Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wytłumacz mi proszę jak można z Ciebie nie kpić skoro sam się usilnie o to prosisz

Pewny tego jesteś?

WIDZIAŁEŚ prąd płynący przez przewodnik, ktoś inny z forum widział, a może ktoś z innych żyjących, jakiś naukowiec..?

Kto zmierzył, że jest to prędkość światła, wpuść sygnał audio w przewodnik, w różne typy metalurgi, co otrzymasz na wyjściu, może niektóre sygnały płyną wolniej, inne szybciej, a jeszcze inne nie mają takiego zamiaru i do wyjścia w ogóle nie zamierzają "dopłynąć"

Są bariery w przewodnikach, zanieczyszczenia, mogą być micro uszkodzenia, w hi end, to wychodzi na pierwszy plan, elektrotechnikę proponuje pozostawić dla elektrotechników, niech się zajmują..

W głośnikach mamy różne konstrukcje cewek, pojedyncze, podwójne, inne, to nie jest ta sama szybkość, gdyż transmisja dokonuje się w diametralnie różnych warunkach.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A wróci?

Edytowane przez ASURA

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Z DSP zejdzie ale membrana wykona lot po pokoju.

Próbowałes z Devialetem? Wiesz on ma takie genialne oprogramowanie, które rozrusza każdą membranę ....

Jak ją wcześniej Devialet miał w łapkach i to nie do końca. MFSB Philipsa też tak miało mieć

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Gość vittorio

(Konto usunięte)

Kto zmierzył, że jest to prędkość światła, wpuść sygnał audio w przewodnik, w różne typy metalurgi, co otrzymasz na wyjściu, może niektóre sygnały płyną wolniej, inne szybciej, a jeszcze inne nie mają takiego zamiaru i do wyjścia w ogóle nie zamierzają "dopłynąć"

Jeśli to tyczy mnie to proszę wypunktować.

Tu mamy właśnie typowy dla Ciebie przykład absurdu, niestety Twoje myślenie jest typowe dla kilkuletniego (wiek przedszkolny) dziecka,

małe dzieci podobnie jak Ty mają tendencję do "ożywiania" materii, jest to proces animacji, który w przypadku dzieci (osobników jeszcze niedojrzałych) nie powoduje jakichś specjalnych zaburzeń w rozwoju gdyż w miarę nabywania wiedzy i doświadczenia zanika i jego miejsce zajmuje myślenie przyczynowo-skutkowe (myślenie racjonalne),

ale jeśli dorosły chłop jest skłonny przypisywać sygnałom elektrycznym jakiekolwiek cechy materii ożywionej, ludzkie (na przykład zamiary czy chęci), to niestety mamy do czynienia z osobnikiem o poważnych zaburzeniach w procesach myślowych i brakach w wykształceniu (zarówno ogólnym jak i technicznym w szczególności).

Odnośnie Twoich pytań dotyczących prędkości transmisji sygnałów to muszę Cię zmartwić ale dokonuje tego każdy myślący elektronik za pomocą generatora impulsów nanosekundowych i średnio szybkiego oscyloskopu (jeśli interesują Cię szczegóły tego zagadnienia (i innych przy okazji) to polecam poszukać w sieci wykładów z tematu: fizyka przewodnictwa w metalach), teksty znajdziesz w języku polskim, mam obawy tylko czy będziesz w stanie je zrozumieć bo są pisane w stylu akademickim (dla ludzi myślących racjonalnie chcących czegoś się nauczyć, z dużą dozą aparatu matematycznego służącego do zwięzłego, matematycznego ujęcia opisywanych zjawisk),

ale ... dla chcącego nic trudnego, bierz się do nauki (i ogranicz się do pisania tylko na tematy które rozumiesz, nie pisz bzdur !!!) - wszystko przed Tobą.

przykład absurdu,

Niech Bóg ma Cię w swojej opiece, za kogo Ty się masz Vittorio, idź do nauczycieli akademickich, popytaj o zagadnienia ważne dla hi end audio, poprawisz im tylko nastrój.

