Skocz do zawartości
IGNORED

Codzienność IV RP czyli pod butem i knutem Prezesa :)

Rekomendowane odpowiedzi

Konwencja PiS niewątpliwie zrealizowana była z rozmachem, było "czuć piniondz" i to sporo.

No cóż, po coś się te spółki skarbu państwa opanowało.

Słuchając Kaczyńskiego żona kręcąc głową stwierdziła "Co za sk***ysyn!" i niewątpliwie miała rację.

Stary pierdziel powinien wybrać się na emeryturę, ale nie może bo mu się w partii pozagryzają. Zaczyna już pieprzyć jak Gomułka, czas robi swoje.

Jestem Europejczykiem.

Rozdawac chca wszyscy, tyle, ze ich przekaz do nikogo nie trafia. Kazdy wie, ze to tania licytacja. 

KO zero wiarygodnosci, najpierw krytykuja rozdawanie, a teraz chca rozdawac jak Pis. PSL/Kukiz po prostu odlecial-ZUS do wyboru i 50 tysi na mieszkanie jak chcesz miec dzieci. Czyli chca byc najlepsi w rozdawnictwie.

Welly, welly, welly, welly, welly, welly, well. To what do I owe the extreme pleasure of this surprising visit?

7 godzin temu, Jaro_747 napisał:

Słuchając Kaczyńskiego żona kręcąc głową stwierdziła "Co za sk***ysyn!" i niewątpliwie miała rację.

Stary pierdziel powinien wybrać się na emeryturę, ale nie może bo mu się w partii pozagryzają. Zaczyna już pieprzyć jak Gomułka, czas robi swoje.

Dlatego po wczorajszej konferencji PIS zdecydowałem się kupić nową Skodę Superb. Wolę mieć część kapitału w samochodzie niż instytucjach finansowych. A co z resztą oszczędności?  Może zainwestować w złoto? Z drugiej strony podobno zbliża się kolejna recesja światowa. A ja nie po to zapierdalałem przez ponad 20-lat, żeby teraz wszystko stracić. Nie mam nie wiadomo jak wielkich pieniędzy, ale jakieś tam oszczędności mam. A podatki zawsze płaciłem uczciwie. Szczerze - naprawdę zaczynam się obawiać i nie wiem co robić...

Edytowane przez Meloman
9 godzin temu, Zyzol napisał:

Czym że były wobec tego miesięcznice smoleńskie, które celebrował osobiście Kaczyński.

Jeżeli chowamy bliskich to oczywiście smutek i żałoba w sercu są wielkie,  ale raczej nie słyszałem, żeby ktoś obchodził jakieś miesięcznice.

A Jarek zaangażował do swoich całe państwo. Bez komentarzy...

1 minutę temu, slawek.xm napisał:

skode daj Rydzykowi

Ale potem musiałbym umrzeć, a na razie mi do tego nie śpieszno...

22 minuty temu, bubusia napisał:

Rozdawac chca wszyscy, tyle, ze ich przekaz do nikogo nie trafia. Kazdy wie, ze to tania licytacja. 

KO zero wiarygodnosci, najpierw krytykuja rozdawanie, a teraz chca rozdawac jak Pis. PSL/Kukiz po prostu odlecial-ZUS do wyboru i 50 tysi na mieszkanie jak chcesz miec dzieci. Czyli chca byc najlepsi w rozdawnictwie.

