Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

A jakie kolumny nie potrzebują mocnej elektroniki? Mocnych pieców?

Proszę o podanie konkretnych przykładów - konkretnych modeli.

Czy takie kolumny istnieją?

zakladalem kiedys konto na forum audio i nocami rozmyslalem co mi odpisza "inni" i nigdy sie nie zawiodlem-ale to mialo miejsce lata temu-Grube lata.

Forum, to określony ekosystem w którym osoby biorące udział podlegają wzajemnej interakcji. Ktoś, kto wymyślił te wszystkie "patenty" w postaci, ocen, poparć, znajomych itd. musiał być bystrym gościem :) Jak wszystko jednak z czasem człowiek się adaptuje i coś, co go kiedyś bardzo ekscytowało, to przestaje na niego działać i go już nawet minimalnie interesuje lub wcale. Dlatego każde forum potrzebuje świeżej krwi, nowych rozwiązań itd. Jest to naturalny proces, nic nie trwa wiecznie... no chyba, że zaczynamy od nowa zakupy, to wtedy znowu jest zabawa :)

Raz już sobie obiecałem " nie zaglądać do zakładki Hi-End" dla czego ja nie dotrzymałem tej obietnicy ?! Ta zakładka ma mniej wspólnego z hi endem niż zakładka Hi-Fi.

Edytowane przez darek89

Forum, to określony ekosystem w którym osoby biorące udział podlegają wzajemnej interakcji. Ktoś, kto wymyślił te wszystkie "patenty" w postaci, ocen, poparć, znajomych itd. musiał być bystrym gościem :) Jak wszystko jednak z czasem człowiek się adaptuje i coś, co go kiedyś bardzo ekscytowało, to przestaje na niego działać i go już nawet minimalnie interesuje lub wcale. Dlatego każde forum potrzebuje świeżej krwi, nowych rozwiązań itd. Jest to naturalny proces, nic nie trwa wiecznie... no chyba, że zaczynamy od nowa zakupy, to wtedy znowu jest zabawa :)

Mam podobne zdane, ale nie chce byc jak kazdy, wiec powiem: mam to samo zdanie.

Cale to pieprzenie o zmianach to belkot, kiedys tak nie bylo, bo slowo mialo wartosc, Dzis slowo jest ulotne a pod kazdym podpisem, moze sie pojawic prawnik.

Pamietam co to kaligrafia i pamietam ilu sie na tym posypalo-jedno co pamietam to to, ze im wiecej w glowie to i w kaligrafii. Praca nad soba jednak miala sens w kazdej dziedzinie czasu i miejsca!

pozdrawiam

Edytowane przez jimmi

Lubie elektronike, ktora prezentuje moje dzwieki, tak jak to sobie wymarzylem..

Raz już sobie obiecałem " nie zaglądać do zakładki Hi-End" dla czego ja nie dotrzymałem tej obietnicy ?! Ta zakładka ma mniej wspólnego z hi endem niż zakładka Hi-Fi.

Nie panikuj tak. Jedna "baba" zrobiła focha, a Ty robisz sceny na całe forum w zakładce hi-end. Idź gdzieś na jakiś spacer, czy jak :)

Nie panikuj tak. Jedna "baba" zrobiła focha, a Ty robisz sceny na całe forum w zakładce hi-end. Idź gdzieś na jakiś spacer, czy jak :)

Masz rację, mam ostatnio nerwowy i napięty czas, przeprowadzka, zmiany itd. Dziś po pracy spacer, później odsłuchy z piwkiem

Masz rację, mam ostatnio nerwowy i napięty czas, przeprowadzka, zmiany itd. Dziś po pracy spacer, później odsłuchy z piwkiem

A tego nowego DAC sobie zostawiłeś?

Panowie, może coś w temacie wątku...jeżeli nie najlepsze to chyba najbardziej kultowe...

1) SF Extrema

2) JMLab Mini Utopia

3) B&W Marix 805

....te najlepsze zostawiłem na koniec (mam nadzieję że nie tylko dla mnie) ;-)

...Harbeth m40.2 Anniversary ....

