Skocz do zawartości
IGNORED

Codzienność IV RP czyli pod butem i knutem Prezesa :)

Rekomendowane odpowiedzi

11 godzin temu, zukzukzuk napisał:

Zyzol i inni zwolennicy "dobrej zmiany", zapewne już są na tropie. Zaraz stwierdzą, że to lipa lub fake news, zmyślone wykresy i takie tam.

No proszę, zostałem uznany za niemal czołowego apologetę PiS na Bocznicy. Błędnie bo błędnie, ale przyjemnie. ?

Skoro jednak zostałem po nicku wywołany do klawiatury w kontekście dodrukowywania pieniędzy przez PiS, to proponuję cofnąć się do roku 2013 i rozmów u Sowy - tym razem między Belką i Sienkiewiczem.

"Donald Tusk zaprzeczył wczoraj, że projekt ustawy o NBP jest „owocem rozmowy” Sienkiewicz – Belka. To nieprawda. Już dwa dni po dymisji Jacka Rostowskiego, która była warunkiem „pomocy” Narodowego Banku Polskiego dla Platformy Obywatelskiej, pojawił się nowy projekt dokumentu zawierający kluczowy punkt o zwiększeniu kompetencji prezesa NBP kosztem Rady Polityki Pieniężnej. 

Ten ruch pozwoli szefowi banku centralnego na samodzielne dokonywanie kluczowych decyzji finansowych, w tym m. in. nabywanie obligacji rządowych (drukowanie pieniędzy), bez udziału RPP."Proponuje się, aby przedmiotowe zmiany dotyczyły uporządkowania instrumentarium NBP poprzez wprowadzenie rozróżnienia instrumentów polityki pieniężnej od instrumentów działających na rzecz stabilności krajowego systemu finansowego" - tak brzmi fragment nowej wersji projektu zmian, z 22 listopada 2013 r. - już po dymisji ministra Jacka Rostowskiego.

To co w rozmowie z ministrem Sienkiewiczem Belka nazywa "instrumentami, żeby objeżdżać Radę Polityki Pieniężnej"na piśmie brzmi tak:"Wyodrębnienie instrumentów na rzecz zapewnienia stabilności krajowego systemu finansowego od instrumentów polityki pieniężnej".W tym celu w projekcie pojawił się nawet dodatkowy punkt pod tym hasłem.

W lipcu 2013 roku panowie rozmawiali, o możliwości finansowania deficytu przez NBP. Celem ministra było nie dopuszczenie do zwycięstwa PiS w wyborach, w czym miałoby pomóc dodrukowanie pieniędzy. Prezes NBP zgadza się i zaczyna wymieniać warunki:moim warunkiem excusez-moi le mot jest dymisja ministra finansów. Chciałby też powołania technicznego niepolitycznego ministra finansów.Oprócz tego zaznacza, że jest w stanie poprzeć te zmiany, jednak potrzebuje większej niezależności od RPP. Rozmówcy zaznaczają, że trzeba nowelizacji ustawy o NBP, która umożliwi skup obligacji rządowych przez bank centralny.

- Możecie państwo sprawdzić, że projekt tej ustawy, skierowany przez Narodowy Bank Polski i procedowany wspólnie przez ministra finansów jest sprzed kilku miesięcy wcześniej i to jest łatwe do sprawdzenia. Być może pan mówi o momencie, kiedy ten projekt trafia do rządu –powiedział wczoraj na konferencji prasowej Donald Tusk. Sprawdziliśmy.

Miesiąc po spotkaniu Belka – Sienkiewicz projekt ustawy o zmianach w Narodowym Banku Polskim został upubliczniony. Autorem jest Ministerstwo Finansów. Projekt został opublikowany na stronach Centrum Legislacji. W czasie, kiedy jeszcze szefem finansów jest Jacek Rostowski dokument nie zawiera części punktów, o których rozmawiano w restauracji.

(...)

W następnym miesiącu NBP proponuje zmiany do projektu.(...)

20 listopada minister finansów Jacek Rostowski zostaje zdymisjonowany, a na jego miejsce przychodzi „techniczny” minister Mateusz Szczurek. Następny projekt ustawy o NBP nosi datę 22 listopada. W tym dokumencie jest nie tylko punkt o finansowaniu deficytu przez bank centralny, ale również pomagający w "objeżdżaniu" RPP

(...)

Punkt 13 nowi tytuł: Nabywanie oraz sprzedaż papierów wartościowych przez Narodowy Bank Polski. Dalej w projekcie możemy przeczytać:Proponuje się stworzenie możliwości sprzedaży i kupna papierów wartościowych przez NBP także poza operacjami rynku otwartego.

