Skocz do zawartości
IGNORED

Codzienność IV RP czyli pod butem i knutem Prezesa :)

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, ohmygod napisał:

niestety w polskich rodzinach wiekszosc facetow to pantofle od dawna skundlone pod tepym obcasem zony

Nie to, co pedały z PiS :)

W dniu 12.09.2019 o 22:19, Pasqual napisał:

Też jestem za stary na emigrację, ale w przeciwieństwie do Ciebie boję się coraz bardziej.  Nie chodzenie na pochody ku czci poza czasami stalinowskimi było traktowane w myśl zasady " dobrze by było gdyby obywatel poszedł, ale jak obywatel nie pójdzie nic mu specjalnego nie zagraża", choć oczywiście  w tamtych latach mogło to być powodem do uwalenia awansu.  Dla normalnego człowieka nie było to  dolegliwe, bo jego poziom życia nie obniżał się z powodu braku awansu i podwyżki.

Jestem pewny, że PiS również będzie stosował te zasady, tym bardziej że w jego szeregach jest wielu prominentnych polityków owego okresu.

Podwyżki w wykonaniu PiS to niemal pewne rozruchy na dużą skalę - dzisiejszy cytat z onetu "Pielęgniarki i położne, pracownicy medyczni czy nauczyciele - te grupy zawodowe już niedługo mogą zarabiać mniej niż wynosi zapowiadana przez PiS pensja minimalna."  Do protestów dołączą drobni przedsiębiorcy,  pracownicy wielu źle prosperujących m. in.  z powodu ZUS firm i firemek, młodzież pozbawiona przyszłości, chorzy  pozbawieni leczenia albo ich bliscy   i wielu innych. Będziemy mieć klasyczną reakcję "frustracja powodująca agresję"  Przypuszczalnie będziemy mieli w kaczystowskiej Polsce zamachy terrorystyczne, bo niektórzy dojdą do wniosku  że zamiast się wieszać można pójść z bombą tam, gdzie jest szansa na spotkanie  przedstawicieli "polytycznej elyty". Oczywiście tragedią będzie śmierć niewinnych ludzi, bo pewnie oprócz zrozpaczonego człowieka popełniającego rozszerzone, ukierunkowane samobójstwo zginą zwykli ludzie nie będący celem zamachowca.  

Ciekawy jestem co wybiorą  z karty dań ? (bo mniej więcej tak PiS traktuje  konstytucję )

Art. 229. W razie zewnętrznego zagrożenia państwa, zbrojnej napaści na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej lub gdy z umowy międzynarodowej wynika zobowiązanie do wspólnej obrony przeciwko agresji, Prezydent Rzeczypospolitej na wniosek Rady Ministrów może wprowadzić stan wojenny na części albo na całym terytorium państwa.

Art. 230. 1. W razie zagrożenia konstytucyjnego ustroju państwa, bezpieczeństwa obywateli lub porządku publicznego, Prezydent Rzeczypospolitej na wniosek Rady Ministrów może wprowadzić, na czas oznaczony, nie dłuższy niż 90 dni, stan wyjątkowy na części albo na całym terytorium państwa.

Ja bym stawiał na stan wojenny - jest skuteczniejszy i bezpieczniejszy dla naszych ukochanych przywódców.  Nietrudno będzie namówić Trumpa do poparcia małej prowokacji wobec naszego wschodniego sąsiada i "podskakiwania z szabelką" przy granicy.  Sądzę, że w  obecnej sytuacji każdy, w tym nawet racjonalnie myślący ( tzn. inny niż Trump ) prezydent USA z radością poparłby taką awanturę - nakręciłoby  to koniunkturę w kraju, a w razie czego można by  się wycofać z przygotowań do wojny zwalając wszystko na inicjatorów afery i zostawiając ich kraj na pastwę losu.  

Na szczęście lub nieszczęście z racji  wieku obaj możemy się pocieszać uświadomieniem sobie że:?

1 to już długo nie potrwa, bo nam już bliżej niż  dalej...

2 młodzi mają teraz przes..e

3 nam było  lepiej  gdy byliśmy młodsi

To nie dyskusja z samym sobą, ale uzupełnienie poprzedniego wpisu.

