Skocz do zawartości
IGNORED

Kościół Katolicki - za i przeciw.

TomekL3

Rekomendowane odpowiedzi

Fajnie że widzicie patologię ludzi w różnych systemach także w KK jest nadzieja że we własnym środowisku postąpicie właściwie .

Płonna to raczej nadzieja.

Płonna to raczej nadzieja.

Jak to nadzieja ale nie ma co dramatyzować :) część przejdzie od słów do czynów . A w takich przypadkach przede wszystkim trzeba zacząć od wymagania od siebie .

Jak to nadzieja ale nie ma co dramatyzować :) część przejdzie od słów do czynów . A w takich przypadkach przede wszystkim trzeba zacząć od wymagania od siebie .

W takim razie niech te wszystkie butne arcypastuchy zaczną od siebie.

W takim razie niech te wszystkie butne arcypastuchy zaczną od siebie.

argusiku, tyle tutaj się pisze o chamstwie, bluzgach...Ten twój, rozumiem, że jest ok?

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

Ciekawa lektura w dzisiejszej gazeta.pl :

"Trójmiejski ksiądz Witold Bock nie jest już kapłanem. W poniedziałek rozesłał do wybranych duchownych i znajomych listy i maile, w których oficjalnie poinformował o odejściu ze wspólnoty Kościoła rzymskokatolickiego. - Nie chodzi o utratę wiary. Miał dosyć zakłamania, w jakim żyje polski kler - mówi jeden z jego przyjaciół."

To może z drugiego bieguna.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

"Trójmiejski ksiądz Witold Bock nie jest już kapłanem. W poniedziałek rozesłał do wybranych duchownych i znajomych listy i maile, w których oficjalnie poinformował o odejściu ze wspólnoty Kościoła rzymskokatolickiego. - Nie chodzi o utratę wiary. Miał dosyć zakłamania, w jakim żyje polski kler - mówi jeden z jego przyjaciół."

Przeczytałem i nic ciekawego tam nie ma, jesli się sam ksiądz wypowie to może i będzie co poczytać.

A co ty tam ciekawego wyczytałeś?

jedni kierują się instynktem inni myślą .

A Sumienie do jakiej kategorii zaliczysz ?

fakt a efekt ten sam. czasami i tak bywa ale to już nie myślenie a opieranie się na doświadczeniu .

KK jest kalką niemal każdej innej instytucji tworzonej przez ludzi , dlatego napisałem że dobrze że to zauważacie .

A to ciekawe , co mowisz ,gdyż księża twierdzą , iż Kościół wzoruje się na Bogu , a nie na ludziach.

Piotr

Może cytuj szerzej...

"Były już duchowny decyzję w tej sprawie oficjalnie ogłosił w niedzielę, w dniu swoich 51 urodzin. Przygotował list, który nazwał "Deklaracją konwersji". Wysłał go do 33 osób, wśród których są jego znajomi i przyjaciele - w tym osiemnastu duchownych.

"Wciąż wierzę w Jezusa Chrystusa, ale odchodzę, bo przestałem wierzyć w polski Kościół, któremu poświęciłem ponad 30 lat życia" - napisał w oficjalnym liście ksiądz Witold Bock.

Z "Deklaracji konwersji" wynika, że były już duchowny chce być traktowany jako osoba prywatna i "nie życzy sobie, by go niepokojono".

- Powodem odejścia od Kościoła nie jest utrata wiary. Ksiądz Witold Bock miał dość zakłamania, w jakim żyje polski kościół - powiedział anonimowo "Gazecie Wyborczej Trójmiasto", która jako pierwsza poinformowała o odejściu Bocka, jeden ze znajomych duchownego."

Nie należy mylić prawdy z opinią większości .

A Sumienie do jakiej kategorii zaliczysz ?

Trafnej i słusznej oceny .

A to ciekawe , co mowisz ,gdyż księża twierdzą , iż Kościół wzoruje się na Bogu , a nie na ludziach.

