Skocz do zawartości
IGNORED

Codzienność IV RP czyli pod butem i knutem Prezesa :)

Rekomendowane odpowiedzi

40 minut temu, jello napisał:

A kto nie płacze i nie chce wyboru mniejszego zła to, jak te słynne małpki co nie widzą nie słyszą i nie mówią. Plus ukryta opcja PiSdowska

BUAHAHAHA, możesz mnie kolego podejrzewać o wszystko, nawet o przemyt ręczników i koronek do RPA, ale ukryta opcja PISdowska hehehehehehehe, szczególnie z tą moją "miłością" do panów w czerni wpisuję się w obraz typowego pisiora hehehehe.

Pozdrawiam i miłego poniedziałku zyczę.

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

Godzinę temu, Mikelas76 napisał:

Cytuję po raz kolejny :

"I dla mnie to był wybór pomiędzy przysłowiową dżumą a cholerą".

Co wybierasz? Oczywiśćie, odpowiesz jak zechcesz. Wielu tutaj pisało jak Ty...

Wiadomo, że istnieją jeszcze inne wyjścia niż wybieranie złodziei (jednych czy drugich).  Lecz Ty zdajesz się ich nie dostrzegać. W ogóle o nich nie wspominasz. Wkółko piszesz tylko o PO. A potem, Twoją odpowiedzią w tym temacie, jest jedynie szyderczy śmiech. Typowo... 

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

4 godziny temu, zukzukzuk napisał:

W reżimowej TVP, wkółko jest wałkowany temat... "afery" Brejzy! Ratusz Inowrocławski, gdzie rządzi od szeregu lat ojciec tego posła, nazywany jest teraz na okrągło przez TVP Info nie inaczej jak "ratusz hejtu" i "fabryka troli".

To temat od rana do wieczora. Bodajże od wczoraj albo przedwczoraj. Non stop. Do oporu. Aż wszyscy uwierzą...

Nie rozumiem też, dlaczego władza mataczy, zamiast szczerze przyznać się do winy:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Sprawny PR mógłby to jeszcze obrócić w sukces, pokazać "ludzką" twarz rządzących.

A tak pozostaje znowu smród i niesmak.

Ukryta Zawartość

Jak myślicie dlaczego władza zlekceważyła zawieszony strajk nauczycieli? Bo doskonale wiedzieli, że suweren ma w dupie nauczyciela. Wręcz nim pogardza.

Mam znajomą nauczycielkę i dla niej wszystkie wywiadówki stały traumatyczne. Na nich suweren wylewa wszystkie swoje frustracje i niepowodzenia. Trzeba wykształciuchowi kto jest Panem na zagrodzie.

Czynny strajk we wrześniu obróci się przeciwko nauczycielom. Dlatego powinni przyjąć inną formę protestu - np. uczymy tylko w szkole, żadnych prac domowych, ale też wyjść poza szkołę. Tylko lekcje i nic więcej.

Edytowane przez Meloman
23 godziny temu, Sine Metu napisał:

Szanowni Państwo!

W odpowiedzi na liczne pytania i medialne spekulacje chciałbym powiedzieć, że prawdą jest, iż otrzymałem propozycję startu w wyborach z list Koalicji Obywatelskiej w okręgu podwarszawskim do Senatu RP, ale po głębokim namyśle podjąłem wczoraj decyzję o odrzuceniu tej propozycji.

Chciałbym w tym miejscu bardzo serdecznie podziękować za publiczne słowa zachęty, które skierował do mnie przewodniczący Rady Europejskiej Donald Tusk.

Panie Przewodniczący!

Pańskie poparcie napawa mnie dumą i nie ukrywam, że przyjąłem Pańskie słowa z prawdziwym wzruszeniem. Taka zachęta wypowiedziana przez najważniejszą osobę obozu demokratycznego w Polsce, w każdych innych okolicznościach spowodowałaby przekucie tych słów w czyn. Okoliczności obiektywne i sytuacja chwili obecnej stanęły jednak na przeszkodzie.

Również chciałem podziękować panu posłowi do PE Radosławowi Sikorskiemu za publiczną zachętę do startu z list KO. Na prawdziwych przyjaciół zawsze można liczyć.