Pojawia się również kluczowy dla prezesa Marka Belki pkt. 12 dotyczący rozdzielenia kompetencji

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Mając powyższe na uwadze uważam, że stawianie teraz zarzutu PiS-owi o drukowanie pieniędzy jest śmieszne. Dlatego opozycja też jest śmieszna i nie przejmie władzy. Ponieważ wszystko już było w jej wykonaniu niemal to samo już było lub miało być, za co teraz krytykuje się PiS. Różna była tylko skala, metody i formy tych działań. Warto jeszcze przypomnieć aferę Rywina, gdzie Michnik z Rywinem prowadzili rozmowę o podobnym charakterze. Tamta doprowadziła do upadku rządu Millera i wypłynięcia na szersze wody Belki oraz faktycznego upadku SLD. Tu rozeszło się po kościach, komisji sejmowej do zbadania czegoś tam nie było, rząd do trwał, a jeden z bohaterów tej rozmowy u Sowy będzie jedynką listy PO. 

A tak w ogóle rozmowy kształcą, a rozmowy u Sowy... nie przeszkadzają. Nawet zostać Premierem RP. I to jest przykład POPiS-u.

Ukryta Zawartość

4 minuty temu, Zyzol napisał:

No proszę, zostałem uznany za niemal czołowego apologetę PiS na Bocznicy.

A nie jest tak?

Pasuje do kilku wątków, widziałem w innym, ale ja ten lubię najbardziej.

"Czerwona zaraza już po naszej ziemi nie chodzi. Co wcale nie znaczy że nie ma nowej, która chce opanować nasze dusze, serca i umysły. (...) Nie czerwona, ale tęczowa - mówił arcybiskup Marek Jędraszewski podczas mszy w Bazylice Mariackiej którą odprawił z okazji 75. rocznicy wybuchu Powstania 

Ukryta Zawartość

1 minutę temu, Bobcat napisał:

A nie jest tak?

Oczywiście, że jest.

Bo ty tak powiedziałeś.?

Ukryta Zawartość

5 minut temu, Zyzol napisał:

Różna była tylko skala, metody i formy tych działań.

Otóż to. Znaj proporcjum mocium panie.

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

2 minuty temu, Less napisał:

Otóż to. Znaj proporcjum mocium panie.

Znam. Czym była rozmowa Belka-Sienkiewicz i jej następstwa?

9 minut temu, Bobcat napisał:

A nie jest tak?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

19 minut temu, Zyzol napisał:

Ukryta Zawartość

Źródło będące zaprzeczeniem rzetelności, obiektywizmu i profesjonalizmu dziennikarskiego. Tuba propagandowa obecnego reżimu. Nazwa "niezależna" jest prześmiewczą kpiną w sytuacji gdy wiadomo że chodzą na krótkiej smyczy PiS.

Ukryta Zawartość

35 minut temu, Bobcat napisał:

Źródło będące zaprzeczeniem rzetelności, obiektywizmu i profesjonalizmu dziennikarskiego. Tuba propagandowa obecnego reżimu. Nazwa "niezależna" jest prześmiewczą kpiną w sytuacji gdy wiadomo że chodzą na krótkiej smyczy PiS.

W tym przypadku brak "rzetelności, obiektywizmu i profesjonalizmu dziennikarskiego" łatwo jest udowodnić materialnie. Ty zaś rozwodzisz się ideologicznie. 

7 minut temu, Zyzol napisał:

W tym przypadku brak "rzetelności, obiektywizmu i profesjonalizmu dziennikarskiego" łatwo jest udowodnić materialnie. Ty zaś rozwodzisz się ideologicznie. 

Patrzysz pod jednym kątem do czego masz prawo. Ja patrzę pod innym kątem do czego mam prawo.

Powiązania finansowe "niezależnej" z PiS były niedawno rozrysowane i pokazane na Forum.

Edytowane przez Bobcat
14 godzin temu, dulon184 napisał:

Dżezik.. Ty to w mig roztrynisz.

Prawda to?

Ukryta Zawartość

Kużwa.

I Celeb 66.