Wiedza w ujęciu klasycznym jest dobra dla każdego, kto ma ochotę z niej korzystać, mogą to robić nawet naukowcy chadzający w białych fartuchach.

Tu jest hi end Vittorio, tu ich nie ma z ich teoriami, nikt nie miałby ochoty słuchać wytworów tego typu osobowości, jest banałem napisać, że osoby z przebogatą wiedzą z zakresu fizyki, elektrotechniki powinny być nie do przecenienia użyteczni w materii hi end, jednak średnio to widzę, te ich produkty, spójrz na rynek, nie ma nieomal urządzenia, którego nie należałoby wręcz przystosowywać do potrzeb tego sektora,- czy sądzisz inaczej, może ja się nie znam, co Vittorio, mamy rynek pełen fantastycznych produktów czy nie..?

Może mierniki jeszcze nie dość dobre..?

Nic do Ciebie nie mam, lecz nie radzę iść tą drogą, jest takie powiedzenie, gdybym nie zobaczył to bym nie uwierzył, może kiedyś będziesz skłonny wypowiedzieć takie słowa, jak myślisz..?

(wiek przedszkolny

Z Twojego opisu rzeczywistości wynika, że cały wysiłek działań na rzecz lepszego przewodzenia to marnowanie czasu, warunki pracy w różnych ośrodkach, co tam, bez znaczenia, jest miernik, metoda, można zmierzyć..

Świata mikro średnio się nadaje do pomiarów, mogą być owszem orientacyjne, tego nie kwestionuję, lecz jednak wszyscy słuchają zanim coś dostarczą na rynek.

Jak to jest Vittorio, że tyle suchotników przechodzi te wszystkie procesy i trafia na półki ?

Ja Ci odpowiem - z powodu takich person, o takim profilu jak Twoja i innych uprawiających ten sport, jeszcze z powodów miłości do dźwięku szelestu..najpiękniejszego z dźwięków, on daje się bardzo dokładnie nawet pomierzyć, do tego wręcz byle czym..

Tego nie sposób w ogóle skomentować, cieszę się tylko że nie zapominasz dać mi prztyczka za każdym razem, to dobry znak, oznacza że nie zatrzymałeś się w rozwoju..

Załóż sobie dobrą linię zasilania, zainwestuj, później napisz, wydałem tyle i tyle, a sprzęt pracuje tak samo jak przedtem, mierzyłem...

To jest żenujący poziom, to nie jest zakładka hi end Vittorio, jeden nie rozumie że grafit jest wyśmienitym przewodnikiem, pracującym w setkach gigaherców, gdzie metal już przy tych frekwencjach nie pracuje, dla innego przewodnik to tylko przewodnik, można go zmierzyć, metodą i miernikiem, nic tu po mnie, nie mam czasu na prostowania takich herezji.

Życzę Wam wszystkim powodzenia w Los Angeles..to najlepsze miejsce by zaprezentować tak trafne podejście do zagadnień hi end, zbudujcie coś nowego na bazie Waszej wiedzy, cały świat czeka..

Szybkość przepływu prądu przez dowolny przewodnik metaliczny jest stała i bliska prędkości światła, zupełnie nie zależy przy tym od rodzaju zastosowanego metalu(-li) czy zawartości procentowej różnych metali w stopie,

nawet gdyby potencjalny stop był zanieczyszczony na przykład pierwiastkami, które nie mają właściwości przewodzenia prądu to dopóki jest w stanie przewodzić dopóty prędkość przepływu prądu jest niezmienna.

Oczywiście wrzuciłeś wszystko do jednego worka, szybkość propagacji pola, przyjmuje się że wynosi w przybliżeniu prędkość światła, lecz prąd posiada jeszcze cały szereg właściwości, w stosunku do których użyte przewodniki mogą być mniej lub bardziej użyteczne.

Przewodnik może bardzo słabo pracować w paśmie, które w hi end uznamy za użyteczne, czyli dotyczące przenoszenia bardzo małych sygnałów, na bardzo wielkich częstotliwościach.

Ukryta Zawartość

Poczytaj..potraktuj to jako przykład dyskusji na temat prądu elektrycznego..