Chciałbym również podziękować panu przewodniczącemu Grzegorzowi Schetynie i Robertowi Tyszkiewiczowi za złożoną propozycję startu do Senatu oraz za słowa p. Tyszkiewicza, które mi przesłał wczoraj uznając moją decyzję za wielką szkodę.

Życzę wszystkim którzy startują z opozycji zwycięstwa nad PiS.

Roman Giertych

To świadczy tylko o tym, że Senat Giertychowi nie odpowiada. Raz, że ma dużo większe aspiracje polityczne. Dwa, senator to nie , nie ta ranga, co poseł i nie te pieniądze, co w adwokaturze. Trzy, najprawdopodobniej nie wieży w sukces wyborczy KO. Cztery, słowa krytyki wobec tej kandydatury płynące z prawa i lewa - jeszcze za wcześnie na zapomnienie jego pewnych dokonań.

Poza tym Giertychowi daleko do poziomu politycznego dziadka, a nawet ojca. W przeszłości w polityce błyszczał głównie dzięki wzrostowi, a jeszcze całkiem niedawno dzięki podskokom. Uważam jednak, że pod prominentów z PO nie podpiął się przypadkowo.

20 minut temu, Zyzol napisał:

Poza tym Giertychowi daleko do poziomu politycznego dziadka, a nawet ojca. 

Myślisz o tych cierpiących na paranoję chorobliwych żydożercach z których jeden uważał że dinozaury chodziły po Ziemi parę tysięcy lat temu?

2 minuty temu, jello napisał:

Myślisz o tych cierpiących na paranoję chorobliwych żydożercach z których jeden uważał że dinozaury chodziły po Ziemi parę tysięcy lat temu?

A co uwazala pani Kopacz? Jesli juz o dino:)

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

1 minutę temu, bubusia napisał:

A co uwazala pani Kopacz? Jesli juz o dino:)

Pani Kopacz nie ma tytułu profesora jak Giertych senior.

1 minutę temu, Bobcat napisał:

Pani Kopacz nie ma tytułu profesora jak Giertych senior.

Otóż to. I było to zaledwie potknięcie a nie ugruntowane przekonania. Gorzej z żydożerstwem i poglądami faszystowskimi.

Edytowane przez jello
9 minut temu, jello napisał:

Otóż to. I było to zaledwie potknięcie a nie ugruntowane przekonania. Gorzej z żydożerstwem i poglądami faszystowskimi.

No nie wiem, czy nieugruntowane. Moze dobrze, ze miala okazje skonfrontowac z rzeczywistascia i jednak zmienic zdanie.

?

Rozumiem, ze kazdy ponizej profesora moze takie cuda opowiadac, i da sie to wytlumaczyc. Gorzej z profesorami.

?

Co do Giertycha, to pokazali mu gdzie lepiej placa. No i jest wierny - kasie.

?

A tutaj dosyc trzezwe, nawet bardzo trzezwe, podejscie do sedziow:

Ukryta Zawartość

Konkluzja i ciekawe porownanie:

Ale ostatecznie to nie oni kształtowali wizerunek sędziów, ale ludzie tacy jak Igor Tuleya, Ryszard Milewski czy Wojciech Łączewski – wszyscy zdecydowanie wykraczający w swoich działaniach poza zasadę wstrzemięźliwości w wyrażaniu opinii, która powinna obowiązywać sędziów. Zadawałem wielokrotnie pytanie, czy ktokolwiek mógłby wierzyć, że np. sędzia Tuleya byłby w stanie wydać obiektywne orzeczenie, gdyby pojawił się przed nim w charakterze oskarżonego ktoś otwarcie wspierający PiS, o polityku tej partii nie mówiąc? Ja mam ogromne wątpliwości.

Tyle że sprawa wiceministra Piebiaka każe zadać dokładnie to samo pytanie w odniesieniu do sędziów, którzy postanowili obecną władzę wspierać. Oni nie stanęli na symbolicznych barykadach, wychodząc ze swojej roli, jak Igor Tuleya, ale chyba tylko dlatego, że nie musieli – ich zaangażowanie polityczne jest niemniejsze, tyle że realizowane w inny sposób. Łukasz Piebiak to również sędzia. Czy można ufać, że gdyby stanął przed nim na przykład działacz KOD albo polityk PO, wydałby bezstronny wyrok? Traktuję to pytanie jako retoryczne.