Pieniądz M1

chart (2).jpg

Zadłużenie netto instytucji rządowoych

chart (3).jpeg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Relatywizacja przez Zyzola poczynań obecnego reżimu jest wzorcowa, PiSowcy mogliby się od niego uczyć. No ale on od zawsze był zwolennikiem rozwiązań autorytarnych i szedł na sznurku Kremla. Stąd zapewne ten z pozoru dziwny sojusz.
Jakoś tak wychodzi, że z połączenia czerwonego z czarnym robi się brunatny.
Gdzie ty ten reżim widziałeś,policja pałą tłucze Cię po łbie, nie możesz chodzić na manifestacje lgbt,ścigają Cię za wpisy antypolskie na forach,za Tuska strzelali do protestujących,zamykali ludzi w więzieniu za wpisy na komora,wpadali do gazet to był reżim a teraz to każdy robi co chce,nawet lewaki tylko kraść nie można vatu bo to na 500+ kasa.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

57 minut temu, caleb66 napisał:

Gdzie ty ten reżim widziałeś,policja pałą tłucze Cię po łbie, nie możesz chodzić na manifestacje lgbt,ścigają Cię za wpisy antypolskie na forach,za Tuska strzelali do protestujących,zamykali ludzi w więzieniu za wpisy na komora,wpadali do gazet to był reżim a teraz to każdy robi co chce,nawet lewaki tylko kraść nie można vatu bo to na 500+ kasa.

Kolega musi się tak obnosić ze swoją ślepotą???

Praktycznie wszystkie międzynarodowe organizacje wyraziły zaniepokojenie naruszaniem prawa w Polsce, łącznie z ONZ, czegoś takiego nie było od upadku komuny. Funkcjonariusze reżimu są bezkarni, wymiar sprawiedliwości omija ich szerokim łukiem. Ludzi ciąga się po sądach tylko za wyrażenie krytycznej opinii o posunięciach władzy.

Poza tym po chamsku (czyli po pisowsku) kłamiesz o zamykaniu w więzieniu za wpisy na Komorowskiego, to wymysł reżimowej propagandy.

Jestem Europejczykiem.

15 godzin temu, wojciech iwaszczukiewicz napisał:

Na Titanicu do pewnego czasu też było dobrze.

Na pokładzie Tupolewa do Smoleńska też ;-).

4 godziny temu, Zyzol napisał:

No proszę, zostałem uznany za niemal czołowego apologetę PiS na Bocznicy. Błędnie bo błędnie, ale przyjemnie.

No to błędnie czy przyjemnie?

4 godziny temu, Zyzol napisał:

A tak w ogóle rozmowy kształcą, a rozmowy u Sowy... nie przeszkadzają.

Te nagrane Czarneckiego z przedstawicielami władzy też nie przeszkadzają "ciemnemu ludowi".

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

3 godziny temu, Bobcat napisał:

Patrzysz pod jednym kątem do czego masz prawo. Ja patrzę pod innym kątem do czego mam prawo.

Powiązania finansowe "niezależnej" z PiS były niedawno rozrysowane i pokazane na Forum.

W czasie, kiedy toczyły się rozmowy u Sowy - przeważnie na temat miski ryżu albo ośmiorniczek -  rząd PO/PiS dawał intratne reklamy "GW" i innym wspierającym. Nie pamiętam czy Bocznicy r było to naświetlane. Każda partia będąc u władzy pakuje pieniądze podatników w media, które są mu przyjazne. Wyjątkiem było chyba SLD, które nie zadbało odpowiednio nawet o "Trybunę" i "Przegląd".

Tu jednak chodzi o coś więcej, a ty tego nie widzisz. O dogadywanie się polityków poza demokratycznym porządkiem i demokratycznymi instucjami. To pokazuje, ze demokracja w Polsce od dawna jest fasadowa.

2 godziny temu, Jaro_747 napisał:

Jakoś tak wychodzi, że z połączenia czerwonego z czarnym robi się brunatny.

Z połączenia czerwonego z czarnym (ulubionych barw banderowców/neobanderowców) wychodzi burgund.

22 minuty temu, Zyzol napisał:

dogadywanie się polityków poza demokratycznym porządkiem i demokratycznymi instucjami. To pokazuje, ze demokracja w Polsce od dawna jest fasadowa.

Mamy tego najlepszy przykład w postaci odpraw na Nowogrodzkiej gdy kluczowe decyzje zapadają poza konstytucyjnym porządkiem prawnym i nie w przewidzianych przezeń instytucjach a sejm zastał sprowadzony do roli maszynki do głosowania dla formalnego przyklepywania tych decyzji. Niczym Rada Najwyższa w ZSRR.

5 godzin temu, Zyzol napisał:

Skoro jednak zostałem po nicku wywołany do klawiatury w kontekście dodrukowywania pieniędzy przez PiS, to proponuję cofnąć się do roku 2013 i rozmów u Sowy - tym razem między Belką i Sienkiewiczem.

