Skocz do zawartości
IGNORED

Raspberry Pi (Malinka) z DACiem - HiFi - swietny odtwarzacz sieciowy

Rekomendowane odpowiedzi

Odpaliłem u siebie DigiOne. Kopara opadła:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

A można z tych maleństw wyciągnąć jeszcze więcej ;)

Od daaawna tu piszę, że USB żeby grało to droga sprawa a tu prostota i2s spdif i mamy efekt.

Generalnie digi pro+ odzielony od maliny allo isolatorem i zasilony z ifi iPower gra lepiej. Z baterii podobnie ale z ifi zdecydowanie lepiej.

Teraz gram bezpośrednio po i2s i gra to jeszcze lepiej. Do czasu ewentulanej rewolucji w dziedzinie odtwarzania plików ma spokój ;)

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk

za srtroną www allo w opisie digione

"Noise. 50uV (batteries have about 12uV of noise)."

ifi iPower to 1uV i to robi różnicę w pracy zegarów i jakości przesyłanego sygnału.

.

Mam kilka bardzo dobrych zasilaczy, sporo lepszych od iFi, więc postaram się sprawdzić. Mam też zasilacz bateryjny Bakoon +5V, więc też sprawdzę.

Wie ktoś ile to prądu cięgnie ? (Raspberry + DigiOne) ?

Czy Allo isolator można włożyć pod DigiOne ?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Elberoth

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

2A powinny starczyć dla maliny z wifi. Digione jest dość prądożerny wiec dla pewności 3A zalatwia sprawę. Digione nie zadziala z isolatorem na ten moment nie ma sensu podawać nic lepszego niż 50uV bo poniżej tego w połączeniu z regulatorami w malinie nic się nie da zrobić.

Hifiberry z serii PRO działa z isolatorem i jest wolny od tego problemu.

Wysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu Tapatalka

.

A można z tych maleństw wyciągnąć jeszcze więcej ;)

Od daaawna tu piszę, że USB żeby grało to droga sprawa a tu prostota i2s spdif i mamy efekt.

Generalnie digi pro+ odzielony od maliny allo isolatorem i zasilony z ifi iPower gra lepiej. Z baterii podobnie ale z ifi zdecydowanie lepiej.

Teraz gram bezpośrednio po i2s i gra to jeszcze lepiej. Do czasu ewentulanej rewolucji w dziedzinie odtwarzania plików ma spokój ;)

za srtroną www allo w opisie digione

ifi iPower to 1uV i to robi różnicę w pracy zegarów i jakości przesyłanego sygnału.

Możesz napisac dokładnie co i jak masz połaczone ?

z maliny spdif puszczasz na DAC 'a LKS ?

Wie ktoś ile to prądu cięgnie ? (Raspberry + DigiOne) ?

Na starcie max do 1A, potem około 0.6A. /Bez WiFi, które w malinie najlepsze nie jest./

Czy Allo isolator można włożyć pod DigiOne ?

Nie. DigiOne ma wbudowany własny izolator.

Sparky USBridge potrzebuje na starcie max 1.5A . Potem około 0.9A, w tym Sparky 0.8A i mostek 0.1A.

Można zasilać z dwóch zasilaczy niezależnych. Ważna jest kolejność podłączenia zasilaczy , najpierw Sparky , potem mostek.

ifi iPower to 1uV i

1uV szumu zasilacza nie oznacza że taki sam poziom szumu będzie miało zasilane nim urządzenie.

Dodatkowo z IFi power należy uważać, ponieważ można uzyskać efekt odwrotny od zamierzonego.

Z IFi bezpieczne są pełne zasilacze USB Power , ale to już spory wydatek. Szum 0.1uV.

Edytowane przez marekzawa

Dodatkowo z IFi power należy uważać, ponieważ można uzyskać efekt odwrotny od zamierzonego.

Rozwiń proszę temat.

Użytkownik dankam dnia 30.09.2017 - 10:39 napisał

ifi iPower to 1uV i

1uV szumu zasilacza nie oznacza że taki sam poziom szumu będzie miało zasilane nim urządzenie.

Z IFi bezpieczne są pełne zasilacze USB Power , ale to już spory wydatek. Szum 0.1uV.