Ukryta Zawartość

pytań dotyczących prędkości transmisji sygnałów

Gdzie takie pytanie postawiłem, przytocz.

Pole elektromagnetyczne transportuje energię, z prędkością światła, natomiast na drodze takiej transmisji w metalach powstają straty, wynikłe z ich niezbyt idealnych właściwości rzeczywistych, inaczej w ogóle być nie może, gdyż takim wypadku wszystkie przewodniki musiałyby przewodzić tak samo, a tak przecież nie jest.

Każdy w dźwięku słyszy różnice, nawet niektóre przewody są dość drogie.

Tak samo cewka w głośniku, ją również dotyczą wszystkie zjawiska transmisji energii.

Cewka z przewodu srebrnego, jak w Audio Note, to niej to samo, co miedziana czy aluminiowa miedziowana, a miedziana hartowana to nie to samo co zwykła itp itd.

przykład absurdu

Co sądzisz o cyklotronie przyspiesza się tam cząstki czy nie, mają prędkość światła?

Cząstka w polu magnetycznym głośnika porusza się z prędkością światła?

Odpowiedz.

W temacie wątku...

W recenzji pre i końcówek Soulution 520/501 niejaki Mariusz Malinowski z HIFI i Muzyka używał do odsłuchu kolumienek Dynaudio Contour 1.3mkII, które można kupić aktualnie za 4-5 tyś z drugiej ręki...no to chyba te Dynaudio są lepsze od każdego innego monitora, skoro służą do testowania komplecików wzmacniaczy za 220 tyś PLN???;)

A tak na poważnie to chyba właśnie został przekroczony poziom absurdu wśród rodzimych recenzji...

Posłuchaj dobrze S 25 i nie podpalaj się za bardzo. Potrzebują naprawdę b.dobrego wzmacniacza.Generalnie S25 se

to strzał firmy we własne kolano ( jakość brzmenia ) Ale, niektórym się podoba.....

Będą grały z bardzo fajną lampką.

chyba najgorsi ''recenzenci'' to ci którzy w 2 dni obskoczą wszystkie pokoje na Audio Show i świrują ekspertów

odnośnie Dynaudio S25.......one potrafią ładnie zagrać właśnie z mocną lampą

nie twierdzę że tranzystor jest bebe ale u mnie z muzyką którą lubię właśnie lampa dała to coś....

właśnie został przekroczony poziom absurdu wśród rodzimych recenzji.

To stało się już dawno i jest w w wielkim stylu kontynuowane;-)

odnośnie Dynaudio S25.......one potrafią ładnie zagrać właśnie z mocną lampą

nie twierdzę że tranzystor jest bebe ale u mnie z muzyką którą lubię właśnie lampa dała to coś....

Nie wiem jak S25, ale Special One potrzebowały dużo dobrego prądu, a najlepiej zagrały z mocną lampą, znacznie droższą niż kolumny.....

I pomimo pewnych niedoskonałości tych kolumn, też miały "to coś" zwłaszcza w muzyce akustycznej, za co miłośnicy muzyki, a nie wykresów tak lubią Dynki, Herbatki itp...

Nie wiem jak S25, ale Special One potrzebowały dużo dobrego prądu, a najlepiej zagrały z mocną lampą, znacznie droższą niż kolumny.....

I pomimo pewnych niedoskonałości tych kolumn, też miały "to coś" zwłaszcza w muzyce akustycznej, za co miłośnicy muzyki, a nie wykresów tak lubią Dynki, Herbatki itp...

Leben cs660p, Jadis DA88, Jadis Defy 7 fajnie zagrały z S25.....

natomiast tranzystory Accuphase A65 a zwłaszcza p7100 robiły co chciały z S25.....mozna nie akceptować takiego dzwięku i ja to rozumie

ale zamulenie z p7100 występuje chyba tylko w chorej wyobrazni

Kol.747 można wiedzieć w jakim celu wkleił kolega zdjęcie tego pana (D'Agostino) i co biedny , zagubiony we wszechświecie czytelnik powinien z tego obrazka wyczytać?

