Skocz do zawartości
IGNORED

First Watt M2

Rekomendowane odpowiedzi

Czy obwód wejściowy M2 może posłużyć za układ do parowania jfet

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pewnie i można ale chyba wygodniej pomierzyć Idss. Jak się uprzesz i tak będziesz chciał to lepiej i tak pomierzyć Idss każdego i wybrać najlepszą parkę a później zastosować twój układ dobierając rezystory w źródle.

Zauważ że w ten sposób zrobisz w sumie to samo co w F5 turbo (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wzmacniacz FW M2 kopia, jest wybitny. Rzeczywiście podobny do wzmacniacza lampowego. Zależy, kto i jak rozumnie brzmienie lampowe. FW M2 przypomina dobrą lampę, triodę SE. To jest brzmienie lekko ocieplone, nieprzegrzana, dobra lub bardzo dobra reprodukcja barwy, przestrzeń i sporo powietrza. Synteza ciepłego relaksacyjnego brzmienia z ogólną przezroczystością reprodukowanego obrazy dźwiękowego. Panowie pokłony dla Nelson Pass. Podziękowania za projekt PCB dla Autora i dla Założyciela Tematu.

To prawda podziękowania dla luiisa, stsa i reszty zaangażowanej w projekt !

Edytowane przez daris666

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

A zrobiłeś pomiary ?

To nie układ lampowy, w którym takie różnice mogą być już zauważane .

Edytowane przez daris666

ja mam 230V i zaraz po włączeniu mam 24V.

Ty będziesz miał 238/230*24 = 24.8V

Gdyby nie ten nieszczęsny kondensator 3300 uF, który nie wiedzieć czemu ma tak dużą pojemność, to problemu by nie było.

Po włączeniu wzmacniacza od razu pojawiłby się właściwy prąd spoczynkowy powodujący 2.7V spadek na mostku i rezystorze 0.5R

i FETy nie dostałyby napięcia wyższego jak 21.5V, a tak... przez pierwszą minutę po włączeniu na wzmacniacz pójdzie 25V.

Można zamówić trafo 17.5V :)

Edytowane przez sybic

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Można zamówić trafo 17.5V :)

Albo transformator z dodatkowym odczepem na 250V. Bardziej optymalnie, można sobie dopasować. Różnica w cenie w toroidy.pl +9PLN.

Gdyby nie ten nieszczęsny kondensator 3300 uF, który nie wiedzieć czemu ma tak dużą pojemność, to problemu by nie było.

Po włączeniu wzmacniacza od razu pojawiłby się właściwy prąd spoczynkowy powodujący 2.7V spadek na mostku i rezystorze 0.5R

i FETy nie dostałyby napięcia wyższego jak 21.5V, a tak... przez pierwszą minutę po włączeniu na wzmacniacz pójdzie 25V.

Myślę ze nie ma sie czym martwić, Nelson Pass w artykule o BA-3FE pisał w kontekscie tych FETów:

"The supply voltage is only critical with respect to the voltage rating of the input JFETs, which are nominally 25 volts. In actual testing, they break down around 40 volts. I wouldn't worry about running them as high as 30V. Hot-rodding this circuit would likely involve cascoding the input Jfets to allow higher voltages."

Panowie odpaliliśmy z kolegami 3 sztuki, każdy gra sobie w innym mieście. Zawsze zastosowany transformator 4x18V 400W. Żadnych problemów nie zauważyłem.

Edytowane przez daris666

Czy jest ktoś na "sali" który kombinował już coś ze zmianą kondensatora C2,

oryginalnie 10 uF Elna Silmic?

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Czy mówisz o tym słynnym c2 ? :) Tak od razu wsadziłem tam ERO MKC1862.

Radzę wypróbować inne również.

Edytowane przez daris666

Po mału kompletuję klamoty. Czy macie jakieś preferencje jeśli chodzi o mostki/diody prostownicze, które sprawdzają się w konstrukcjach Passa?

Edytowane przez grip

To moja wariacja M2 na moich PCB.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-819-0-43341600-1455026351_thumb.jpg post-819-0-51960100-1455026361_thumb.jpg post-819-0-60133500-1455026371_thumb.jpg post-819-0-64650200-1455026380_thumb.jpg

Co prawda słucham od godziny, ale większość rzeczy jest jasna.