Spora grupa  beneficjentów łaskawości prezesa i partii moim zdaniem dołączy do protestów. Byłem dziś na zakupach i zobaczyłem, że wiele podstawowych artykułów żywnościowych podrożało o 100% i bynajmniej nie były to frykasy. Zadowolona będzie tylko patologia wszelkiego rodzaju - zamiast wina "la patik" i wódy będą pić bimber, a na zagrychę wystarczy. Wkrótce pis będzie popierać znacznie mniejsza, za to zawsze wierna i podobna mentalnie do członków partii część społeczeństwa. Wychodzi na to, że stan wojenny albo stan wyjątkowy  jest już niemal pewny, a nie tylko bardzo prawdopodobny.  Kaczyści będą musieli zalegalizować domowy wyrób alkoholu - dodatkowe wkur...nie  popierających partię wyborców karami za księżycówkę to coś, na co nie będą mogli sobie pozwolić. Wszystko to odbędzie się oczywiście w ramach "popierania wytwarzania produktów regionalnych" lub czegoś w tym stylu, za co będzie można wziąć pieniądze z Unii. A  może pisowcy wdrożą  pomysł SS-Gruppenführera Stroopa  polegający na płaceniu wódką w skupie makulatury ?  - pozwoli to na wzmocnienie jedynej grupy społecznej popierającej partię, ponieważ pozbawione książek dzieci tych wyborców będą tym mocniej popierać Wodza im będą głupsze. 

Edytowane przez Pasqual
Gość Sine Metu

(Konto usunięte)

Tak w kwestii amelinium

Recycling rates

Brazil recycles 98.2% of its aluminium can production, equivalent to 14.7 billion beverage cans per year, ranking first in the world, more than Japan's 82.5% recovery rate. Brazil has topped the aluminium can recycling charts eight years in a row.

https://en.m.wikipedia.org/wiki/Aluminium_recycling#Recycling_rates

6 godzin temu, bubusia napisał:

Co jak co, ale wydymal waszych nie raz, nie dwa.

I dalej bedzie dymal:)

Tak wiem, będzie dymał :-). Cokolwiek to znaczy. Tylko żeby przy okazji tak nie wydymał też waszych, bo w końcu może się zapędzić w tym dymaniu i wydymać całą Polskę.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

5 godzin temu, ohmygod napisał:

ohmygod nie chciał się skasowac ..

Roman kpiarsko.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

pJaaaak dla mnie bardzo

Ukryta Zawartość

To było do przewidzenia i o tym mówiono w czasie deformy wymiaru sprawiedliwości. Tylko że wtedy to byliśmy nic nie rozumiejącymi czarnowidzami.

Prywatna spółka skarży Polskę do Strasburga za niekorzystne dla siebie orzeczenie Trybunału Konstytucyjnego, wydane z udziałem sędziego-dublera Mariusza Muszyńskiego. To już druga skarga na zasiadanie dublerów w TK przed Europejskim Trybunałem Praw Człowieka ....... Wątek legalności wyboru Mariusza Muszyńskiego na sędziego TK może być kluczowy. Postanowienie TK zapadło przewagą jednego głosu, co zamknęło skarżącej spółce drogę do wyroku TK, który z kolei mógłby doprowadzić do wznowienia postępowania cywilnego.

to już druga sprawa, w której ETPCz zamierza badać zgodność z Konwencją orzekania w polskim TK przez tzw. sędziów-dublerów.

Pierwszą, której strasburski trybunał nadał bieg, była skarga Marka Jarockiego, który zakwestionował status sędziów TK Michała Warcińskiego, Grzegorza Jędrejka i Zbigniewa Jędrzejewskiego.

Ukryta Zawartość

jeżeli skarżący wygrają, to otworzy to drogę do podważenia wielu wyroków, w których brali udział sędziowie dublerzy. Między innymi wyrok we własnej sprawie Mariusza Muszyńskiego.

Ukryta Zawartość

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

21 godzin temu, ohmygod napisał:

tak sie tlumacz straszenie armagedodem bylo faktem internet nie zapomina

bylo powiedziane wprost 500 plus doprowadzi do katastrofy - (typowe liberalne myslenie) okazalo sie ze 500 plus napedzilo koniunkture

spadek bezrobocia wzrost zatrudnienia a powazny rzad naprawil rozszczelniony system podatkowy

Ano nie zapomina i Twoje prostackie kłamstwa pozwala w kilka sekund zweryfikować.  Niestety Rzońca miał rację tylko nie przewidział jak obecnie rządzący złodzieje to zrobią - zamiast deficytu przez wzrost zadłużenia o jakieś 130 mld, w warunkach wzrostu kompletnie niuzasadnione i wydane nie wiadomo na co.