Masz rację ale to także oznacza, że nie ma sensu podpinać czegoś lepszego.

Nie wiem jaki jest poziom szumów digi pro wiem tylko że zasilany z bateri gra po bnc tak samo jak digione, za i2s lepiej a podpięcie ifi iPower ( teraz patrze na pudełko to jakaś nowa wersja ) wyraźnie to poprawiło. Prostota układu po isolatorze zapewne pomaga. Allo kali odpadł w przedbiegach bo za droga konfiguracja i za mało funkcjonalna bez poprawy SQ. Pisze to po testach 3 tych rozwiązań gdy miałem je razem u siebie.

.

Witajcie,

dojrzałem, żeby zakupić zestaw raspberry do odtwarzania muzyki. W tej chwili gram na daphile i chcę spróbować czegoś innego. Wybór padł na zestaw zbudowany na malinie.

Co do takiego zestawu jest potrzebne, żeby dźwięk był jak najlepszy i żeby obsługa była bezproblemowa? Chodzi mi o nakładkę hifiberry, karta pamięci, obudowa, model maliny, zasilanie, oprogramowanie.

Malina będzie jako odtwarzacz podłączona do DAC-r Rega i dalej do Naim Supernait.

Dzięki za rady:)

Edytowane przez KotD

Trochę się pogubiłem w Twoich eksperymentach. To znaczy, że teraz masz malinę bezpośrednio (bez żadnej nakładki) połączoną po I2S do DACa ? Jaki to DAC ?

Sam mam podłączoną malinę + Kali recklocker po I2S do DACa LKS Audio. Ciekawi mnie czy Digione wraz z maliną zagra lepiej łącząc to kablem coax z LKS.

Napisz coś więcej o tych Twoich obserwacjach

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Edytowane przez Piotr_57210

Teraz gra to u mnie z rpi+isolator+digi podłączone do 3 LKS-a przez i2s i zasilone z ifi iPower 9V. Ostatnio testowałem też digione po BNC sam kali po i2s, oraz kali+isolator po i2s.

Najlepiej u mnie zagrała konfiguracja która została.

.

Ale jak Ty masz z Hifiberry Digi Pro wypuszczone i2s do lksa. Lutowales coś czy jak ?

Bo rozumiem że nie korzystasz z Coaxiala

Wysłane z mojego SM-G928F przy użyciu Tapatalka

Tak digi ma wyprowadzone i2s ktore jest generowane z wykorzystaniem jego zegarow. W klubie LKS opisywałem jak to podłaczyć.

.

Rozwiń proszę temat.

Zdarzało się że komputerach SMB- malinopodobnych / to trudne obciążenie / zasilanie IFI Power powodowało znaczne zwiększenie szumu w stosunku do innych typowych zasilaczy, które były wolne od tego efektu.

Zwiększony poziom szumu takiego zestawu widoczny był również na wyjściu współpracującego DACa. W sieci są pomiary.

Stosując ten zasilacz do SMB trzeba sprawdzić efekt pomiarem.

Ukazała się opinia kol. Elberoth na temat DigiOne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez marekzawa

Zdarzało się że komputerach SMB- malinopodobnych / to trudne obciążenie / zasilanie IFI Power powodowało znaczne zwiększenie szumu w stosunku do innych typowych zasilaczy, które były wolne od tego efektu.

Zwiększony poziom szumu takiego zestawu widoczny był również na wyjściu współpracującego DACa. W sieci są pomiary.

Stosując ten zasilacz do SMB trzeba sprawdzić efekt pomiarem.

Ukazała się opinia kol. Elberoth na temat DigiOne.

Ukryta Zawartość

U mnie ifi zasila tylko isolator i hifiberry digi więc pewnie jakieś 100-150 mA. Nic nie muszę mierzyć bo różnicę w porównaniu do baterii słyszę wyraźnie i dźwięk w tej konfiguracji jest wg mnie lepszy.

APS Aon to profesjonalne narzędzie do odsłuchów i są w stanie pokazać różnicę w sygnale jaki dostaną.

Elb ma bardzo duże doświadczenie w użytkowaniu wszelakich transportów więc to cenna opinia.

