Skocz do zawartości
IGNORED

Kable sieciowe, IC, głośnikowe

biniek

Rekomendowane odpowiedzi

zapyta Pana Tomanka szczerze to on daje porady :). Ja mam 1 niefiltorwane, pod wzmacniacz, zgodnie z poradą :).

Potwierdzam, wczoraj otrzymałem zamówioną listwę od Tomanka. Zanim złożyłem zamówienie rozmawiałem z producentem na temat gniazd i ich przeznaczenia. Według T jeżeli do listwy chcemy podłączać wzmacniacz gniazdo dla niego przeznaczone nie powinno być filtrowane. Drugim proponowanym rozwiązaniem było łączenie wzmacniacza z pominięciem listwy bezpośrednio z gniazda sieciowego czyli ze "ściany" Co do DC Blockera to analogiczne jak wzmacniacz albo pod gniazdo niefiltrowane albo ściana.

Ja też mam dla Ciebie eksperyment, weź pomierz sobie napięcia na wyjściu zasilacza potem obróć wtyczkę zasilania pomierz raz jeszcze i napisz co Ci wyszło :)

Ignorancja nie zwalnia od obowiązku samodzielnego myślenia, ale jak ktoś aż tak bardzo kocha swój blaszany kapelusz to kimże ja jestem, żeby łamać mu serce?

Pytanie z innej beczki. Domyślam się że cześć z Was ma listwy znanej firmy "T....." lub inne które posiadają DC Blocker i Filtr Schaffnera.

Jak się ma dźwięk przy podpięciu wzmacniacza pod filtr Schaffnera i czy opłaca się dodatkowo w wejście zasilające wzmaka dawać i filtr i Dc Blocker czy sam blocker? Bo spotkałem się z opinią że wzmacniacz jedynie w zas powinien mieć dc blocker bez filtra.

Mam DC Blocker DCB-1 Tomanka (chyba nawet na gwarancji) , na tą chwilę nie używam.

Wcześniej miałem podpiętą końcówkę Atolla AM100 wpływ na brzmienie jest.

Dźwięk się uspokaja, góra łagodnieje-struny gitary brzmią łagodniej z lepszym wypełnieniem, można zauważyć jakby lepszą selektywność i poukładaną scenę, na basie ździebko spowalnia i lekko pogrubia ten zakres, ale jest to dość przyjemne dla ucha.

Jak ktoś ma zbyt jasno grający system to DC blocker może być jakimś rozwiązaniem.

I jeszcze jedno miałem wrażenie lekkiego zwężenia sceny.

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

Musiałeś pomierzyć jakiś bardzo nietypowy wzmacniacz (albo na czas pomiaru nie odpiąłeś interkonektów i przez ich masę uziemił się do reszty systemu), bo tak małe różnice rzędu kilku V są charakterystyczne raczej dla urządzeń z małymi transformatorami - CD albo dac. Natomiast w większości wzmacniaczy i końcówek mocy wyposażonych w duże trafa różnica ta jest rzędu kilkadziesiąt V, a spotkałem się też z takimi, gdzie było to grubo ponad 100V.

mam 3 wzmacniacze obecnie

Sony TA-FE900R QS

Sony TA-F670ES

Sony TA-F730ES

na kazdym mam L116-N112 +/- 1V IC odpialem

Mnie też trudno było uwierzyć, kiedy ponad 10 lat temu pierwszy raz się zetknąłem z tym zjawiskiem. Ale to minie, a z czasem zawodowa ciekawośc weźmie górę i w końcu zaczniesz łapać sie na tym, że odruchowo robisz pomiar dla każdego nowego klocka, który podłączasz do systemu. W elektronice tak jak w każdej innej dziedzinie po prostu trzeba miec otwarty umysł i nie trzymać się kurczowo utartych teorii w sytuacji kiedy praktyka zdecydowanie im zaprzecza. Pozdrawiam

Ale jakie to ma znaczenie dla transformatora i dalej dla reszty ukladu zasilacza gdzie na samym koncu dostajemy napiecie stale symetryczne

To ja mam pytanko...czy polaryzacja w sieci może się zmieniać?

