Skocz do zawartości
IGNORED

Polska wychodzi z Unii. I co dalej?

Genesis

Rekomendowane odpowiedzi

Spacyfikowana to była kopalnia Wujek.Wejście Polski do UE było korzystne i dla Niemiec i dla Polski.Nie widzę w tym sprzeczności.

Kto wstawił ? Zdradziecki polski rząd ? Niemieccy dywersanci ? Jest wolny przepływ kapitału i wolny rynek. Orlen ma stacje w Niemczech, Fakro sprzedaje okna w Hiszpanii itp.

Właściciele sieci sklepów Lidl oraz Kaufland pożyczyli od Banku Światowego i Europejskiego Banku Odbudowy i Rozwoju prawie miliard dolarów - podaje brytyjski dziennik "Guardian". Pieniądze zostały przeznaczone na rozwój na terenie Europy Środkowo-Wschodniej

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Kanał Prawy Kanał Lewy STEREO......................Przenicowany świat

Wejście Polski do UE było korzystne i dla Niemiec i dla Polski.Nie widzę w tym sprzeczności.

Polska była nieprzygotowana, nawet prawnie - choćby akty własności na tzw. ziemiach odzyskanych.

Owszem Polska powinna wejść do UE, ale 10 lat później, na dużo lepszych warunkach, świadoma swojej wartości.

A nie jak Leszek Miller tłumaczył rodakom: "jesteśmy starą brzydką panną bez posagu" I powinniśmy się cieszyć że ktoś chcę ją.......

A byliśmy i ładną i młodą i bogatą panną, tylko wychowaną w głuszy.... ;-P

Owszem można dyskutować czy przez te 10 lat Polskę by rozkradziono, czy postawiono na nogi.

Ja sam obstawiam iż rozkradziono, dlatego byłem za wejściem Polski do UE - żeby nasi politycy nie rozkradli wszystkiego co nie jest przy betonowane.... Jedyny sensowny powód wejścia w tamtym czasie.....

I przyznaję nie doceniłem złodziejskich talentów tzw. elit...

Cóż ogry tez są omylne ;)

P.S. Właśnie tych paru lat zabrakło, żeby np. obronić polski handel ( i mądrym prawem i zbudowaniem polskich sieci), bo sieci handlowe (zachodnie) Polsce są tak potrzebne jak głodnemu bezdomnemu sfora dzikich psów....

Sam sobie zaprzeczasz bo piszesz,że powinna wejść 10 lat później a za chwilę,że by ją rozkradziono.Rozkradziony kraj miałby lepsze warunki?Nonsens.Polska weszła w dobrym momencie i świetnie w UE sobie radzi.

No i zapadł Mrok :-). Ręce opadają

Jako życzliwy wszystkim ludziom i zwierzętom życzę Ci , abyś się przeniósł z powrotem w tamte lata. Może byś przejrzał na oczy.

To oczywiście do Mrok-a

Jest jeszcze parę krajów co może życzenie się spełnić

może zatem zaproponuje : Kuba ale tam już Ameryka zainteresowana -tez źle będzie się zmieniać

ale jest jedno państwo które dogodzi co niektórym malkontentom o krótkiej pamięci

Korea i to ta wyżej na mapie serdecznie zapraszają w ofercie mają ekstremalne atrakcje

Ludzie czasem mam wrażenie żeście już sklerozę macie

zapomnieli co wtedy było......

a może za młodzi byli

lub w ogóle byli......

P.S. Właśnie tych paru lat zabrakło, żeby np. obronić polski handel

Myślisz ze polski handel miał kapitał na postawienie tylu wielkopowierzchniowych sklepów o niskich marżach w krótkim czasie ?

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Sam sobie zaprzeczasz bo piszesz,że powinna wejść 10 lat później a za chwilę,że by ją rozkradziono

Nie zaprzeczam, po prostu nie wiem jak by się historia potoczyła. Doświadczenie podpowiada mi że Polacy rozkradli by Polskę (żeby nie było że żydzi, albo cykliści, a i pisząc słowo Polacy mam na myśli wąską grupę "elity PRL-u")

A optymizm iż może jednak coś by się dało zmienić na lepsze....