W rozmowie z money.pl główny ekonomista Polskiej Rady Biznesu Janusz Jankowiak zapewnia, że jest to - z ekonomicznego punktu widzenia - dużo lepszy program od prezentowanego czy wdrażanego przez PiS. - Gigantyczna różnica w podejściu Prawa i Sprawiedliwości oraz Platformy Obywatelskiej do stymulowania gospodarki, a konkretniej, dopłat z budżetu, polega na tym, że PiS dokłada do konsumpcji, bo daje gotówkę, którą ludzie konsumują. Natomiast dopłaty z budżetu, które proponuje PO, to dopłaty bądź dla ludzi pracujących, które poprawią ich warunki, bądź też do inwestycji, bo taki jest sens propozycji dotyczących ulg w podatku CIT - podkreśla ekonomista. Jankowiak dodaje jednak, że problemem jest to, iż PO-KO dokłada swoim programem kilkadziesiąt miliardów złotych wydatków z budżetu państwa, co prawda stymulujących gospodarkę, ale nie likwidując czysto konsumpcyjnych wydatków PiS. - Platforma proponuje nowy rodzaj obciążeń budżetowych. Idealnym rozwiązaniem byłoby to, by propozycje wspierania zatrudnienia i inwestycji, które kosztują dużo pieniędzy, połączyć z wyeliminowaniem tych dopłat, które dotyczą tylko konsumpcji - twierdzi Janusz Jankowiak.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z wystąpienia Kaczyńskiego wynika jasno, kto jest w sferze zainteresowania PiS, a kto nie. Przede wszystkim są w niej osoby, dla których socjal w różnej formie jest dzisiaj głównym sposobem na podwyższenie poziomu życia. PiS hoduje sobie coraz większą grupę wyborców uzależnionych od jego skrajnie socjalistycznego kursu na agresywną redystrybucję. W orbicie zainteresowania mieszczą się także emeryci oraz pracownicy etatowi. 

Komu zaś Kaczyński okazuje ostentacyjnie brak zainteresowania? Przede wszystkim przedsiębiorcom, którzy mają jedynie opłacać obietnice partii rządzącej, ale także wszystkim tym, dla których – dzięki ich własnej pracy, wykształceniu, samozaparciu – socjalne prezenty od PiS są jedynie dodatkiem, bez którego mogą się obyć. To grupa, która ma pełną świadomość, że już jest dla rządzących dojnymi krowami, a będzie jeszcze bardziej – nawet jeżeli jakaś część pieniędzy potem do nich wraca.

Kaczyński oznajmił, że celem PiS jest budowa państwa dobrobytu. Lecz państwa dobrobytu – którego trwałość też zresztą budzi wątpliwości – budowały swój kapitał i szacunek dla gromadzących go ludzi przez dziesięciolecia. PiS chce to zrobić na skróty, popychając nas na ścieżkę, która najpewniej skończy się przepaścią. A wtedy pozostanie zrobić krok do przodu…

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

11 godzin temu, klecha napisał:

Może mi ktoś wyjaśnić jak można dostac podwójną 13 emeryturę?

Normalnie. Zamiast 800zł dostaną 2x400zł i szał na widowni. Jak dostaną 4x200zł ,to będzie zbiorowa histeria emerytów, jak na koncertach Beatlesów. Ten elektorat tak ma. Nie ma szans, żeby się w tym pokapowali. ?

„W co motłoch bez dowodów uwierzył, jakże byśmy to mogli dowodami obalić?” - Friedrich Nietzsche
Achievement unlocked!

Godzinę temu, Meloman napisał:

Dlatego po wczorajszej konferencji PIS zdecydowałem się kupić nową Skodę Superb. Wolę mieć część kapitału w samochodzie niż instytucjach finansowych. A co z resztą oszczędności?  Może zainwestować w złoto? Z drugiej strony podobno zbliża się kolejna recesja światowa. A ja nie po to zapierdalałem przez ponad 20-lat, żeby teraz wszystko stracić. Nie mam nie wiadomo jak wielkich pieniędzy, ale jakieś tam oszczędności mam. A podatki zawsze płaciłem uczciwie. Szczerze - naprawdę zaczynam się obawiać i nie wiem co robić...

Absolutny przechył w stronę elektoratu socjalnego musi być niepokojący.

Jeszcze przed wyborami z kręgów PiS słychać było głosy, że czas przychamować rozdawnictwo i zająć się tymi ludźmi którzy pracują. Pracują sami i dają pracę innym.

Nic takiego nie nastąpiło a wręcz przeciwnie - mamy kolejną porcję obietnic i rozdawania pieniędzy. Nawet popierający PiS komentatorzy są zdziwieni takim kursem w stronę realnego socjalizmu.

Jestem Europejczykiem.

10 godzin temu, Lech36 napisał:

Mówisz że zgrabna konwencja, obietnice dalszego rozdawnictwa wyłączyły skutecznie procesy myślenia u wielu osób? To nic nadzwyczajnego w ciemnogrodzie.