Z tym ze kultowym często daleko do najlepszych

Patrz- choćby Totem Mani2 ( dałem się skusić tej kultowosci i legendzie i kupiłem w ciemno, na szczęście udało się sprzedać bez straty )

Oprócz marek mainstreamowych jest sporo , które u nas praktycznie nie znane maja bardzo dobre recenzje za wielka woda

Kto np. Słuchał takich konstrukcji jak:

Platinum solo

AAD 2001

???

Ilu ludzi tyle opinii

Moja lista, kolejność dowolna:

1. Tannoy Lancaster 15" Gold

2. Tannoy LGM 12"

3. JBL L100, L112

4. Yamaha NS-1000 M

5. Diatone DS-800

6. CRYSLER CE-2acII

7.Celestion Ditton 66

8. Pioneer S910

9. Goodmans Axiom 350, 450

Myśle, że dla wielu użytkowników, szczególnie lubujacych się w muzyce smyczkowej i posiadających małe pomieszczenia odsłuchowe, takim monitorem będzie obecnie produkowany, Franco Serblin Accord.

Nie umniejszajac Spendor bo sam rozwzalem, ale rzucasz się w prawie każdym wątku jak wesz na grzebieniu, ortografy walisz od zawsze, nie jedna osoba Ci zwróciła uwagę na to.

Ile Ty słyszałeś tych monitorów żeby tak oscenentacyjnie tutaj się wypowiadać?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Wystarczająco by zakończyć tą rozmowę. A tak między nami to pisze się ;

OSTENTACYJNIE

ROZWAŻAŁEM

i używaj naszych kochanych polskich znaków

Nie umniejszajac Spendor bo sam rozwzalem, ale rzucasz się w prawie każdym wątku  jak wesz na grzebieniu,  ortografy  walisz od zawsze, nie jedna osoba Ci zwróciła  uwagę na to.

Ile Ty słyszałeś  tych monitorów żeby tak oscenentacyjnie  tutaj się wypowiadać?

Wprawdzie trochę większe niż monitory... ale jeśli się nie mylę, to słuchałeś u siebie kolumn Arcade. Możesz napisać jak się Tobie podobały vs np C2 ?

Wprawdzie trochę większe niż monitory... ale jeśli się nie mylę, to słuchałeś u siebie kolumn Arcade. Możesz napisać jak się Tobie podobały vs np C2 ?

Jeśli masz na myśli Studio 16hz Arkada 3,5 to tak. Nie miałem ich tak długo jak C2 w domu, a tylko kilka chwil kiedy Producent przyjechał na odsłuch.

Arkada u mnie zalała mnie masą dźwięku i koniec. Albo mój wzmka zupełnie sobie z nimi nie poradził, albo pokój. NIe udało nam się ich tak ustawić, aby bas nie przysłaniał wszystkiego.

U kolegi grają z takim Electro jak miałeś, 6DS chyba i jest to granie poprawne. Bardzo spokojne, wciągające, może trochę brakować blasku na górze, ale pewnie kwestia wzmaka.

C2 miałem z 3 tyg w domu i tutaj problemu z basem nie miałem, ale one były zbyt nachalne, z muzyką na twarz. Brakowało mi intymności. To w sumie przesądziło. Bas fajny, ale jednak dość jednostajny.

Roxy jak coś pisz na priv, żeby jakiś większy off top nie powstał.

PS

Accordo są bardzo bardzo fajne. Polcam, miałem w domu jakiś czas. Góra i średnica jest uzależniająca. Po Accordo wydaje się, że każdy kolejny głośnik traci gdzieś informacje, nie ma tych smaczków na górze, ale one też nie męczą.

Porównując do przywołanych Spendorów to inny świat, ale kto co woli.

...faktycznie, Accordo powinny znaleźć się na liście TOP20...

W. Pacuła strasznie zjechał te kolumny.... nie czytałem (przynajmniej nie mogę sobie przypomnieć) aby jakikolwiek

inny sprzęt lub kolumny potraktował tak ostro...

