Skocz do zawartości
IGNORED

Jak słuchać kabli?

spnmdm

Rekomendowane odpowiedzi

Wiele osób słyszy i czasami da sie zauważyć podobne opisy jednego rodzaju kabla. Skąd zatem to wynika?

(Zapytałbym raczej - z czego to wynika?)

"Branża" - czyli wydawałoby się fachowiec, profesjonalista... i tak naiwne pytanie?

A może to miał być argument w sprawie?

Naprawdę nie pojmujesz jeszcze tego?

No dobra - odpowiem (a specially for You) - czytają/słuchają te same bajki: na forach, w recenzjach, na spotkaniach itp.

Klapki na oczach to mało. To już jest beton.

Mamy rozumieć, że wszystkie osoby, które chcą kupić sprzęt, muszą czytać forum i muszą przewidzieć z jakimi kablami przyjadę i błysnąć przede mną znajomością danego kabla?

Zamach w Smoleńsku był bardziej prawdopodobny niż teoria, którą podałeś.

jeszcze poważniej odnośnie tego cytatu. Wiadomo, że kolumny mają znacznie większe zniekształcenia. Więc wpływ zniekształceń głośnika (pomiar mikrofonem) będzie zdecydowanie większy aniżeli zniekształcenia wywołane kablem. Stąd to zastrzeżenie gostka. Moim zdaniem to nie świadczy o jego oszłomstwie, ale o próbie prawidłowego opisania zjawiska.

Jak widać, pomimo dużego wpływu zniekształceń głośników, zniekształcenia na różnych kablach różniły się, więc możemy przyjąć, że kabel ma wpływ na zniekształcenia. I tutaj jest to o czym pisał Pass

a ja jeszcze powazniej.....Osimar, przeczytaj tekst z Avsforum dokladnie,ok? Facet wydusil z siebie to zdanie na ostatniej stronie, po zarzutach innych forumowiczow o braku dokladnej procedury, niewiadomej pochodzenia kabli, ich awg i przedwczesnych wnioskach koncowych odnosnie kabli. Zreszta link Pass'a, ktory podales, jak przeczytasz konkluzje i wnioski koncowe to tam zadnej rewelacji nie ma. Sam opisuje, iz roznice sa ledwie zauwazalne o ile w ogole. Zauwaz, ze Pass w ogole nie daje kwiecistych opisow jakie mozesz czytac na tym Forum o kazdym kablu jaki wpadnie w reke 'slyszacemu' i o tym jakie nieziemskie zmiany wnosi.....No i w ostatnim zdaniu oczywiscie Pass pisze, ze skoro wydales zilion na sprzet to wydanie pol ziliona na okablowanie jest rosadna inwestycja.......Do butow z klamerkami pasuje odpowiedni pasek; zawsze.....

a ja jeszcze powazniej.....Osimar, przeczytaj tekst z Avsforum dokladnie,ok? Facet wydusil z siebie to zdanie na ostatniej stronie, po zarzutach innych forumowiczow o braku dokladnej procedury, niewiadomej pochodzenia kabli, ich awg i przedwczesnych wnioskach koncowych odnosnie kabli.

A co to zmienia? Bo nie bardzo rozumiem. Potwierdził tylko to co napisałem odnośnie zniekształceń głośników. Czy napisał to na pierwszej czy ostatniej stronie wg mnie nie ma znaczenia. Przeprowadził pomiary i je opublikował. Jeżeli masz do nich zastrzeżenia to możesz też takie dokonać i je opublikować nawet w tym wątku.

Zreszta link Pass'a, ktory podales, jak przeczytasz konkluzje i wnioski koncowe to tam zadnej rewelacji nie ma. Sam opisuje, iz roznice sa ledwie zauwazalne o ile w ogole. Zauwaz, ze Pass w ogole nie daje kwiecistych opisow jakie mozesz czytac na tym Forum o kazdym kablu jaki wpadnie w reke 'slyszacemu' i o tym jakie nieziemskie zmiany wnosi.....No i w ostatnim zdaniu oczywiscie Pass pisze, ze skoro wydales zilion na sprzet to wydanie pol ziliona na okablowanie jest rosadna inwestycja.......Do butow z klamerkami pasuje odpowiedni pasek; zawsze.....

A kto z uczestniczących w tej rozmowie pisze kwieciście o wpływie kabli? Jak piszą, to tylko to, że mają wpływ i to niewielki. Ale mają. Kwieciście to piszą recenzenci. Ale nawet oni podkreślają, że kable to na końcu. Jak wszystko jest już dobrane.

Ja idę dalej i piszę, żeby wypożyczyć, spróbować i zastanowić się czy zmiany są, a jeżeli są, to czy są warte wydanych pieniędzy.

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

Byłem tam co prawda już dość dawno ale miasto masakra, choć stara jego część była urokliwa. Ale nie martw się. Jest więcej brzydkich miast np Łódź. Poznań też żadna rewelacja.

masakra to byla 7 lat temu, obecnie bys nie poznal tego miasta

To już jest oczywistość. Skoro głośnikowe wpływają, jak to wyżej udowodniono, to sieciowe też. W końcu kabel to tylko kabel. Sieciowy to kabel.

