Skocz do zawartości
IGNORED

Charlie (Hebdo) is my darling

skynyrd

Rekomendowane odpowiedzi

Istnieje pewna subtelna różnica - kanadyjski premier powiedział bez ogródek, że Kanada nie potrzebuje ludzi jacy przypłynęli, tylko farmerów itd. Natomiast w przypadku imigracji do Europy wiadomo, że przyjadą podpalacze samochodów.

Nowy autorytet moralny misiomora - premier Kanady. Czy we wszystkim będziesz się podpierał jego zdaniem? Poproś go, żeby napisał dla Polski nową konstytucję, kodeks karny i drogowy - najlepiej niech zatwierdza nominację do naszej kadry skoczków narciarskich. Co nas obchodzi premier Kanady?

Natomiast w przypadku imigracji Polaków do Niemiec - wiadomo, że przyjadą złodzieje samochodów... Tak mówiona w swoim czasie za Odrą.

Natomiast w przypadku imigracji Polaków do Niemiec - wiadomo, że przyjadą złodzieje samochodów..

... i cielaków niestety :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Nie chodziło mi o segregację rasową jak w RPA a o społeczeństwo klasowe jak w dawnej Polsce i system kastowy w Indiach.Bo na te przykłady powoływał się misiomor.I właśnie w obu tych przypadkach doprowadziło to do stagnacji i upadku.W przypadku Polski do rozbiorów a w przypadku Indii do kolonializmu.

Znowu się nie zgodzę. W przypadku polskiego społeczeństwa jednak przez te dobrych kilkaset lat wolność i rozwój udało się utrzymać. W przypadku indyjskiego - KILKA TYSIĘCY LAT. Stabilność godna pozazdroszczenia. Po oficjalnym zniesieniu podziałów klasowych w Polsce wolność trwała tylko 20 lat.

A w społeczeństwie prawdziwie i z założenia bezklasowym po 1944 nie było już ANI JEDNEGO DNIA WOLNOŚCI.

Więc mylisz się całkowicie i z gruntu.

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Nowy autorytet moralny misiomora - premier Kanady. Czy we wszystkim będziesz się podpierał jego zdaniem? Poproś go, żeby napisał dla Polski nową konstytucję, kodeks karny i drogowy - najlepiej niech zatwierdza nominację do naszej kadry skoczków narciarskich. Co nas obchodzi premier Kanady?

Nie zrozumiałeś - pisałem o tym premierze z lat 30-tych który odprawił z kwitkiem statek z żydowskimi uchodźcami. I wcale nie uważam go za autorytet.

Zgadzam się,że Francja ma problem,sprawa jest bardzo skomplikowana i nie ma tu łatwych rozwiązań.Muzułmanie z francuskim obywatelstwem maja takie same prawa jak pozostali Francuzi bo Francja jest państwem prawa.Ale oni mają nie tylko same prawa czy przywileje ale również i obowiązki.Też takie jak pozostali Francuzi.Czyli muszą podporządkować sie prawu francuskiemu.W sprawach obyczajowych problem jest bardziej skomplikowany.W kwestiach ubioru,kultu religijnego,stosunków męsko-damskich nie wszystko da się zadekretować prawem.Niemniej państwo powinno częściej interweniowac w przypadkach prób wprowadzaniu szariatu do relacji pomiędzy płciami,w sprawach edukacji czy przemocy w rodzinie.To nie powinno być tematem tabu.Osobne zagadnienie to aspekt socjologiczny i ekonomiczny wykluczenia społeczności muzułmańskich z reszty społ. francuskiego.Na to składają się zaszłości jeszcze z lat 70,z lat prosperity gospodarki gdy potrzebowano taniej siły roboczej.To wtedy powstały blokowiska na obrzezach miast w których obecnie wegetują tysiące skazanych na margines i wściekłych młodych ludzi z których rekrutowani są kolejni "bojownicy".Coś z tym trzeba zrobić a pomysłów nie ma.Same metody policyjne nie wystarczą.Oczywiście należy śledzić,inwigilować,uprzedzać,czasami prowokować,uszczelniać granice UE ale to nie wystarczy!

Zgadzam się.