No proszę. Czyli nadal robisz to, co napisałem (czyli na każdą wieść o aferze PiS za chwilę, znajdujesz tekst czy artykuł w stylu: a tamci robili też źle). Potem udajesz zdziwionego, że ktoś Ciebie zaliczył do grupy stronników pewnej opcji. Stara szkoła. Chociaż, metody dziś już nie działają...

NIC nie zrozumiałeś:(

5 godzin temu, Zyzol napisał:

Mając powyższe na uwadze uważam, że stawianie teraz zarzutu PiS-owi o drukowanie pieniędzy jest śmieszne. Dlatego opozycja też jest śmieszna i nie przejmie władzy. Ponieważ wszystko już było w jej wykonaniu niemal to samo już było lub miało być, za co teraz krytykuje się PiS. Różna była tylko skala, metody i formy tych działań.

A tu jest potwierdzenie, że nie rozumiesz faktu iż złodziej to złodziej, a krętacz to krętacz.

Nie rozumiesz (a raczej - rżniesz głupa), że PiS obiecał iż miało być inaczejy.

Wygląda na to, że Ty wręcz jesteś usatysfakcjonowany iż obecnie jest TAK SAMO  jak za poprzedników (a raczej - dużo gorzej). I tylko dlatego piszesz o "śmiesznych zarzutach" opozycji? '

Kradzież, kiręcenie i oszukiwanie ludzi jest śmieszne? Gdzie tego Cię nauczyli? Rodzice czy jakaś szkoła (może moskiewska?)?

Edytowane przez zukzukzuk

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Kolegę Zyzola tak wciągnęła jego nowa pasja, czyli włażenie w d... PiSowi, że miesza dodrukowywanie pieniędzy z tym, co proponował Belka czyli dywidendą dla Skarbu Państwa, skupem obligacji itd..

Kluczowe jest to słowo "niemal" którego dyskretnie ale jednak sam używa. Z przyjemnością zacytuję:

"Ponieważ wszystko już było w jej wykonaniu niemal to samo już było lub miało być, za co teraz krytykuje się PiS. Różna była tylko skala, metody i formy tych działań."

No i to rozczulające ostatnie zdanie - Różna była tylko skala, metody i formy tych działań.

Aha. Tylko skala, metody i forma. W sumie drobiazg :-))).

Jestem Europejczykiem.

18 godzin temu, jacekm22 napisał:

No ale miał się uczyć....

Miał ;-). Może jest tępy? Albo sekta/partia mu nie pozwala się uczyć? To bardzo prawdopodobne.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Kolega musi się tak obnosić ze swoją ślepotą???
Praktycznie wszystkie międzynarodowe organizacje wyraziły zaniepokojenie naruszaniem prawa w Polsce, łącznie z ONZ, czegoś takiego nie było od upadku komuny. Funkcjonariusze reżimu są bezkarni, wymiar sprawiedliwości omija ich szerokim łukiem. Ludzi ciąga się po sądach tylko za wyrażenie krytycznej opinii o posunięciach władzy.
Poza tym po chamsku (czyli po pisowsku) kłamiesz o zamykaniu w więzieniu za wpisy na Komorowskiego, to wymysł reżimowej propagandy.
Musisz odpowiedzieć sobie na pytanie co jest ważniejsze,opinia organizacji międzynarodowej kierowanej przez timermansow czy opinia zwykłych ludzi,Polaków, beneficjentów 500+,czy ważniejsze jest to co podaje TVN czy to co widzisz za oknem,czy więcej zarabiasz teraz czy wcześniej itd,dla mnie to co piszesz to bzdury,łgarstwa i głupota,wczoraj rozmawiałem z kolektywem konsumpcyjnym pod monopolem 24h i każdy był wręcz zachwycony kierunkiem rozwoju państwa oraz inwestycjami w obywateli .

Godzinę temu, Jaro_747 napisał:

dywidendą dla Skarbu Państwa,

Z tytułu? Bo nie chce mi się szukać.

Godzinę temu, Jaro_747 napisał:

skupem obligacji

Chodzi ci o skup przez NBP?

1 godzinę temu, caleb66 napisał:

co jest ważniejsze,opinia organizacji międzynarodowej kierowanej przez timermansow

Oczywiście że opinia organizacji międzynarodowej.

czy ważniejsze jest to co podaje TVN czy to co widzisz za oknem

Za oknem widzę dokładnie to co podaje TVN.

wczoraj rozmawiałem z kolektywem konsumpcyjnym pod monopolem 24h i każdy był wręcz zachwycony kierunkiem rozwoju państwa oraz inwestycjami w obywateli .