Nie moze, N to punkt wspolny, a L to przewod polaczony z odczepem trafo

@Gonarek roznica potencjalów powinna wynosic 0, ale zawsze jest jakies ale, zalezy jaki typ instalacji TN-S czy TN-C

roznica moze byc tez spowodowana asymetria zasilania 1fazowego

N jest punktem wspolnym 3fazowego trafa z uzwojeniami polaczonymi w gwiazde, w przypadku odbiornikow 3 fazowych masz 3 przewody fazowe i napiecia wzgledem kazdej fazy jest symetryczne, ale nie ejst symetryczne dla 1fazy

jesli nie zrozumiales to trudno ;p

Masa urządzenia nie jest podłączona do 2-żyłowego kabla zasilającego. Potencjał na masie wynika z pojemności pasożytniczych między masą a zasilaniem sieciowym. Ta pojemność nie musi być symetryczna względem obu żył, stąd różnice przy obrocie wtyczki. Czasem warto eksperymentować ze sposobem podłączenia, jeżeli urządzenia są podatne na takie zakłócenia.

Ale jakie to ma znaczenie dla transformatora i dalej dla reszty ukladu zasilacza gdzie na samym koncu dostajemy napiecie stale symetryczne

Dążyłem właśnie do tego zadając koledze gonarek pytanie :) Niestety odpowiedź zabija wszystkie teorie o kablach sieciowych. Podstawowy problem to taki, że na wyjściu dostajemy napięcie stałe niezależnie od wpięcia wtyczki zasilania transformatora po stronie pierwotnej. Mało tego, napięcie stałe jest zmagazynowane w kondensatorach sporej pojemności i przy odłączeniu kabla zasilającego sprzęt gra jeszcze przez krótką chwilę! Pytanie nasuwa się samo przez tą chwile, gdzie wzmacniacz odłączony jest od zasilania kabel sieciowy ma wpływ czy nie :)

Masa urządzenia nie jest podłączona do 2-żyłowego kabla zasilającego. Potencjał na masie wynika z pojemności pasożytniczych między masą a zasilaniem sieciowym. Ta pojemność nie musi być symetryczna względem obu żył, stąd różnice przy obrocie wtyczki. Czasem warto eksperymentować ze sposobem podłączenia, jeżeli urządzenia są podatne na takie zakłócenia.

Słusznie. I niech sobie ten fakt wszyscy wbiją do głowy. Nawet, jeśli nic nie rozumieją ;)

Gość numik

(Konto usunięte)

ale "przecież to tylko prąd" ;p;p, królewski antykablarski pogląd :)

Słusznie. I niech sobie ten fakt wszyscy wbiją do głowy. Nawet, jeśli nic nie rozumieją ;)

I niech sobie ten fakt wszyscy wbiją do głowy.

Słuszna uwaga, ale zawsze najwięcej do powiedzenia mają osoby nie posiadające podstawowej wiedzy z elektrotechniki ;) tylko bajkopisarze.

pre lampowe Adagio Sound, końcówka Sugden Au51 P MKII, AVI Laboratory Series, strojenie kolumn Adagio Sound - wszystko spięte kabelkami ;-)) żeby grało

Tak jak wcześniej mówiłem sprawdzę sobie zamianę "polaryzacji" -fazy na wtyku IEC.

Jak mi wiadomo i o czym wcześniej mówiłem faza powinna być z prawej strony patrząc od przodu na wtyk IEC i tak też mam zawsze podłączony sprzęt, więc dziś sprawdziłem co się stanie, gdy odwrócę wtyczkę w listwie, żeby zamienić faze we wtyku IEC.

I tak, gdy zamieniłem fazę w przewodzie zasilającym końcówkę Atolla (gniazdo IEC 3 bolcowe) można by powiedzieć, że barwa i nasycenie brzmienia instrumentów lekko została jakby osuszona, ale musiałem dwa razy do tematu podejść by lepiej wyłapać zmiany.