Oczywiście imigrację należy ograniczyć do minimum ale trzeba też mieć pomysł jak ich zintegrować.Same metody policyjne nie wystarczą.Alternatywą może być tylko eksterminacja.

Na razie sensownych pomysłów nie widać.

Chyba jeszcze nie zrozumiałeś, że oni się nie integrują, albo jeśli już, to głównie poprzez kasę zapomogową i socjal. W głównej mierze to są mrzonki odnośnie integracji, bo napięcia na różnej płaszczyźnie (kulturowej, ekonomicznej, obyczajowej) przekłądają się na stosunki w społeczeństwie. By oddać sprawiedliwość, znam niektórych muzułmanów normalnych, zintegrowanych - ale mogę ich policzyć na palcach jednej ręki (wychodzi mi dwóch, może trzech), ale to jest promil. Niechęć do integracji jest obustronna - bo także 'biali' Europejczycy nie mają motywów, by się z muzułmanami bratać i integrować, bo są im obcy kulturowo. Więc jak?

Nie zgadzam się.

W dobrych czasach RPA to było cudowne miejsce do życia. Większość Afrykanerów z którymi rozmawiam PŁACZE przy wspominkach.

No i OK - przyszedł św. Mandela, zniesiono segregację i zaczęła się rozpierducha na epicką skalę,która trwa do dziś.

Zamiast dobrobytu i rozwoju mamy gigantyczną przestępczość, bezprawie, korupcję, choroby, upadek całego kraju.

Doszło do tego, że czarni obywatele RPA bez żenady przyznają że za apartheidu mieli lepiej. :)

Zupełnie mylisz pojęcia. To, że 90% ludności była dyskryminowana i de facto zniewolona jest dla Ciebie powodem żalu za przeszłością?

To, że po zniesieniu apartheidu zabrakło tejże ludności zdolności organizacji życia w narzuconym i obcym im kulturowo systemie demokratycznym oraz ze względu na brak sprawności aparatu państwowego nie świadczy o tym, że Ci ludzie to bydło, które ma żyć pod butem afrykanerów.

Kolejny raz ręce opadają na te mitomańskie i pseudo-zabawno-inteligentne wynurzenia podszyte nieprzemożonym poczuciem wyższości.

Natomiast w przypadku imigracji Polaków do Niemiec - wiadomo, że przyjadą złodzieje samochodów... Tak mówiona w swoim czasie za Odrą.

Toptwenty, Ty się opierasz na stereotypach, które Polacy b. szybko obalili w Europie. Przypomnę 'Polish plumber' we Francji, etc.

Przeanalizuj natomiast dane na temat odbiorców pomocy społecznej w Europie: kto (wyznanie, rasa) pobiera ich najwięcej, kto kręci przy tym najwięcej przekrętów oraz jaki jest wkład imigrantów z krajów Afryki i Lewantu do podatków i wspólnej kasy.

Poza tym przypuszczam, że jak większość zwolenników imigracji nigdy z imigrantami z tych obszarów nie miałeś do czynienia. ja dopóki nie wyemigrowałem również głosiłem podobne poglądy do Twoich. Niestety, podobnie jak 99% polskich emigrantów, te poglądy się zmieniły po konfrontacji w codziennym życiu. Wygodnie jest głosić górnolotne tezy jeśli Ciebie osobiście (jeszcze) to nic nie kosztuje.

Powrót po dłuższej przerwie...

nie świadczy o tym, że Ci ludzie to bydło, które ma żyć pod butem afrykanerów.

Ależ świadczy.

Dokładnie jest, jak mówisz - ci ludzie mentalnie może i są w stanie funkcjonować w normalnym nowoczesnym kraju ale nie są w stanie tego kraju tworzyć, budować, ani sprawnie nim zarządzać.

Najlepszy dowód, że obecnie płaczą oni za tym "butem"... Bo wolnością, mój drogi, się nie najesz. Wolność jest jak Diet Coke - ma zero kalorii.

I nie jest dla każdego.

Wolność jest tylko dla tych, którzy potrafią z niej korzystać.

Dlatego i Polska niedługo zniknie z mapy.