Czyli sam potwierdzasz kto popiera obecny reżim: margines, menelstwo, lumpy i alkoholicy.

To był niezamierzony strzał samobója czy potwierdzenie że piszesz dla jaj?

Bo to jest klasyczna strategia goebbelsowska: po kolejnym powtórzeniu jakiś kawałek g..na się przylepi.

Przecież to nie są dziennikarze, tylko prymitywni polityczni agitatorzy.

Co do goebbelsa jeszcze: ten cytat wygląda jakby znajomo:

Cytat

[...] Jak wygramy, to kto nas będzie pytał o metodę. Mamy tak czy owak tak wiele na sumieniu, że musimy zwyciężyć, bo inaczej cały nasz naród, z nami na czele, ze wszystkim, co kochamy, czeka zagłada. A więc do dzieła!  [...]  (z: Dzienniki, 1941 r.)

Dla przypomnienia:

Ukryta Zawartość

Na temat Polski jeszcze tu nic nie ma, ale pewne analogie są aż nadto dostrzegalne ... :(

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez argus
2 godziny temu, caleb66 napisał:

Musisz odpowiedzieć sobie na pytanie co jest ważniejsze,opinia organizacji międzynarodowej kierowanej przez timermansow czy opinia zwykłych ludzi,Polaków, beneficjentów 500+,czy ważniejsze jest to co podaje TVN czy to co widzisz za oknem,czy więcej zarabiasz teraz czy wcześniej itd,dla mnie to co piszesz to bzdury,łgarstwa i głupota,wczoraj rozmawiałem z kolektywem konsumpcyjnym pod monopolem 24h i każdy był wręcz zachwycony kierunkiem rozwoju państwa oraz inwestycjami w obywateli .

A nie przeszło ci do głowy,że można się kierować własnym rozeznaniem?A kolektyw spod monopolu nie jest dla mnie autorytetem.

A nie przeszło ci do głowy,że można się kierować własnym rozeznaniem?A kolektyw spod monopolu nie jest dla mnie autorytetem.
I właśnie tym się różnimy Ty uważasz że kierujesz się własnym rozumem a ja kieruje się własnym rozumem i bogace się nieprzyzwoicie przy okazji waszym kosztem,mój kolega pułkownik odsiedzial 15 lat we wronkach za niewinność jest większym autorytetem od timermansow

Czyli sam potwierdzasz kto popiera obecny reżim: margines, menelstwo, lumpy i alkoholicy.
To był niezamierzony strzał samobója czy potwierdzenie że piszesz dla jaj?
Reżimu u nas nie ma żadnego ,żadnego powtarzam,to co pokazuje w tv to walka polityczna o wpływy o władzę pewnych grup społecznych i lobbystów wyłącznie po to aby osiągnąć później korzyści, jeżeli wierzysz że to chodzi o troskę o państwo to jesteś gupi :),nie ma reżimu, nie ma też idealistow każdy patrzy tylko jak tu skubnac coś dla siebie i swoich,wam nie pasuje rozdawanie kasy biednym a mi nie pasuje cwaniactwo i złodziejstwo jakie było za poprzednich rządów.

4 minuty temu, caleb66 napisał:

Reżimu u nas nie ma żadnego

Jesteś ślepy czy żartujesz?

Godzinę temu, caleb66 napisał:

bogace się nieprzyzwoicie przy okazji waszym kosztem

Ludzie którzy się naprawdę bogacą - nie trąbią o tym na prawo i lewo oraz nie przechwalają publicznie. Skoro to robisz znaczy ściemniasz.

10 minut temu, caleb66 napisał:

mi nie pasuje cwaniactwo i złodziejstwo jakie było za poprzednich rządów.

Teraz jest też, na nieporównanie większą skalę.

Bobcat.
 Celeb jest zwyczajnie pie----.ty..
 Pisz do niego po chłopsku i dosadnie . Innaczej nie załapie.
Barany są po to aby je golić. Wy teraz jesteście te barany a margines was goli . Czy to po chłopsku ? Prościej się nie da .

Teraz jest też, na nieporównanie większą skalę.
W którym miejscu,jakieś konkrety ?

Systemy w których "margines goli innych" zawsze źle kończą.Dotyczy to również marginesu.To,że uważasz się za margines to jedyny u ciebie przejaw realizmu.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.