Skocz do zawartości
IGNORED

Windows 7, 8.1 czy 10?

morhol

Rekomendowane odpowiedzi

Tak, oczywiście... Wszystko to jeden wielki spisek...

Wszyscy śnią, aby poznać zawartość Twojego komputera...

"Wolność oznacza prawo do twierdzenia, że dwa i dwa to cztery."

Jak nie dostaniesz wizy do US, bo profil zawartości Twojego HD będzie nieodpowiedni, to zmienisz zdanie.

Tak ze dwa lata temu kilku rodowitych Anglików zostało cofniętych ze Stanów bo na facebooku napisali, że chcą się pobawić w Kaliforni. Tylko to było w slangu i Amerykanie zrozumieli to inaczej, że chcą rozpieprzyć Kalifornię. Nic nie pomogły tlumaczenia na komisariacie zresztą.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

A win 8 wcale nie jest taki zły, trzeba nauczyć się obsługi.

Lub dostosować do własnych potrzeb :) Ale sam system nie jest zły, a nieprzychylną opinię zawdzięcza głównie od użytkowników sprzętu przenośnego, gdzie mamy preinstalowaną wersję na dzień dobry załadowaną głupotami od producenta. Sam mam taki lap i powiem, że po instalacji świeżego systemu dopiero system działa komfortowo, a stabilność i szybkość utrzymuje dłużej niż win7. Co do tego śledzenia, a kto tego nie robi lub nie próbuje? Pamiętasz głośną sprawę Lenovo? Okazało się, że aplikacja superfish, którą producent dodawał zawiera adware śledzące użytkownika, sprawa zrobiła się głośna, bo okazało się, że superfish jest niebezpieczny, gdyż podstawia dodatkowy serwer, przez który przechodzą wszystkie połączenia szyfrowane po protokole HTTPS.

Niestety wszyscy próbują śledzić, a żerują na niewiedzy i naiwności użytkowników. Wyobraźmy sobie co by się działo, gdyby wydawca książek zastrzegł sobie możliwość inspekcji twojej półki z książkami, którą masz w domu. Otóż Microsoft i inni robią dokładnie to samo. A że życie zaczyna się toczyć coraz bardziej w sferze komputerowej, to jest to niezmiernie niebezpieczne.

Dzieci, które teraz piszą na facebooku zostawiają swój ślad na zawsze, na całe swoje porzyszłe życie, dorośli nie inaczej, ale może są ostrożniejsi. To wszystko zostanie, podobnie maile i nie wiadomo co jeszcze.

Pamiętasz głośną sprawę Lenovo?

Sprawa jest mi znana, a najlepsze jest w niej to, że po zdemaskowaniu, Lenovo oświadczyło, że nie zamierza zaprzestać instalacji tego syfu. Dopiero po jakimś czasie zrezygnowali.

Niestety wszyscy próbują śledzić, a żerują na niewiedzy i naiwności użytkowników. Wyobraźmy sobie co by się działo, gdyby wydawca książek zastrzegł sobie możliwość inspekcji twojej półki z książkami, którą masz w domu. Otóż Microsoft i inni robią dokładnie to samo. A że życie zaczyna się toczyć coraz bardziej w sferze komputerowej, to jest to niezmiernie niebezpieczne.

Ta niewiedza to najgorsza możliwość, bo użytkownik nawet nie spróbuje się bronić. Zawsze trzeba się zastanowić, bo już sam fakt, że dostaniemy coś za darmo powinno budzić podejrzenia, co do systemu win 10 zapewne wyjdzie jeszcze nie jeden kwiatek.

Mnie to nie grozi już, ale jak młodsze pokolenie nie dostanie pracy bo pracodawca im coś wyciągnie np. BF

Albo nie dostanie ubezpieczenia, bo wypłynie iż w rodzinie były przypadki nowotworów.

Albo kariera się skończy szybciej niż zacznie bo wypłynie coś innego....

Wtedy się zacznie płacz... Że wolność, że demokracja, że.....................

U nas się o tych sprawach mało pisze niestety. Ja śledzę komputerowe newsy na niemieckich portalach, włos się jeży na głowie jak się to wszystko czyta. Jak się człowiek przykładowo dowiaduje, że brytyjski wywiad zapisuje na kilka dni CAŁY ruch światłowodowy pomiędzy Europą i Stanami, cały, wszystkie dane. Jeszcze nie mogą tego trzymać dłużej w całości bo to za dużo danych, analizują i trzymają wybrane dane.

@stary bej

Zawsze jest wyjście i zawsze więcej niż jedno.

Nawet dla ludzi uzależnionych od gier -win10 -> dx 12 - wystarczy kupić kieszeń, dodatkowy dysk i na czas gry podłączać dysk na którym jest goły win 10, gry i pakiet antywirusowy.

I mogą sobie szpiegować -

Da się ? Da się !!!

(PS. Oczywiście dysk z systemem (np. win7) i całym kramem na czas pracy z 12 odłączamy)

Tak, oczywiście... Wszystko to jeden wielki spisek...