Puszki z gospodarczą Pandorą otwiera nie tylko PiS. To samo zrobiła PO, SLD/Lewica, a ostatnio PSL&Kukiz'15:

"5 wyborczych propozycji PSL. Na pierwszym miejscu 50 tys. zł na własne mieszkanie

Ukryta Zawartość

Nie ma co rozpaczliwie relatywizować. Wszyscy pchają się do władzy licząc na wyłączenie procesów myślowych u wyborców.

Ukryta Zawartość

11 godzin temu, Zyzol napisał:

I wyjaśnienie, dlaczego ja - rzekomy zwolennik PiS-u -

Może i rzekomy zwolennik ale za to wyborca ?

Głównym celem Stronnictwa Narodowego była budowa katolickiego państwa narodowego,  dlatego te kręgi polskiej polityki zawsze będą tańczyć z tymi, których wskaże polski KK.

Tak więc, chcesz czy nie chcesz, musisz i będziesz tańczyć ?

Edytowane przez jar1
20 minut temu, Zyzol napisał:

Puszki z gospodarczą Pandorą otwiera nie tylko PiS. To samo zrobiła PO, SLD/Lewica, a ostatnio PSL&Kukiz'15:

"5 wyborczych propozycji PSL. Na pierwszym miejscu 50 tys. zł na własne mieszkanie

Ukryta Zawartość

Nie ma co rozpaczliwie relatywizować. Wszyscy pchają się do władzy licząc na wyłączenie procesów myślowych u wyborców.

Twoje relatywizowanie wszystkiego co się da i bronienie w ten sposób PiSowskiego reżimu są już wręcz karykaturalne.

Ukryta Zawartość

Jestem Europejczykiem.

A co by nie było to Rydzyk dostał już ponad 200 mln zł z państwowej kasy w ciągu tych ostatnich rządów PiS. 

4 minuty temu, Jaro_747 napisał:

Twoje relatywizowanie wszystkiego co się da i bronienie w ten sposób PiSowskiego reżimu są już wręcz karykaturalne.

To nie jest obrona przez relatywizowanie, tylko obiektywne spojrzenie na polska rzeczywistość polityczna, której na Bocznicy mocno brakuje.

30 minut temu, Zyzol napisał:

Puszki z gospodarczą Pandorą otwiera nie tylko PiS.

Zgadza się, ale PiS nakręca tą "rywalizację" która w efekcie musi wykończyć polską gospodarkę. PiS był też pomysłodawcą (prekursorem) rozdawnictwa, które z taką bezmyślnością "kupił"/"kupuje" ciemnogród.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Giertychowi też się wydawało, ze ze swoja LPR, Młodzieżą Wszechpolska i kontynuacją tradycji Obozu Narodowego i "miłością" do polskiego kościoła narodowego też się uda. Ale dostał w d.. i go załatwili. Znaleźli się, ci co mogą dawać więcej...

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez jar1
Gość Sine Metu

(Konto usunięte)

Stary pierdziel powinien wybrać się na emeryturę, ale nie może bo mu się w partii pozagryzają.

To też, ale finansowo dostałby strasznie po kieszeni.
Ochronę i samochód też by mu pewnie zabrali.

Kaczyński w 2018 r. zarobił 140 tys. zł jako poseł.
Do tego dochodzi 30 tys. zł nieopodatkowanej diety
i prawie 80 tys. zł emerytury.
16 minut temu, Lech36 napisał:

Zgadza się, ale PiS nakręca tą "rywalizację" która w efekcie musi wykończyć polską gospodarkę. PiS był też pomysłodawcą (prekursorem) rozdawnictwa, które z taką bezmyślnością "kupił"/"kupuje" ciemnogród.

PiS pomysł 500 plus ściągnął od PO. O ile dobrze pamiętam tak twierdzili politycy PO. Poza tym nikt nie każe brać w tym udziału politykom innych opcji. A swoją drogą oni też przyczyniają się do nakręcania tej spirali rozdawnictwa. 

Edytowane przez Zyzol
Gość Sine Metu

(Konto usunięte)
Dlatego po wczorajszej konferencji PIS zdecydowałem się kupić nową Skodę Superb. Wolę mieć część kapitału w samochodzie niż instytucjach finansowych.

