Skocz do zawartości
IGNORED

Czuję się całkowicie zagubiony - szybkie pytanie, szybka odpowiedź

Rekomendowane odpowiedzi

O gęstośći wiem ale właśnie zamówiłem próbki najrzadzszego splotu jaki mieli...w czarnym kolorze była kicha, nie widać przetworników.

Edytowane przez Marek.S

To prawdopodobnie odpady z produkcji lub jakiegoś montażu, coś poszło w maszynie nie tak. 

Megadeth - A House Divided  🤘SENJUTSU🤘  α  Ω  β  λ  μ  ∅  ½  ²  €  $  π  Ⅵ Ⅵ Ⅵ  TWOYASTARA OF DEATH; TURBO - Blizny [2025]

Czy układu SRPP mogę użyć jako wzmacniacza słuchawkowego? Jaką wartość powinny mieć kondensatory na wyjściu układu, słuchawki mają bardzo niską rezystancję w porównaniu do końcówki mocy, czy przedwzmacniacza. 

8 godzin temu, rangefinder napisał:

Czy układu SRPP mogę użyć jako wzmacniacza słuchawkowego? Jaką wartość powinny mieć kondensatory na wyjściu układu, słuchawki mają bardzo niską rezystancję w porównaniu do końcówki mocy, czy przedwzmacniacza. 

Zastanawiałeś się dlaczego układy lampowe mają na wyjściu transformator?

1 hour ago, Ricambi said:

Zastanawiałeś się dlaczego układy lampowe mają na wyjściu transformator?

Nad tym nie trzeba się zastanawiać. Bywają jednak rozwiązania pozbawione transformatora, jak np. załączony ponizej schemat. Zatem pytanie, czy można "standardowe" SRPP na 6n2p przerobić na wzmacniacz słuchawkowy. 

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

22 minuty temu, rangefinder napisał:

Nad tym nie trzeba się zastanawiać. Bywają jednak rozwiązania pozbawione transformatora, jak np. załączony ponizej schemat. Zatem pytanie, czy można "standardowe" SRPP na 6n2p przerobić na wzmacniacz słuchawkowy. 

Ukryta Zawartość

Porównaj sobie Ia i Ra obu lamp. Nawet dla 6N6P zaleca się słuchawki wysokoimpedancyjne.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )  6N2P to lampa zbliżona do ECC83. Warto zapoznać się dokładniej z wiadomościami o lampach z tej strony.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Ricambi
W dniu 17.09.2023 o 20:24, Carlo napisał:

To mają być głośniki do małych składów wokalnych ( muzyka klasyczna, tak zwana dawna

Czego słuchasz? Może być na priv żeby tu nie śmiecić 😊

1 hour ago, kramyeu said:

Ceramique 2 (naj)lepsza

SilentiumPC Pactum PT-1 25G znacznie lepiej cenowo wychodzi (1pln za 1g) + znacznie lepsza wydajność...

ostatnio po 15latach wróciłem do posiadania PC... xeon 135W w idlu na paście H 61C vs ~ 45C na PT-1

w szoku byłem jak mi kumpel powiedział, że temat past się tak rozwinął

@Daniel_68412Miałem na myśli trwałość pasty a nie wydajność.

Najwydajniejszy jest obecnie termopad honeywell ptm-7950 czyli już nie pasta, lecz droga to zabawa.

edycja:

też miałem xeony V2 i V3 na lga2011 i 2011-3 

na V3 robiło się turbo unlock...

Edytowane przez kramyeu
W dniu 8.10.2023 o 17:30, basic44 napisał:

Czego słuchasz? Może być na priv żeby tu nie śmiecić 😊

Moze byc :).

Czy wiecie coś o jakości indyjskich tranzystorów firmy CDIL? Chodzi mi konkretnie o niskoszumowy BC214C. Czy on będzie faktycznie niskoszumowy, czy lepiej wziąć podobny uniwersalny tranzystor o wysokich szumach, ale innej marki? Np. z powodu że będzie miał lepsze inne parametry?

13 minutes ago, Piotr_1 said:

Czy wiecie coś o jakości indyjskich tranzystorów firmy CDIL? Chodzi mi konkretnie o niskoszumowy BC214C. Czy on będzie faktycznie niskoszumowy, czy lepiej wziąć podobny uniwersalny tranzystor o wysokich szumach, ale innej marki? Np. z powodu że będzie miał lepsze inne parametry?

Ukryta Zawartość

w mouser: 512-BC550CTA

dlaczego nie takie?

Ukryta Zawartość

35 minut temu, Daniel_68412 napisał:

Ukryta Zawartość

w mouser: 512-BC550CTA

dlaczego nie takie?