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Doszło do tego, że czarni obywatele RPA bez żenady przyznają że za apartheidu mieli lepiej. :)

To tak samo jak my tęsknimy za komuną :-)

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

To tak samo jak my tęsknimy za komuną :-)

No coś w tym jest... byliśmy wtedy piękni i młodzi - pamiętasz?

Dziś już tylko piękni... :(

Naucz się czytać ze zrozumieniem.

To pisz ze zrozumieniem.

kanadyjski premier powiedział bez ogródek, że Kanada nie potrzebuje ludzi jacy przypłynęli, tylko farmerów itd.

Tu nie ma daty ani słowa o odprawieniu z kwitkiem.

No coś w tym jest... byliśmy wtedy piękni i młodzi - pamiętasz?

Dziś już tylko piękni... :(

Pamiętam, pamiętam :-)

Pamiętam też gdy miał być w Saturnie rzucony sprzęt audio, to ludzie (znaczy się audiofile) gdy stali w ogromnej kolejce generalnie nie wiedzieli co sobie kupią. Kasę mieli i byli gotowi na każde wyzwanie. Gdy dochodzili już do kasy to brali co bądź ( pod warunkiem, że był to tylko jeden egzemplarz) :gramofon Unitra Bernard, wzmacniacz Fonica WS, Altusy czy szpulak ZK 246. To były czasy dla audiofili. Nikt nie narzekał, że mu charczy czy dudni, ważne że po miesiącach oczekiwania zakupił sobie wymarzony sprzęt ( to znaczy co popadło) i był już wreszcie audiofilem.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

Ale nie wszystkie szczegóły.

symbol historyczny w postaci podróży MS St. Louis

Jak skomentujesz podróż tego statku - o którym w tym wątku nie Ty akurat wspomniałeś jako pierwszy - w aspekcie dzisiejszej dyskusji nt Charlie Hebdo?

""Przyjmowanie uchodźców uciekających przed śmiercią - idea szczytna, jednak żeby to działało, powinno być spełnionych kilka warunków. Po pierwsze jakaś weryfikacja ich historyjek, żeby nie wpuszczać tzw. freeloaders. Po drugie ocaleńcy powinni wykazywac się jakąś wdzięcznością względem kraju przyjmującego, a nie kontynuować zachowania będące przyczyną wojny domowej w kraju z którego przyjechali (i np. uciekli bo należeli do strony przegrywającej).""

Czy to są słowa premiera Kanady?

Chyba nie są to słowa premiera Kanady, chocby dlatego że w III Rzeszy nie było wojny domowej.

Mój komentarz odnośnie różnic między sytuacją pasażerów MS St. Louis a muzułmańskimi imigrantami do Europy opowiadającymi łzawe historyjki, a potem uczęszczającymi do meczetów prowadzonych przez ekstremistów, umieściłem we wpisie z 08:52.

""Przyjmowanie uchodźców uciekających przed śmiercią - idea szczytna, jednak żeby to działało, powinno być spełnionych kilka warunków. Po pierwsze jakaś weryfikacja ich historyjek, żeby nie wpuszczać tzw. freeloaders. Po drugie ocaleńcy powinni wykazywac się jakąś wdzięcznością względem kraju przyjmującego, a nie kontynuować zachowania będące przyczyną wojny domowej w kraju z którego przyjechali (i np. uciekli bo należeli do strony przegrywającej).""

Więc czyje są to słowa - z godz. 7.47 ?

Myślałem że symbol historyczny w postaci podróży MS St. Louis jest powszechnie znany ludziom wykształconym.

Ale przeliczyłeś się! :)

Ale nie wszystkie szczegóły.

No tak. Mógł to być np. rok 1998. :)

Pamiętam, pamiętam :-)

Pamiętam też gdy miał być w Saturnie rzucony sprzęt audio, to ludzie (znaczy się audiofile) gdy stali w ogromnej kolejce generalnie nie wiedzieli co sobie kupią. Kasę mieli i byli gotowi na każde wyzwanie. Gdy dochodzili już do kasy to brali co bądź ( pod warunkiem, że był to tylko jeden egzemplarz) :gramofon Unitra Bernard, wzmacniacz Fonica WS, Altusy czy szpulak ZK 246. To były czasy dla audiofili. Nikt nie narzekał, że mu charczy czy dudni, ważne że po miesiącach oczekiwania zakupił sobie wymarzony sprzęt ( to znaczy co popadło) i był już wreszcie audiofilem.