Pomimo wytężenia mojego umysłu do granic możliwości jego percepcji nie jestem w stanie na tym zdjęciu zauważyć niczego ciekawego.

Czy chodzi może o aspirujące do miana highendowego urządzenie widoczne na stoliku , czy może o koszulę również aspirującą ... tutaj mam problem z oceną do czego chce ona aspirować ?

Mam jeszcze jedną prośbę.

Czy kol. mógłby w przyszłości pisać swoje posty w sposób łatwo przyswajalny takim technicznym ciemniakom jak ja ?

Szczerze mówiąc mam poważne problemy żeby zrozumieć co kolega chce nam przekazać i jaki to ma związek z tematem tego wątku jak i z całą tą zakładką.

Bardzo wnikliwie śledzę przygodę kolegi z hiendem i chciałbym czerpać garściami z kolegi doświadczeń w tej materii ale z jakiegoś niewytłumaczalnego powodu nie jest to dla mnie możliwe.

Bardzo liczę na kolegi wyrozumiałość i przychylenie się do mojej skromnej prośby.

Z góry dziękuję.

pozdr.

Jarek

W temacie wątku...

W recenzji pre i końcówek Soulution 520/501 niejaki Mariusz Malinowski z HIFI i Muzyka używał do odsłuchu kolumienek Dynaudio Contour 1.3mkII, które można kupić aktualnie za 4-5 tyś z drugiej ręki...no to chyba te Dynaudio są lepsze od każdego innego monitora, skoro służą do testowania komplecików wzmacniaczy za 220 tyś PLN???;)

A tak na poważnie to chyba właśnie został przekroczony poziom absurdu wśród rodzimych recenzji...

Testujący coraz biedniejsi to i sprzęt z demobilu.

Przetworników Dynaudio bym nie skreślał. Ich topowa kopułka do dzisiaj uchodzi za jedną z najlepszych na świecie.

Miałem na testach Silverline Bolero Supreme i grały na takim poziomie, że Magico może się schować. Kolumny u nas praktycznie nieznane a mój znajomy sprowadził je nówki za niecałe 60kzł.

Edytowane przez Szymon

Szymon, a model tych kolumn, które kolega sprowadził?

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

Nie widzę jej w Tapatalk...

TA-E80ES | TA-N55ES MKIII | SS-G3 | CDP-X77ES | TC-K730ES | TC-K990ES | TC-765 | DTC-60ES | PCM-501ES | ST-S770ES | DENON DP-47F + AT AT33EV MC | JVC BR-7000ERA | PIONEER CT-9R

...

Przetworników Dynaudio bym nie skreślał. Ich topowa kopułka do dzisiaj uchodzi za jedną z najlepszych na świecie.

Miałem na testach Silverline Bolero Supreme i grały na takim poziomie, że Magico może się schować. Kolumny u nas praktycznie nieznane a mój znajomy sprowadził je nówki za niecałe 60kzł.

ciekawe skąd skubańcy z Silverline wytrzasnęli tyle Esotarów...

może by do nich napisał i kupił parkę na zapas ...

----------------------------------------------------

Fotka?

Kabel głośnikowy widoczny na fotce posiada żyłę ujemną nieosłoniętą, gdyż izolator, w tym wypadku teflon termokurczliwy lecz nieobkurczony, stanowi tak potężne źródło zniekształceń, że nie mógł być użyty, aby Dynaudio czytało doskonale wszelkie zmiany w torze, najdrobniejsze.

DSCN9562.jpg?tsn=1441880550369&zalf=Nowe&wid=7713&p=2&o2=67788&t=IMAGE&st=JPEG&ct=QkFTRTY0

w jakim celu wkleił kolega zdjęcie tego pana (D'Agostino)

Przez "przypadek", nie chciałem już usuwać, skoro poszło..to przecież znakomita postać, nawiasem mówiąc..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W temacie wątku...

Widocznie na tych kolumnach test był najbardziej miarodajny dla recenzenta, innych nie zna, a tylko tak mógł uczciwie przekazać zasłyszane zmiany :) Myślę, że ten poziom uczciwości jest godny uznania i przy tym budzi emocje! :)

• Pokaż nowe odpowiedzi