Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  364 członków

Tidal Klub
IGNORED

Klub Tidal

Gość aqs

Rekomendowane odpowiedzi

Macie tak, że niektóre utwory na płytach ściągniętych do offline ( na IOS) są nie do odtworzenia ? Ponowne ściąganie nic nie daje natomiast na online ta sama ścieżka odtwarza się OK. Nie wiem, czy to w jakiś sposób zgłaszać do Tidala lub zespołu, czy po prostu to jakiś inny bug ?

• 4 tygodnie później...

Gra sobie Tartini secondo natura. Leci z Tidala. Na wyświetlaczu przetwornika jak byk widnieją cyferki 352. Pierwsza o takich parametrach, na jaką natrafiłem przekopując zasoby tego serwisu. Może nie jest to muzyka, której słucham na co dzień ale jakość nagrania niczego sobie

wszystkie albumy w zakładce MASTER mają takie parametry

Jesteś tego pewien?

Jeśli tak, dlaczego TEAC (bez obsługi MQA) pokazuje 352kHz a Auralic (z MQA) wskazuje 24/352 MQA. Większość nagrań z zakładko Master po rozpakowaniu to "zaledwie" 96kHz

Edytowane przez piotrek7

To co podałeś ma 44,1kHz/24bit/MQA, wszystkie albumy w zakładce MASTER mają takie parametry

Musisz mieć wybrany w ustawieniach Tidala DAC i włączony tryb Exclusive by zobaczyć więcej.

U mnie DAC bez MQA zgłasza ten album na 88.2 kHz, w co jest bardziej skłonny uwierzyć niż 352 kHz.

tak to wygląda. zdjęcie przedstawia ekran tabletu z odpaloną aplikacją lightning ds

Do kompletu zdjęcie wyświetlacza przetwornika TEAC, który sam nie obsługuje MQA ale przyjmuje za pośrednictwem USB sygnał odkodowany i rozpakowany przez Auralica Mini

post-63436-0-72035800-1531909111_thumb.jpg

post-63436-0-65245100-1531909892_thumb.jpg

Edytowane przez piotrek7

Jeśli tak, dlaczego TEAC (bez obsługi MQA) pokazuje 352kHz

Dlatego, że

TEAC, który sam nie obsługuje MQA ale przyjmuje za pośrednictwem USB sygnał odkodowany i rozpakowany przez Auralica Mini

To mamy odpowiedź na pytanie, dlaczego TEAC pokazuje 352kHz.

Edytowane przez marek.pap

Oczywiście, że tak. Jak to się ładnie mówi, kluczowy był kontekst tamtego pytania. Zadanego w związku z powątpiewającym tonem tej wypowiedzi

To co podałeś ma 44,1kHz/24bit/MQA, wszystkie albumy w zakładce MASTER mają takie parametry

Ja się już pogubiłem :)

Nigdzie nie napisałem ze w Tidal są nagrania 352k, tylko ze w Master są nagrania 24bit. Widziałem takie co mają 44.1k i więcej np. 96k. Nigdy nie widziałem nagrania 352k.

Poza tymi cyferkami to wydaje mi się ze trzeba by posiadać super dac i bdb resztę toru żeby wychwycić wszystkie różnice w tych lepszych nagraniach.

Może ktoś podać przykład nagrania standardowego 16bit/44.1k i ten sam kawałek 24bit/44.1-lub więcej, gdzie wyraźnie słychać różnice? Oczywiście oba z tidal.

Może ktoś podać przykład nagrania standardowego 16bit/44.1k i ten sam kawałek 24bit/44.1-lub więcej, gdzie wyraźnie słychać różnice? Oczywiście oba z tidal

Prince "Purple Rain"

Pink Floyd The Division Bell

wydaje mi się ze trzeba by posiadać super dac i bdb resztę toru

Wystarczy zaledwie dobry sprzęt i w miarę sprawne uszy po obu stronach głowy aby się tego przyjemnie słuchało a właśnie o to w tym wszystkim chodzi :)

Prince "Purple Rain"

Pink Floyd The Division Bell

Wystarczy zaledwie dobry sprzęt i w miarę sprawne uszy po obu stronach głowy aby się tego przyjemnie słuchało a właśnie o to w tym wszystkim chodzi :)

Po raz pierwszy wypowiadam się na tym forum, więc witam wszystkich audio zakręconych. Nawiązując do ostatniej wypowiedzi dotyczącej wysokiej jakości toru, chciałbym dowiedzieć się, czy orientujecie się jakie są szanse i ewentualnie kiedy Tidal wprowadzi tryb Master dla Cast z przeglądarki chrome lub z android? Co stoi na przeszkodzie by to wprowadzono? Posiadam wzmacniacz Rotel RA-12 z wbudowanym dac 24/192 jednak w takiej rozdzielczości/jakości działa z wejścia coaxial i optycznego. Niestety wejście USB obsługuje jedynie 16/44.1. W tej sytuacji mimo, iż płacę abonament dla Tidala nie mam możliwości korzystania z plików wyższej jakości. Zdaję sobie sprawę, że rozwiązaniem byłby zakup konwertera USB z wyjściem na coaxial lub kabel optyczny, jednak nie chce dodatkowo inwestować. Dodam, że i tak razem z Pylon Audio Sapphire 23 tworzy to cudowny duet dla wokali, elektroniki i klasyki :-)

Może tak być, ja nie mam jak sprawdzić.

