Skocz do zawartości
IGNORED

Ponad 1,4 mln zł kary dla Masmal Diary za fałszowanie masła

Shrek777

Rekomendowane odpowiedzi

Co do cukru, owszem polski gruby kryształ kupuję..... jak jestem w Berlinie. W Polsce nie udało mi się takie spotkać.

A to akurat pamiętam od dawna. Rzeczywiście gruby cukier zawsze trudno było kupić w Polsce. Jak kiedyś tłumaczył mi technolog z pewnej nieistniejącej już cukrowni, chodziło o to że Niemiec innego nie kupi. Żeby wziąć dobrą cenę za cukier na eksport wysyłali ten grubszy, a na Polskę szedł drobny. Ale przekonywał że słodzi tak samo.

jak lesne 60 letnie dziadki.W PRLu były takie same wyroby krótko i mniej krótkotrwale.Jak sie chciało dobre jak teraz ,to sie kupiło u chlopa lub w zdrowej zywnosci jak teraz.

Chyba w twojej alternatywnej historii tak było. Weż coś na pamięć, bo tracisz.

Jeszcze długo po PRLu można było kupić normalne mleko z lokalnej mleczarni w każdym spółdzielczym sklepie osiedlowym. Pamiętam jeszcze takie w butelkach zamykanych kapslem z folii aluminiowej. Innego w zasadzie nie było.

w polsce nikt grubego nie kupował bo i po cholere.

<br />Pamiętam jeszcze takie w butelkach zamykanych kapslem z folii aluminiowej. Innego w zasadzie nie było. <br />
pamietam, chrzczone rannym moczem albo woda dla odmiany.Spoldzielnie byly rzecz jasna w kazdym osiedlu mniejszym..i tylko mleczne.

spoldzienia w kazdej wsi.

aa mleko z miasta.

bo TO mleko bylo juz po ..odmaslowieniu.

ale było jak ta smietana...bez masla....pyszne.Twoje lata mlodziencze tez lepiej wygladaly niz teraz.

Słynna "baba z polędwicą".

Tylko na Centralnym strach, bo łapią!:-)

Wy się tak nie sierdźcie na polskie żarcie.

Wcale nie jest (jeszcze) takie złe.

Ilekroć wracam na swoje śmieci z Polski - nie kupuję wędlin przez dłuższy czas. Żadnych.

Raz, że coś tam sobie przytargam, dwa - gdy już pochłonę, idę do sklepu i, patrząc na chłodnię z "szynkom", myślę sobie - przecież to, qva mać - wszystko jest równie obrzydliwe i bez smaku.

Wtedy - jadę na serach i warzywach.

A! Współczesne żarcie, co prawda obrzydliwy, ale jednak - jakiś tam smak ma. Keczupu, musztardy, chrzanu, czy co mi tam w rękę wpadnie z lodówki.

Produkty BIO, czego na każdym winklu coraz więcej - smaku nie mają żadnego.

Pisałem o sklepach - nie jakiś szemranych sprzedawcach którzy kupią parę kartonów jajek, masło, miód z marketu przepakują i sprzedają jako wiejskie - sam znam z widzenia taką babcię która ma komplet takich wiejskich smakołyków ;P

To jest prawdziwa plaga na tak zwanych bazarkach............

Kupują najpierw w Makro czy Auchan na tak zwany "paragon" koszyk warzyw za 1000 zł potem to sprzedają jako swoje wiejskie...........

Czy naprawdę już nie ma na takich bata ?

Wtedy - jadę na serach i warzywach.

Chyba wyrobach seropodobnych i warzywach z "patrz wyżej".........

Kanał Prawy Kanał Lewy STEREO......................Przenicowany świat

Widzisz, Tomuś...

Mieszkam tu, gdzie mieszkam:-)

A tu na serach akurat - przekrętów nie ma!

A jak u Ruskich, że tak splotę wątki?:-)

Majom cuś sfojego?

Bo, nawet gorzały - nie.

Ps - ty czytasz, co ludzie piszą, czy wyłącznie (udajesz że) piszesz?:-)))

Troszkę chyba pieprzycie głupoty, co poniektórzy.

W tej chwili jest sporo małych zakładów mięsno-wędliniarskich i robią naprawdę niezłe rzeczy. Odnośnie serów to jest taki facet, Gieno Mientkiewicz który ma program o polskich serach i prowadzi blog. Okazuje się, że produkuje się u nas całe mnóstwo wyśmienitych serów.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

Widzisz, Tomuś...

Mieszkam tu, gdzie mieszkam:-)

A tu na serach akurat - przekrętów nie ma!

Ciekawe dla czego nie ma przekrętów ?

Ale to nie Polacy są mistrzami w tym fachu.......

