Skocz do zawartości
IGNORED

Ikony, kamienie milowe High-Endu

Rekomendowane odpowiedzi

Gość nosferartur

(Konto usunięte)

Merytoryczna dyskusja nie może mieć miejsca,

W merytorycznej dyskusji przeszkadza Twoja dulszczyzna. Wybacz, ale to nie moja wina, że jak Pan Bóg dawał rozumy, to ty stałeś w kolejce po złoty kajdan.

Edytowane przez nosferartur

To sportowiec z szafą pełną pucharów

A to nie Grzesiu Lato czasem ;) ?

... i człowiek znacznie majętniejszy ode mnie.

A kogo to obchodzi ???

Edytowane przez pmcomp

Muszę przewietrzyć mój system…

Gość nosferartur

(Konto usunięte)

kurcze

jak widze wszyscy Sylwka znaja lepiej od niego samego

Sylwek też obczaja wszystkich lepiej niż oni sami Mateuszku :)

A masz może jakieś ikony, tak na podorędziu w nawiązaniu do wątku?

Przypomnę może wszystkim że watek się jako tako kręcił do momentu aż nasz Moderator/Redaktor wyskoczył z WiMP-em, SBT i opinią o gramofonach. Nie bardzo nawet w temacie wątku to było no i się zaczęło.

Może wracając do tematu legenda czyli CAT SL-1 przedwzmacniacz lampowy.

Convergent Audio SL-1 Signature .

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość masza1968

(Konto usunięte)

To forum to jednak jedna wielka masakra jest :)

A najbardziej mi sie spodobał mój ulubiony hajendowy moderator od skłizboksa...

Jakich to parametrów oczekujesz od gramofonu oprócz czysto mechanicznych?

Pasmo przenoszenia? THD? Co tam jeszcze byś chciał? :D

Nie popieprzyły się czasem wkładki z gramofonami?

To forum to jednak jedna wielka masakra jest :)

A najbardziej mi sie spodobał mój ulubiony hajendowy moderator od skłizboksa...

Jakich to parametrów oczekujesz od gramofonu oprócz czysto mechanicznych?

Pasmo przenoszenia? THD? Co tam jeszcze byś chciał? :D

Nie popieprzyły się czasem wkładki z gramofonami?

+1

Pozdro

Faktycznie może warto wrócić do tematu i coś fajnego wkleić.

Może Strażnik od Avalona (mógłby może trochę tu pomoderować;-)

Ukryta Zawartość

I coś mniej znanego, ale z "ciekawym wnętrzem"

post-11828-0-33961300-1441470386_thumb.jpgpost-11828-0-06358800-1441470408_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość HarpiaAcoustics

(Konto usunięte)

Dziwne to forum:)

Już dawno skosiłem działkę. Cokolwiek to znaczy:)

Nie doczekałem się jednak odpowiedzi na elementarne pytanie dlaczego to tylko audio nie dokonało postępu.

Mam teraz drugie, dość istotne pytanie.

Dlaczego nikt nie chce uzasadnić dlaczego tak się stało?

Zwolenników mojej tezy rozumiem, ................. nie mają czego uzasadniać.

Gdzie są jednak ci którzy się ze mną nie zgadzają?

Czytając forum , mam wrażenie, że jest ich więcej jak 50%.

Czyżby nie mieli rzeczowych argumentów?

Ja tam żadnego postępu nie obserwuję, technologia idzie do przodu, ale ludzkość do tyłu. W audio jest analogicznie.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

Dziwne to forum:)

Już dawno skosiłem działkę. Cokolwiek to znaczy:)

Nie doczekałem się jednak odpowiedzi na elementarne pytanie dlaczego to tylko audio nie dokonało postępu.

Ja odpowiem.

A jaki to postęp dokonał się od czasów papierowej membrany? Nowe materiały ? He, he, he ... marketing.

No dobrze, mamy znakomite kondensatory i cewki tylko z powodów cenowych rzadko kto je stosuje.