500 plus to napędziło głównie inflację, utratę ciężko wypracowanego dodatniego bilansu handlowego, wzrost spożycia alkoholu i spadek bezpieczeństwa na drogach.  

Bezrobocie spadało od 2013 rządy pis nic tu nie zmieniły poza wyprowadzeniem części kobiet z rynku pracy.

System podatkowy uszczelnił Szczurek. PiS tylko opóźnił wprowadzenie zmian o pół roku.  Teraz wpływy z vat znów spadają. Zobaczymy co mądrale zrobią.

może nie wszyscy wiedzą, bo sprawa jest mało nagłośniona, ale od kilku dni mamy protest rezydentów. Tak wypowiedział się marszałek Karczewski (ten który zarabia co najmniej 16 tysi, a mówi o pracy dla idei)

"...Dziwię się, bo jednak rezydenci przede wszystkim powinni się uczyć, tak zawsze było i powinno być”.

..no nie mogłem tego nie zestawić z takim hasełkiem

„Literaci do pióra, studenci do nauki” i jak dodał Sławomir Mrożek "pasta do zębów"

Lumin T3, Arcam CD37, Hegel H360, ekta MKII (Troels Gravesen)

16 godzin temu, Piękny Stefan napisał:

Jak się nie wie co napisać to się pisze o pietruszce.

Zgadza się, jest tu jeden szczególnie zainteresowany ceną pietruszki tylko ostatnio szuka jej w upadającym tesco.

15 godzin temu, asterix1 napisał:

U ciebie każdy wpis taki jest.....

Twoją ocenę mam wiesz gdzie.

Godzinę temu, jezz napisał:

jeden szczególnie zainteresowany ceną pietruszki tylko ostatnio szuka jej w upadającym tesco.

Znalazłem wczoraj w Biedronce po 9,95 zł - sporo..

22 minuty temu, jar1 napisał:

Znalazłem wczoraj w Biedronce po 9,95 zł - sporo..

A na giełdzie niecałe 4.

Spore marże u handlowców.

Teraz, jezz napisał:

Już zaczynają odkładać na pensje minimalne dla swoich pracowników.

1 godzinę temu, Sine Metu napisał:

Aktualnie nie ma innych tematów jak fałszerstwa wyborcze PiS.

Nie dajcie się zmanipulować żadnym innym tematem zastępczym.

Wyborów jeszcze nie było, a fałszerstwa wyborcze już są. Hmmm...genialne :)

4 godziny temu, Zbig napisał:

...500 plus to napędziło głównie inflację, utratę ciężko wypracowanego dodatniego bilansu handlowego, wzrost spożycia alkoholu i spadek bezpieczeństwa na drogach...  

Zapomniałeś jeszcze o ociepleniu klimatycznym...

„Jeśli nie masz co robić, nie rób tego w moim towarzystwie”

1 minutę temu, jezz napisał:

A może na maksymalne dla zarządu i właścicieli?

Masz rację.

Wszystkim po równo! Od kasjera do prezesa.

2 minuty temu, Piękny Stefan napisał:

Masz rację.

Wszystkim po równo! Od kasjera do prezesa.

A w którym miejscu to napisałem, możesz wskazać?

21 minut temu, jezz napisał:

A na giełdzie niecałe 4.

To kolejna wroga polskiej standardowej rodzinie (prezes i kot) neomarskistowska elyta, której też trzeba dać odpór i wysłać w pisdu :)

Edytowane przez jar1
Godzinę temu, Jacchusia napisał:

Wyborów jeszcze nie było, a fałszerstwa wyborcze już są.

Po co zatem to bezprecedensowe odroczenie obrad sejmu na po wyborach?

42 minuty temu, Bobcat napisał:

Po co zatem to bezprecedensowe odroczenie obrad sejmu na po wyborach?