...faktycznie, Accordo powinny znaleźć się na liście TOP20... W. Pacuła strasznie zjechał te kolumny.... nie czytałem (przynajmniej nie mogę sobie przypomnieć) aby jakikolwiek inny sprzęt lub kolumny potraktował tak ostro...

Cóż Wojtek ma swój gust i swoje oczekiwania, swoje ograniczenia ale i swoje priorytety - należy się z tym wszystkim pogodzić i mieć własne zdanie.

Accordo są bardzo bardzo fajne. Polcam, miałem w domu jakiś czas. Góra i średnica jest uzależniająca. Po Accordo wydaje się, że każdy kolejny głośnik traci gdzieś informacje, nie ma tych smaczków na górze, ale one też nie męczą.

Porównując do przywołanych Spendorów to inny świat, ale kto co woli.

A w ilu metrach grałeś na nich i z jakim wzmacniaczem ?

Łobuzy skopiowali design od od Bingata :)

Cóż Wojtek ma swój gust i swoje oczekiwania, swoje ograniczenia ale i swoje priorytety - należy się z tym wszystkim pogodzić i mieć własne zdanie.

..każdy z nas ma swój gust, oczekiwania, ograniczenia i priorytety ale to nie zmienia zdania że zbyt ostro potraktował Accordo

nie żeby ta recenzja leżała mi na wątrobie ale jakoś nie pasuje mi ona do opisu innych sprzętów które miał na warsztacie

A w ilu metrach grałeś na nich i z jakim wzmacniaczem ? Łobuzy skopiowali design od od Bingata :)

To są monitory do bardzo małych pomieszczeń. Nie mam metra w oku ale takie np. 15 m2 jest idealne. Ich sygnatura brzmienia ma dwa oblicza, pierwsze bardzo pozytywne. Mają wręcz referencyjne zszyta górę z środkiem pasma, co było też wielkim atutem Sonusów. Bardzo dokładnie wchodzą w nagranie, odkrywając wręcz te najbardziej subtelne dźwięki. Bardzo dobra stereofonia też jest och mocnym atutem. Drugim obliczem tych monitorów jest zdecydowanie przesunięty ku górze balans tonalny oraz zbyt spore ograniczenie na basie - stąd zalecane są do małych pomieszczeń.

Z czym bym je łączył? Tu nie mam dobrej wiadomości, na pewno z bardzo dobrą elektroniką, bogatą w barwy, doskonale radzącą sobie z dynamiką. Wystrzegałbym się elektroniki która również ma balans tonalny przesunięty ku górze, np: Norma, Gryphon, T+A (choć każdy z tych klocków może sie podobać, a na pewno ma wiele zalet). Co bym widział jako partnera? Tranzystory w A-klasie, np Accuphase E-650 lub oczywiście lampy , Air Tight ATM-1 czy 2, Ayon Crosffire III i inne (bo te co wymieniłem to tylko propozycja).

A w ilu metrach grałeś na nich i z jakim wzmacniaczem ?

Łobuzy skopiowali design od od Bingata :)

Coś ok 25mkw.

Jadis i88.

No nie wiem czy dizajn Accordo nie był pierwszy, a to też jakaś inspiracja, kontynuacja SF.

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Coś ok 25mkw.

Jadis i88.

No nie wiem czy dizajn Accordo nie był pierwszy, a to też jakaś inspiracja, kontynuacja SF.

Maćku a co z ART-ami, zostają cy szukasz dalej? Pytam bo zatrzymałem sie na etapie, że wygrały boje z innymi (PL300/C2P -(byś wiedział z kim piszesz) ).

Passy też można, alephy szczególnie ;)

Niestety nie miałem możliwości posłuchać tych Alephów. Jedynie ze słyszenia wiem, że to już jest klasyk. Co do pozostałych, nowszych, mam obecnie w domu końcówkę z serii X i muszę przyznać, że ona barwowo jest bardzo wyrównana, bardzo bliska neutralności ale na pewno nie nijaka. Czy dobra do Accordo? Całościowo zła nie jest ale taka końcówka, np Accuphase A-47 będzie lepsza bo mz ma trochę większe dociążenie co w tym przypadku jest dość mocno pożądane.

• Pokaż nowe odpowiedzi