Skocz do zawartości
IGNORED

ZDROWA ŻYWNOŚĆ - ZDROWY TRYB ŻYCIA - ZDROWIE

ARTON55

Rekomendowane odpowiedzi

Kiedy tyle mówi się o różnej przyswajalności sztucznych witamin i naturalnych . Ta różna przyswajalność to lipa ?

Przykładowa witamina C to określony związek chemiczny.

Mówiąc o przyswajalności "naturalnego" należałoby stwierdzić co w zasadzie podano organizmowi. Czy czysty związek? Podam takie hasła: interakcja i synergia.

Natomiast badania potwierdzające znakomite własności wzmiankowanej vit C wykonywano podając organizmom czysty chemicznie związek.

:) słoninka?

Słoninka jest zdrowa , bo nieprzetworzona pod warunkiem że ze świniaka hodowanego na wsi w sposób naturalny . Szkoda tylko że nie ma już świń takich " tłustych " jak kiedyś . Zazwyczaj mięsna rasa dominuje .

fajne kukri :) sam piłowałeś??? (knives???)

Nie moje kukri , zamieściłem tylko zdjęcie z fejsa . Jeśli chcesz to mogę zapytać się .

Edytuję : to może być nieprędko bo dziś kończy się mi umowa z neostradą , a zanim zainstaluje internet radiowy to potrwa .

Edytuję : po głębszym przyjrzeniu się to na 100 % samodziełka

Tłuszcz zwierzęcy jest niezbędny organizmowi ludzkiemu.

Zawiera w większości kwasy tłuszczowe nasycone.

W diecie ważna jest proporcja omega 3 do omega 6 i 9.

Tłuszcz zwierzęcy dostarcza w większości tych drugich.

Dietetycy obecnie ponownie doznają schizy, choćby po pamiętnym bredzeniu "margaryna zdrowsza od masła"...

Obecnie zaleca się spożycie tłuszczów zwierzęcych jako uzupełnienie roślinnych (oliwa, olej lniany, orzechy...).

Ale to wiedzieliśmy doskonale :-).

Te erachityczne tzw. dietetyczki tego nie wiedziały... dowiedziały się wreszcie...

W diecie ważna jest proporcja omega 3 do omega 6 i 9.

Tłuszcz zwierzęcy dostarcza w większości tych drugich.

Proporcja omega zalezy w duzym stopniu od tego czy mieso bylo pasione trawa, czy tez karmione ziarnem.

Mieso pasione trawa ma dobra proporcje omega.

Tłuszcz zwierzęcy jest niezbędny organizmowi ludzkiemu.

Nie jest, można żyć bez niego.

Niemniej słoninka ładna. Kiedyś też robiliśmy takie góralskie ogniska ze słoninką od górala i z wódką. Długo trzeba było ją wytapiać, ale na końcu była pyszna.

A taka kupowana w mięsnym robiła się jak gąbka...

• 4 miesiące później...

W buzi czy w ustach?

Ja mam gryzące (bez skapcaniałego) uczucie po ananasie, ale tylko na ustach. Wygląda na to, że sok jest lekko żrący. Dlatego najlepiej jeść plastry ananasa nożem i widelcem, starając się unikać kontaktu z ustami.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

W buzi, na języku, możliwe że w połączeniu z jakimś innym jedzeniem. Zastanawiam się czy to może być Cynk, ponieważ ostatnio kupiłem sobie taki suplement i efekt jest taki sam jak próbowałem wyssać pigułkę. Z tym że o wiele bardziej agresywny, musiałem zatrzymać samochód i to wypluć. Język mi praktycznie stanął kołkiem. Zastanawiam się też, czy jeżeli coś powoduje tak silną reakcję tej śluzówki (jest w takiej formie i stężeniu), to może szkodzić na żołądek itp., kiedy połyka się całą tabletkę.

• 2 tygodnie później...

O i nawet wybiórcza to napisala ....fiu fiu idzie zmiana :P

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jak sie człowiek wczyta to ....masakra

Ukryta Zawartość

rozumiem Robercik, że ty tylko czosnek, tak przez cały dzień, dla ogólnej zdrowotności i lepszego ducha

Nie rozumiem aluzji, artykuł bardzo wartościowy!

Co Wy jecie, cholery me jedyne???:-)

Kasza gryczana, dwa jajunia sadzone, jogurcik.

Do rana - styknie.

A. Jeszcze pyffo. Ale - małe.

A czym karmone zwierzątka są? Kurki te, świnki te?

I przepraszam, ale od szkodliwej żywności jest mój wątek:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie rozumiem aluzji, artykuł bardzo wartościowy!

Tez Piotrze nie rozumiem co shame mial na mysli, ale on chyba tez nie wie co pisze. Po prostu taki przymus ma...

