Skocz do zawartości
IGNORED

Windows 7, 8.1 czy 10?

morhol

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam taki dylemat. Posiadam na laptopie win7 i zastanawiam się nad przejściem na 10. Z siódemki korzysta mi się dobrze i nie narzekam, natomiast żona u siebie ma 8.1 i jak dla mnie (pod względem obsługi) jest to tragedia, nie potrafię się przyzwyczaić. Czy w obu przypadkach opłaca się przesiąść na "dziesiątkę", czy jest to jeszcze zbyt świeży system aby jednoznacznie odpowiedzieć?

https://www.audiostereo.pl/topic/122084-windows-7-81-czy-10/

Jeśli komp ma adekwatne wymagania programowe, to proponuję 10-tkę.

To taka mieszanka funkcjonalności 7 i wyglądu oraz dostosowania do multimediów 8.1.

Ale dla mnie systemy operacyjne to nie problem, mogę skakać po wszystkich.

"Wolność oznacza prawo do twierdzenia, że dwa i dwa to cztery."

tylko nie 10! aparatu nie podłaczysz- mam fuji i nie ma sterowników do 10, internet mobilny na Huawei równiez padł. kopiarka laserowa samsung również. trzeba czekac min pół roku na aktualizacje

Skanero-drukarko-cośtam działa, Canon (lustrzanka) działa i inne pierdoły też.

Ale sama zmieniałam niektóre sterowniki (min. do wbudowanej kamerki), strasznie się zdziwiłam tym, że umiem. Straciłam na to dwa dni w wakacje, ale działa. Warto się nauczyć programować :-D

cośtam

jak się ma wynalazek, to chodzi, ale wiekszość laserówek niestety nie. Fuji finepix sterowniki dopiero opublikuje pod koniec roku, to samo huawei. lepiej poczekać z tą 10 do konca roku

Pięcioletni wynalazek, to w tych czasach staroć ;-)

Jakiś HPek, nie chce mi się schodzić po schodach, aby sprawdzać model.

Kiedyś mieliśmy aparat Fuji, doprowadził mnie i rodziców do szewskiej pasji, XP - nie działa, Vista - jak zawsze (czyt. nie działa), 7 - nie działa, 8 - nie działa, 8.1 - nie działa, 10 - nie działa, Android - także nie działa. (część OS sprawdziliśmy u Taty w pracy, nawet spróbowałam na MACu i nic) Potem się zaczął sam wyłączać, poprosiliśmy w reklamacji o zwrot kasy i tyle.

Jeżeli ktoś ma Windows 8 czy 8.1 to przejście na Windows 10 jest raczej oczywiste, przejście z W7 już takie oczywiste nie jest.

W tej chwili pracuję na W7 i mam zamiar przejść na W10, ale nie do końca :-).

Zamierzam "odchudzić" siódemkę przez odinstalowanie mniej potrzebnych aplikacji lub takich, których używał będę na W10. Następnie stworzę obraz maszyny wirtualnej, zainstaluję W10 z wirtualizacją i w razie potrzeby będę korzystał z siódemki na maszynie wirtualnej.

Jestem Europejczykiem.

10 działa i wygląda w porządku. Szybkość uruchamiania i potem działania jest co najmniej taka sama jak w 7 czy 8.1. Działają sterowniki od 7 i 8.1, więc ze sprzętem nie ma problemu. Trochę razi czasami niekonsekwencja i niespójność interfejsu (niby jest panel sterowania rodem z 8 - wielkie dotykowe kafle, ale nie wszystko da się tam ustawić i czasami trzeba włączać "normalny" panel sterpwania jak w 7). Działają gry, działają programy.

Moim zdaniem 10 to jeden z bardziej udanych systemów MS: małe wymagania sprzętowe, a łączy zalety 7 i 8.1. Polecam.

zarydzykowałem i przeszedłem na 10, parę rzeczy nie działa lub powoduje wywrotkę systemu - dla przykładu przestał mi działać antywirus, ale teraz już ok. Zajmuje mniej miejsca na dysku, jest szybki, nie marudzi jak Vista, menu i ustawienia poszły w kierunki totalnej łopatologii i poważniejsze konfiguracje są schowane, także zaawansowanych użytkowników może trochę razić.

reszta generalnie jak dwa posty wyżej. zresztą jak stwierdzisz ze lipa to masz miesiąc czasu aby zrobić nawrót do poprzedniego systemu.

Gość Tubatoon

(Konto usunięte)

Zostaję przy W7. Wszystkie peryferały działają, system ustawiony pode mnie, a na zewnątrz "wycieka" tylko to, na co daję zgodę.

Z W10 to tak jakbyś wypożyczał cały komputer od Microsoftu, w końcu to oni decydują, co możesz instalować na W10.

Na dodatek sterowniki do starszych drukarek/skanerów/drukarko-skanerów mogą się nigdy nie ukazać i trzeba będzie kupić nowe urządzenia (taki numer wywinął mi Canon ze skanerem przy przejściu z XP na 7).