No to już umoczyłeś ze 20% na samym wyjeździe z salonu.

Jeżeli doszłoby do Brexitu 31 października, to funt strasznie poleci w dół.
Normalnie. Zamiast 800zł dostaną 2x400zł i szał na widowni. Jak dostaną 4x200zł ,to będzie zbiorowa histeria emerytów, jak na koncertach Beatlesów. Ten elektorat tak ma. Nie ma szans, żeby się w tym pokapowali.
W dodatku to będzie tylko dla tych emerytów którzy dożyją do 2021 roku, bo w 2020 trzynastki nie będzie. A jak działa służba zdrowia za rządów PiS, to akurat wiadomo.
1 minutę temu, Zyzol napisał:

Poza tym nikt nie każe brać w tym udziału politykom innych opcji

Ze względu na dominację ciemnogrodu który nie myśli perspektywicznie nie da się w Polsce wygrać wyborów bez dalszego nakręcania wyścigu na obietnice rozpoczętego przez PiS. PiS przyświeca idea żeby trwać przy korycie jak najdłużej nawet kosztem polskiej gospodarki. Patriotami oni są tylko w gębie a w praktyce to jest grupa od rozpierduchy i grabieży, budowanie im nie wychodzi a praca jest dla frajerów, wystarczy czekać na zrzuty. 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Gość

(Konto usunięte)
6 minut temu, Sine Metu napisał:

Jeżeli doszłoby do Brexitu 31 października, to funt strasznie poleci w dół.

nareszcie bedzie gdzie pojechac na wieksze zakupy sprzetu ?

1 minutę temu, Lech36 napisał:

wystarczy czekać na zrzuty. 

sam przezyłes dzieki margarynie i serkowi regankowi z USA i dalej czekasz na zrzuty? ?

10 minut temu, Zyzol napisał:

PiS pomysł 500 plus ściągnął od PO. O ile dobrze pamiętam tak twierdzili politycy PO. Poza tym nikt nie każe brać w tym udziału politykom innych opcji. A swoją drogą oni też przyczyniają się do nakręcania tej spirali rozdawnictwa. 

Jak zwykle przekręcasz Zyzol rzeczy, które są dobrze znane i udokumentowane.

Jestem Europejczykiem.

1 minutę temu, Sine Metu napisał:

Jak Cię Immigration Officer wpuści emoji6.png

No i jeszcze cło trzeba będzie doliczyć.

Jestem Europejczykiem.

9 minut temu, slawek.xm napisał:

nareszcie bedzie gdzie pojechac na wieksze zakupy sprzetu

Za który to tanio kupiony sprzęt będziesz musiał zapłacić również (obecnie niewystępujące) cło, jako że Wielka Brytania nie będzie już członkiem Unii Europejskiej.

19 minut temu, Jaro_747 napisał:

Jak zwykle przekręcasz Zyzol rzeczy, które są dobrze znane i udokumentowane.

Rzeczywiście przekręciłem. Pomysł należał do prof. Juliana Auleytnera i Pawła Kowala z PJN, a odrzucił go Vincent-Rostowski z PO.

No właśnie.

A dokładniej - autorem samej koncepcji był prof. Auleytner który prezentował go przy różnych okazjach, konferencjach naukowych i w publikacjach. Kowal zapoznał się z nim, skontaktował z Auleytnerem i wspólnie opracowali konkretny projekt programu. Kowal poszedł z tym do PO ale został olany więc poszedł z tym do PiS.

No i teraz jak politycy PO mają senne koszmary to z pewnością jest w nich ten moment gdy olali Kowala.

Jestem Europejczykiem.