Więc można uznać, że z Atollem zamiana miała jakiś wpływ nie jestem jednak pewien, czy gdybym wyszedł z pokoju i ktoś za mnie dokonał tej zamiany, czy potrafiłbym wyłapać różnice.

Z CA SM6 (gniazdo IEC 2 bolcowe) jako źródło taka zmiana nie była już tak oczywista i w zasadzie nie mogłem wskazać czy zmiany w brzmieniu w ogóle zaszły, a w ciemno to już wcale.

Więc z CA SM6 zmian nie stwierdzam.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Tak jak wcześniej mówiłem sprawdzę sobie zamianę "polaryzacji" -fazy na wtyku IEC.

Jak mi wiadomo i o czym wcześniej mówiłem faza powinna być z prawej strony patrząc od przodu na wtyk IEC i tak też mam zawsze podłączony sprzęt, więc dziś sprawdziłem co się stanie, gdy odwrócę wtyczkę w listwie, żeby zamienić faze we wtyku IEC.

Dlatego tak mocno zareagowałem , post nr 69 , może zbyt nerwowo , przepraszam .

Polaryzacja , trzeba o tym pamiętać , oprócz połączeń kabli w gniazdach nic nie wiemy przecież jaki myk zastosuje producent kabla zasilającego .

Sprawdż polaryzację taniego kabla komputerowego i markowego które posiadasz , podłącz jeden potem drugi i napisz czy slyszysz zmiany .

Pozdrówko.

Dlatego tak mocno zareagowałem , post nr 69 , może zbyt nerwowo , przepraszam .

Spoko :)

Sprawdż polaryzację taniego kabla komputerowego i markowego które posiadasz , podłącz jeden potem drugi i napisz czy slyszysz zmiany .

Możesz rozwinąć myśl, chodzi tobie o różnice między zwykłym, a Neelem czy o różnice na każdym z nich ze zgodną fazą i odwróconą?

Tylko ze zgodną fazą , zwykły + co tam posiadasz , może być Neel .

Pisałem wcześniej, nie wyobrażam sobie słuchania muzyki na zwykłym kablu.

Kiedyś ktoś mi wjechał na ambicję twierdząc, że ulegam marketingowi etc.

Pewnego weekendu przysiadłem do sprawy, nie wytrzymałem dłużej jak kilka utworów.

Nie da się, to tak jak byś przesiadł się z mercedesa klasy S do malucha.

Zmiany są ogromne i nie trzeba być złotouchym.

P.S.

Chyba, że twierdzisz iż wpinając zwykły kabel w te samo gniazdo co neela, mam na wyjściu tego kabla fazę z innej strony wtyku IEC, a po wpięciu tak aby była po tej samej stronie co w IEC neela twierdzisz, że różnic nie będzie.

Ale z tego co pamiętam, zanim zakupiłem kiedyś kable Neela patrzyłem, by faza była z właściwej (prawej strony) wtyku IEC.

Chyba, że twierdzisz iż wpinając zwykły kabel w te samo gniazdo co neela, mam na wyjściu tego kabla fazę z innej strony wtyku IEC, a po wpięciu tak aby była po tej samej stronie co w IEC neela twierdzisz, że różnic nie będzie.

No dokładnie w tym jest cały szkopuł, że wpinając 2 różne kable AC do tego samego gniazda może się okazać ze na każdym z nich dostajesz fazę po innej stronie wtyku IEC. Dzieje się tak dlatego, że nie ma żadnej ścisłej normy, która by te kwestie regulowała i w związku z tym każdy producent konfekcjonuje kable tak jak mu wygodnie. To się tyczy zarówno robionych ręcznie wybajerowanych sieciówek tzw. "audiofilskich" jak i zwyczajnych fabrycznych komputerówek. W grupie 10 różnych kabli komputerowych wpiętych w to samo gniazdko mniej wiecej połowa bedzie miec faze po prawej, a polowa po lewej. Tak samo w kablach audio. I to był właśnie główny powód, dla którego zabrałem w ogóle głos w tym wątku - żeby przy każdym teście porównawczym kabli sieciowych obowiązkowo sprawdzać, czy wszystkie mają taką samą polaryzacę. W przeciwnym wypadku każdy taki test jest zupełnie pozbawiony sensu, bo nie wiadomo, czy to co ewentualnie słychać jest wynikiem wpływu kabla czy tylko jego polaryzacji. Osobiście już nie raz byłem świadkiem sytuacji, że ktoś deklarował słyszenie różnić pomiędzy 2 kablami sieciowymi, po czym okazywało się że różnice te wynikały wyłącznie z przeciwnej polaryzacji każdego z nich, a po podłączeniu obu w zgodnej fazie nikt już żadnych zmian nie słyszał.

