Skocz do zawartości
IGNORED

Chiński DAC na AK4490EQ

Rekomendowane odpowiedzi

gra muzyczka i choć daczek jest świeżutki, to gra cudownie w Primare spa20 - stuki zniknęły a pojawił się fantastyczny dźwięk i to bez żadnych przygód - pcm1738 niestety wysiada w przedbiegach z ak4490...

Czy mógłbyś pokazać jak połączyłeś poszczególne piny wejść I2S na płytce AKM z pinami w Primare [pcm1738].

Chodzi mi głównie o pin 2 od dołu - na zdjęciu oznaczony jako SCK i pin 4 - MCLK

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Oznaczenie pinu 2 na niektórych płytkach jako SCK jest mylące. Na innych płytkach ten pin jest opisany jako BLCK.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

moja płyteczka od schiita już w Polsce na cle

A Primare z chińską płytką gra bez problemów? Wszystkie funkcje działają?

Prosiłem Cię o pokazanie jak połączyłeś.

Gość

(Konto usunięte)

Wąpię:

cytat z pewnego portalu:

W przypadku zakupów o niedużej wartości, do 22 euro, przesyłki pochodzące z Chin są zwolnione z VAT. Natomiast jeżeli sprzedający na deklaracji celnej zaznaczy okienko z napisem „Gift” – wartość przesyłki zwolnionej z podatku VAT wzrasta do 45 euro. Podsumowując – jeżeli zamówimy towar z AliExpress o wartości niższej niż 22 euro, nie zapłacimy VAT-u, a powyżej 22 euro do 45 euro – prawdopodobnie nie zapłacimy VAT-u, ponieważ chińscy dostawy niemal we wszystkich przypadkach zaznaczają „Prezent” na deklaracji celnej.

To ja się pochwalę swoją płytką.

W sumie kupiłem komplet z obudową i zasilaniem za

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) (minus rabat), ale samą płytkę da się teraz ściągnąć od Chińczyków za 75$ albo 110$ z XMOS -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

post-25495-0-40913900-1472670501_thumb.jpgpost-25495-0-14940800-1472670502_thumb.jpgpost-25495-0-65069500-1472670502_thumb.jpg

- R-core z uziemieniem

- 3 niezależne sekcje zasilania

- 2 filtry cyfrowe

- XMOS, coax i toslink

- ...

Przeleżał dłuższy czas, ale powoli wracam do plików. Na razie wymieniłem opampa na ADA4627-1BRZ i diody na SBYV27-200.

Czas na resztę.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Napisz coś o brzmieniu :) człowiek z najlepszeodtwarzaczepl pochlebnie wypowiadał się o samej płytce.

ps. ktoś pomoże dobrać trafa do pierwszej płyteczki w wątku.

Edytowane przez pierote

ciągłe zmiany ...

Napisz coś o brzmieniu :) człowiek z najlepszeodtwarzaczepl pochlebnie wypowiadał się o samej płytce.

ps. ktoś pomoże dobrać trafa do pierwszej płyteczki w wątku.

Tam jest opis PCM1794 i początkowo ten DAC chciałem. Skusili mnie rabatem i obsługą DSD :)

To może skopiuję wiadomość, którą podesłałem jednemu z forumowych kolegów:

Cześć,

no ja się dopiero uczę tego AK, a i pamięci dobrej nie mam. Ostatnie miesiące właściwie nie odpalałem stacjonarki. Tyle co sobie w pracy z plajera posłuchałem. A z "ostatnich" przetworników, to się zatrzymałem na Wolfsonie i miałem krótką przygodę z budżetowym Sabre. To co mnie zachwyciło w AK, to muzykalność. Gra dźwiękiem zrównoważonym, gładkim, spokojnym, relaksującym. Nie sybilizuje i nie podbija basu. Brakuje mi trochę dynamiki i szerokości, bo gra głównie w głąb.

Niestety, nie mam porównania z konkurencją i pewnie w swojej kwocie znalazłbym coś lepszego, ale chyba nie mam na co narzekać. Jest kilka miejsc w których chcę popracować i zobaczymy, co to z tego wyniknie :)

Pozdrawiam,

Tomek

Ps. Dopiero wczoraj się dowiedziałem, że AK4495 jest starszy i gorszy od AK4490 :)

Edytowane przez krz
Gość

(Konto usunięte)

To może ja coś skrobnę na temat tego dacka.

Po pierwsze wersja, którą mam jest na dobrych kondach, nieprzypadkowo dobieranych, opek 827 tez gra całkiem zacnie.

Dźwięk tego daca jest naprawdę na przyzwoitym poziomie, w cenie wątpię czy coś się znajdzie. Używam do tego konwertera spdif na ak4118, bardzo przyzwoite zestawienie.

Jedynie spore zastrzeżenie mam co do basu (chodzi o wersję niegrzebaną) tutaj bas choć jest spory to raczej w rejestrach midbasu, brakuje zejścia i kontroli na niższym poziomie.

góra całkiem dźwięczna i bogata średnica lekko dopalona ale nie jest zmiękczona. Scena tu muszę przyznać, że kosteczka mnie zadziwiła. AK 4490 jest mistrzem drugiego planu. Potrafi precyzyjnie pokazać dalsze plany, dźwięk całkiem fajnie wychodzi poza kolumny.

