Skocz do zawartości
IGNORED

Nasze aukcje na allegro i ebay

Rekomendowane odpowiedzi

9 minut temu, muda44 napisał:

To są inne wydania, gorsze niż ta którą wystawiłem.

Chcesz powiedzieć, że japońskie wydania różnią się nawet między sobą, a najlepsza jest oczywiście ta , którą Ty sprzedajesz?

Marcin, Ty uwielbiasz dorabiać dużo teorii/marketingu do tego co sprzedajesz, ale plyty? 

A co, je też modyfikujesz?

🤭

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

@muda44

W czym będzie lepszy japończyk ze skopaną dynamika, wiem, że Twój jest inny, przed remasterem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Od wydania, które ja posiadam 

Ukryta Zawartość

Pytam poważnie, nigdy nie miałem do czynienia z wydaniami japońskimi. Od czasu do czasu lubię kupić sobie albumy na CD. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Denon DCD-3000 / Creek 4330 / Xavian Perla Esclusiva 

25 minut temu, sir.jax napisał:

Chcesz powiedzieć, że japońskie wydania różnią się nawet między sobą, a najlepsza jest oczywiście ta , którą Ty sprzedajesz?

Marcin, Ty uwielbiasz dorabiać dużo teorii/marketingu do tego co sprzedajesz, ale plyty? 

A co, je też modyfikujesz?

🤭

Tak, są różne wydania Japońskie tej samej płyty i tak różnią się jakością i ceną.

Tak, miałem chyba wszystkie wydania tej płyty bo jest jedną z moich ulubionych.

Są tacy co kupują specjalne strugarki do obrzeża płyt i są tacy co poddają płyty CD demagnetyzacji czyli w pewnym sensie modyfikują płyty CD.

Ja na kilku starych płytach naklejałem w latach 90tych naklejki firmy Audio Agile ponoć stabilizujące czy tam poprawiające / zmniejszające wibracje i faktycznie słyszałem poprawę brzmienia...

To jest praktyka a Twoja uszczypliwość jest nie na miejscu...

11 minut temu, soberowy napisał:

@muda44

W czym będzie lepszy japończyk ze skopaną dynamika, wiem, że Twój jest inny, przed remasterem.

Ukryta Zawartość

Od wydania, które ja posiadam 

Ukryta Zawartość

Pytam poważnie, nigdy nie miałem do czynienia z wydaniami japońskimi. Od czasu do czasu lubię kupić sobie albumy na CD. 

Tu chodzi o ogólną jakość. Nie ilość czegoś tam ale dokładność i złożoność wybrzmień każdego instrumentu czyli oprócz dźwięków podstawowych to co je otacza. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez muda44
31 minut temu, seba3002 napisał:

W latach 90. były też naklejki na lodówki. Być może też coś poprawiały. 

Najłatwiej nabijać się z czegoś czego się nie widziało, nie zna i nie rozumie...

Tak to wygląda.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Godzinę temu, muda44 napisał:

Ja na kilku starych płytach naklejałem w latach 90tych naklejki firmy Audio Agile ponoć stabilizujące czy tam poprawiające / zmniejszające wibracje i faktycznie słyszałem poprawę brzmienia...

Dla uściślenia - to są praktyki wyczynowych audiofili, nie mające nic wspólnego z jakakolwiek poprawą brzmienia.

2 minuty temu, iro III napisał:

Dla uściślenia - to są praktyki wyczynowych audiofili, nie mające nic wspólnego z jakakolwiek poprawą brzmienia.

Oczywiście miałeś takie coś...

Z mojej strony EOT.

5 minut temu, muda44 napisał:

Oczywiście miałeś takie coś...

Z mojej strony EOT.

Oczywiście, ze nie miałem, podobnie jak nie musiałem nigdy mieć: przewodników elektrycznych z drewna, trojkątnych "kół", silnika na jogurt i wielu podobnych wynalazków, by wiedzieć, że nigdy nie zadziałają.

