Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  364 członków

Tidal Klub
IGNORED

Klub Tidal

Gość aqs

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc później...

Jakie urządzenie można podłączyć kablem RCA do wzmacniacza które bezstratnie odtworzyć muzykę w jakości Masters z Tidal. Dobrze jakby można było sterować tym urządzenie z pod Windows 10 bezprzewodowo

Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy.

Auralic chyba się chwalił, ze już obsługuje MQA. Bluesound chyba już tez doczekal sie upgrade do MQA. I chyba jako jedno urządzenie to wszystko. Przy czym podkreślam chyba. Wśród producentów wspierających MQA jest Technics, Pioneer i Onkyo, ale nie wiem czy sa jakieś produkty w Europie czy na razie dotyczy to tylko USA. Jest jeszcze pare DACow, które sprzetowo dekodują MQA (Meridian, Mytek, coś mi świta, ze Audioquest) ale i tak im trzeba podać sygnał MQA a z tym jest słabo jak na razie. Najłatwiej z komputera i aplikacji Tidala( na Windows i macOS), bo tam tylko Masters jest dostępny, a nie przez przeglądarki. Trzeba jeszcze chwile poczekać, zapewne dłuższa na rozpowszechnienie się MQA wśród producentów elektroniki. Choć patrząc się na to, jak jest (a właściwe nie jest) implementowana obsługa Tidala w sprzęcie, to nie jestem zbytnim optymista.

Najłatwiej z komputera i aplikacji Tidala( na Windows

Rozumiem że z lapka z W10 na DAC a z Dac na wzmacniacz? i to wszytko po kablu musi lecieć.

Tak. W zależności jaki DAC masz to dekodowanie MQA będziesz miał softwarowe w aplikacji (max chyba 192/24) albo sprzętowe w DAC (max 384/24). Ewentualnie pozostaje ci Auralic i Bluesound, ale tu byś musiał zasięgnąć języka które modele i jak to wyglada w praktyce.

Bluesound Node 2 obsługuje MQA

No i cena nie zwala z nóg. Czy ja dobrze kombinuje. Podłaczam NODE 2 do netu i kablami do wzmaka. I steruję muzyką z laptopa z W10 po wifi. Z tym że muzyka jest podawana bezstratnie na wzmacniacz? Masakra nie ogarniam tematu za nic w świecie.

Sterowanie dla mnie z laptopa ma o tyle zalety że pracuje nad obróbką zdjęć i nie chcę się przerzucać na telefon. Zresztą wyświetlacz telefonu to mikrus w porównaniu do monitora.

Muszę się głębiej zastanowić nad zakupem tego klocka. Zresztą można chyba gdzies sprawdzić jak to gra i gdyby nie pasowało można odesłać. Kręce się w kółko i szukam najlepszej jakości za rozsądną cenę. Ale w oparciu o spotyfi i Tidal.

Edytowane przez manfred1

Sterowanie dla mnie z laptopa ma o tyle zalety że pracuje nad obróbką zdjęć i nie chcę się przerzucać na telefon. Zresztą wyświetlacz telefonu to mikrus w porównaniu do monitora.

Muszę się głębiej zastanowić nad zakupem tego klocka. Zresztą można chyba gdzies sprawdzić jak to gra i gdyby nie pasowało można odesłać. Kręce się w kółko i szukam najlepszej jakości za rozsądną cenę. Ale w oparciu o spotyfi i Tidal.

Najwygodniej z fona lub tabletu. Apki są tak zrobione ze naprawdę komfortowo sie to obsługuje. Przy klasyce troche mało opisu czasem, ale na to i laptop nie pomoże chyba.

W czym problem? Kupujesz w necie, w rękawiczkach badasz czy pasuje, jak nie - odsyłasz. Ale podejrzewam ze nie odeślesz. Ja cały czas zachwycony.

Odnośnie połączeń - tak jak napisałeś. Chwila na konfiguracje, No i musisz konto posiadać HiFi żeby mieć bezstratna jakość. Logujesz sie w apce na fonie i jedziesz.