Kable głośnikowe przenoszą sygnał wzmacniacz - kolumna i mierzalny wpływ na sygnał jest, czy słyszalny? Tego jeszcze nikt nie udowodnił:) Kabel sieciowy nie bierze udziału w transmisji sygnału wpływ na sygnał audio - NIE, czy ktoś słyszy? Niby co ma usłyszeć, jak mierzalnego wpływu brak :)

Gość rydz

(Konto usunięte)

zróbmy testy pobawmy się - to niewiele kosztuje a mozna wyciagnac ciekawe wnioski -

Ciekawe wnioski w temacie kabli wyciąga się po zjedzeniu przysłowiowej " beczki soli " .

To nie jest post złośliwy , kiedyś to zrozumiesz .

Pozdrówko .

kabel ma 3 ekrany, zewnetrzny zostal podlaczony od strony zrodla, srodkowy zostal podlaczony z obu stron, a wewnetrzny od strony wzmacniacza

mozliwosci podlaczenia bylo duzo bo kabel ma oprocz tego normalnie 2 zyly

Jasne Rydz, tylko czy akurat ty zjadłeś tą beczkę soli? Czy nie przeceniasz siebie i swoich doświadczeń? Jakież to ciekawe wnioski odkryłeś?...że, można mieć radość z muzyki na tanim sprzęcie? Ano można. Albo, że można średniej klasy sprzęt okablować zwykłymi kablami? Pewnie, że można i sprzęt może nieźle grać. I co z tego? Jakie wnioski? Kable to tylko dodatek. Wielkie mi odkrycie Ameryki. Zresztą jakież to ty miałeś sprzęty i kable? Twoje wpisy jak i wątek który założyłeś wskazuje na super doświadczonego gościa. Nie chcę już gdybać co miałeś a czego nie ale z tego co wiem doszedłeś do średniej półki i jeszcze daleka droga przed tobą jeśli kategorycznie chcesz rozsądzać te kwestie z dystansu.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Jasne Rydz, tylko czy akurat ty zjadłeś tą beczkę soli? Czy nie przeceniasz siebie i swoich doświadczeń?

A dlaczego to niby stawiasz pod znakiem zapytania moje okolo 10cio letnie eksperymenty z kablami , i 30sto letnie osłuchanie w audio ?

Zresztą jakież to ty miałeś sprzęty i kable?

Nie będę pisał litanii z kabli i audio , ale dla ciebie który nie daje wiary człowiekowi którego szczerość jest priorytetem wkleję fotkę , tam dojrzysz Najwyższy model Ultralinków Ambi .

post-27371-0-68598200-1434048965_thumb.jpg

Nie chcę już gdybać co miałeś a czego nie ale z tego co wiem doszedłeś do średniej półki i jeszcze daleka droga przed tobą

Średnia półka jest wymuszona wielkością pomieszczenia odsłuchowego , dużo wyżej nie ma sensu , chcesz o tym podyskutować ?

Nie twierdzę, że nie miałeś sprzętów czy kabli ale bądźmy szczerzy do bólu..To co najwyżej średnia półka. Można mieć 30 lat doświadczeń i znać ledwie ułamek tematów swojego hobby, a można w tym samym czasie poznać 10x więcej. Czym dłużej bawię się w audio tym mniej radykalne są moje poglądy, a u ciebie wnioski mentorskie jakbyś pozjadał wszystkie rozumy. Ultralinki? A co to jest? Czołówka świata kabli to najwyższe modele Siltecha, Purista, MIT-a, Transparenta, Acrolinka, Synergistic-a, Kubali, Tary Labs, Harmonixa, Stealth-a i jeszcze kilku firm. To drogie cholerstwa i bynajmniej nie namawiam na kupowanie, ale jeśli jest możliwość to warto posłuchać nim wyciągnie się wnioski i wyrazi kardynalne opinie.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Sly , nie warto z tobą wchodzić w polemikę , nic nie rozumiesz , albo celowo zrozumieć nie chcesz .

Napisałbym o tobie z punktu widzenia psychologicznego wiele , ale ci oszczędzę .

Jasne mentor nie tylko audiofilski ale też psychologiczny. Super. Przyjmijmy że z Ultralinkami, małymi Xavianami i Xindakiem masz już taki dystans do audio i takie doświadczenie, że po zjedzeniu beczki soli możesz pouczać innych w kwestii okablowanie. No i fajnie... :-) Niektórzy to mają ego... :-)

Sly, jesteś amatorem i dlatego nie jesteś w stanie zrozumiec problemów, które w wiekszosci przypadków rozwiązano juz w XIXw.