Dlatego w kwestii przewodów zasilających moje stanowisko jest od lat niezmienne - sieciówki nie grają, gra polaryzacja.

I żeby była pełna jasność - nie jestem antykablarzem. W sumie to nawet ich nie lubię, bo stanowią wyjątkowo upierdliwą grupę, której głównym zajęciem na tym forum wydaje się być spamowanie każdego możliwego tematu i uporczywy trolling.

A i jeszcze jedno. Zaznaczam, że pod pojęciem "kabel sieciowy, zasilający, AC, sieciówka" rozumiem wyrób składający się z nie więcej niż 3 elementów przewodzących: wtyczki sieciowej, odcinka przewodu wielożyłowego z zachowaną ciągłością każdej z żył oraz wtyku IEC.

A i jeszcze jedno. Zaznaczam, że pod pojęciem "kabel sieciowy, zasilający, AC, sieciówka" rozumiem wyrób składający się z nie więcej niż 3 elementów przewodzących: wtyczki sieciowej, odcinka przewodu wielożyłowego z zachowaną ciągłością każdej z żył oraz wtyku IEC.

Czyli jak to rozumieć : "składający się z nie więcej niż 3 elementów przewodzących"-chodzi Ci o 3 żyły przewodu, czy jaki kij .... :)

- jedna wtyczka sieciowa

- jeden odcinek przewodu wielożyłowego z zachowaną fabryczną ciągłością żył (ilość splotów w warkoczu dowolna)

- jeden wtyk IEC

razem 3 elementy.

Ja też u siebie jeszcze nie stwierdziłem zmian po zmianie polaryzacji. A nie raz już próbowałem z CD i ze wzmacniaczem. I było to na różnych kablach, różnych odtwarzaczach i różnych wzmacniaczach. Natomiast różnice w brzmieniu po zmianie między różnymi kablami są słyszalne i często bardzo znaczące.

Sprzęt jest dla muzyki. Nie odwrotnie.

Gość numik

(Konto usunięte)

Czy ktoś z Kolegów testował kabel zasilający Wireworld Stratus 7?

tak, ale przegrał z Furutechem 314 i Vincentem High-End Power Cable, Furu miał lepszą górę i muzykalność, a Vincent został debeściakiem ogólnego przekazu

Witam all

W kwestii polaryzacji można brać pod uwagę w przypadku gniazd jak na zdjęciu że faza raz jest z lewej strony bolca uziomu a raz z prawej strony...to tak na marginesie (sorry za off...bo może ktoś to sygnalizował a mi umknęło) fajne te młodzieńcze emocje audio, echh, łezka się w oku kręci...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

pewnie dla wiekszosci pytanie absurdalne dlatego powstrzymajcie sie od uszczypliwosci

macie doswiadczenia z kablami usb do daców? przykladowa supra za 150zł jest w stanie cokolwiek poprawic względem cienkiego kabelka za 10zł?

nie ufam recenzjom zwlaszcza jak jeden z formuowiczów kpi ze słyszacych kable a pozniej zaklada bloga i rozplywa sie uzywajac kwiecistych opisów nad zworkami, wtykami i podkladkami ;)

interesują mnie tylko doswiadczenia z pierwszej ręki hehe

Witam all

W kwestii polaryzacji można brać pod uwagę w przypadku gniazd jak na zdjęciu że faza raz jest z lewej strony bolca uziomu a raz z prawej strony...to tak na marginesie (sorry za off...bo może ktoś to sygnalizował a mi umknęło) fajne te młodzieńcze emocje audio, echh, łezka się w oku kręci...