Po to, żeby bez problemów podnieść podatki i wziąć ludzi za twarz,a potem móc bezpiecznie wprowadzić stan wojenny lub wyjątkowy. No i, a może przede wszystkim móc go wprowadzić, gdyby fałszerstwo wyborcze zostało wykryte. Nikt mi nie wmówi, że wybory będą uczciwe, skoro już na tygodnie przed losowaniem numerów list niektórzy znali wyniki LOSOWANIA Ja innego wytłumaczenia nie widzę

Edytowane przez Pasqual
6 godzin temu, Zbig napisał:

Ano nie zapomina i Twoje prostackie kłamstwa pozwala w kilka sekund zweryfikować.  Niestety Rzońca miał rację tylko nie przewidział jak obecnie rządzący złodzieje to zrobią - zamiast deficytu przez wzrost zadłużenia o jakieś 130 mld, w warunkach wzrostu kompletnie niuzasadnione i wydane nie wiadomo na co.

500 plus to napędziło głównie inflację, utratę ciężko wypracowanego dodatniego bilansu handlowego, wzrost spożycia alkoholu i spadek bezpieczeństwa na drogach.  

Bezrobocie spadało od 2013 rządy pis nic tu nie zmieniły poza wyprowadzeniem części kobiet z rynku pracy.

System podatkowy uszczelnił Szczurek. PiS tylko opóźnił wprowadzenie zmian o pół roku.  Teraz wpływy z vat znów spadają. Zobaczymy co mądrale zrobią.

to co napisales to tylko twoje wyobrazenia

to co napisales w poscie sugeruje ze jestes nie obraz sie ale w kwestiach gospodarczych nie powinienes sie wypowiadac

ideologia bije z tego postu i nic ponadto - tzn "bo ja tak uwazami moja racja przenajswetsza a kto nie zgadza to ciemnogrod i oszolom"

najlepsza rekacja na zapowiedzi jest reakcja zlotowki - Umwacniala sie CALY TYDZIEN , a wig 20 istotnie zyskal zarowno w poniedzialek jak i w ciagu tygodnia , choc z drugiej strony w dzisiejszych czasach nikomu nie zalezy na zbyt mocnej walucie

i kazda duza gospodarka dazy do jej oslabienia

19 minut temu, Pasqual napisał:

Po to, żeby bez problemów podnieść podatki i wziąć ludzi za twarz,a potem móc bezpiecznie wprowadzić stan wojenny lub wyjątkowy. No i, a może przede wszystkim móc go wprowadzić, gdyby fałszerstwo wyborcze zostało wykryte. Nikt mi nie wmówi, że wybory będą uczciwe, skoro już na tygodnie przed losowaniem numerów list niektórzy znali wyniki LOSOWANIA Ja innego wytłumaczenia nie widzę

jezus maria az stan wojenny ?

A CZOLGI NA ULICE TEZZ WYPROWADZA CZY TLKO ZWYKLE bwP ?

Edytowane przez ohmygod
27 minut temu, ohmygod napisał:

jezus maria az stan wojenny ?

A CZOLGI NA ULICE TEZZ WYPROWADZA CZY TLKO ZWYKLE bwP ?

Czołgi wtedy, gdy USA pójdzie na proponowany przez pisowców układ o prowokowaniu Rosji. Jak wspomniałem, nakręciłoby to amerykańską gospodarkę, a całą winę można by zwalić na Polskę bez utraty twarzy przez supermocarstwo. Jestem dziwnie przekonany, że proponowana przez amerykanów obniżka ceny F35 ma swoją przyczynę.

Kolejny kwiatek - niezależnie od wyniku wyborów sejm i senat mogą być praktycznie  jednopartyjne, bo każdy nowy poseł czy senator wchodzący na miejsce skazanego będzie znał los swojego poprzednika. 

"PiS proponuje w swoim programie zmianę w procedurze pociągania do odpowiedzialności karnej, zatrzymania i aresztowania parlamentarzystów na wniosek prokuratora generalnego. - Ma dotyczyć tego, kto wniosek rozpatrzy. Proponujemy aby nie byli to sami politycy (Sejm), ale Sąd Najwyższy - sprecyzował wiceminister sprawiedliwości Sebastian Kaleta na Twitterze."

Edytowane przez Pasqual
30 minut temu, ohmygod napisał:

to co napisales to tylko twoje wyobrazenia

To są fakty o których tchórzliwie nie chcesz dyskutować bo nie masz o nich zielonego pojęcia.