Wszyscy śnią, aby poznać zawartość Twojego komputera...

Niestety to już się dzieje Banki mają umowę z Fejsem i jednym z kryteriów przyznania kredytu jest to co piszesz na nim . Rozmawiałem z bankowcami jest np kryterium im częściej piszesz tym mniej jesteś wiarygodny oraz jeśli często piszesz w godzinach pracy to jesteś gorzej oceniany . Także inwigilacja już działa i jest wykorzystywana przez korporacje .

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Zawsze jest wyjście i zawsze więcej niż jedno.

Nie mam wystarczającej wiedzy, aby wypowiadać się autorytatywnie, ale jeśli 7, 8 i 8.1 ściągają z neta aktualizacje, wśród których (linkowany artykuł) jest i pakiet startowy W10, to kto wie co tam jeszcze jest dociągane z neta ?

Gdybam, ale jeśli tak się dzieje jak to ujęto w powyższym artykule, to każdy z wymienionych Windowsów może również dociągać "szpiegujące pliki" i nawet o tym nie wiemy, choć wiemy że "ponoć szpieguje" tylko W10 ;-)

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Tylko w W10 masz to oficjalnie w warunkach użytkowania, na które się zgadzasz.

Czy podczas instalacji wyświetlane są warunki, na jakie wydaje/nie wydaje zgodę użytkownik W10 ?

To samo pytanie dotyczy 7, 8, 8.1

Bo jeśli choćby przy instalowaniu Seven są do przeczytania i zaakceptowania (bądź nie) warunki instalacji i użytkowania tego systemu, a domyślam się, że prawnicy z Redmond o to zadbali, to można nie mieć złudzeń - do podstawowego produktu a wraz z uaktualnieniami, będą się w tle pobierać "elementy" zagrażające naszej prywatności.

Banki do 2010r zostają na Win7 póki co

Zainstalowałem w największych bankach takich systemów kilkaset

i póki co, wszystkim polecam nie przesiadać się na Win10 póki mogą, a ciekawość 1 stopień do piekła ;)

Witam ściągnąłem już W10 ale komputer służy mi do pracy i boje się ,ze program projektowy/graficzny ZWCAD nie będzie na nim działał a na to nie mogę sobie pozwolić . Czy możecie mi podpowiedzieć jak usunąć tą aktualizację do 10 ? Ciągle przekładałem aktualizację o kilka dni żeby dowiedzieć się czegoś więcej o tym jak nowy Windows się zachowuje ale teraz już wiem ,że nie chcę 10 .Obecnie mam W8.1.

...there is no spoon...

Wystarczy zainstalować 2 systemy na jednym PC i uruchamiać który ci pasuje:)

I Tu się Kolega myli, bo win10 przeskanuje cały dysk(i) fizyczne będące podłączone.

Ba zgodnie z warunkami licencji może Ci namieszać fest...

Jedyny sposób w 100% to dwa dyski i jedna kieszeń i na 10 tylko system, gry i antywirus (wsio "ryginal" prosto z tesco ;p )

Trochę się nie zrozumieliśmy, bo mi chodziło o fakt 2 systemów na jednym hdd, a nie ważnych danych, ale opcja z 2 hdd i na każdym system osobno też będzie ok :) Ale najlepszym wyjściem jest zablokowanie takich praktyk choćby softem zewnętrznym skoro system nie przewiduje takiej opcji lub po prostu pobawić się w rejestrze systemu :D

Hmmm nie interesuje się na tyle Win10 żeby wiedzieć czy to się da. Bo w.g speców od win z portali zagramanicznych microsoft tak głęboko zintegrowało z systemem opcje szpiegujące, iż zewnętrzne programy mimo iż pokazują, że blokują to tak naprawdę tylko ograniczają...

Niby blokują, a dane wyciekają ;P

Ale jak mówię, wyjątkowo powtarzam wieści z drugiej ręki (plotki można by rzec). A ponieważ 7 mi wystarcza to w najbliższej przyszłości nie będę weryfikował tych informacji.

P.S. W siódemce zablokowałem aktualizację i mam spokój z czpionami, agentami i jehowymi

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Okazuje się, że od Seven wzwyż, każdy system z Redmond powinien pracować bez możliwości połączenia z netem, jako system izolowany.

Bo skoro "siódemka" bez wiedzy właściciela sprzętu pobiera pliki instalacyjne dla W10, to co jeszcze może pobrać ? - w zasadzie wszystko to o czym zadecyduje Microsoft.

Czyli rozumując logiczne, już "siódemka" posiada mechanizmy które umożliwiają penetrację prywatności.

Okazuje się, że od Seven wzwyż, każdy system z Redmond powinien pracować bez możliwości połączenia z netem, jako system izolowany.