Sędziowie antyrządowi walczą na śmierć i życie z sędziami prorządowymi, leje się krew, padają trupy, a autorytet sądownictwa za moment legnie w gruzach. Ale kogo to obchodzi – poza tysiącami prowadzących codzienną, żmudną orkę sędziów, którzy w tej sytuacji starają się po prostu robić swoją robotę?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez bubusia

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

35 minut temu, jello napisał:

Właśnie tych. Coś nie zrozumiałeś? ?

Wiecie co durnie z Ministerstwa Finansów zrobili? 23.08. zmienili certyfikat do klucza odpowiedzialnego za wysyłki plików jpk VAT,
co spowodowało uniemożliwienie obowiązkowych wysyłek tych plików w wielu firmach w całej Polsce, a termin wysyłki tych plików jest do dziś.

To się nazywa znów DOBRA ZMIANA. To jest celowe działanie, aby móc później karać mandatami za wysyłkę po terminie. A przecież mogli to zmienić dopiero jutro, prawda?
Nie pierwszy już raz takie celowe działania,by po prostu ludziom robić na złość.
Poprzednio "za pięć dwunasta" poinformowano, że jeśli ktoś chce skorzystać z zamrożenia cen energii elektrycznej, to musi złożyć u swojego dostawcy, na specjalnym druku stosowne oświadczenie, a żeby było śmieszniej - nie liczyła się data nadania pocztowego, tylko data wpływu, więc praktycznie skutkowało to tym, że trzeba było osobiście pofatygować się do np. PGE, gdzie kolejki były ogromne.
Oczywiście żartownisie później przedłużyli termin składania tego oświadczenia, ale zabawa urzędasów PiS była pyszna, bo udało im się zasiać panikę wśród ludzi, a o to przecież chodziło.
Podobnych przykładów "dobrej zmiany", np. zmian w ZUS jest więcej. Wszystko to jest robione celowo.
Zobaczymy czym to się wszystko skończy...

Edytowane przez soundchaser
5 godzin temu, Mikelas76 napisał:

"I dla mnie to był wybór pomiędzy przysłowiową dżumą a cholerą".

Ja po prostu widzę że to są dwie bandy oszołomów robiących z nas durni. 

No cóż.  Masz takie raczej kibolskie postrzeganie świata.  Plus pozerski, mało wiarygodny symetryzm.

Pięknie piecze takiego Jakiego Werner na wolnym ogniu  w „Faktach.... „ a ten tylko popiskuje, skwierczy, wije się i kłamie... ale nie jak z nut tym razem.

Edytowane przez jello
3 minuty temu, jello napisał:

ale nie jak z nut tym razem.

Gość gra na czas. Ha ha haaaa... Komiczne.

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

Co za kłamczuchy, następna menda,  szef nowego KRSu wije się w „ Kropce nad i”.

Edytowane przez jello
3 godziny temu, soundchaser napisał:

Trybunałem Stanu dla Tuska i Kopacz...

ps. No i mamy szybko temat zastępczy. Grabież 250 mld zł...

4 godziny temu, bubusia napisał:

No nie wiem, czy nieugruntowane. Moze dobrze, ze miala okazje skonfrontowac z rzeczywistascia i jednak zmienic zdanie.

?

Rozumiem, ze kazdy ponizej profesora moze takie cuda opowiadac, i da sie to wytlumaczyc. Gorzej z profesorami.

?

Co do Giertycha, to pokazali mu gdzie lepiej placa. No i jest wierny - kasie.

?