2 godziny temu, Lech36 napisał:

gdyby nie 500 plus to polska gospodarka dreptalaby w miejscu to jest tez druga strona medalu

dla malkotentow - zadnego zadluzania kraju nie ma - relacja dlugu publicznego do pKB maleje deficyty budzetowe sa najnizsze w postkomunistycznej historii Polski i to w niesprzyjajacej od dwoch lat koniunkturze w eurolandzie (niemcy maja juz zerowy wzrost pkb )

PS - wiekszosc wskaznikow gopsodarczych mierzacych koniunkuture na swiecie syngalizuje sie znajdujemy sie w kolicy DNA spowolnienia gospodarczego - wszyscy w tv i prasie ekonomicznej pieprza o nadchodzacym kryzysie - jak wiemy takie powszechne "madrasci " nigdy sie nie sprawdzaja(bo kryzys jak zlodziej zawsze przychodzi kiedy sie go nie spodziewamy)  kiedy w 2012 prof rybinski urchomil fundusz Eurogeddon ktory mial zarobic krocie na nadchodzacym krachu okazalo sie ze fundusz powstal w samym dolku cyklu koniunkturalnego

jesli jest duzo czarnowidztwa to jest dobrze bo wiekszosc nie ma racji a dzis czarnowidztwo jest powszechne (a hossa uwielbia wspinaczke po scianie strachu)

prawdopodobnie juz w przyszlym roku koniunkutra w s trefie euro zacznie sie poprawiac

ps to zrobil rzad z rozszerzeniem 500 plus obnizeniem podatkow od pracy to TYPOWA PODRECZNIKOWA KEYNSOWSKA polityka antycykliczna - w czasach dobrej koniunkury rzad zabral sie za sciagalnosc padatkow i wydolnosc sytemu skarbowego

a w chwili pogorszenia koniunkury dosypuje troche do pieca zeby ogien nie zgals - bo ma juz za co system podatkowy jest uszczelniony i wydajny a szara strefa znacnzie ograniczona

szkoda tylko ze wiekszosc ludzi ma klapki na oczach z powodu zacietrzewienia ideologicznego

22 godziny temu, osimar napisał:

jedno wystąpienie prezesa i zrównoważony budżet Morawieckiego poszedł w PiS-du

gospodarka nie powinna miec zrownowazeonego budzetu bo to nie firma

panstwo  jako reprezentant kolektywu po to zaciaga tanio kredyt zeby realizowac cele jego uczestnikow

w dodatku dlugoteerminowy zrownowazenie budzetu w dlugim terminnie ogranicza inwestycje panstwa a to ogranicza rozwoj

dzisiejszy swiat zachodu nie powstal za prywatne pieniadze ale za dlug publiczny i wielkie iinwestycje w infrastrukure porjekty badawce (jak nasa krzemowa dolina procesory telefonia komorkowa gps) zreby naszej wsp cywilizacji stworzyly wielkie deficyty budzetowe USA i zachodniej europy  trzeba o tym pamietac

polityka austerity jest zawwsze antyrozwojowa w dlugim terminie obniza standard zycia wiekszosc obywateli oraz oslabia potencjal panstwa a tym samym gospodarki bo unika finansowania najtanszym dlugiem jaki mozna zaciagnac czyli dlugiem publicznym

Edytowane przez ohmygod
23 godziny temu, Lech36 napisał:

Kiedyś może też zrozumiesz dlaczego Balcerowicz jest guru, ale to wymaga jeszcze wielu lat kształcenia. Na razie będziesz bezmyślnie wspierał rozdawnictwo PiS. 

to zaden guru to katarynka od 30 lat grajaca te sama melodie ktora juz dawno okzala sie falszywa i osmieszona

ostatnim razem jak ten guru dorwal sie go gospodarki za rzadow Buzka to narobil takiego burdelu i zapasci

ze kiedy sie zorientowal to uciekl ze stolka a to co zostawil przejal niczego nieswiadomy BAUC a potem co juz znamy z hisotrii

WIELKA DZIURA BAUCA grozilo nam wtedy bankructwo - bo doprowadzili do zalamania koniunkury zapasci dochodow podatkowych

eksplozjii bezrobocia  taki z niego fachowiec co Kolodko w kilka lat naprawial do balcerek rozpizdrzyl

potem uciekl na fotel prezesa NBP i wywidnowal REALNE STOPY PROCENTOwE do ponad 10% co doporwadzilo do zapasci budownictwa dalszego wzrostu bezrobocia do 20% 

tego co ten szkodnik nawyprawial to juz nikt nam nie odda bo szkody sa NIE DO ODROBIENIA

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.