W poważnych firmach komputery służące do pracy i zawierające ważne dane nie są połączone z siecią. Z siecią jest połączony tylko komputer specjalnie do tego przeznaczony. Czas chyba na stosowanie tej zasady w domu.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Hmmm nie interesuje się na tyle Win10 żeby wiedzieć czy to się da. Bo w.g speców od win z portali zagramanicznych microsoft tak głęboko zintegrowało z systemem opcje szpiegujące, iż zewnętrzne programy mimo iż pokazują, że blokują to tak naprawdę tylko ograniczają...

Niby blokują, a dane wyciekają ;P

Tylko to trochę nielogiczne, bo skoro nie ma sposobu, żeby zobaczyć jak te dane wyciekają, to jak ktoś może napisać, że dane nie są blokowane? Jeśli już wiedziałbyś gdzie i jak to się odbywa to blokada tego byłaby czystą formalnością, ale jest jeden haczyk łamiesz w ten sposób warunki, które zaptaszkowałeś podczas instalacji ;)

P.S. W siódemce zablokowałem aktualizację i mam spokój z czpionami, agentami i jehowymi

Prawidłowo! Poprawki rzadko przynoszą poprawę, raczej destabilizację systemu, dlatego jeśli już, to instalować je należy w grupie na świeżym systemie. Oczywiście jeśli system działa prawidłowo i nie mamy problemów ze sprzętem, to nie widzę sensu go faszerować, powinno się ściągać tylko łatki bezpieczeństwa lub zainstalować dobry pakiet antywirusowy + firewall.

Bo skoro "siódemka" bez wiedzy właściciela sprzętu pobiera pliki instalacyjne dla W10

To nie tak, sporo osób ma ustawione domyślne pobieranie aktualizacji - automatyczne. I wtedy ściąga się wszystko....

Czyli rozumując logiczne, już "siódemka" posiada mechanizmy które umożliwiają penetrację prywatności.

To zapewne było już w win 3.11 Ale ciut poważniej każda firma kradnie dane jak może, ops pardon dba o dobro klienta i elastycznie dopasowuje swoją ofertę ;P

A co śledzenia ilości danych - można to osiągnąć niejako nad systemem. Aż taki Kloss to ja nie jestem, ale wiem iż pasjonaci zza Odry i dalej instalowani te blokujące nakładki i lipa, ciekło, mniej, ale ciekło....

Miłego Tygodnia wszystkim

S.

P.S. Podobnie mój telewizor LG bez pytania mnie o zgodę słał dane do swoich....

Kurde człek w domu, kumpli zaprosi, film o motylkach obejrzy, a tu mu SWAT wpadnie bo telewizor zakablował...

To nie "som" czasy na porządnego Ogra....

Win 98 był najbardziej stabilnym "systemem" jaki miałem choć takie nakładki na dosa jak win 3.1 i 3.11 można było młotkiem nap.... i się nie zawieszały.

Dawno nie czytałem niczego śmieszniejszego. Kolega to na poważnie, czy "na jaja"?

Banki do 2010r zostają na Win7 póki co

Zainstalowałem w największych bankach takich systemów kilkaset

i póki co, wszystkim polecam nie przesiadać się na Win10 póki mogą, a ciekawość 1 stopień do piekła ;)

Kolega podróżuje w kapsule czasu? My, szaraki niestety jesteśmy 5 lat do przodu ;-).

Jestem Europejczykiem.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Ale Rambo54 ma rację. Nie napiszę który bank, ale do niedawna pracował jeszcze na XP ....gdy już 8.1 było na rynku.

A najstabilniejszym to był W2k - mam jeszcze DVD na dwa stanowiska.

Gość Tubatoon

(Konto usunięte)

Bo skoro "siódemka" bez wiedzy właściciela sprzętu pobiera pliki instalacyjne dla W10, to co jeszcze może pobrać ? -

Huh??????? Mnie W7 zapytało czy chcę zarezerwować darmową kopię W10, okno na cały ekran.

Odpowiedziałem, że tak. Potem, po jakimś czasie w Windows Update pojawiło się W10 jako OPCJONALNE, to nie ściągałem, zrobiłem "Ukryj tę aktualizcję" i po krzyku.

Kolega podróżuje w kapsule czasu? My, szaraki niestety jesteśmy 5 lat do przodu ;-).

:)

w 2010r wyłączą finalnie wsparcie dla Win7, tak jak w 2014r wyłączyli support dla XP.

Banki przesiądą się od razu na Win10 z tego co mi wiadomo na tą chwilę

Ostatnio pracowałem przy Fuzji Nordea - PKO BP, i większość komputerów Nordei też była na XP (przed wakacjami 2015)

:)

w 2010r wyłączą finalnie wsparcie dla Win7, tak jak w 2014r wyłączyli support dla XP.

Banki przesiądą się od razu na Win10 z tego co mi wiadomo na tą chwilę

Ostatnio pracowałem przy Fuzji Nordea - PKO BP, i większość komputerów Nordei też była na XP (przed wakacjami 2015)

W 2010? Sorry, ale wydawało mi się, że teraz mamy 2015.

Jestem Europejczykiem.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.