Myślisz ze polski handel miał kapitał na postawienie tylu wielkopowierzchniowych sklepów o niskich marżach w krótkim czasie ?

Cynik mówi iż nie. Ale prawo można było zrobić takie żeby utrudnić wejście, a już w żadnym wypadku nie dawać przywilejów. Choćby zakaz budowy marketów na terenie miasta - przykład....

Polska weszła w dobrym momencie i świetnie w UE sobie radzi.

No z tym to się nie podejmuję dyskutować, mam zbyt małą wiedzę..... medyczną.....

<br />Niemcy chcieli w ten sposób spacyfikować niepewną w tym czasie Polskę, skasować rodzącą się konkurencję, itd. Dla nich wciągnięcie Polski do UE to interes ćwierćwiecza był.<br />Jednym słowem Niemcy wzorcowo dbali o niemieckie interesy.<br />

Zważywszy konkurencyjność i nowoczesność naszego przemysłu, nie byliśmy dla Niemec żadną istotną konkurencją, przynajmniej nie gospodarczo. Poza tym, również w Tobie widać cechy prawdziwego Polaka, oburza Cię że Niemcy na naszej akcesji też mogli zyskać. Przecież powinni stracić, interes w który zyskują wszyscy to oszustwo.

Przypomnę Ci też że wtedy wraz z Polską przyjęto w cholerę innych krajów, i stało się to dla dobra wszystkich.

Unia to wspaniały projekt który my, Polacy , powinniśmy szczególnie ze wszystkich sił popierać. Po latach zaborów, wojen i komuny, po zapuszczeniu cywilizacyjnym i gospodarczym my akurat mamy najwięcej do wygrania. I nie chodzi tylko o gospodarkę i infrastrukturę, chodzi o szeroko rozumianą jakość życia, poczucia bezpieczeństwa, swobodę i wolność, brak ograniczeń dla tych co naprawdę chcą i potrafią. Jak się dobrze zastanowić, to większość tego co głupie i brzydkie w naszym kraju to pozostałość po czasach sprzed unii. Setki wad które ma Unia to nic w porównaniu z tysiącami wad i bzdur które były przed nią.

Jesteśmy jednym z najbiedniejszych krajów unii, ale nie dlatego, że byliśmy potęgą i ktoś nas wydymał. Tu była kiełbasa na kartki i kolejki po telewizory , i to pomimo sprzedażystatkow do Sojuza.

Kauflandy były w Polsce jeszcze na długo przed wejściem do UE - to argument zarówno dla walczących z supermarketami, jak i dla twierdzących, jakoby dla zagranicznych inwestycji konieczna była UE.

Nie pamiętam jak z Lidlem, i czy Biedronka była wtedy jeszcze w polskich rękach czy już nie. Na pewno jednak było już kilka innych zagranicznych sieci marketowych

które w międzyczasie się zwinęły, czy sprzedały, np. Billa, Hit

Less is more

Everything Should Be Made as Simple as Possible, But Not Simpler ...

Poza tym, również w Tobie widać cechy prawdziwego Polaka,

Złośliwość rodem z wybiórczej - niezasłużona. Ale skoro lubisz......

oburza Cię że Niemcy na naszej akcesji też mogli zyskać.

Proszę nie wkładać mi w usta rzeczy niewypowiedzianych, autor żyje i wie co napisał.

Tłumaczę: Nie oburza mnie że Niemcy zyskali - nie wiem jakim cudem do tego doszedłeś... I chyba nie chcę wiedzieć....

Napisałem tylko iż moim zdaniem na wejściu wtedy, w takich warunkach i na takich warunkach zyskali głównie Niemcy.

A wolałbym żeby zyskali Polacy. Oprócz Niemców....