Obudowy? Wszystko juz było. Obudowa zamknięte, linia transmisyjna, bass refelx, membrana bierna. Jakies nowości? Drewno, paździerz, aluminium, MDF, tworzywa sztuczne, kulki, wygibasy itp.

Nie jestem specem od kolumn ale mam uszy i słucham i od lat nic ciekawego co by było przełomem nie wysłuchałem. Sa tylko lepsze, gorsze, tańsze, droższe i kosmiczne konstrukcje.

Przełom to będzie jak ktoś wymyśli propagacje dźwieku bez fizycznej membrany.

Powodzenia, jestes w tym biznesie.

Nic Ci nie ujmując ale składać kolumny z róznych głosników dzisiaj to żaden przełom. Bez urazy.

Pozdro

Ja tam żadnego postępu nie obserwuję, technologia idzie do przodu, ale ludzkość do tyłu. W audio jest analogicznie.

+1

Niech wyłączą prąd na świecie to wtedy zobaczymy przełom. Najbardziej przystosowani będą Indianie z Amazonii, a 99,9% ludności w dwa lata pójdzie do piachu. I to będzie przełom.

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

A najśmieszniejsze jest to, jak stare nagrania potrafią skopać tyłek aktualnym realizacjom, oczywiście pod warunkiem odtwarzania na gramofonie.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Warto chyba zweryfikować czy dzisiaj można gramofon umieścić wśród urządzeń hi-end?

Palton, skończ z wypisywaniem głupot i oszczędź sobie wstydu...

High-end – określenie stosowane przez producentów na ofertę skierowaną do najzamożniejszych odbiorców, najczęściej w odniesieniu do sprzętu technicznego powszechnego użytku: elektroakustycznego, telekomunikacyjnego (telefonów komórkowych), komputerowego (zwłaszcza kart graficznych). Rzadko jest ono używane w stosunku do sprzętu profesjonalnego.

Pojęcie to oznacza ogólnie towary luksusowe, które wyróżniają się ceną spośród innych produktów masowych – jest przeciwieństwem oferty low-end. Dla oferty pośredniej spotykane jest określenie middle-range lub middle-end.

Chyba te kolumny były ważne, nowatorskie i na tyle dobre, że w kolejnej wersji produkowane do dziś. A do tego jak grają......

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

I bynajmniej to nie gramofon jest źródłem sukcesu lecz ludzie, sposób podejścia do muzyki.

Chyba te kolumny były ważne, nowatorskie i na tyle dobre, że w kolejnej wersji produkowane do dziś. A do tego jak grają......

Ukryta Zawartość

To prawda. Ale ile lat temu to było? 20?

I pozostały niszą bo rynek powiedział NIE.

Pozdro

Ukryta Zawartość

To prawda. Ale ile lat temu to było? 20?

Pozdro

A skąd wniosek, ze rynek powiedział nie? Na rynku Niemieckim czy Polskim jest ich wielokrotnie więcej niż takich np JBL Everest. Kolejne wyimaginowane oceny wyssane z palca. Twoja ocena rzeczywistości jest jak sen dzieciaka. Nie ma nic wspólnego z rzeczywistością. Właściwie w każdym temacie przedstawiasz swoje prawdy objawione jako fakty, tyle że wymyślone w twojej głowie. Za wiele się tobie wydaje.

Edytowane przez sly30

A skąd wniosek, ze rynek powiedział nie? Na rynku Niemieckim czy Polskim jest ich wielokrotnie więcej niż takich np JBL Everest. Kolejne wyimaginowane oceny wyssane z palca. Twoja ocena rzeczywistości jest jak sen dzieciaka. Nie ma nic wspólnego z rzeczywistością. Właściwie w każdym temacie przedstawiasz swoje prawdy objawione jako fakty, tyle że wymyślone w twojej głowie. Za wiele się tobie wydaje.