Matematyka,jakiej już wtedy używano leży poza twoim zasięgiem, I poza zasięgiem większosci piszących tu osób, a zwłaszcza tych piszących w hi-end. To nie jest złośliwość, tylko stwierdzenie faktu. Nie dociera do ciebie również metoda naukowa, psychofizjologia i parę innych rzeczy. Jeśli o audio chodzi, to jesteś jak dziecko w przedszkolu, zachwycające się każdą nową zabawką. Jak dojrzejesz to może cos do ciebie dotrze.

Kable głośnikowe przenoszą sygnał wzmacniacz - kolumna i mierzalny wpływ na sygnał jest, czy słyszalny? Tego jeszcze nikt nie udowodnił:) Kabel sieciowy nie bierze udziału w transmisji sygnału wpływ na sygnał audio - NIE, czy ktoś słyszy? Niby co ma usłyszeć, jak mierzalnego wpływu brak :)

O, jaki jesteś mądry! :)

Co zdanie, to odkrycie...odlot totalny.

O, jaki jesteś mądry! :)

Co zdanie, to odkrycie...odlot totalny.

Twój wpis będzie wysoko punktowany, ale tylko w świecie totalnych odlotów:) Szkoda tylko, że wolisz to od merytorycznej dyskusji.

jar1 szkoda ze nie chciales wziasc udzialu w tescie, zamiast potraktowac to jako nowe doswiadczenie to spiloles sie jak plandeka na zuku

Wiesz, takich doświdczeń to ja w swoim życiu miałem pewno setki. A innych znacznie więcej. Wiem, ze młodość ma swoje prawa i odkrywa świat od nowa, ale nieco radzibym wyhamować z tym "nauczaniem". :) W tym wieku, to każdy rok przynosi nowe prawdy i każda z nich jest najważniejsza;)

Wiem, bo sam kiedyś to przechodziłem, jak każdy zresztą.

Życzę miłej zabawy i zdobywania wiedzy oraz nowych doświadczeń.

Twój wpis będzie wysoko punktowany, ale tylko w świecie totalnych odlotów:) Szkoda tylko, że wolisz to od merytorycznej dyskusji.

Przecież już ustalilismy, ze merytorycznie się nie da, bo horyzonty się nie schodzą. ;)

A tak na marginesie, to w amplitunerze masz chociaż mozliwość wymiany siecówek, czy kabelek jest na stałe?

Nie zwracaj na niego uwagi, on sobie tu pisze, żeby zarobić na punkty u swoich kolegów audiofili, a poza tym lubi sobie potrolować :),

Oczywięcie, możesz to jeszcze raz napisać. Dobry w tym jesteś :)

Przecież już ustalilismy, ze merytorycznie się nie da, bo horyzonty się nie schodzą. ;)

A tak na marginesie, to w amplitunerze masz chociaż mozliwość wymiany siecówek, czy kabelek jest na stałe?

Tak pamiętam np. naszą rozmowę o ślepej wtyczce:) Stanęło na tym, że nie wiesz jak to działa i w jaki sposób wpływa na brzmienie i tak skończyła się nasza pogawędka :) Co do kabli sieciowych odpowiem pytaniem. Czy mając urządzenie o wysokim poborze prądu, które podłączymy do instalacji, która zostanie tym urządzeniem przeciążona, problem można rozwiązać przez wymianę całego kabla w instalacji, czy wystarczy wymienić tylko odcinek w samym urządzeniu? To jest moja odpowiedź na sens wymiany sieciówek :D

Ciekawe wnioski w temacie kabli wyciąga się po zjedzeniu przysłowiowej " beczki soli " .

To nie jest post złośliwy , kiedyś to zrozumiesz .

Pozdrówko .

wiem Rydzu chociaz mam za sobą15 lat przewalania sterty gratów muzycznych wiec tego osluchania mi nie brakuje sądzę nawet że słuchając rockowych kawałkow jestem w stanie powiedzieć wiecej o jego wiernosci oryginalowi niz nie jeden audiofil ktory zeby na kablach zjadł :)

pozdrawiam rownież

Dyskusji? O czym, jak długo, ile stron jeszcze?

jar napisał, ze horyzonty się nie schodzą i trudno to zakwestionować.

Wobec takiego stanu, mam propozycję, zostawmy na chwilę te kable i proszę o odniesienie się do poniższego pytania;

Czy dopuszczasz możliwość słyszalnych zmian w reprodukcji dźwięku w moim systemie, aplikując jeden Df Electric 10A po lewej, a next drugi bezpiecznik AHP 10A po prawej fot.1?

fot 1;

Aplikacja bezpiecznika w Klangmodul III fot.2

fot.2

Klangmodul III, zainstalowany jest do osobnej linii zasilającej wykonanej przez Gdyński Ansae. Użyty kabel instalacyjny to plecionka 3x2.5mm zakończona gniazdami Furutech FI E30R. Linia zasila źródło i Pre.

Zatem, ponawiam pytanie;

Czy dopuszczasz możliwość słyszalnych zmian w reprodukcji dźwięku w moim systemie?

Proszę o odpowiedź;

1. Nie

2. Tak

3 Nie mam zdania

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.