Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

To normalne, router przydzielił nowy adres z puli. Ściągnij sobie apkę Fing. Tam zrób skanowanie i znajdziesz wszystkie IP w sieci domowej w tym raspberry.

Apka pod androida.

Podglądnąć na routerze a najlepiej od razu ustawić stały adres IP dla MACa maliny i zawsze niezależnie jaki soft wgrasz do maliny IP masz to samo. Oczywiście dla LAN i WiFi osobne IP bo różne MACi.

41 minut temu, RobG1974 napisał:

NetworkConfig, wchodzisz i przy SSID dajesz scan i musi Ci wykryć jeżeli masz włączona kartę WIFI

Wybierz kraj Polska.

Po wpisaniu Password i Save zmienia mi ilość znaków/gwiazdek w polu hasła...Tak ma być czy z jakiegoś powodu nie wchodzi hasło do wi fi...? Ustawione mam Poland...Ściągnąłem mconnect i Linn Kazoo na telefon. I też nie wiem jak ruszyć dalej z tematem...

hahaha...

Działa z apką Volumio :)))

Audio Physic Sitara25+WBA ThunderBird KT88EH+2x12AX7PSVane+2x12AX7GoldLion+Audioquest Type 2+, NuPrime DAC-9, Struss Analog Interconect rca-rca 1m

Daj mu szansę może za szybki jesteś. Daj mu reset i może zatrybi.Kiedyś co się nie zmieniło w moode to trzeba było robić reboot. I to taka świecka tradycja przy malinie i moode.

A router masz jak ustawiony: że możesz dodawać urządzenia od razu po logowaniu czy musisz potwierdzać dostęp w routerze.

No dobra, MoOde  działa póki co z apką Volumio i pewnie tak zostanie, gram z nakładki HiFi Berry DAC+Pro na głośnikach komputerowych-łatwiej mi było konfigurować z Waszą pomocą...Za co bardzo dziękuję :). Teraz próby po USB z zewnętrznym DACiem Nuprime...Czy czekają mnie jakieś niespodzianki po podłączeniu po USB?

Edytowane przez fido920

Audio Physic Sitara25+WBA ThunderBird KT88EH+2x12AX7PSVane+2x12AX7GoldLion+Audioquest Type 2+, NuPrime DAC-9, Struss Analog Interconect rca-rca 1m

@Wito76niestety dalej nic , zmieniłem kartę na Volumio działą bez zarzutu widać w programie Fing , i odpala od razu . Wkładam kartę   moode i nic nie ma w ogóle w sieci , program nie znajduje przydzielonego IP .

Błąd instalacji ? Czy ma to wpływ że karta jest 64GB ?

1 minutę temu, katazipen napisał:

niestety dalej nic , zmieniłem kartę na Volumio działą bez zarzutu widać w programie Fing , i odpala od razu . Wkładam kartę   moode i nic nie ma w ogóle w sieci , program nie znajduje przydzielonego IP .

Błąd instalacji ? Czy ma to wpływ że karta jest 64GB

Walcz, nie poddawaj się, uda się ? U mnie poszło po wpisaniu "moode/"

@sebaa1niestety to router od dostawcy ,i nie mam wglądu ani możliwości konfiguracji , ale mogę dodać swój router tylko w nim brak częstotliwości  5Hhz ,  ale mam taką możliwość .

Nie wpisywałem w przeglądarce słowa : moode/

@katazipen Jeszcze raz po kolei: podłącz kablem LAN malinę do routera, wpisz w przeglądarkę moode/, pojawi się menu moode i tam wpisz dane ssid i password twojego WiFi.
Moode ma ustawione domyślnie nasłuchiwanie po LAN eth0.
Po reboot moode powinno odnaleść LAN.

U mnie nie działa , jeszcze raz chyba muszę wgrywać na kartę .....

Pomogła reinstalacja , może za duża karta , teraz jest 16 GB .

Ale cisza w głośnikach .

Ja steruję mpd control, ale tam trzeba podać adres ip i najlepoej mieć na routerze ustawiony stały.

Wysłane z mojego LG-H930 przy użyciu Tapatalka

@katazipen Cisza? A co ma być jak nie sterujesz moode.
Potrzeba ustawić gdzie ma iść sygnał. I2S czy USB i na co dalej ma iść czyli jaka nakładka czy DAC. Ustawiasz głośność czy stała czy software lub hardware sterowanie. Zmapować dyski i stworzyć bibliotekę. No i trzeba wybrać plik lub streaming. Ewentualnie dać głośniej.

Jak ustawisz Upnp to możesz sterować mconnect lub Linn Kazoo. Normalnie do ustawień moode i zwykłego grania wystarczy przeglądarka. Robisz skrót na pulpit (ekran) i śmigasz

@sebaa1 Już jest głośno , teraz mapowanie dysków ? Co to jest ? i do czego służy , jak to wykonać ?

Najwięcej używam Tiadal a więc pasowało by moode przygotować pod właśnie tiadal .

@katazipen Podpinasz dysk lub pendrive pod USB lub udostępniasz z NASa lub innego dysku po Sambie lub NFS? Musisz to wpisać w ustawieniach LIBRARY.

Moode znajduje wtedy dyski i tworzy bibliotekę.

A to i ja spytam. Jak ustawiacie głośność i czym różnią się tryby?
Jaką masz nakładkę? Jeśli ma sprzętową regulację głośności to jest OK. Softwarowa regulacja daje dużą stratę na jakości. Najlepsza i bez strat jest stała głośność na wyjściu.

@sebaa1 Właśnie podpiąłem pendrive i nic ,,,,,

Nakładki mam dwie obecna podpięta

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

I właśnie się zastanawiam nad jej jakością , drugą mam HIFIberry DACplus PRO

Gdzie tą stałą głośność się ustawia ?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Kliknij w MPD Database update lub re-gen.

95825806beb938092f36fb760c8c98a3.jpg

Głośność masz w MPD. Klikasz Edit i dalej w MPD Config wybierasz Software, Hardware, Disabled.

Ja mam Hifiberry DAC+ pro i mam ustawione Hardware bo mam podłączoną nakładkę do końcówki mocy i tak steruję głośnością z tabletu/komórki. ae7bc21683eafbd7d0667c392abf5484.jpg3efa39111fcfdb10612316d21d739610.jpg

Ok, dzięki... będę działał... jak coś będę pisał .

Moode jest darmową aikacją ?

@sebaa1
porównywałeś z Moode z Volumio?

Kiedyś było free póżniej była opłata za hasło rozpakowania zipa a teraz jest całkowicie bezpłatne moode.

Volumio testowałem bardzo dawno na zmianę z Runeaudio. Od czasu powstania moode lecę na nim.
Dla mnie ma bardziej poukładany dźwięk.

W dniu 4.09.2020 o 18:23, osiek napisał:

Co zamiast Allo Katana? Ktoś słuchał Allo Revolution? DAC od Ian Canada?
Audiophonics? Dźwięk Katany całkiem fajny jest ale obawiam się kolejnej awarii ?

A co kolego posypało się w Katanie ? i kto Ci naprawiał ?

W dniu 6.09.2020 o 12:08, sebaa1 napisał:

W przeglądarkę wpisz IP maliny.
Na andka mconnect, Linn Kazoo. BubbleUpnp też się sprawdza.

A na iOS ?

A czy działa wam teraz tidal w tym Linn Kazoo? Bo mi się nie chce zalogować. Na mconnect działa.

Edytowane przez Witek87

A u mnie dziwny temat. Na Volumio chodzi po wifi i po kablu, tak jak chcę. Mogę wyłączyć wifi i wtedy chodzi tylko po kablu. Luz.
Ale mam problem z Moode. Gra tylko po wifi. Powtórzę, chodzi o granie. Łączyć się mogę i po kablu i po wifi. Ale gra tylko gdy mam wifi. Gdy wyłączę systemowo wifi i zostawię sam kabel połączę się jak najbardziej, ale mconnect czy BubbleUpnp nie chcą odtwarzać. Normalnie mam na liście Moode jako odtwarzacz, ale nie gra. Raspberry pi 3b+ z hifiberry Digi pro.
Mam też Pi 4 i jest dokładnie to samo.
O co kaman? Jakiś suwaczek gdzieś trzeba przestawić?

• Pokaż nowe odpowiedzi