A tutaj dosyc trzezwe, nawet bardzo trzezwe, podejscie do sedziow:

Ukryta Zawartość

Konkluzja i ciekawe porownanie:

Ale ostatecznie to nie oni kształtowali wizerunek sędziów, ale ludzie tacy jak Igor Tuleya, Ryszard Milewski czy Wojciech Łączewski – wszyscy zdecydowanie wykraczający w swoich działaniach poza zasadę wstrzemięźliwości w wyrażaniu opinii, która powinna obowiązywać sędziów. Zadawałem wielokrotnie pytanie, czy ktokolwiek mógłby wierzyć, że np. sędzia Tuleya byłby w stanie wydać obiektywne orzeczenie, gdyby pojawił się przed nim w charakterze oskarżonego ktoś otwarcie wspierający PiS, o polityku tej partii nie mówiąc? Ja mam ogromne wątpliwości.

Tyle że sprawa wiceministra Piebiaka każe zadać dokładnie to samo pytanie w odniesieniu do sędziów, którzy postanowili obecną władzę wspierać. Oni nie stanęli na symbolicznych barykadach, wychodząc ze swojej roli, jak Igor Tuleya, ale chyba tylko dlatego, że nie musieli – ich zaangażowanie polityczne jest niemniejsze, tyle że realizowane w inny sposób. Łukasz Piebiak to również sędzia. Czy można ufać, że gdyby stanął przed nim na przykład działacz KOD albo polityk PO, wydałby bezstronny wyrok? Traktuję to pytanie jako retoryczne.

Sędziowie antyrządowi walczą na śmierć i życie z sędziami prorządowymi, leje się krew, padają trupy, a autorytet sądownictwa za moment legnie w gruzach. Ale kogo to obchodzi – poza tysiącami prowadzących codzienną, żmudną orkę sędziów, którzy w tej sytuacji starają się po prostu robić swoją robotę?

Wydaje mi się, że należy używać słów zgodnie z ich znaczeniem. To co PiS robi z sądami to nie jest reforma (zgodnie z założeniem naprawa czegoś, ulepszenie nie zmieniające generalnej zasady funkcjonowania) tylko przejęcie władzy sądowniczej przez władzę wykonawczą. Przejęcie wykorzystujące wszystkie możliwe środki prawne, na granicy prawa oraz poza prawem.

Jeżeli chodzi o samą reformę i jej potrzebę wyrażaną przez społeczeństwo, to tutaj wyniki też mogą być zaskakujące. Wg sondaży, tak chętnie wykorzystywanych przez PiS 82% Polaków chciało zmian w sądach, ale już w trakcie przejmowania sądów przez PiS:

69% społeczeństwa oczekiwało wet prezydenta w sprawie reformy (badanie RP)

76% społeczeństwa chce żeby politycy nie mieli żadnego wpływu na powoływanie sędziów

Ukryta Zawartość

57% Polaków nie wierzy w niezależność sądownictwa, wierzy jedynie 19%

Ukryta Zawartość

Tych danych w mediach prorządowych oczywiście nie znajdziecie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

6 godzin temu, zukzukzuk napisał:

Wiadomo, że istnieją jeszcze inne wyjścia niż wybieranie złodziei (jednych czy drugich).  Lecz Ty zdajesz się ich nie dostrzegać. W ogóle o nich nie wspominasz. Wkółko piszesz tylko o PO. A potem, Twoją odpowiedzią w tym temacie, jest jedynie szyderczy śmiech. Typowo... 

Poproszę w takim razie o twoje zdanie w tym temacie. Podaj mi proszę trzecią opcję. Poważnie się zastanowię. Czasami warto spojrzeć na świat z innej perspektywy.

transport streaming -Auralic Aries S1 ; transport cd - Pioneer PD 30AE mod; dac - Denafrips Pontus 2; wzmacniacz - Shanling A3.2 mk2; kolumny - YB Nord S25; listwa - Lector Edison 230; interkonekty cyfrowe - Chord Clearway i2s, QED Reference Digital Audio 40, QED Reference Optical Quartz, Srebrny diy usb; interkonekt analogowy - PAD Neptune XLR; kable zasilajace - Oyaide tunami, Oyaide black mamba, Furutech alpha 3, Yarbo 1100, Neotech Nep 3002, Belden; zasilacze - Auralic PSU S1, Nostromo, PD Creative, Ifi ipowerX.

19 minut temu, Meloman napisał:

Trybunałem Stanu dla Tuska i Kopacz...

ps. No i mamy szybko temat zastępczy. Grabież 250 mld zł...