Już mogę sprawdzić parametry pliku źródłowego "TARTINI secondo natura" w Tidalu. Zainstalowałem Audirvana Plus która jest już dostępna dla Windows 10. Aplikacja potwierdza parametry 24 / 352,8 kHz. Oczywiście takie parametry tylko za pomocą urządzenia z kodekiem MQA.

post-7706-0-87345400-1531990766_thumb.png

Edytowane przez marek.pap

Parametry 24/88,2 dotyczą pliku po rozkodowaniu pierwszego poziomu za pomocą aplikacji. Ten plik nierozkodowany ma 24/44,1. W celu sprawdzenia wyłącz w aplikacji Tidal dekodowanie programowe MQA (Passthrough MQA) i podłącz TEAC-a bezpośrednio do PC.

Po upgradzie oppo 205 Tidal master

wygląda to tak przy pink floyd

5b76b18fca606bb003ae3137079da3b8.jpg

a040956bb6581689a50cbdf09ce0a319.jpg

A Tartini tak

16a6e44e766996c1be58fa666588f4a0.jpg

1c10a08dc33c05645f5d1d529f932b82.jpg

To rewolucyjny skok jakości

Pozdrawiam

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Polecam album 2L Nordic Sound wszystko w MQA 352,8

Parametry 24/88,2 dotyczą pliku po rozkodowaniu pierwszego poziomu za pomocą aplikacji. Ten plik nierozkodowany ma 24/44,1. W celu sprawdzenia wyłącz w aplikacji Tidal dekodowanie programowe MQA (Passthrough MQA) i podłącz TEAC-a bezpośrednio do PC.

Ten drugi „unfold”/„rozpakowanie” w MQA to jest zwykły upsampling. Nie zawiera żadnych dodatkowych informacji o muzyce. W tym przypadku z 88.2 do 352.8kHz.

Czy jest jakiś darmowy sposób na przenoszenie list pomiędzy kontami?

Kiedyś używałem jakiegoś zewnętrznego pośrednika, podejrzewam, że coś takiego jak https://soundiiz.com/ . Robisz Tidal->Spotify->Tidal i jest.

Można chyba też udostępnić playliste w Tidalu publicznie, a potem z niej skorzystać na drugim koncie.

• 2 tygodnie później...

Po upgradzie oppo 205 Tidal master

wygląda to tak przy pink floyd

...

To rewolucyjny skok jakości

Pozdrawiam

Polecam album 2L Nordic Sound wszystko w MQA 352,8

Dzisiaj odpaliłem po raz piewszy MQA z Tidala poprzez USB DAC Oppo 205 i mam podobne odczucia. Dźwięk się otworzył, jest więcej powietrza, szczegółów, dynamiki, bas zrobił się zwarty wreszcie. Ciężko w to uwierzyć, ale dotychczasowe źródło, Bluesound Node 2 poprzez Coax gra... nudno i w nieangażujący sposób.

Kiedyś używałem jakiegoś zewnętrznego pośrednika, podejrzewam, że coś takiego jak https://soundiiz.com/ . Robisz Tidal->Spotify->Tidal i jest.

Można chyba też udostępnić playliste w Tidalu publicznie, a potem z niej skorzystać na drugim koncie.

Jak napiszesz do help deska z Tidala to przeniosa Ci wszystkie playlisty i ulubione z 1 konta na 2.

Dzisiaj odpaliłem po raz piewszy MQA z Tidala poprzez USB DAC Oppo 205 i mam podobne odczucia. Dźwięk się otworzył, jest więcej powietrza, szczegółów, dynamiki, bas zrobił się zwarty wreszcie. Ciężko w to uwierzyć, ale dotychczasowe źródło, Bluesound Node 2 poprzez Coax gra... nudno i w nieangażujący sposób.

Zabaw się z Roonem są w sieci 60 dniowe triale tidal i własne zasoby w jednym, a oppo już jest Roon ready, pozdr

Jak napiszesz do help deska z Tidala to przeniosa Ci wszystkie playlisty i ulubione z 1 konta na 2.

O dzięki. Cenna informacja. Oprócz playlist zależy mi także na ulubionych.

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.