Po małym grzebnięciu (diody sbyv, zmiana kondów pod moje preferencje, poprawa zasilania) uważam, że dac jest wart polecenia.

Z zainteresowaniem śledzę ten wątek. W związku z toczącą się dyskusją mam pytania:

1. Co sądzicie o płytkach DAC z DIYINHK (która lepsza)

a) 768kHz/32Bit AK4495SEQ DAC, I2S/DSD input

b) 768kHz/32Bit AK4490EQ DAC, I2S/DSD input

Obie płytki wymagają zewnętrznego zasilania i tu pomyślałem o Salasach

2. W/w płytki mają nie montowane elementy przewlekane więc można się pokusić o ich wymianę na lepsze

3. Czy do tych płytek bez problemu podłącze konwerter USB/I2S Amanero OEM Combo384 Module - USB class 2 to I2S

32bit and DSD output Adapter

Pzdr

TomekMad

Miałem dac na AK4490 i AK4495. Ten pierwszy gra subtelniej, drugi jest nastawiony na dynamikę. Osobiście wybrałbym AK4490.

Te płytki na diynhk nazwałbym rozwojowymi: pomijając brak zasilania, sekcja analogowa w obu przypadkach zostawia wiele do życzenia. Szukałbym przyzwoitej analogówki z dobrym zasilaniem, czy na lampach, dyskretna, na opampie, to już twój wybór.

Dac będzie bez problemów współpracował z Amanero.

"Wolę błędy entuzjazty od obojętności mędrca" - Anatol France

Czy ktoś stosował te płytki odbiorników SPDiF razem z płytką dac na AK4490EQ.

Jak tam w praktyce realizuje się przełączanie poszczególnych wejść SPDiF. Na tej żółtej płytce jest 6 wejść , a na niebieskiej 4.

Jakieś opinie - jak to razem działa , która jest lepsza. A może jeszcze jakieś inne stosowaliście?

Ukryta Zawartość

post-28055-0-52124000-1473512844_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam tą żółtą z lewej strony. Działa dobrze. Do tego jest jeszcze wyświetlacz. Próbował ktoś może do tego podłączyć TOSLINK?

Czy ktoś stosował te płytki odbiorników SPDiF razem z płytką dac na AK4490EQ.

Jak tam w praktyce realizuje się przełączanie poszczególnych wejść SPDiF. Na tej żółtej płytce jest 6 wejść , a na niebieskiej 4.

Chińczyk nie daje opisu ?

Edytowane przez kolmen

Własnie. Nie widać tam podejścia zasilania 3,3V do TOSLINKa.

Trzeba będzie chyba zbić stabilizatorem z 5V. Chyba najprościej będzie umieścić gniazdo TOSLINK na małej płytce na której zmieści się stabilizator.

Trzeba będzie chyba zbić stabilizatorem z 5V. Chyba najprościej będzie umieścić gniazdo TOSLINK na małej płytce na której zmieści się stabilizator.

Tam już jest stabilizator 3,3V. Trzeba poprowadzić przewód do nogi Vcc i 100nF od tej nogi do masy.

Ukryta Zawartość

post-28055-0-45455400-1473590508_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Calyer

Słuchajcie jakie najlepiej kondensatory 2200uF dokupić do tej pierwszej płytki?

Druga prośba jakie ogólnodostępne OPA dobrze się zgrają z nią.

ciągłe zmiany ...

Słuchajcie jakie najlepiej kondensatory 2200uF dokupić do tej pierwszej płytki?

Druga prośba jakie ogólnodostępne OPA dobrze się zgrają z nią.

To i ja się podczepię. Skoro zasilanie 5V jest na jednej linii, to lepiej zmienić jeden na 2200uF czy np dwa po 1000uF?

Gość

(Konto usunięte)

Ten opa ad827 który siedzi gra bardzo dobrze, nieznacznie lepiej gra dual ad797BRZ, możesz spróbować ad8022, którego poleca Bogdan.

Co do kondów wg mnie 2200uf to trochę przerost formy, u mnie dobrze się sprawdziły polimerowe 1000uf/6.3v.

Powitać.

Może nie dokładnie w danym temacie ale ciężko wybrać właściwy do zadania tego pytania więc :

Jak gra ten DAC ( ta kość ) w porównaniu z innymi.

Do tej pory miałem styczność z PCM1702, TDA1541A oraz PCM1798.

Każdy z powyższych z lampowym analogiem na SRPP.

Czy TEN AK lub jakiś inny (PCM1704,jakiś WM, czy mozę AD ) gra z większym kopem na dole a jednocześnie z łagodną górą ??

Szukam źródła do mużyki Metall, Rock, Hard Rock etc, czyli wykop na dole , gęsto na średnicy i raczej łagodnie nie męcząco na górze przy głośnym słuchaniu ( zdaję sobie sprawę że elementów układanki wpływających na to jest wiele ale np porównując ww CD na kości TDA1541a z np samochodowym radiem ALPINE na jakimś scalaku czy to w domu czy w samochodzie to można powiedzieć że TDA1541A to taki usypiacz bez werwy na dole także myślę że źródło tu też ma swoje znaczenie )

Z góry dziękuję za jakieś opinie, sugestie rady osób które przećwiczyły więcej źródeł niż ja

• Pokaż nowe odpowiedzi