214C to PNP, a ten to NPN

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, Grzegorz7 napisał:

Komplementarne to BC560.

To także archiwum, stary, tak samo jak oryginał.

Chyba jednak znalazłem. Nexperia produkuje takie coś i podaje Noise Figure 2dB, co by go kwalifikowało jako Low Noise, choć nie jest tak opisany w cechach ogólnych

Ukryta Zawartość

Wydaje mi się że wszystko się zgadza poza SMD, ale to mi nie przeszkadza

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez Piotr_1

Chyba jednak zostanie CDIL. Wygrzało się i nabrało ogłady kultury, przestało poszczekiwać. Indyjskie to możliwe że to jakaś brytyjska technologia.

Czy mając końcówkę mocy z wejściem symetrycznym pracującą w mostku, to sumuje się najpierw sygnał i przed podaniem na stopień końcowy odwraca się fazę? Chyba podawanie sygnału na końcówki mocy bezpośrednio z przedwzmacniacza nie jest dobrym pomysłem, lepiej chyba usunąć zakłócenia sumując sygnał a opampie i później odwrócić fazę niż sumować na głośnikach? 

2 godziny temu, lost napisał:

Czy mając końcówkę mocy z wejściem symetrycznym pracującą w mostku, to sumuje się najpierw sygnał i przed podaniem na stopień końcowy odwraca się fazę? Chyba podawanie sygnału na końcówki mocy bezpośrednio z przedwzmacniacza nie jest dobrym pomysłem, lepiej chyba usunąć zakłócenia sumując sygnał a opampie i później odwrócić fazę niż sumować na głośnikach? 

Tak powinno być i najprawdopodobniej jest, chyba że ktoś coś wymyślił. 

nagrywamy.com

1 godzinę temu, Grzegorz7 napisał:

A co Ty tam @lost za sygnał sumujesz?

Na razie jeszcze nic, może nieprawidłowo się wyraziłem, ale zastanawia mnie, czy w końcówkach mocy z wejściem xlr sygnały są podawane na układ desmetryzujacy sygnał np. na wejścia nieodwracajace i odwracające w opampie jeśli domyślnie pracują w mostku? Wydaje mi się, że tak, ale pytam, bo niechcialo mi się szukać service manuala do fabrycznego sprzętu akurat z taka konfiguracją.

24 minuty temu, lost napisał:

czy w końcówkach mocy z wejściem xlr sygnały są podawane na układ desmetryzujacy sygnał np. na wejścia nieodwracajace i odwracające w opampie jeśli domyślnie pracują w mostku?

Jeżeli jest inaczej to jest to idiotyzm.

Edytowane przez przemak

nagrywamy.com

40 minut temu, lost napisał:

ale zastanawia mnie, czy w końcówkach mocy z wejściem xlr sygnały są podawane na układ desmetryzujacy sygnał

Samo XLR to tylko tor połączeniowy. Czort wie co tam za sygnały płyną a więc bezpiecznie jest desymetryzować. Potem "odwrócenie fazy" czy jak mawiają puryści "odwrócenie polaryzacji" sygnału i z tym na drugą końcówkę mocy. Głośnik włączony zamiast do masy przełączany do tej "odwróconej" końcówki na wyjście. I jazda... 

13 godzin temu, lost napisał:

bo niechcialo mi się szukać service manuala do fabrycznego sprzętu akurat z taka konfiguracją.

A ja bym od tego zaczął.

Czy ktoś ma doświadczenia ze wzmacniaczem operacyjnym LT1208? 

Zamówiłem LT1028, ale Chińczyk się pomylił.  😆

...there is no spoon...

To zupełnie inne WO. Inne zastosowania.

LT1028 to bardzo dobry do m.cz. 

LT1208 to bardziej do jakichś szybkich przebiegów, odbiorników linii,...

Pierwszy ma niskie szumy, niskie napięcie niezrównoważenia, wysokie współczynniki tłumienia sygnału wspólnego i zasilania, da radę sterować ze źródeł o impedancjach kilkunastu kiloomów... Drugi ma te parametry kilkanaście razy gorsze. Jedynie ma lepsze odpowiedzi czasowe...

Ale to wiesz z kart katalogowych. Stosowałem oba ale jak wspomniałem w różnych aplikacjach. Nie da się tego porównać.

Pytanie lajkonika

Czy sposób w jaki są połączone wyjścia ( napięciowe ) z tego dac wyklucza, że mogłyby to być wyjścia zbalansowane?

Poprzednia wersja tego dac miała po 4 wyjścia na stronę, które następnie były łączone po 2 pary no i Fikus twierdził, że tamten dac miał wyjścia zbalansowane.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi