Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

14 minut temu, c-k napisał:

DigiOne 1.2

Ale to tylko nakłada chyba ? 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Dokładnie set wyglada tak:

-SMSL A8

-Rpi3B+

-DigiOne 1.2

-Zasilanie Tomanek ulps mini.

Nie wiem co jeszcze mam wpisać?

Godzinę temu, c-k napisał:

Czy na volumio trzeba mieć wykupiony abonament aby działał Tidal connect?

Cofnij się trochę postów, jest tam info o instalacji Hi Tide na Volumio 3, na którym działa Tidal Connect. U mnie po instalacji działa connect ale nie działają stacje radiowe. Jeśli słuchasz tylko Tidal to w sam raz dla Ciebie. 

Zainstalowałem Mconnect,tylko nie mogę zatrybić co zrobić aby była ciągłość odtwarzania?Teraz zatrzymuje mi się na jednym utworze.

26 minut temu, c-k napisał:

Dokładnie set wyglada tak:

-SMSL A8

-Rpi3B+

-DigiOne 1.2

-Zasilanie Tomanek ulps mini.

Nie wiem co jeszcze mam wpisać?

Wszystko jasne. No to moim zdaniem będzie ciutkę gorzej niż z Malinką jeśli kupisz zewnętrzny stramaer i połączysz po optyku. Ale możesz spróbować Wiim Mini. Może nie zauważysz różnicy. 

10 minut temu, c-k napisał:

Zainstalowałem Mconnect,tylko nie mogę zatrybić co zrobić aby była ciągłość odtwarzania?Teraz zatrzymuje mi się na jednym utworze.

Miałem to samo. Nic nie pomogło. 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Godzinę temu, Piopio napisał:

wyłączyć tryb oszczędzania baterii dla tej aplikacji w telefonie i po kłopocie

Kluby

1 447

643

Opublikowano teraz

Godzinę temu, Piopio napisał:

Edytowane przez ciszyn11

ja po kilku latach z maliną przeszedłem na apple music które gra z apple TV, jakość na bardzo na plus. Tidal to porażka, tak w skrócie

14 minut temu, LOBO_M napisał:

ja po kilku latach z maliną przeszedłem na apple music które gra z apple TV, jakość na bardzo na plus. Tidal to porażka, tak w skrócie

Dlaczego Tidal to porażka ? Jakiś techniczny argument ?

58 minut temu, LOBO_M napisał:

w jaki sposób wychodzisz dźwiękiem z apple tv? tam chyba tylko hdmi jest?

4 godziny temu, Piopio napisał:

Dlaczego Tidal to porażka ? Jakiś techniczny argument ?

ponieważ brzmi dużo gorzej na wiekszosci utworów, co sprawdzilismy z żoną i znajomym na w kilku kongiguracjach, na moim i jego sprzecie. pozniej znajde wiecej czasu i opisze jak do tego doszliśmy, sąsiad po tych testach na drugi dzien kupil apple tv, a ma sprzet accuphase wzmacniacz 480 i sasd tez za xx xxxPLN, a apple tv podlaczyl po hdmi do oppo udp205, jezeli nie pomylilem nazw, a pisze z pamieci na szybko

1 minutę temu, LOBO_M napisał:

ponieważ brzmi dużo gorzej na wiekszosci utworów, co sprawdzilismy z żoną i znajomym na w kilku kongiguracjach, na moim i jego sprzecie. pozniej znajde wiecej czasu i opisze jak do tego doszliśmy, sąsiad po tych testach na drugi dzien kupil apple tv, a ma sprzet accuphase wzmacniacz 480 i sasd tez za xx xxxPLN, a apple tv podlaczyl po hdmi do oppo udp205, jezeli nie pomylilem nazw, a pisze z pamieci na szybko

A na moim sprzęcie Tidal brzmi rewelacyjnie. MQA lepiej od DSD. Trzeba wiedzieć na czym odtwarzać żeby było dobrze.

Robiłem dzisiaj porównanie CM4 vs CM4+JCat Femto vs CM4 + Oehlbach XXL Masterclock vs McIntosh MCT500 (CD/SACD).