Jeżeli to Cię oburza - trudno musisz z tym żyć.

Dalej znowu mnie przekonujesz do czegoś do czego nie musisz - znowu nie wiem po co....

Otóż ja nie jestem za byciem poza UE - napisałem tylko iż wejść trzeba było później, na lepszych warunkach. Mając już uporządkowany kraj - po latach RWPG.

A co do posagu. Otóż Polska była krajem zacofanym to fakt, ale krajem możliwości, z dobra kadrą inżynierską, z ogromnym rynkiem zbytu.

Owszem w momencie wyjścia z RWPG nie byliśmy konkurencją dla Niemiec, ale gdyby przez parę lat prowadzono mądrą politykę w wielu dziedzinach moglibyśmy zmieść Niemiecki przemysł. Bo technologię i park maszynowy można było kupić. Ale takiej taniej siły roboczej nie miał nikt w starej UE. I wiedzieli o tym Niemcy - do których podkreślam nie mam pretensji, ba mam pełny szacunek za ogranie sąsiada.

Dlatego tez nasze TIR-y zdominowały cały transport w UE - nie z powodu jakości polskich ciężarówek, a kosztów pracy....

W Polsce pierwszy sklep Kaufland został otwarty w 2001 roku - to info ze strony Kaufland Polska...

Ukryta Zawartość

A z wiki:

Zmiany ustrojowe po 1989 r. umożliwiły podjęcie rozmów na temat stowarzyszenia Polski ze Wspólnotami Europejskimi. Oficjalne rokowania rozpoczęto 22 grudnia 1990 r. zakończone podpisaniem 16 grudnia 1991 Układu europejskiego ustanawiającego stowarzyszenie między Rzeczpospolitą Polską a Wspólnotami Europejskimi i ich państwami członkowskimi. Jednocześnie wraz z Układem europejskim Polska podpisała cześć handlową układu ujętą w tzw. Umowie przejściowej, obowiązującej od 1 marca 1992 r.

Układ europejski z Polską zaczął obowiązywać 1 lutego 1994 r., trzy miesiące po wejściu w życie Traktatu o Unii Europejskiej. Pierwszym etapem było powołanie Rady Stowarzyszenia RP – UE, której zadaniem był nadzór nad realizacją układu. Dialog polityczny na szczeblu ministerialnym odbywał się w Radzie Stowarzyszenia. Za forum kontaktów pomiędzy Parlamentem RP a Parlamentem Europejskim służył Parlamentarny Komitet Stowarzyszenia.

Tak z ciekawości looknąłem - może jakiemuś leniwcowi jak ja się przyda ta informacja

Uciekam, dobrego dnia wszystkim życzę...

Ukryta Zawartość

"Mogliśmy zmieść niemiecką konkurencję" to rzeczywiście przypadek medyczny.

Próbujemy to od 1000 lat i jakoś nie wychodzi.

Najnowsze dane dotyczące eksportu.W 2015r. mieliśmy dodatni bilans w handlu zagranicznym na 3.68 mld. euro.

Koryguję wielkość naszego eksportu.Okazuje się,że w 2015r. wyniósł on nie 150 a 178 mld. euro.

Dla wszystkich frustratów prężących narodowe muskuły mam świetne rosyjskie powiedzonko-wymówkę: "Ja'b dawno uż był gieroi, esli'b nie gemoroid" (dla nieznających rosyjskiego: dawno byłbym już bohaterem, gdyby nie hemoroidy).

<br />A wolałbym żeby zyskali Polacy. Oprócz Niemców....<br />

Naprawdę uważasz że Polacy nie zyskali ? Naprawdę ? A sprawiasz wrażenie rozsądnego człowieka...

Dla wszystkich frustratów prężących narodowe muskuły mam świetne rosyjskie powiedzonko-wymówkę: "Ja'b dawno uż był gieroi, esli'b nie gemoroid" (dla nieznających rosyjskiego: dawno byłbym już bohaterem, gdyby nie hemoroidy).