😂

Też EOT

Edytowane przez iro III

A jest Ktoś mądry i wyjaśni skąd się biorą  te arcydobre nagrania/wydania płyt? Tak zdroworozsądkowo to kapela idzie do studia nagrań - spędza tak kilka dni i efektem jest nagranie - moim zdaniem wytwórnia/studio trzyma to nagranie w najlepszej jakości z możliwych. 

Czy jestem w błędzie i kapela co chwilę pojawia się w różnych studiach i robi powtórkę z rozrywki na lepszym sprzęcie? Są oryginalne nagrania na vinylu - zakładam że nie bo ten nośnik raczej źle się przechowuje. 

2 godziny temu, muda44 napisał:

To są inne wydania, gorsze niż ta którą wystawiłem.

To jest bodajże najdroższa wersja tej płyty. Tą też miałem i zdania na świecie są podzielona która lepsza. Ta z ogłoszenia allegro czy ta którą sprzedaję. Mi się bardziej podobała ta którą sprzedaję.

Ukryta Zawartość

UICY-40055 mam w zbiorach ale chyba jest tylko "nie tania" ....

Co się dzieje z tymi cenami ....heh

Ukryta Zawartość

1 godzinę temu, muda44 napisał:

Sorry....

Próbuję zrozumieć cenę używanej płyty, wiem wiem, jest na allegro za ponad 4 tys.

Może ktoś kupi😁

Racja jest jak dupa, każdy ma swoją.

12 minut temu, AndrzejPiaseczno napisał:

A jest Ktoś mądry i wyjaśni skąd się biorą  te arcydobre nagrania/wydania płyt? Tak zdroworozsądkowo to kapela idzie do studia nagrań - spędza tak kilka dni i efektem jest nagranie - moim zdaniem wytwórnia/studio trzyma to nagranie w najlepszej jakości z możliwych. 

Czy jestem w błędzie i kapela co chwilę pojawia się w różnych studiach i robi powtórkę z rozrywki na lepszym sprzęcie? Są oryginalne nagrania na vinylu - zakładam że nie bo ten nośnik raczej źle się przechowuje. 

To są lepsze lub gorsze kopie danego nagrania które mogło być zapisane w formie analogowej lub cyfrowych ale to jak je później skopiowano ma znaczenie. 

38 minut temu, sir.jax napisał:

Sorry....

Próbuję zrozumieć cenę używanej płyty, wiem wiem, jest na allegro za ponad 4 tys.

Może ktoś kupi😁

Co tu rozumieć.

Za tą płytę, te wydanie dałem 360 albo 460zł. Jest w stanie idealnym a z tego co wiem to tego wydania nowego w sklepach już nie ma. Za tą chcę 300zł, uważam że to dobra cena.

Nie chcesz nie kupuj albo kup inną made in japan ale to będzie tak jakbyś komuś powiedział że masz japoński samochód. Tylko że japońska może być Toyota i japoński może być Lexus.

Jak kto woli.

2 godziny temu, muda44 napisał:

Najłatwiej nabijać się z czegoś czego się nie widziało, nie zna i nie rozumie...

Wyjaśnij jak działa magiczna naklejka. 

?👈

Zawsze możesz ściągnąć z torentów

Marcinie nie .... Te czasy już mam za sobą, przeszedłem na legal Poluje na japońce . Czasem coś się uda .
Ale nie jestem kolekcjonerem więc tych drogich nie kupuje . Poza tym trzeba się znać co dobrze Japończycy wydali no i bywa średnio a ja w CD nie obeznany.
80% streaming i jak widzę twoje ruchy to chyba też tam zmierzasz

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
3 godziny temu, rafal735r napisał:

Wyjaśnij jak działa magiczna naklejka. 