Ten ostatni wypadł najlepiej - więcej powietrza, lepsza przestrzeń, wybrzmienia i można by jeszcze chwilę wymieniać, ale Femto w gruncie rzeczy nie wypadło znacznie gorzej. Nie było przepaści i tak jak wcześniej słuchanie muzyki z plików (przez gołe Raspberry) było po prostu "ok", tak teraz można się podelektować. Nawet gorzej nagrane płyty nie zmuszają do przeszukiwania płytoteki w celu znalezieniu jakiejś lepiej zrealizowanej. 

W przypadku Oehlbacha było słychać poprawę względem gołego USB, ale mimo to daleko mu do dwóch pozostałych.

McIntosh MA9000, McIntosh MCT500, ATC SCM40, Hijiri HCS-25, JCat USB XE + CM4, Roon, Synology DS1621+

Witam mam do sprzedania Allo Usbridge sig., Digione sig. I Shanti osoby zainteresowana proszę pisać na PW.

Wysłane z mojego SM-G975F przy użyciu Tapatalka

Cześć. Od dłuższego czasu korzystałem z Moode w wersji 8.0.1. Wczoraj postanowiłem zainstalować najnowszą wersję (8.2.1.). Zainstalowałem system na nowo i się mocno zdziwiłem, że muzyka jest odtwarzana szybciej. Zarówno pliki lokalne jak i radio internetowe. Taka sama sytuacja występuje na najnowszym Volumio (wcześniejszych wersji nie używałem). Oba systemy są zainstalowane na różnych kartach SD. Do malinki mam podłączony AUDIOPHONICS DIGIPI+I2S (działa on na sterownikach Hifiberry Digi Pro+). Kolejną zmianą było to, że wcześniej na DAC SMSL SU-9 (coaxial) wyświetlała mi się częstotliwość próbkowania, obecnie mam tylko napis "Connected". Niestety nie znalazłem w internecie żadnego rozwiązania tego problemu. Czy ktoś z Was ma jakiś pomysł?

9 minut temu, mikla napisał:

Czy ktoś z Was ma jakiś pomysł?

Miałem kiedyś tak gdy w ustawieniach moOde wybrałem inny typ karty HifiBerry niż była podłączona.

Typu: ja miałem Digi a ustawiłem Digi+

Co masz na myśli pisząc "szybciej" 😁 bo można to zrozumieć, że tempo się zmieniło 🤣

15 minut temu, Ajothe napisał:

Co masz na myśli pisząc "szybciej" 😁 bo można to zrozumieć, że tempo się zmieniło 🤣

Taki efekt bywa, jak plik jest kodowany na 44,1 KHz a odtwarzany z 48kHz ale bez konwersji. Kiedyś tak miałem w swoim odtwarzaczu, jak nie mogłem uzyskać z procka 44,1 kHz tylko 48kHz. 😉

Jeszcze ciekawiej wychodzi odtwarzanie np. pliku 96kHz na 192 KHz. Dwa razy wolniej.

43 minuty temu, mikla napisał:

Czy ktoś z Was ma jakiś pomysł?

Próbowałeś ustawić w Moode sterownik dla digi+ (bez pro) ?

35 minut temu, Froju napisał:

Miałem kiedyś tak gdy w ustawieniach moOde wybrałem inny typ karty HifiBerry niż była podłączona.

Typu: ja miałem Digi a ustawiłem Digi+

Jest to prawdopodobne, chociaż wydawało mi się, że w pliku config dodawałem dtoverlay=hifiberry-digi-pro, choć wszedłem na stronę Audiophonic, gdzie piszą by sterowniki były dla Digi lub Digi+, czyli powinienem dodać dtoverlay=hifiberry-digi. Wrócę do domu to sprawdzę 🙂

35 minut temu, Ajothe napisał:

Dokładnie tak, tempo się zmieniło i brzmi to trochę jakby smerfy śpiewały 🙂

edit: kompletnie bym nie pomyślał, że w tym tkwi problem. Oczywiście sprawdzę ustawienie sterownika bez pro.

