzy je naruszają. Niestety w Polsce udaje sie rozwazywanie problemów.

Do stosowania prawa jest potrzebne działające państwo, a nie jak mówią sami rządzący Ch**, ku** i kamieni kupa

Ja im wierzę - wszak są przy samym korycie, wiedzą co mówią...

Co do dawania, jest dylemat, dać nie dać, wiadomo, że na 10 - 7 to pijaczkowie. Ale tych 3 ???

Tym twardzielom co się tutaj wypowiadali w duchu "odstrzelić meneli" przypominam iż nie każdy żyjący na ulicy to ćpun i pijak, oni też tak mogą skończyć w tym dość kalekim państwie....

Ja stosuję prostą zasadę, jak alkohol wali z paszczy - zero rozmowy.

Jeśli trzeźwy, mówię iż kasy nie dam, ale do jedzenia coś mogę kupić.... Już po reakcji widać kto jest głodny, kto jest naciągaczem...

Większość sobie odpuszcza, głodny nie....

Wyszukałem to niedawno na mapach google, pod poniższym linkiem możecie sobie pozwiedzać cygańskie osiedle w Czechach :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a cygańskich osiedlach zawsze przy wjeździe i co jakiś odcinek drogi stoją tzw czujki :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Co to za Państwo, co o porządek nie dba i ludziom bloków nie remontuje?!

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Ochojska mówi zeby nie dawac.A ona sie zna.Ja daje.

<br />Co to za Państwo, co o porządek nie dba i ludziom bloków nie remontuje?! <br />
Panstw teraz jest do zesrania..tylko trzeba sobie wybrac sluszne.

A teraz dla odmiany zapraszam was do podróży poprzez cygańską dzielnicę Buzescu village w Rumunii :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I sam początek wjazdu do tej dzielnicy :

Ukryta Zawartość

Fajna jest ta willa ze wzorkami/znaczkami firmy UMBRO po lewej stronie drogi he he.

Ukryta Zawartość

Wyszukałem to niedawno na mapach google, pod poniższym linkiem możecie sobie pozwiedzać cygańskie osiedle w Czechach :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) a cygańskich osiedlach zawsze przy wjeździe i co jakiś odcinek drogi stoją tzw czujki :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

tumblr_mi3wsuI9b61rmyhabo1_500.gif

2SHpzQo.gif

...i posprzątane.

Ale żebyśmy mieli pewność że porządnie sprzątnięte, to ostatni szlif na koniec:

GIF-M9-Flamethrower.gif

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Bieda rodzi patalogię. Piją żeby się znietrzęźwić na własny syf. Od picia syf się wzmaga.

Co niby policja miała by zrobić bezdomnemu?

W noclegowniach nie wolno pić.

Zapytaj lampy. Lampa bucha to Cię wysłucha! - powiedzonko dziecięce

Są w Polsce (nawet tu) organizacje, które dla potrzebujących przeznaczają w miesiąc więcej niż Owsiak w rok. Ale chwała Owsiakowi za to, że też się dokłada.
  • Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.