Sprzęt towarzyszący:

- kolumny 3-way, w jasnej charakterystyce, impedancja 4,5R

- pre Lamm w mojej wariacji,

- DAC Soekris, po 3 pierwszych modach.

Będę porównywać do mojego Pass Aleph2.

Jak widać na zdjęciach oddzielne zasilanie dla obu kanałów 12x18000uF. CRC z 0.24R na gałąź. Pisałem wcześniej, wszystko powyżej 0.3R na gałąź to puszczanie pary w gwizdek. Transformator 4x18VAC, po wyprostowaniu i półgodzinnym graniu napięcie stabilizuje się na 23,2VDC. Offset 10 i 60 mV.

Poziom szumów, niewielki, Brumienia brak. Przy 100% wysterowaniu z odległości 3 cm od wysoko tonowego nic nie słychać. Ktoś napisał że wszystkie jego poprzednie Pass-y szumiały i buczą. Znaczy to że nie przyłożył się do nich. W moim A2 nie słyszę nic z odległości 4 cm od wysoko tonowego!.

Niestety Lamm nie pasuje do M2. A dlaczego, ponieważ Lamm jest lekko wycofany a M2 jest mocno wycofany na średnicy. Również wysokie mają naleciałość lampową. Właśnie dlatego zwolennicy lampowego grania tak go lubią. Dół pasma zróżnicowany, przyzwoicie kontrolowany, sprężysty. Bez fajerwerków. Nie wysteruje 10" basowca ale jest trzeba to pomruczy, nie zaryczy. Ogólnie M2 słucha się przyjemnie, ze sporą dozą relaksu. Precyzyjna scena. Zdecydowanie lepiej się sprawuje, po godzinnym wygrzaniu. Po trzech godzinach, temperatura radiatorów 42st.C. Tranzystory pewnie 3-5 st więcej. Ja dałem podkładki ceramiczne, ale myślę że przy tej wielkości radiatora mikowe były by lepsze. IRF-y bardziej będą wygrzane i szybciej osiągną optymalne parametry.

Jak najbardziej przyzwoite granie, ale nadaje się raczej do zestawów dwu drożnych lub wysoko-skutecznych 3-drożych, które grają zdecydowanie po jasnej stronie mocy:) To jest tylko moja opinia. Kilka osób na forum podmienia słynny kondensator C2 na polikarbonowego ERO. Który z tego co wyczytałem, wyostrza górę i uwydatnia średnicę. Podobnie jak Black Gate N. Tak to jest jak trzeba podciągnąć bolączki kolumn ;). Oczywiście eksperymentowanie z C2 jest wysoce wskazana. W końcu od niego b.dużo zależy.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ktoś napisał że wszystkie jego poprzednie Pass-y szumiały i buczą. Znaczy to że nie przyłożył się do nich. W moim A2 nie słyszę nic z odległości 4 cm od wysoko tonowego!.

Ja coś takiego pisałem, ale w żadnym wypadku nie o buczeniach a o szumach. W Aleph wydaje mi się, że jest wyższy.

Dorzucę jeszcze kilka słów co do brzmienia, a właściwie do poweru. Otóż porównując go do 110W Audiolaba 8200A (przy 4 ohm, a takie mam) muszę przyznać, że Audiolab to słaby zawodnik, kończy się na basach, zwyczajnie bulgocząc dokonując nawet kompresji dynamiki, zaś M2 oddaje czysto i pozwala się cieszyć większą dynamiką nagrań. A ma tylko 40W.

Ja swojego też już skręciłem kończąc projekt.

Ukryta Zawartość

Jedyne co mi jeszcze zostało to zabawa z tym C2, ale poczekam na kolegów.

Ukryta Zawartość

ja również polecam właśnie te mostki i cena naprawdę świetna:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Przy szybkich trzeba przeprojektować trafo.

18AC może być za dużo i podczas włączenia w pechowym układzie, tj. gdy akurat w sieci będzie więcej niż 230V na FETach może być więcej niż 25V.

• Pokaż nowe odpowiedzi