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tak z dnia dzisiejszego, wracając do domku dostałem telefon od domowej władzy coby kupić śmietanę. Ponieważ moje osiedlowe sklepiki to temat do horroru, a po drodze miałem hipermarket znanej sieci podjechałem.

Oglądam ja sobie te śmietany - pominąłem te najtańsze, aż taki kozak to ja nie jestem, skupiłem się na tych droższych.

No i czytam skład jednej - 18% śmietana - o biorę, ale czytam dalej i co pisze producent ? Ano zawartość 18% tłuszczu roślinnego (śmietana z rzepaku ???). Niedowiarkom proponuję samemu sprawdzić - zapewne jest w każdej sieci marketów... Później parę parę innych śmietan - zawartość tłuszczu 18% (jakiego, qwa, ja się pytam ???) No nic wziąłem znaną mi - najdroższą, ale pisało chociaż iż z mleka. Żelowana, bo żelowana, ale innej jadalnej jakoś nie zauważyłem. Było jeszcze parę wynalazków mleko pochodnych !!!

Postanowiłem zajrzeć na masła - skoro założyłem wątek niejako z obowiązku. Masło które jest bohaterem artykułu było a jakże... ( i to wcale nie z tych najtańszych) No i czytam ja ci co piszą producenci masła.

Ano zazwyczaj iż 82% tłuszczu - tłuszcz to tłuszcz - nie bądź dociekliwy kliencie, niektórzy dodają mlecznego inni iż ze śmietanki pasteryzowanej, no jeden jedyny napisał iż jego masło jest z prawdziwego mleka bez dodatków. Wow - jest nadzieja :)

Przy okazji polska ciekawostka na półce leży masło, obok identycznie wyglądający mix (margaryna) Aż chciałoby się zapytać co na to odpowiednie instytucje, pewnie nic, towar który udaje inny towar droższy - ale kogo to obchodzi...

Zajrzałem też na mięsny, a jak, w oko wpadła mi cienka kiełbasa bodajże 25 zł za kilogram, liczyłem na sensację i się nie zawiodłem - zawartość mięsa to 51% do tego pięć linijek Exxx - full zestaw na nowotwór złośliwy.... Dałem nogę, zahaczyłem tylko o monopolowy - no co, należy mi się jak psu micha po takim horrorze.

A teraz serio, na tym forum większość to ludzie dobrze sytuowani, ale tak sobie myślę co jedzą Ci z 2 najniższymi krajowymi z 2,3 dzieci ??? Chociaż może lepiej nie wiedzieć.............

A jak u Ruskich, że tak splotę wątki?:-)

Pewnie niedługo w związku z sankcjami dowiemy się z TV w PL jak to "Sasza z ziemniaków potrafi zrobić szynkę parmeńską " ..........

tiaaa chcialoby sie szynke za 15 zł a kabanosy za 12zł za kg.Jak sie nie ma, to ma sie maslo pół na pół i nie marudzi na producenta..

Kapitalizm i wolny rynek i dobrze nie da się. Musi być coraz taniej i coraz więcej. Całe sztaby pracują nad tym jak wyprodukowac coraz tańsze masło i coraz więcej kostek. I jak dobic reszte albo ja wchlonac. Bo To da największy zysk. A tylko to ma znaczenie.

Także masmal miał swoj sposób na pobicie rekordów i ubicie konkurencji.

Ale widocznie ktoś mial wiekszego asa w kieszeni i wykorzystał go do zatrzymania kombinatora.

chwilowy brak działalności w audio.

Ja ostatnio szukałem w Kauflandzie jogurtu naturalnego. Było do wyboru z sześć rodzajów, m.in. Zott, Danone, Bakoma. Wszystkie te naturalne jogurty zawierały mleko w proszku. Więc się pytam czy ktoś pomylił nazwę na sześciu opakowaniach, czy wydrukował zły skład.

A to ten filmik o czerwoniutkim tatarze z Sokołowa. Powtarzam się, ale sprawa jest mi bliska, ponieważ bardzo dawno temu miałem taki tatar i stwierdziłem że zrobię z niego hamburgera. W składzie nie pisało nic o dodatkach. Wyszło z tego coś różowego sprężynującego jak guma. Wyrzuciłem było tak obrzydliwe.

biorac pod uwage ze maslo jest szkodliwe a margaryna nie powinni dostac medal zdrowej zywnosci.

A to to akurat jest wkręt na który dali się nabrać Polacy i niektórym tak zostało do dziś. Tylko masło, wszystkie tłuszcze roślinne utwardzane powinny być zakazane. Świat wiedział to już w 60/70 latach u nas niedawno zaczęto o tym przebąkiwać. Standard.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

A to to akurat jest wkręt na który dali się nabrać Polacy i niektórym tak zostało do dziś. Tylko masło, wszystkie tłuszcze roślinne utwardzane powinny być zakazane. Świat wiedział to już w 60/70 latach u nas niedawno zaczęto o tym przebąkiwać. Standard.