Edytowane przez Maki

Jakby ktoś chciał ogarnąć temat jeszcze taniej to polecam Google Chromecast plus IFI SPDIF Ipurifier. Wygląda to śmiesznie ale gra bez problemu a jakość po zastosowaniu IFI jest już bardzo dobra. Sterowanie z aplikacji Tidal, Spotify z dowolnego urządzenia mobilnego. Sam Chromecast instaluje się i jest widoczny przez Google Home. Razem kosztowały mnie 800 zł. Taka ciekawostka że IFI ma dwa wyjścia koncentryczne i optyczne . Tak wiec można jednocześnie puszczać sygnał na dwa odbiorniki.

Edytowane przez Tomek1777

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

Co to znaczy? Możesz jakoś to parametrami opisać?

Jak przypadku sprzętu hi-fi najlepsza aparat to ucho:). Na początku miałem tylko Chromcasta (koszt 150 zł) porownywałem te same płyty z Tidala oraz z CD. Zdecydowana różnica na korzyść sygnału z CD. Potem kupiłem IFI zupełna nowość U nas. Poprawa nastąpiła w całym zakresie : dynamika, wysokie tony, lepiej kontrolowany bas, przestrzeń. Porównanie z CD nie daje wyraźnych różnic (tidal-płyta). Co więcej próbowałem też co wniesie IFI do sygnału cyfrowego z napędu CD. Okazało się ze równie jest lepiej może nie są to zmiany bardzo duże ale np zauważyłem że dźwięk, instrumenty są większe. Na koniec wczoraj porównanie sygnału po USB z laptopa Del z zestawem Chromecast plus IFI/Tidal. Zdecydowanie lepszy dźwięk z chrome/IFI.

Edytowane przez Tomek1777

M1  >Weavelight  >Vanguard /  Xti 2000 > Audiosynergia Pira > Amazonia Miusik

NODE 2 choć najpierw do kilku tygodni muszę ogarnąc wymianę kolumn na monitory. Ale nie chce tu głowy tym zawracać.

Node 2 z odtwarzaniem plików masters lub hifi ale jaki zakup i czego będzie o jeden stopień wyższy przy możliwie najmniejszym nakładzie?

• 2 tygodnie później...

A masz najnowszy update apki i konto HiFi. W zakładce nowości, albumy masz za polskie dalej masters i są płyty które odtwarzasz w MASTERS.

Kurde u mnie tego nie ma a mam abonament hifi. Na androidzie odtwarzam w master bo DAC pokazuje 24bit, ale na andku nie ma jak wyszukac albumów master, więc chciałem na laptopie zainstalowac i dodac do ulubionych albumy z master. Za zakłądką polskie nie ma juz nic

https://www.dropbox.com/s/cktdubb2ich7hhj/Zrzut%20ekranu%202017-05-05%2016.46.53.png?dl=0

Zrzut%20ekranu%202017-05-05%2016.46.53.png

Edytowane przez bumbum

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Gość aqs

(Konto usunięte)

Kurde u mnie tego nie ma a mam abonament hifi. Na androidzie odtwarzam w master bo DAC pokazuje 24bit, ale na andku nie ma jak wyszukac albumów master, więc chciałem na laptopie zainstalowac i dodac do ulubionych albumy z master. Za zakłądką polskie nie ma juz nic

https://www.dropbox.com/s/cktdubb2ich7hhj/Zrzut%20ekranu%202017-05-05%2016.46.53.png?dl=0

Zainstaluj na lapku, http://download.tidal.com/desktop/TIDALSetup.exe

OK, widze pliki master, jednak aplikacja nie działa na windows 7. tzn wyswietla mi ze brak visual c++ który jest w systemie. Powtórnie zainstalowac go nie idzie, no ale problemu nie ma bo aplikacja tylko nie odtwarza muzyki ale przeglądac idzie. Muze i tak z playera X92 odtwarzam bo mam go podpiętego pod DACa

Jakies poprawki KB2999226 niby brakuje, ktorej i tak nie idzie zainstalować, a update win7 dla głupiego Tidala robic nie będę.

Edytowane przez bumbum

Atoll IN200 Signature, CD-Primare CD-31, Pioneer PL30LII, preamp Buphono, Kolumny-Tannoy XT8F, Kabel gł.-Tellurium Q Ultra Blue, DAC SMSL SU-9, Streamer Raspberry Pi

Pełnię szczęścia miałbyś gdyby Twój DAC wspierał MQA. Najtańszy to Meridian Explorer2. Fajne są też nowe Myteki np.Brooklyn ale ta cena.

Wysłane z mojego KIW-L21 przy użyciu Tapatalka

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.