Ukryta Zawartość

Akurat w takich gniazdkach jak to, które zamieściłeś faza w górnym i dolnym przyłączu jest zawsze z tej samej strony bolca (patrząc na gniazdo).

A o tym czy faza w podłączonym do gniazdka przewodzie zasilającym będzie różna czy jednakowa dla obu przyłączy zależeć będzie od tego jakie ułożenie bolców zastosowano. A tu zasadniczo są dwie możliwości:

1. klasyczny układ lustrzany, gdzie symetryczny układ bolców względem osi poziomej gniazda wymusza zmianę fazy po przepięciu wtyczki z dolnego przyłącza na górne lub vice versa.

post-792-0-67219200-1431950303.jpg

2. układ niesymetryczny gwarantujący niezmiennośc fazy w obu przyłączach. To rozwiązanie jest jednak mało popularne, gdyż wyklucza zastosowanie dwóch wtyczek kątowych jednocześnie:

post-792-0-63833300-1431950327.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

pewnie dla wiekszosci pytanie absurdalne dlatego powstrzymajcie sie od uszczypliwosci

macie doswiadczenia z kablami usb do daców? przykladowa supra za 150zł jest w stanie cokolwiek poprawic względem cienkiego kabelka za 10zł?

nie ufam recenzjom zwlaszcza jak jeden z formuowiczów kpi ze słyszacych kable a pozniej zaklada bloga i rozplywa sie uzywajac kwiecistych opisów nad zworkami, wtykami i podkladkami ;)

interesują mnie tylko doswiadczenia z pierwszej ręki hehe

Supry USB nie słyszałem, ale ma złe wspomnienja jeśli chodzi o kabel sieciowy.

Mam AQ Cinnamon USB i do Fiio E07K Wireworlda Ultraviolet 7 różnice są słyszalne.

AQ stosuje jednak w sprzęcie stacjonarnym, a mam chętke przebadać AQ Carbon USB.

Powiem tak: wolałbym dołożyć niecałą stówę do Wireworlda Ultraviolet 7 (239pln/m).

może kogoś zainteresuje dyskusja w zakładce DIY

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Akurat w takich gniazdkach jak to, które zamieściłeś faza w górnym i dolnym przyłączu jest zawsze z tej samej strony bolca (patrząc na gniazdo).

A o tym czy faza w podłączonym do gniazdka przewodzie zasilającym będzie różna czy jednakowa dla obu przyłączy zależeć będzie od tego jakie ułożenie bolców zastosowano. A tu zasadniczo są dwie możliwości:

1. klasyczny układ lustrzany, gdzie symetryczny układ bolców względem osi poziomej gniazda wymusza zmianę fazy po przepięciu wtyczki z dolnego przyłącza na górne lub vice versa.

Ukryta Zawartość

2. układ niesymetryczny gwarantujący niezmiennośc fazy w obu przyłączach. To rozwiązanie jest jednak mało popularne, gdyż wyklucza zastosowanie dwóch wtyczek kątowych jednocześnie:

post-792-0-63833300-1431950327.jpg

Witam

dokładnie gniazdko z poz. 1 to jest 90% gniazd montowanych przez deweloperów (są tańsze) i podłączenie jednego urządzenia do górnego złącza powoduje że dolne łączę mimo wszelkich dobrych chęci będzie jednak w przeciwfazie...

Najśmieszniejsze jest to że dotyczy to również urządzeń bez uziomu...wystarczy obrócenie płaskiej wtyczki w gniazdku i zaczyna się zabawa od początku...

Bzdurą są stwierdzenia że są urządzenia dokładnie zbudowane na niwelację efektu podłączenia odwrotnej fazy. Miłego słuchania systemów z odwróceniem chociażby jednej wtyczki w gniazdku.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie ma co mierzyć. Kable nie wpływają na brzmienie. Można zatem spokojnie słuchać i nie zawracać sobie głowy, a przede wszystkim nie tracić czasu na bezsensowne wymiany jednych drutów na drugie :)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.