Właśnie.

Ciekawe czy postawią także Morawieckiego? VAT to tak śliski temat, że można tutaj wszystko wrzucić.

Ukryta Zawartość

Tak w ogóle to jak to jest, że chyba od marca tego roku procentowe wpływy z VAT-u są niższe od wzrostu gospodarczego? Nikt jeszcze nie uruchomił komisji? Zresztą w tamtym roku też mieliśmy podobną sytuację.

Ukryta Zawartość

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

11 minut temu, osimar napisał:

VAT to tak śliski temat, że można tutaj wszystko wrzucić.

Suweren łyknie wszystko. Zwróć uwagę, na użyty z premedytacją termin "GRABIEŻ"...

Bardzo dosadny.

2 godziny temu, Zbig napisał:

No cóż.  Masz takie raczej kibolskie postrzeganie świata.  Plus pozerski, mało wiarygodny symetryzm

Masz prawo do wlasnego zdania ale zachowaj klasę i nie obrażaj mnie porównywaniem do "kiboli".

22 minuty temu, Mikelas76 napisał:

Poproszę w takim razie o twoje zdanie w tym temacie. Podaj mi proszę trzecią opcję. Poważnie się zastanowię. Czasami warto spojrzeć na świat z innej perspektywy.

Nie czasami, a zawsze warto:)

A jeszcze dzsiaj kwitowałeś śmiechem fakt, gdy ktoś wspominał o ukrytej opcjii pisowskiej. Kiepsko to wychodzi:(

"Measurements can provide a measure of insight, but are no substitute for human judgment. Why are we looking to reduce a subjective experience to objective criteria anyway? The subtleties of music and audio reproduction are for those who appreciate it. Differentiation by numbers is for those who do not".--Nelson Pass

Myslalem ze do mnie pije z ta ukryta opcja PISowska. 

No to dawaj z ta twoja 3 opcja

4 godziny temu, soundchaser napisał:

Wiecie co durnie z Ministerstwa Finansów zrobili? 23.08. zmienili certyfikat do klucza odpowiedzialnego za wysyłki plików jpk VAT,
co spowodowało uniemożliwienie obowiązkowych wysyłek tych plików w wielu firmach w całej Polsce, a termin wysyłki tych plików jest do dziś.

To się nazywa znów DOBRA ZMIANA. To jest celowe działanie, aby móc później karać mandatami za wysyłkę po terminie. A przecież mogli to zmienić dopiero jutro, prawda?
Nie pierwszy już raz takie celowe działania,by po prostu ludziom robić na złość.
Poprzednio "za pięć dwunasta" poinformowano, że jeśli ktoś chce skorzystać z zamrożenia cen energii elektrycznej, to musi złożyć u swojego dostawcy, na specjalnym druku stosowne oświadczenie, a żeby było śmieszniej - nie liczyła się data nadania pocztowego, tylko data wpływu, więc praktycznie skutkowało to tym, że trzeba było osobiście pofatygować się do np. PGE, gdzie kolejki były ogromne.
Oczywiście żartownisie później przedłużyli termin składania tego oświadczenia, ale zabawa urzędasów PiS była pyszna, bo udało im się zasiać panikę wśród ludzi, a o to przecież chodziło.
Podobnych przykładów "dobrej zmiany", np. zmian w ZUS jest więcej. Wszystko to jest robione celowo.

Kiedy w czasie strajku na uniwerku mówili że władza działa przeciwko ludziom to w pełni się zgadzałem. Teraz widzę, że komuniści byli na poziomie zaczynającego szkolenie czeladnika, a PiS jest na poziomie cechmistrza albo innego bardzo szanowanego mistrza cechu

14 minut temu, Mikelas76 napisał:

Myslalem ze do mnie pije z ta ukryta opcja PISowska. 

Dobrze kojarzysz:)

A jak miał inaczej? Logicznie rzecz biorąc. Skoro nie trawisz PO (ach te odruchy wymiotne),  a w PiSie przeszkadza Ci tylko układ z czarnymi. Potem twierdzisz, że nie widzisz trzeciej opcji... 

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.