Uruchamianie kompan3 razy dłużej w 10 w 8 to jest moment . Przeglądarka chrome chodzi 2 razy wolniej generalnie słabsze kompy 10 strasznie spowalnia.

Nie chcę zabrzmieć jak hiendowiec, ale... Jak beznadziejny musi być procek, aby chodziło jak opisujesz? Czy zapomniałeś sprawdzić wymagania tego OS?

Mi nie spieszy się przechodzić z 7 na 10 bo jestem z siódemki zadowolony. Jedynie co zastanawiam się nad przejściem na drugim laptopie z 8.1 na 10, bo ani mi ani żonie 8.1 nie leży, a kupować specjalnie znów win 7 nie bardzo się opłaca skoro 10 póki co jest darmo.

Gość stary bej

(Konto usunięte)

Na dodatek sterowniki do starszych drukarek/skanerów/drukarko-skanerów mogą się nigdy nie ukazać i trzeba będzie kupić nowe urządzenia (taki numer wywinął mi Canon ze skanerem przy przejściu z XP na 7)

To już tak jest, że nowy sprzęt = nowy system szczególnie widać to na przykładach PC przenośnych, gdzie o sterach pod starszy system w większości przypadków można zapomnieć. Ja tak byłem zmuszony do przejścia z 7 do 8, ale do win 10 nie mam zamiaru przechodzić bo i po co :)

Nie chcę zabrzmieć jak hiendowiec, ale... Jak beznadziejny musi być procek, aby chodziło jak opisujesz? Czy zapomniałeś sprawdzić wymagania tego OS?

Szału nie ma komp jest do czytania ;) wolę inwestować w Audio :)

Celeron 2 razy 1,8

spróbuję powyłaczac co polecają i zobaczymy jak to będzie śmigać

Jeśli chodzi o sterowniki, to naprawdę nie ma problemu, bo żawsze w menedżerze urządzeń da się ręcznie zainstalować wskazany plik sterownika, a działają ze wszystkich poprzednich wersji systemu do Visty włącznie. Przynajmniej do mojej starej, niewspieranej od czasów Visty drukarki laserowej HP 1012 zadziałały. Trzeba tylko wybrać odpowiednią architejturę (x86/x64).

Nie dziękuję.

Nigdy nie byłem ekshibicjonistą także na jesień życia też nie będę.

(system przetestowałem na czystym dysku - także nie opieram się na wieściach z netu)

Zostaję przy trzech XP/ 7 / Linux

Nie dziękuję.

Nigdy nie byłem ekshibicjonistą także na jesień życia też nie będę.

(system przetestowałem na czystym dysku - także nie opieram się na wieściach z netu)

Zostaję przy trzech XP/ 7 / Linux

Ja piszę jak jest. Tobie nikt niczego nie narzuca. Windows 10 wygląda jak na razie na najlepszy system MS. Gwoli wyjaśnienia, od 15 lat używam głownie linuxa, konkretnie dystrybucji Arch (jeżeli choć trochę siedzisz w temacie, wiesz że nie jest to system o stopniu złożoności dla ucznia szkoły podstawowej - jak Ubuntu i pochodne). Windows 10, którego używam w sumie na komputerach (tablet, mobilna stacja robocza i desktop) od miesiąca, jest na tyle dobry, że ostatnio włączam go częściej niż linuxa.

A czemu zawdzięczam ten atak, bo nie za bardzo wiem ???

Ja za 10 podziękuję, nie ma nic czego nie może dać mi 7.

A dx12 - jakoś nie czuję ciśnienia...

Natomiast zapisy licencji przeczytałem, zachodnie fora też. I jak będę miał chęć być szpiegowany tak nachalnie to nie wrócę na parę nocy do domu.... Acz biorąc pod uwagę temperament i korzenie mojej ładniejszej połowy, stan totalnej kontroli, błyskawicznie zamieniłby się w III wojnę...

W wielkim skrócie o 10: system jest lekki i stabilny, prawdopodobnie najlepsze okienka w historii MS.

Oczywiście malkontenci wiedzą swoje ;)

To pokażą za jakiś czas liczby. Obecnie najbardziej udanymi systemami są W95, WXP, W7.

.

WIN 10 to bardzo poważny zamach na naszą prywatność, nie wiem czy go zainstaluję kiedykolwiek, totalna inwigilacja, kotrola i przygotowanie pola do zasypania reklamami

Ogólnie jestem zdania, że sprzedawanie systemu operacyjnego, w którym nie można wyłączyć przekazywania danych do producenta powinno być prawnie zakazane.

Myślę, że najbliższa rewolucja wybuchnie właśnie w sprzeciwie przeciwko inwigilacji i idącej za tym kontroli społeczeństwa.

A win 8 wcale nie jest taki zły, trzeba nauczyć się obsługi.

Microsoft na razie czeka, aż win 10 się rozpowszechni, wtedy dopiero pokaża nam o co tak naprawdę chodzi.

To jest ostatnie wolne miejsce na forum na Twoją reklamę...

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.