Ukryta Zawartość

zgadza się naturalne maslo jest najlepsze, sztuczne produkt sa nienaturalne dla naszego organizmu, ale jak jest zdrowy to nic mu nie będzie ale z im starszy tym mniej sztucznych zywnosci bo mogą zapoczatkowac pewne reakcje które mogą się zakonczyc choroba a w najgorszym przypadku rakiem.

Ukryta Zawartość

chwilowy brak działalności w audio.

<br />A to to akurat jest wkręt na który dali się nabrać Polacy i niektórym tak zostało do dz<br />
to nie jest wkret.Nie było masła w PRLu to pisali ze szkodliwe .Jak nie było mięsa to pisali ze dopiero szkodliwe.Cós na ten temat wie nasz MISZCZ.

z paczki 0,25 zrobiło sie juz 0,2 w tym margaryna i ciagle jest tanio.

Ale przeciez o TO wam chodzi... to o co chodzi???

Spróbujcie kupić olej rzepakowy tłoczony na zimno - prędzej jajo zniesiecie i strusia odchowacie....

A olej tłoczony na gorąco - nie, za łatwo by było - polecam google...

Podpowiem, iż chodzi o długość pewnych łańcuchów, ale nie tych od burka i animalsów....

A przypominam iż olej zdrożał swego czasu o 100% nie dlatego iż producenci z głodu przymierali, tylko Polacy lali go do baków...

Kurde powinienem kupić akcje firm produkujących odczynniki do chemioterapii - w Polsce zachorowalność na raka wzrosła o 15%, na świecie co roku zapada na niego 15 mln ludzi. Żarcie będzie coraz gorsze - nie da się na takich akcjach stracić - lol

Olej z naturalnego rzepaku jest dla nas szkodliwy, dlatego od kilkudziesięciu lat na swiecie uprawia sie rzepak zmodyfikowany genetycznie, ktory zawiera mniej tych szkodliwych substancji.

Tak sie produkuje olej rzepakowy, podobno mozna tego uzywac jako paliwa do samochodow z silnikiem Diesla.

Spróbujcie kupić olej rzepakowy tłoczony na zimno - prędzej jajo zniesiecie i strusia odchowacie....

A olej tłoczony na gorąco - nie, za łatwo by było - polecam google...

Podpowiem, iż chodzi o długość pewnych łańcuchów, ale nie tych od burka i animalsów....

A przypominam iż olej zdrożał swego czasu o 100% nie dlatego iż producenci z głodu przymierali, tylko Polacy lali go do baków...

Kurde powinienem kupić akcje firm produkujących odczynniki do chemioterapii - w Polsce zachorowalność na raka wzrosła o 15%, na świecie co roku zapada na niego 15 mln ludzi. Żarcie będzie coraz gorsze - nie da się na takich akcjach stracić - lol

Ale ponoć właśnie rzepak GMO to są te odmiany niskoerukowe... diabli wiedzą co o tym mysleć.

Kukurydziany ponoć zdrowy ale jaki on tam zdrowy skoro cała kukurydza jest GMO???

Ja póki co kupuję słonecznikowy ale na nim nie powinno się w zasadzie smażyć. Podobnie jak oliwa nie nadaje się do smażenia.

Oleje z orzechów są z kolei bardzo drogie. I też w zasadzie tylko do sałatek.

Na czym zatem smażyć frytki?

Smalec??? Zdrowy na pewno pod kątem GMO i chemii ale ten cholesteroooool!:)

"Bits are bits, right? Wrong! 

If you can't hear the difference between cables, DACs, etc. - count yourself lucky. Your audio life is much simpler."

Moja ładniejsza połowa jest chemikiem, co prawda nie z branży spożywczej, ale wiedzę o chemii spożywczej w jakimś zakresie ma.

Kubańczyk, ale akurat odwrotnie jest niż piszesz. Ale jak powtarzam jest ciocia google, angielski to nie obcy język tylko odmiana lokalnego, także wszystko można znaleźć.

Kolega Muls ma rację w tym co pisze. Tylko np. ja nie oczekuję tanio i dobrze. Jestem gotów zapłacić, żeby mieć dobrze, z tym że właśnie mam problem rodem z PRL-u: dostałem wypłatę a tu sklepy puste. I podkreślam chodzi o sklepy, nie drugi obieg....

Ja sobie radzę, prosiaczek od chłopa (żaden ekologiczny, zwykła świnia) do tego rzeźnik. Sąsiad dwa domy dalej zapalony fan wędzenia. Chlebek własnej produkcji (sorry, sklepowy dla mnie jest niejadalny) Warzywa i owoce (krajowe) też psim swędem zdobywane.