Wzór mają dobry , wykonanie bywa zniekształcone przez słabości , całe szczęście prawdziwy kościół tworzą ludzie nie instytucje, niektórym się wydaje że jest odwrotnie .

w dobrych filmach ;)

„Ścieżka sprawiedliwych wiedzie przez nieprawości samolubnych i tyranię złych ludzi. Błogosławiony ten, co w imię miłosierdzia i dobrej woli prowadzi słabych przez dolinę ciemności, bo on jest stróżem brata swego i znalazcą zagubionych dziatek. I dokonam srogiej pomsty w zapalczywym gniewie, na tych, którzy chcą zatruć i zniszczyć moich braci; i poznasz, że ja jestem Pan, gdy wywrę na tobie swoją zemstę”. Powtarzam to od lat. Kto słyszał te słowa, słyszał wyrok. Nie zastanawiałem się, co one znaczą. Myślałem, że to niezły tekst przed skasowaniem klienta. Od dziś myślę inaczej. Teraz myślę, że może to znaczy, że ty jesteś zły, a ja sprawiedliwy… A pan dziewięć milimetrów jest pasterzem chroniącym moją sprawiedliwą dupę w dolinie ciemności. A może jest tak, że ty jesteś sprawiedliwy, ja – pasterzem, a świat jest zły i samolubny. To by mi się podobało. Ale to gówno prawda. Prawda jest taka, że ty jesteś słaby, a ja jestem tyranią złych ludzi. Ale staram się, Ringo. Naprawdę, bardzo się staram być pasterzem. Idź.

I poszedł szukać ich po owocach :)

no tak staranie duzo tłumaczy tym bardziej ze nie ma potrzeby sie starać.Staranie to zacieranie tego co wiem na pewno a nie dopuszczam do swiadomosci.Natomiast jesli to cytat z biblii to biedny ten bog jest.Dzielenie swiata na bóg i czlowiek oraz klient i sprzedawca ma cós wspólnego ale żałosnego.

Wzór mają dobry , wykonanie bywa zniekształcone przez słabości , całe szczęście prawdziwy kościół tworzą ludzie nie instytucje, niektórym się wydaje że jest odwrotnie .

Słabości nie są i nie mogą być usprawiedliwieniem dla niegodziwości , "tylko psy wracają do swych rzygowin" , dlatego , jak mówił Jezus : "Jego prawdziwi naśladowcy muszą się zaprzec samych siebie"(nie ma 3 drogi).

To co w "prawdziwym "kościele robi hierarchia ?

Piotr

Numerek nie wiesz czy jak zwykle i nieudolnie prowokujesz?

jacm dnia 26.11.2014 - 10:55 napisał "fakt a efekt ten sam. czasami i tak bywa ale to już nie myślenie a opieranie się na doświadczeniu .

KK jest kalką niemal każdej innej instytucji tworzonej przez ludzi , dlatego napisałem że dobrze że to zauważacie ."

Sądząc po tym co tu (i później) napisałeś nie bardzo rozumiesz co inni piszą, dlaczego nie rozumiejąc najprostszego usiłujesz tłumaczyć nam nieudolnie jak zwykle co Kk naucza? ;)

"Głupi nie szuka prawdy ani sprawiedliwości - szuka tylko satysfakcji.....Prawda nie sprawia tyle dobrego, ile złego sprawiają jej pozory....Nic tak nie odciąga ludzi od prawdy, jak bezmyślne naśladowanie tego, co robią wszyscy....Kto nie wykrzyczy prawdy wtedy, gdy ją zna, staje się sojusznikiem kłamców i fałszerzy....Kłamią niewolnicy, wolni mówią prawdę."

no tak staranie duzo tłumaczy tym bardziej ze nie ma potrzeby sie starać.Staranie to zacieranie tego co wiem na pewno a nie dopuszczam do swiadomosci.Natomiast jesli to cytat z biblii to biedny ten bog jest.Dzielenie swiata na bóg i czlowiek oraz klient i sprzedawca ma cós wspólnego ale żałosnego.

Muls pozwoliłem sobie na mały żart powód ?

Cóż jedni oceniają kościół przez pryzmat instytucji KK, inni przez ocenę ludzi lub ich błędów, albo przez ocenę poszczególnych cytatów .

Osobiście nie zachęcam do oceny lecz do przemyślenia jaką naukę Chrystus przekazuje .

Sposób na to jest jeden zadać sobie trud i przeczytać pismo święte w całości .

Można przeczytać w całości i wcale nie stać się przez to wartościowszym i mądrzejszym (a czasem nawet wręcz przeciwnie) - większość niegdysiejszych studentów teologii (dziś już czynnych zawodowo) jest tego dowodem.

A poza tym właśnie o instytucji tu mówimy - a właściwie o korporacji, bo tym się stał kk już dawno temu. I nie da się rozdzielić instytucji od ludzi i ich czynów - bo instytucję tworzą ludzie, zatem błędy oraz grzechy instytucji są właśnie wypadkową ich indywidualnych przestępstw, grzechów i zaniedbań.