33 minuty temu, ohmygod napisał:

najlepsza rekacja na zapowiedzi jest reakcja zlotowki - Umwacniala sie CALY TYDZIEN

"Umwacniała" się ?

Umwacnianie to dobry termin na określenie pisowskiego rozumienia ekonomii inaczej, hihi.

Aż cały tydzień? Niesamowite.  Szkoda że na wykresach nijak tego nie widać.

Godzinę temu, Pasqual napisał:

Czołgi wtedy, gdy USA pójdzie na proponowany przez pisowców układ o prowokowaniu Rosji. Jak wspomniałem, nakręciłoby to amerykańską gospodarkę, a całą winę można by zwalić na Polskę bez utraty twarzy przez supermocarstwo. Jestem dziwnie przekonany, że proponowana przez amerykanów obniżka ceny F35 ma swoją przyczynę.

Kolejny kwiatek - niezależnie od wyniku wyborów sejm i senat mogą być praktycznie  jednopartyjne, bo każdy nowy poseł czy senator wchodzący na miejsce skazanego będzie znał los swojego poprzednika. 

"PiS proponuje w swoim programie zmianę w procedurze pociągania do odpowiedzialności karnej, zatrzymania i aresztowania parlamentarzystów na wniosek prokuratora generalnego. - Ma dotyczyć tego, kto wniosek rozpatrzy. Proponujemy aby nie byli to sami politycy (Sejm), ale Sąd Najwyższy - sprecyzował wiceminister sprawiedliwości Sebastian Kaleta na Twitterze."

masz ciezkie urojenia z tego co widze

ale to mozna leczyc tylko trzeba sie udac do lekarza specjalisty

zalecam tez odstawienie wyborczej newsweeka oko press polityki i krytyki politycznej

22 minuty temu, ohmygod napisał:

masz ciezkie urojenia z tego co widze

ale to mozna leczyc tylko trzeba sie udac do lekarza specjalisty

zalecam tez odstawienie wyborczej newsweeka oko press polityki i krytyki politycznej

Tego co wymieniłeś nie czytam. Tobie proponuję poczytanie sobie trochę książek o świecie - mimo, że nie są zwykle aktualne zawierają analizy sytuacji i tendencji sporządzone przez autorów. Na początek polecam "Wojna o pieniądz" - to najlepszy przykład tego, o czym wspomniałem. Zrozum, że poświęcając Polskę USA ma szanse wygrzebać się z kryzysu - to znacznie lepsze rozwiązanie niż wojna z użyciem broni jądrowej. Ukraina byłaby zbyt oczywista i nikt rozsądny nie przejąłby się prowokacją ze strony tego państwa, a przede wszystkim Ukraina nie należy do NATO. Powiesz pewnie że  idiotyzmem jest upieranie się, że to będzie Polska - łatwiej i przede wszystkim taniej byłoby wykorzystać do tego celu któreś z państw bałtyckich. Tyle, że warunkiem  udania się takiego planu jest ścisła współpraca rządu z USA i całkowita obojętność na los własnego narodu.  Czego by nie mówić o krajach bałtyckich to tam nie rządzą zdrajcy. Tak czy owak wypada na Polskę - rządzący sobie wyjadą i będą wydawać m. in. otrzymane za zdradę pieniądze, a Rosja będzie miała kolejną prowincję - sprawa przynależności do UE jest do dogadania się między Moskwą, a Brukselą. Właściwie w tej sytuacji nie powinno być strat oprócz Polski, bo do wojny by nie doszło. Mamy zresztą starą tradycję zdrady narodowej...

Edytowane przez Pasqual
24 minuty temu, Pasqual napisał:

Tego co wymieniłeś nie czytam. Tobie proponuję poczytanie sobie trochę książek o świecie - mimo, że nie są zwykle aktualne zawierają analizy sytuacji i tendencji sporządzone przez autorów. Na początek polecam "Wojna o pieniądz" - to najlepszy przykład tego, o czym wspomniałem. Zrozum, że poświęcając Polskę USA ma szanse wygrzebać się z kryzysu - to znacznie lepsze rozwiązanie niż wojna z użyciem broni jądrowej. Ukraina byłaby zbyt oczywista i nikt rozsądny nie przejąłby się prowokacją ze strony tego państwa, a przede wszystkim Ukraina nie należy do NATO. Powiesz pewnie że  idiotyzmem jest upieranie się, że to będzie Polska - łatwiej i przede wszystkim taniej byłoby wykorzystać do tego celu któreś z państw bałtyckich. Tyle, że warunkiem  udania się takiego planu jest ścisła współpraca rządu z USA i całkowita obojętność na los własnego narodu.  Czego by nie mówić o krajach bałtyckich to tam nie rządzą zdrajcy. Tak czy owak wypada na Polskę - rządzący sobie wyjadą i będą wydawać m. in. otrzymane za zdradę pieniądze, a Rosja będzie miała kolejną prowincję - sprawa przynależności do UE jest do dogadania się między Moskwą, a Brukselą. Właściwie w tej sytuacji nie powinno być strat oprócz Polski, bo do wojny by nie doszło. Mamy zresztą starą tradycję zdrady narodowej...

i znowu cd, przepraszam

Zarówno Unia, jak USA wyjdą z całej sytuacji z twarzą  zwalając wszystko na polskie władze. USA rozkręcą gospodarkę, a UE pewnie wykorzysta okazję, żeby wejść mocniej na rynek rosyjski - jestem pewny,  że żaden duży kraj unijny nie ujmie się za Polską. Dla publiczności decyzja UE zostanie przedstawiona jako początek integracji z Rosją - Unia musi w jakiś sposób zahamować wypieranie przez firmy chińskie firm z UE, a sposobność podsunięta przez polskich zdrajców będzie idealna. 

NB możemy wyjść całkiem dobrze na całej tej awanturze licząc, że powtórzy się historia z Hongkongiem i staniemy się potęgą przemysłową, choć oczywiście duża część  korzyści przypadnie Rosji. Hongkong  przecież rozwinął się będąc łącznikiem świat - Chiny Polski wprawdzie nie będzie, ale Polacy przeżyją i będą na pewno mieć lepiej niż w kraju rządzonym przez PiS.  Polskę może uda się odbudować jako byt państwowy za kilkadziesiąt lat, a może nie. Mieszkańcom Hongkongu mamy czego zazdrościć, 

"Potęga gospodarcza Hongkongu została zbudowana na wieloletnim rozwijaniu wymiany towarowej ChRL ze światem. Od lat pełni rolę jednego ze światowych centrów handlowo-finansowych. Kluczową rolę w rozwoju międzynarodowych stosunków gospodarczych Hongkongu pełni Rada Rozwoju Handlu Hongkongu (Hong Kong Trade Development Council, 香港貿易發展局). Miasto jest siedzibą wielu wielonarodowych organizacji, banków, firm itp. Hongkong ma jeden z najwyższych wskaźników Giniego wśród rozwiniętych gospodarek świata, jeśli chodzi o przychód na rodzinę, wynoszący 55,3 w roku 2007[10], oraz najwyższy jeśli chodzi o rozwój społeczny – 43,4 (w 2009, wśród gospodarek rozwiniętych[11][12])." 

Póki co nie jest za wesoło 

"Polska wyróżnia się nie tylko skalą rozpiętości dochodowych, ale też ich wzrostem na przestrzeni minionych czterdziestu lat. Udział 10 proc. najlepiej zarabiających Polaków w dochodzie narodowym netto od 1980 r. niemal się podwoił. W świetle wyliczeń Blancheta, Chancela i Gethina Polska jest też jedynym krajem Europy, w którym nierówności dochodowe są dziś podobne, jak w USA."

Edytowane przez Pasqual
36 minut temu, Pasqual napisał:

i znowu cd, przepraszam

Zarówno Unia, jak USA wyjdą z całej sytuacji z twarzą  zwalając wszystko na polskie władze. USA rozkręcą gospodarkę, a UE pewnie wykorzysta okazję, żeby wejść mocniej na rynek rosyjski - jestem pewny,  że żaden duży kraj unijny nie ujmie się za Polską. Dla publiczności decyzja UE zostanie przedstawiona jako początek integracji z Rosją - Unia musi w jakiś sposób zahamować wypieranie przez firmy chińskie firm z UE, a sposobność podsunięta przez polskich zdrajców będzie idealna. 