Ukryta Zawartość

.

Tak digi ma wyprowadzone i2s ktore jest generowane z wykorzystaniem jego zegarow. W klubie LKS opisywałem jak to podłaczyć.

Możesz zrobić zdjęcie

Ukryta Zawartość

Słaba jakość bo ciemno i prowizorka ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

.

Ukryta Zawartość

Słaba jakość bo ciemno i prowizorka ;)

A ja mam kompleks, że zastosowałem do połączenia po I2S tylko kabel kat 6 zamiast kat 7 wraz z wtyczkami ekranowanymi rj45 :)

5472a4b4522c48f10287c75bd5116547.jpg

U mnie takie wtyczki siedzą:

a8d7441aeb75559fa209932477c56227.jpg

Nie chcę się czepiać i nie bierz tego zbytnio do siebie ale pisanie o jakości grania przy takim połączeniu jak na Twoim zdjęciu wydaje się być mało wiarygodne.

Ta czarna szmatka (?) zakrywa poskręcane kable ?

Ukryta Zawartość

Conto za pudeleczko po lewej stronie od ktoregonwychodza kable do hifiberry

Wysłane z mojego TbooK 16 Power(M5F8) przy użyciu Tapatalka

Piotr co z tobą jest? Chyba masz nie tylko ten kompleks o którym pisałeś wyżej. To i2s i działa bo inżyniersko jest to dobrze zrobione pomimo, że estetyka prowizorki. Pomyśl ile ty masz u Siebie złączy na drodze i2s tu 5cm ekranu nie pomoże. Poza tym bez isolatora u siebie

Poczytaj lepiej to

Ukryta Zawartość

wyjmij zbedne wtyczki u siebie a nie na podstawie zdjeć oceniaj co jak gra. Na podstawie pomiarów z ww artu mogę przypuszczać że u Ciebie to nie działa optymalnie.

Ukryta Zawartość

.

Piotr co z tobą jest? Chyba masz nie tylko ten kompleks o którym pisałeś wyżej. To i2s i działa bo inżyniersko jest to dobrze zrobione pomimo, że estetyka prowizorki. Pomyśl ile ty masz u Siebie złączy na drodze i2s tu 5cm ekranu nie pomoże. Poza tym bez isolatora u siebie

Poczytaj lepiej to

Ukryta Zawartość

wyjmij zbedne wtyczki u siebie a nie na podstawie zdjeć oceniaj co jak gra. Na podstawie pomiarów z ww artu mogę przypuszczać że u Ciebie to nie działa optymalnie.

Nie mam zamiaru się z Tobą spierać. Skoro dobrze Ci gra to dla mnie temat zakończony.

Do sieci internetowej nie używam wtyczek ekranowanych (jeśli sugerujesz mi to co jest napisane w powyższym linku podanym przez Ciebie).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Piotr_57210

Pisalem już gra lepiej niż z digione czy kali. Dlatego po testach został ten zestaw.

.

Pisalem już gra lepiej niż z digione czy kali. Dlatego po testach został ten zestaw.

Czyli malina + Digi + PRO z wyprowadzonym I2S do DAC 'a ?

Ja nadal nie rozumiem widzę że z portu P6 w Hifiberry masz i2s ale przykryte szmatką wejście łączenie kabli do Daca tak?

To nie rozumiem po co.masz złącze BNC i tak też jest wpiety kabel też to Daca po BNC?

Pytam bo chcę takie samo coś u siebie zmontowac.

Witam panowie czy moglibyście porównać transport plików oparty na malinie z innymi transportami typu sotm SMS 200 + dodatki , auralic aries , mini + dodatki inne i chodzi mi tylko i wyłącznie o jakość odtwarzanej muzyki narazie pomijając cenę urządzeń i oczywiście transport na zewnętrzny dac obie opcje wchodzące rachubę czyli usb i spdif w niedługim czasie i2s . Kolejna prośba o wytłumaczenie mi krok po kroku jak podejść pod budowę transportu opartego o malinę ( co kupić jak to połączyć ) jestem zielony w temacie mini komputerów jeśli można prosić o jakiś tutorial to proszę na pw lub w wątku

Ja nadal nie rozumiem widzę że z portu P6 w Hifiberry masz i2s ale przykryte szmatką wejście łączenie kabli do Daca tak?