Słynny wykład prof. Wolniewicza, zobaczcie komu służycie, opluwając Kościół i z kim w istocie walczycie :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Argus

Zgoda można przeczytać i nic nie wyniknie , a co by się stało jeśli zaczniemy żyć według nauk Chrystusa ?

Ok dla Ciebie KK to instytucja składająca się z ludzi , pytanie czy to co w tej instytucji tak was razi jest zgodne z naukami Chrystusa czy wręcz przeciwnie ?

W każdym prawdziwym służy , Służ swoim braciom tak, jak ja tobie służyłem .

Nie rozmydlaj tematu , po raz wtory pytam , czemu służą tytuły kościelne skoro wszyscy jesteśmy braćmi w wierze i równi przed Bogiem ?

Argus

Zgoda można przeczytać i nic nie wyniknie , a co by się stało jeśli zaczniemy żyć według nauk Chrystusa ?

Ok dla Ciebie KK to instytucja składająca się z ludzi , pytanie czy to co w tej instytucji tak was razi jest zgodne z naukami Chrystusa czy wręcz przeciwnie ?

I jak myślisz , czy modlitwy do "świętych katolickich" są zgodne z naukami Jezusa Chrystusa ?

Słynny wykład prof. Wolniewicza, zobaczcie komu służycie, opluwając Kościół i z kim w istocie walczycie :

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A komu służył wesołowski i Gil ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Piotr

Nie rozmydlaj tematu , po raz wtory pytam , czemu służą tytuły kościelne skoro wszyscy jesteśmy braćmi w wierze i równi przed Bogiem ?

Jedno nie wyklucza drugiego, mało tego nie ma ze sobą nic wspólnego.

I jak myślisz , czy modlitwy do "świętych katolickich" są zgodne z naukami Jezusa Chrystusa ?

Już żeśmy na ten temat rozmawiali, jeśli masz kłopot z pamięcią wróć do zamkniętego wątku o kk, a nie wyskaķuj kolejny raz z tą kłamliwą jehowicką propagandą

A komu służył wesołowski i Gil ?

Służy np. jehowitom za argument jeśli nie mają nic do powiedzenia bo argumentów im brak.

quote name='23031970' timestamp='1417088424' post='3299490']

A tobie co przeszkadza tytuł czy hierarchia ? Dla Ciebie co to oznacza ?

Ludzie mają różne dary , zajmują różne miejsca oraz nadaje im się różne tytuły w instytucjach, czy to dla ciebie oznacza że ktoś jest lepszy/gorszy ? czy może też istotne jest jak dana osoba służy swoim darem ? O osobie świadczy tytuł czy jego czyny ?

Chyba nie chcesz nam zaraz wmawiać że modlimy się do świętych jak do Boga ?

Jest modlitwa do Boga której nas nauczył i jej braku nam zarzucić nie możesz . Jest też modlitwa w formie rozmowy duchowej którą jako wierzący kierujemy do tych którzy od nas odeszli z tego świata . Możesz sobie zabronić kierować myśli do świętych czy zmarłych Ci bliskich z powodu że........ ?

ale papież dowalił o żydowskich korzeniach chrześcijanstwa! i powiedział, że antysemityzm to grzech! już widzę minę frondy!

Fronda swoim zwyczajem będzie się wiła na zasadzie "tak, ale..." i próbowała "wyjaśniać", że papież nie powiedział tego, co powiedział.

Lemingi się ucieszą: Real Madryt usuwa krzyż z logo:

61825837111417098134.jpg

"w nowym logotypie Realu Madryt nie ma miejsca na krzyż, który widniał tam przez wszystkie lata. Krucyfiks znajdujący się na koronie usunięto w ramach porozumienia z nowym partnerem klubu piłkarskiego, którym jest arabski bank."

Tiaaaaaaa... pan każe - sługa musi. :)

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Zatem pozwólcie , aby z wolności słowa mogli korzystać nie tylko zwolennicy , ale również przeciwnicy kościoła .

To robcie to w kulturalny i cywilizowany sposob, a nie przesmiewczy, szyderczy i celowo prowokujacy. Ciezkie do ogarniecia nie? Ale wierze ze sa tam jeszcze ze dwie szare komorki i dacie rade.

?👈

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.