Ja wtedy byłem szczęśliwym człowiekiem gdyż słuchałem muzyki a nie sprzętu. :)

Dlatego pamiętam tylko kolejki po płyty w Empiku.

"Przyjmowanie uchodźców uciekających przed śmiercią - idea szczytna, jednak żeby to działało, powinno być spełnionych kilka warunków. Po pierwsze jakaś weryfikacja ich historyjek, żeby nie wpuszczać tzw. freeloaders. Po drugie ocaleńcy powinni wykazywac się jakąś wdzięcznością względem kraju przyjmującego, a nie kontynuować zachowania będące przyczyną wojny domowej w kraju z którego przyjechali (i np. uciekli bo należeli do strony przegrywającej).""

Czym to się różni od postawy niektórych polityków Zachodu wobec fali uciekinierów z Niemiec i Europy Wsch w latach 30?

Ale przeliczyłeś się! :)

No tak. Mógł to być np. rok 1998. :)

Ja wtedy byłem szczęśliwym człowiekiem gdyż słuchałem muzyki a nie sprzętu. :)

Dlatego pamiętam tylko kolejki po płyty w Empiku.

Ktoś Cię pyta o zdanie?

Czym to się różni od postawy niektórych polityków Zachodu wobec fali uciekinierów z Niemiec i Europy Wsch w latach 30?

Np. tym, że ja już miałem okazję widzieć w TV zamieszki na angielskich czy francuskich przedmieściach. Albo czytać o wyczynach uchodźcy Simona Mola. Natomiast zachodni politycy wiedzieli co dzieje się w III Rzeszy, a ich eksperci bez wątpienia przeczytali "Mein Kampf".

Mein Kampf przedstawiało obraz gorszy niż na tamtych przedmieściach, znaczy - ich eksperci uwierzyli Hitlerowi?

Widziałeś w TV zamieszki na polskich stadionach? Tak? No to zaproponuj wyrzucenie sprawców poza nasze granice.

Chodziło mi o zapowiedzi Hitlera odnośnie jego planów.

Zamieszki na stadionach to w gruncie rzeczy zdrowa naparzanka między krewką młodzieżą, mało dolegliwa dla osób postronnych. Oni nie wysuwają postulatów szariatu, kalifatu i dżihadu.

Chodziło mi o zapowiedzi Hitlera odnośnie jego planów.

Zamieszki na stadionach to w gruncie rzeczy zdrowa naparzanka między krewką młodzieżą, mało dolegliwa dla osób postronnych. Oni nie wysuwają postulatów szariatu, kalifatu i dżihadu.

W miniaturze - jak najbardziej wysuwają.

Gdyby mieli, zamiast dostępnych maczet, noży, wideł i innych rolniczych narzędzi - kałachy, nie zastanawiali by się ni sekundy.

Ps - tak Cię czasem czytam,misiomor, i tak sobie dumam...

Bez urazy, ale - "mosz Ty musk"?:-(

Jakoś tak się dziwnie składa że ci od zamachów we Francji kałachy mieli. Kibole są spacyfikowani do tego stopnia że kałachów nie mają, a ich burdy dotyczą ich samych. W dzielnice imigranckie we Francji tamtejsza policja w ogóle nie śmie się zapuszczać. Dla mnie to są rzędy wielkości różnicy w stopniu zagrożenia.

Co Ty powiesz-:)

A auto Ci kiedyś spalili?

Moje - tak.*

A o "zapuszczaniu się w imigranckie dzielnice", to mi nawet nie gadaj...

* a jak tam syn słynnego, podobno - prawnika?

Siedzi?-:)

I to właśniem miał na myśli: debil, bandyta i piroman - zawsze takim pozostanie.

Pozdro - Jacek.

romekjagoda

Społeczeństwa zachodnie mają obecnie dwa wyjścia.Mimo wszytko próby zintegrowania muzułmanów,może przy użyciu innych środków albo...eksterminacja.Fizyczna likwidacja.Jeśli znasz inne sposoby to słucham?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.