NB możemy wyjść całkiem dobrze na całej tej awanturze licząc, że powtórzy się historia z Hongkongiem i staniemy się potęgą przemysłową, choć oczywiście duża część  korzyści przypadnie Rosji. Hongkong  przecież rozwinął się będąc łącznikiem świat - Chiny Polski wprawdzie nie będzie, ale Polacy przeżyją i będą na pewno mieć lepiej niż w kraju rządzonym przez PiS.  Polskę może uda się odbudować jako byt państwowy za kilkadziesiąt lat, a może nie. Mieszkańcom Hongkongu mamy czego zazdrościć, 

"Potęga gospodarcza Hongkongu została zbudowana na wieloletnim rozwijaniu wymiany towarowej ChRL ze światem. Od lat pełni rolę jednego ze światowych centrów handlowo-finansowych. Kluczową rolę w rozwoju międzynarodowych stosunków gospodarczych Hongkongu pełni Rada Rozwoju Handlu Hongkongu (Hong Kong Trade Development Council, 香港貿易發展局). Miasto jest siedzibą wielu wielonarodowych organizacji, banków, firm itp. Hongkong ma jeden z najwyższych wskaźników Giniego wśród rozwiniętych gospodarek świata, jeśli chodzi o przychód na rodzinę, wynoszący 55,3 w roku 2007[10], oraz najwyższy jeśli chodzi o rozwój społeczny – 43,4 (w 2009, wśród gospodarek rozwiniętych[11][12])." 

Póki co nie jest za wesoło 

"Polska wyróżnia się nie tylko skalą rozpiętości dochodowych, ale też ich wzrostem na przestrzeni minionych czterdziestu lat. Udział 10 proc. najlepiej zarabiających Polaków w dochodzie narodowym netto od 1980 r. niemal się podwoił. W świetle wyliczeń Blancheta, Chancela i Gethina Polska jest też jedynym krajem Europy, w którym nierówności dochodowe są dziś podobne, jak w USA."

i znowu cd 

W Hongkongu korupcja jest bardzo surowo karana, m. in. dlatego że hamuje wzrost gospodarczy .

"

Według badania Transparency International (wskaźnik percepcji korupcji) przeprowadzonego w 2004 w 146 państwach, jako najmniej łapówkarskie (najbardziej „przejrzyste”) postrzegane są:

1) Finlandia, 2) Nowa Zelandia, 3) Dania, 4) Islandia, 5) Singapur, 6) Szwecja, 7) Szwajcaria, 8) Norwegia, 9) Australia, 10) Holandia. Polska zajęła 67 miejsce, ex aequo z Chorwacją, Peru i Sri Lanką. Sąsiedzi Polski zajęli miejsca: Niemcy 15., Czechy 51., Słowacja 57., Ukraina 122., Białoruś 74., Litwa 44., Rosja 90.Według badania z roku 2009[7], za najbardziej skorumpowane uchodzą:1) Haiti, 2) Mjanma, 3) Irak, 4) Gwinea, 5) Sudan, 6) Demokratyczna Republika Konga, 7) Czad, 8) Bangladesz, 9) Uzbekistan, 10) Gwinea Równikowa.W raporcie z 2006 roku Polska poprawiła swoją pozycję zajmując 61 ex aequo z Jamajką. Inne kraje europejskie o niższym postrzeganym wskaźniku korupcji to m.in. Turcja (60), Bułgaria (57), Grecja (54), Czechy (46), Słowacja (49), Włochy (45), Węgry (41), Litwa (46), Łotwa (49) i Estonia (24).

Zależność między korupcją, a stopniem rozwoju i poziomem życia społeczeństwa  jest chyba dla każdego oczywista. Putin będzie miał w Polsce poligon doświadczalny w tej materii, a ewentualną krytykę ze strony świata odeprze bez trudu  tłumacząc konieczność użycia surowych metod walki z korupcją jako pokłosie poprzednich polskich rządów. I niestety w tym będzie miał rację.  Zwykli Rosjanie wyjdą na tym dobrze, bo  korupcja w Rosji jest również bardzo wysoka, ale ze względu na liczebność Rosjan i obecną słabość władzy Kremla jej opanowanie jest trudne. Użycie metod wypracowanych w Polsce może sprawę rozwiązać. 

Podwumowując całość wywodów  - czeka nas marna przyszłość, bo poprawi się dopiero po latach. 

Edytowane przez Pasqual
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.