Nie ma znaczenia co napiszę w tym temacie bo to temat taki sam jak o kablach a ja nie mam zamiaru na to poświęcać czasu 😉

5 minut temu, Marcin Wielgus napisał:

Marcinie nie .... Te czasy już mam za sobą, przeszedłem na legal

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Poluje na japońce . Czasem coś się uda .
Ale nie jestem kolekcjonerem więc tych drogich nie kupuje . Poza tym trzeba się znać co dobrze Japończycy wydali no i bywa średnio a ja w CD nie obeznany.

Z sentymentu jakiś tam odtwarzacz CD chcę zostawić ale fakt, lenistwo zwycięża i pliki u mnie górą. 

Ukryta Zawartość

Możecie się iść gdzie indziej gnoić i poniżać, bo chcąc coś wypatrzeć ponad stronę trzeba przewinąć chamstwa i prostactwa.

Tak jak napisał @muda44 nie każdy musi się znać na wydaniach CD, czy na kablach, słyszeć różnice ale jak nie ma się pojęcia nie powinno zabierać się głosu.

Jeżeli nie ma się dobrej jakości sprzętów, w całym torze, raczej bardzo trudno uchwycić różnice w wydaniach CD, czy kablach. 

W necie pełno jest wpisów, które negują coś tylko dlatego, że się nie widziało, czy nie słyszało itp.

Gato Audio DIA-250S NPM 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Naim Uniti Star + Dynaudio Emit 50

21 godzin temu, Marcin Wielgus napisał:

Marcinie nie .... Te czasy już mam za sobą, przeszedłem na legal

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Poluje na japońce . Czasem coś się uda .

Streaming jak na razie nie ma szans, ani z CD ani z winylem

Ukryta Zawartość

Ty -- wódkę za wódką w bufecie...

Oczami po sali drewnianej -- i serce ci wali (Czy pamiętasz?)

5 minut temu, daru0105 napisał:

A CD czy winyl nie ma szans ze streamingiem z DIRAC 😉 

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

12 minut temu, Piopio napisał:

A CD czy winyl nie ma szans ze streamingiem z DIRAC 😉 

okey,okej  :)

Już sam streaming jest spitolony i nic mu nie pomoże

11 minut temu, daru0105 napisał:

okey,okej  🙂

Już sam streaming jest spitolony i nic mu nie pomoże

Mógłbyś się bardzo zdziwić ...

Fanless PC + Roon ROCK -> WiFi -> Arcam SA30 (Gigawatt LC-2 mk2) DIRAC! -> QED Silver Anniversary XT -> Fyne Audio F500SP

Nie wiem czy pogodze Was z Popio czy doleje oliwy ...
Ale uważam że aby CD (o winylach się nie wypowiadam bo nie mam) było lepsze od streamingu to I odtwarzacz CD musi kosztować i płyta musi być porządnie masterowana i tłoczona . Jak nie to często dobry streaming na dobrym sprzęcie ( u mnie Lumin T2) jest lepszy. Oczywiście utwory w streamingu też są różnej jakości .

Jak ma się dobre pliki to wyzwanie dla CD jest jeszcze większe . Moze być lepiej ale kasa płynie.

W winyle nie wchodzę bo to studnia bez dna a i komfort żaden.
* Nasze hobby to generalnie studnia bez ....
Ja się cieszę tym co mam i zawsze zachęcam do czerpania przyjemności że słuchania muzyki a nie audiofilskich dźwięków.

• Moderatorzy
4 minuty temu, Marcin Wielgus napisał:

W winyle nie wchodzę bo to studnia bez dna

To prawda...

4 minuty temu, Marcin Wielgus napisał:

i komfort żaden.

ale za to jaka radość... 🙂 

1 godzinę temu, Marcinus napisał:

To prawda...

ale za to jaka radość... 🙂 

Ponoć kasety wracają do większych łask.

De gustibus non est disputandum

5 godzin temu, Piopio napisał:

Mógłbyś się bardzo zdziwić ...

Mam i się nie dziwię i Qobuza i Tidal najlepszy. I 700 płyt w DSD

• Pokaż nowe odpowiedzi