To nie rozumiem po co.masz złącze BNC i tak też jest wpiety kabel też to Daca po BNC?

Pytam bo chcę takie samo coś u siebie zmontowac.

Jest tylko i2s.

BNC jest z poprzednich czasów innego DAC.

Ps ta szmatka to taśma izolacyjna ;)

I2s jest kłopotliwe w użyciu jak widzicie tu szmatki to lepiej darować sobie lutowanie i podłaczanie. Potem wychodzą jaieś dziwne klopoty i stwierdzenia że to nie może grać ;)

.

Najpierw zdecyduj się jak chcesz podlaczyć dac. Bez tego nie ma co wybierać transport oparty na SBC.

Ciezkie czasy idą hasło nie znam sie nie czytałem podajcie mi koniecznie krok po kroku jak ma zrobić przewija się coraz częściej.

Ostatnio jak komus na pw odpisałem zeby poczytał ten watek oraz dowiedział sie na temat transmisji cyfrowej audio to mnie od gburów zwymyślał.

Umiescisz zdjecie to z kolei napisza na podstawie zdjecia zenie gra ;)

Znikam szkoda czasu.

.

... nie znam sie nie czytałem podajcie mi koniecznie krok po kroku jak ma zrobić przewija się coraz częściej.

....

Znikam szkoda czasu.

Olej to, jak ktoś nie chce skorzystać z mózgu to jego problem.

Ja chętnie pomagam, ale nie zrobię niczego za kogoś.

A smutne krytykasy zawsze będą. Trzeba robić co się lubi i mieć z tego zabawę. Luuuzzzzz B)

Umiescisz zdjecie to z kolei napisza na podstawie zdjecia zenie gra ;)

Nigdzie nie napisałem, że Ci nie gra. Źle mnie odebrałeś. Poczytaj jeszcze raz...

Ostatnio jak komus na pw odpisałem zeby poczytał ten watek oraz dowiedział sie na temat transmisji cyfrowej audio to mnie od gburów zwymyślał.

To nie do końca tak było jak piszesz - najpierw Ty wjechałeś do mnie na PW z sugestią dot. mojego pytania na forum ale przede wszystkim z takim oto tekstem "Sppjrz w ogloszenia tam wystawiam allo digione." KIedy ja nie rzuciłem Ci się na szyję że mogę takie cudo kupić prawie za darmo tylko zadałem pytania dot. funkcji tegoż, Ty bardzo ex-katedra "Poczytaj watek o mslinie tam jest to wiels razy wyjasnione, ldoucz sie na temat standardów przesylania sygnału cyfrowego i wszystko bedzie jasne."

Chłopie, kto tu kogo zwymyślał?

" MÓW JEŚLI MUSISZ "

Witajcie,

dojrzałem, żeby zakupić zestaw raspberry do odtwarzania muzyki. W tej chwili gram na daphile i chcę spróbować czegoś innego. Wybór padł na zestaw zbudowany na malinie.

Co do takiego zestawu jest potrzebne, żeby dźwięk był jak najlepszy i żeby obsługa była bezproblemowa? Chodzi mi o nakładkę hifiberry, karta pamięci, obudowa, model maliny, zasilanie, oprogramowanie.

Malina będzie jako odtwarzacz podłączona do DAC-r Rega i dalej do Naim Supernait.

Dzięki za rady:)

Pytanie jak chcesz podłączyć do dac-a, jeżeli po usb to wystarczy malina z obudową, ale moje doświadczenia wskazują, że lepiej gra po coax z Hifiberry digi+ pro. A Rega takie wejścia ma nawet dwa. Kupić możesz Raspberry PI 2 B lub PI 3 B, różnią się tym iż 3 ma nowszy procesor, szybszy i wbudowany od razu moduł Wifi i BT. Do maliny trzeba dokupić radiatory (najlepiej 3), zasilacz (wskazane 3A 5V), obudowę, kartę microSD (wystarczy 4-8GB). Muzyke można strumieniować z dysku sieciowego po lan lub wifi, lub z dysku usb.

• Pokaż nowe odpowiedzi