O i nawet wybiórcza to napisala ....fiu fiu idzie zmiana :P

Ukryta Zawartość

Jak sie człowiek wczyta to ....masakra

Ojojo faktycznie wybiórcza przestała dostawać pod stołem od koncernów i zaczynają pisać takie szokujące artykuły :-)

"...glifosat, chemiczny fundament modelu upraw sojowych, jest szkodliwy dla embrionów zwierząt (badał kurczaki i płazy) - podawany regularnie, w niewielkich ilościach, jest przyczyną deformacji czaszek, mózgu, serca i przewodu pokarmowego". Ojej wybiórcza budzi się ;-) o szczepieniach tez nie pisali dość pochlebnie ostatnio, złe czasy nastały dla gazeli ;-)

Ukryta Zawartość

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

Tak tak, byleby te złe korporacje były gdzieś daleko, najlepiej na innym kontynencie. U nas w Polsce przecie same dobro, nic tylko kupować i jeść.

...glifosat, ...

Glifosat...

Przecie jak zakłada się trawnik, to wszystkie jak jeden mąż, pryskają Roundup`em... i to ze dwa razy w odstępie miesiąca...

A i przy zakładaniu jakichkolwiek upraw leje się bez umiaru...

Kiedyś czytałem naklejkę i podano tam, że Roundup degraduje się po kilku dniach w glebie do wody...

Pominęli: sarkozynę, kwas aminometylofosfonowy, amoniak, etanol i fosforany...

Glifosat...

Przecie jak zakłada się trawnik, to wszystkie jak jeden mąż, pryskają Roundup`em... i to ze dwa razy w odstępie miesiąca...

Kiedyś czytałem naklejkę i podano tam, że Roundup degraduje się po kilku dniach w glebie do wody...

I co w związku z tym? Jakieś porady dla kupujących jedzenie? Trawnika się nie je i nie wszyscy używają GMO.

Glifosat...

Znalazłem ostatnio pracę naukową na temat wpływu m.in. Roundupu na organizmy zwierzęce i ludzkie... Było to po tym jak kolega powiedział mi że zdrowe jabłuszka od jego teścia które dał mi żeby porobił mojemu młodemu przecierów nie są takie zdrowe bo teściu maniakalnie używa Roundupu do opryskiwania sadu - nie lubi trawki między drzewkami :-) a my się dziwiliśmy że młody ma jakieś wypryski i plamy na skórze i nie wiadomo było od czego, odstawiliśmy przeciery z tych jabłuszek i problem jak ręką odjął. Pojawił się znowu jak dostał truskaweczek tegorocznych zakupionych na bazarku, odstawiliśmy i znowu jak cudowne uzdrowienie. Pychości.

Niektórym do zakutych łbów nie wbije się że jak obok drzewka z jabłuszkami opryska taki gumofilc trawkę i chwasty to ten glifosat i inne syfy odłożą się w jabłuszkach które on potem źre :-)

O to ta praca:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"Proszę państwa. Ja nie jestem przeciwny zebraniom, wręcz przeciwnie, nie mam nic naprzeciwko, ale..."

I co w związku z tym? Jakieś porady dla kupujących jedzenie? Trawnika się nie je i nie wszyscy używają GMO.

Trawnika nie.

Thrak napisał skąd kilka metrów wyżej (jabłko na gałęzi) pochodne rozpadu herbicytu zastosowanego na glebie...

Zresztą herbicyd spływa do wód podziemnych i nie tylko...

Kiedyś stosowano taki DDT (w np. popularnym niegdyś Azotox`sie) na robaczki, Zwą te środki insektycydami. Zakazano go dawno temu ale do dzisiaj sieje panikę w organizmach. Mój Brat robił magisterkę z zawartości DDT w wątrobie Śledzia (chyba) Bałtyckiego wiele lat po zakazaniu stosowania. To pokazuje jak "chemia" długo utrzymuje się w naturze...

Nagłe ozdrowienie na kuracji naftowej.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Trawnika nie.

Thrak napisał skąd kilka metrów wyżej (jabłko na gałęzi) pochodne rozpadu herbicytu zastosowanego na glebie...

Zresztą herbicyd spływa do wód podziemnych i nie tylko...

Kiedyś stosowano taki DDT (w np. popularnym niegdyś Azotox`sie) na robaczki, Zwą te środki insektycydami. Zakazano go dawno temu ale do dzisiaj sieje panikę w organizmach. Mój Brat robił magisterkę z zawartości DDT w wątrobie Śledzia (chyba) Bałtyckiego wiele lat po zakazaniu stosowania. To pokazuje jak "chemia" długo utrzymuje się w naturze...

W Stanach takie opryski DDT robili dzieciakom w latach 50 w ramach odkażania ;-) a potem zarabiali na leczeniu z choróbsk.

Tacy sami ludzie informują w radiu, że woda w kranie jest zdatna do picia, a nawet zdrowa. Inspektorzy, politycy, mam ich gdzieś, nie wierzę w żadne ich słowo.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.