16 minut temu, jar1 napisał:

Taki efekt bywa, jak plik jest kodowany na 44,1 KHz a odtwarzany z 48kHz ale bez konwersji. Kiedyś tak miałem w swoim odtwarzaczu, jak nie mogłem uzyskać z procka 44,1 kHz tylko 48kHz. 😉

Jeszcze ciekawiej wychodzi odtwarzanie np. pliku 96kHz na 192 KHz. Dwa razy wolniej.

Też udało mi się wyczytać takie informacje, że może to wynikać z tym nieszczęsnym próbkowaniem.

Dam znać wieczorem czy problemem był mój błędy zapis w config.txt 🙂

Edytowane przez mikla

Digi+ pro obsługuje dwa zegary natomiast digi+ jeden.

20 minut temu, jar1 napisał:

Oczywiście odwrotnie, plik 192 a odtwarzanie 96 kHz. Jak na zwolnionych obrotach, tylko czysty dźwięk, bez efektu takiego jak z winyla na mniejszych obrotach. 

8 minut temu, jar1 napisał:

Digi+ pro obsługuje dwa zegary natomiast digi+ jeden.

Oczywiście odwrotnie, plik 192 a odtwarzanie 96 kHz. Jak na zwolnionych obrotach, tylko czysty dźwięk, bez efektu takiego jak z winyla na mniejszych obrotach. 

Jeśli to będzie przyczyną to "brawo ja"! Jeśli by to występowało w Moode, a Volumio nie to szukałbym problemu gdzie indziej. A w moim przypadku występuje w obu przypadkach. Gdybym Was nie zapytał to wróciłbym do poprzedniej "działającej" wersji, wpisał błędne sterowniki i zastanawiał co się dzieje.

Z drugiej strony jednak wydaje mi się, że wcześniej też wpisywał z "pro", aczkolwiek Moode wyszedł (o ile dobrze widzę) w wersji 64bit i to może coś tutaj się gryzie.

Godzinę temu, mikla napisał:

Z drugiej strony jednak wydaje mi się, że wcześniej też wpisywał z "pro", aczkolwiek Moode wyszedł (o ile dobrze widzę) w wersji 64bit i to może coś tutaj się gryzie.

Mam działającą bez tych problemów wersję Moode 8.1.2. Ustawiam na digi+ pro, bo dwa zegary z WM8804. Jak Hifiberry digi+ pro. 

Inaczej jest skonfigurowany WM8804 - dla obsługi dwóch zegarów musi być w trybie software, dla jednego nie. Inna drivery więc muszą obsługiwać digi + i digi+ pro. 

Edytowane przez jar1

@Froju @Ajothe @jar1

Wróciłem do domu, edytowałem plik config i wszystko działa. Dziękuję za pomoc. A tyle się męczyłem wczoraj z tym faktem...

3 godziny temu, Adasza napisał:

Ty masz chłopie zdrowie 😄 

P.S. A z izolacją (NIE)galwaniczną jakby było? 🙂 

Możesz rozwinąć,bo nie wiem o co kaman?

2 godziny temu, Adasza napisał:

No ja właśnie też nie do końca, bo lata chłop po forum i wciska różne ciemnoty a na dystrybutora tych sprzętów mi nie wygląda 🙂  

Konfabulujesz kolego. W jakim celu ?

W dniu 19.10.2022 o 16:18, ciszyn11 napisał:

Kluby

1 447

643

Opublikowano teraz

Godzinę temu, Piopio napisał:

Pomogło dzięki.Pytanko czy Mconnect ma jakieś ograniczenia co do jakości dźwięku?

9 minut temu, c-k napisał:

czy Mconnect ma jakieś ograniczenia co do jakości dźwięku?

wydaje mi się, że nie bo on chyba tylko przekierowuje sygnał do rendera, ale głowy nie dam bo nie testuję innych metod grania z moode

W dniu 20.10.2022 o 11:59, mikla napisał:

🙂

Dokładnie tak, tempo się zmieniło i brzmi to trochę jakby smerfy śpiewały 🙂

🙂

Hehe, niezły efekt musi być. Przesłuchaj sobie kilka utworów, nie wiadomo kiedy będzie kolejna okazja. 😁

• Pokaż nowe odpowiedzi