Sly ... odpier... sie ode mnie. i przestań robić personalne wycieczki. Ja epitetów i okresleń w stosunku do ciebie nie używam. Chcesz odpowiedzi? Proszę.

A ile udziału w globalnym rynku ma MBL ??? Zero, przecinek, ileś zer i coś procent.

Nisza w niszy. Nie tylko w całym rynku ale i w hi-endzie. Jak cały hiend i my wszyscy, łącznie z Tobą i ze mną. A jak nie to ... dorosnij wreszcie.

BTW akurat JBL jest chyba ciagle największym producentem głosników i kolumn na świecie, czy Ci lub Mi się to podoba czy nie.

W tej zakładce piszemy o przełomach i zgadzam się, MBL takim był. A ty o przełomach nic nie wiesz, nic nie podałeś. Twoja wiedza to ostatnie 5 czy 15 lat jak piszesz gdize w audio nic przełomowego się njie wydarzyło. Dla przypomnienia zapis 24/192 i DSD był już wczesniej. SONY i Philips pokazało SACD player chyba na IFA w 2001 roku. Chyba że w technologiach video, cyfrowy zapis video, dźwięk dookólny, kino domowe, projektory, plazmy, LCD czy OLED dzisiaj. To są przełomy.

Teraz juz rozumiesz ???

Pozdro

Edytowane przez pmcomp

Ale co ma do tego globalny rynek. High End jest niszowy bo taki z założenia miał być. I w tym zakresie udział MBL jest znaczący. Nie można więc twierdzić, że rozwiązania firmy się nie przyjęły bo jak najbardziej przyjęły się i mają sporą grupę wielbicieli.

Niszą były, są i będą bo to produkt b. drogi.

A czy rynek powiedział nie??

Chyba nie do końca, bo firma i zadowoleni właściciele mają się nieźle;-)

Ale co ma do tego globalny rynek. High End jest niszowy bo taki z założenia miał być. I w tym zakresie udział MBL jest znaczący. Nie można więc twierdzić, że rozwiązania firmy się nie przyjęły bo jak najbardziej przyjęły się i mają sporą grupę wielbicieli.

A kto tak twierdzi, że hi-end ma być niszą ? TY ??? Wybacz.

Definicji hiendu nie podałeś nigdy mimo wielu próśb. Chyba najtrafniejszą podał dzisiaj masza. Nie mozna obliczyć udziału procentowego w czymś niezdefiniowanym i niemierzalnym bo rynku hi-end nikt nie mierzy. Nawet GFK.

To jaki jest ten znaczący udział MBL w hi-endzie??? Poprosze liczbę, konkretną oraz źródło, sprawdzimy. Idę o zakład, że się nie doczekam. Przyjmujesz?

Jak chcesz ten udział zmierzyc skoro nie potrafisz zdefiniowac hiendu ???

Znowu piszesz banialuki.

Niszą były, są i będą bo to produkt b. drogi.

A czy rynek powiedział nie??

Chyba nie do końca, bo firma i zadowoleni właściciele mają się nieźle;-)

Jasne, bo robią to dla pieniędzy.

I w tym zakresie udział MBL jest znaczący.

ILE ??????????????????

Czekam.

Nie wiesz.

Więc jak nie wiesz to milcz bo ponownie konfabulujesz.

Edytowane przez pmcomp

Nie wiem dokładnie ile i ty też nie wiesz, więc nie masz prawa twierdzić, że udział jest zerowy!! Ale wiem ze słyszenia i od wielu znajomych, że sprzętu MBL jest u ludzi całkiem sporo, jak na drogie sprzęty audio i grono wiernych fanów od lat rośnie i rośnie.

A ile udziału w globalnym rynku ma MBL ??? Zero, przecinek, ileś zer i coś procent.

To mniej więcej zerowy udział. Sam tak napisałeś. Ty nie wiesz co sam piszesz? Kiepsko z tobą.

• Pokaż nowe odpowiedzi