Tylko kurde czuję się jak w epoce jaskiniowej, ja Tobie udziec, Ty mnie strzały, a ona jemu d***py...

A tu ponoć XXI wiek, od 70 lat nie było wojny i takie tam....

Ale po to jest bocznica żeby sobie po marudzić......

P.S.

A jak macie córki i zbyt jurnego absztyfikanta zafundujcie mu dietę sojową, modna, ekologiczna, dobra na sylwetkę. A o skutkach ubocznych mało kto wie ;) Ot taka ciekawostka

biorac pod uwage ze maslo jest szkodliwe a margaryna nie powinni dostac medal zdrowej zywnosci.

Bzdura na resorach (mądrości mulsa), masło jest zajebiście zdrowe i na dodatek łatwo przyswajalne w przeciwieństwie do mleka (nawet tego prawdziwego). Margaryna to oczyszczony smar.

Moim zdaniem każde masło w normalnych sklepach jest oszukane, kupuję już tylko to ze sklepów ze zdrową żywnością. I nie ma to nic wspólnego z wolnym rynkiem, to raczej pozostałość PRLu. Gdyby sądownictwo u nas działało to producenci masła baliby się bezczelnie oszukiwać.

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

<br />Bzdura na resorach (mądrości mulsa), <br />
a ty jesdes mondry ale inaczej tak wiec nie ma co cie jesc bo generalnie jezdes ..niezdrowy.Jak sie poszuka i nie chce oszczedzac to jest rowniez masło jak ze wsi.Jest mrozone albo z krotkim terminem.Nie pieprzta juz tlumoki bo jak sie rozgledniecie to bedziecie miec.

<br />nic wspólnego z wolnym rynkiem, to raczej pozostałość PRLu. Gdyby sądownictwo u nas działało to producenci masła baliby się bezczelnie oszukiwać. <br />
tu nastepny znafca PRLu przypuszczalnie ze wsi.Mama robiła, dzieci jadły.Jedną pozostala osełke zamieniali na zapalki albo dawali prlowskim sedziom zeby dawali wyroki sprawiedliwe.Jak ja lubiem idiotów..

a ty jesdes mondry ale inaczej tak wiec nie ma co cie jesc bo generalnie jezdes ..niezdrowy.Jak sie poszuka i nie chce oszczedzac to jest rowniez masło jak ze wsi.Jest mrozone albo z krotkim terminem.Nie pieprzta juz tlumoki bo jak sie rozgledniecie to bedziecie miec.

tu nastepny znafca PRLu przypuszczalnie ze wsi.Mama robiła, dzieci jadły.Jedną pozostala osełke zamieniali na zapalki albo dawali prlowskim sedziom zeby dawali wyroki sprawiedliwe.Jak ja lubiem idiotów..

Wcinaj margarynę.

"... Mój pogląd na islam jest taki, że NIE jest to tak naprawdę religia. Według mnie jest to totalitarna ideologia polityczna z elementami religii..." ---- WWW.EUROISLAM.PL

Ale ponoć właśnie rzepak GMO to są te odmiany niskoerukowe... diabli wiedzą co o tym mysleć.

Kukurydziany ponoć zdrowy ale jaki on tam zdrowy skoro cała kukurydza jest GMO???

Ja póki co kupuję słonecznikowy ale na nim nie powinno się w zasadzie smażyć. Podobnie jak oliwa nie nadaje się do smażenia.

Oleje z orzechów są z kolei bardzo drogie. I też w zasadzie tylko do sałatek.

Lekarz pieprzący na temat GMO. Tego dawno nie było.

Kiedy zaczniesz swoim pacjentom zapisywać homeopatię?

Ja ostatnio szukałem w Kauflandzie jogurtu naturalnego. Było do wyboru z sześć rodzajów, m.in. Zott, Danone, Bakoma. Wszystkie te naturalne jogurty zawierały mleko w proszku

W ogóle dobrze ze jeszcze tam jakies mleko było... chocby i w proszku. Bo zwykle większości to żelatyna i suszone białko z serwatki po mikrofiltracji sprowadzane z chin.

masło jest zajebiście zdrowe i na dodatek łatwo przyswajalne w przeciwieństwie do mleka (nawet tego prawdziwego)

To prawda: Była kiedyś reklama "pij mleko, będziesz" ... miał sraczkę. Generalnie od mleka zdrowsze jest piwo, a w każdym razie bardziej strawne dla większości ludzi.

I tu muszę przyznać hipermarkety się sprawdzają. Można od pewnego czasu kupić - aczkolwiek w niewielkich ilościach i cenie 2-3 razy wyższej - piwa regionalne, niepasteryzowane, czasem nieklarowane robione wg różnych receptur - tzw żywe, miodowe itp.

To zależy na czym jedziesz.

Mineralny czy syntetyk ? :-)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.