Smakowite.

Jak podobno mówił tow. Gomułka ( cytując za Pietrzakiem ) : Gdybyśmy mieli blachę, zalalibyśmy Europę konserwami , ale nie mamy mięsa...

I tak od lat.

Jak podobno mówił tow. Gomułka ( cytując za Pietrzakiem ) : Gdybyśmy mieli blachę, zalalibyśmy Europę konserwami , ale nie mamy mięsa...

Znowu miałem problem z trafieniem w klawisz "lubię to" ;-).

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

To co szło na eksport do ruskich było pierwyj sort. Mieszam w Szczecinie, więc doskonale wiem co np. stocznie wysyłały na wschód i jaką jakość te produkty sobą przedstawiały.

Sztandarowe gałęzie gospodarki, takie jak przemysł stoczniowy, huty i kopalnie, były rozwijane kosztem reszty gospodarki i społeczeństwa. Miały tanie kredyty, priorytet w dostawach surowców i energii, dostęp do dewiz, ponadprzeciętny socjal. Koszty nikogo nie obchodziły, liczyły się wyprodukowane miliony ton. To się rypło już w połowie lat 70-tych, kanały zasilające zaczęły się kurczyć a bankructwo PRLu ostatecznie zamknęło dostęp do waluty i zachodnich technologii. Kilkunastoletnia wegetacja spowodowała że świat odjechał technologicznie a utrata rynków RWPG i urynkowienie gospodarki obnażyło rzeczywisty stan pomników industrializacji.

Polska była nieprzygotowana, nawet prawnie - choćby akty własności na tzw. ziemiach odzyskanych.

Podaj mi jeden przykład osoby, która odzyskała nieruchomość a która to osoba nie posiadała własności zgodnie z wolą rzadu Bieruta na ziemiach odzyskanych.

Czy jeśli pusta ściana promuje ateizm (stanowisko Włoch w sprawie dot. krzyża w szkole) to rozwiązaniem jest tapeta w krzyże?

Samo wejście do Unii było perfekcyjnie przez nich przygotowane i poprzedzone wejściem w pierwszej kolejności banków i sklepów wielkopowierzchniowych,których w Polsce nie było wcześniej z wiadomych powodów.Logiczne postępowanie Unii w krajach wstępujących praktycznie bez niczego.Na wszystko co z zachodu był wygłodniały klient,na pieniądze,na dobra wszelakie,na wszystko.A zatem interes kto zrobił największy?

Następne procesy były również perfekcyjnie przygotowane.Ten zachwyt Millera,że dokonał super wejścia do Unii śmieszy mnie do dzisiaj.

Sztandarowe gałęzie gospodarki, takie jak przemysł stoczniowy, huty i kopalnie, były rozwijane kosztem reszty gospodarki i społeczeństwa.

A na sam koniec zostały rozkradzione....stocznia np.

Nie jestem przeciwnym bycia w Unii ale uważam,że byliśmy kompletnie nie przygotowani do wejścia.Odwrotnie do drugiej strony.

Wchodziliśmy na kolanach.

Choćby zakaz budowy marketów na terenie miasta - przykład....

Z tym się zgadzam.

Ale prawo można było zrobić takie żeby utrudnić wejście, a już w żadnym wypadku nie dawać przywilejów

Koszty budowy obiektu są tak wysokie że jakieś przywileje trzeba dać żeby zachęcić kapitał do inwestowania. Inaczej skończymy 100 lat za murzynami. W końcu jak pojawi się polski kapitał to może przejąć niektóre z tych sklepów. Nawet jakaś sieć, chyba Tesco, ma teraz problemy, można spróbować ją przejąć i pokazać że Polak też potrafi.

ta unia to wszystkim jest tak potrzebna że aż słów szkoda, kraje w unii są suwerenne i zawsze będzie tak że każdy ciągnie do swego - jedyne co dała unia to kupe bzdurnych przepisów i rozwój biurokracji na które muszą łożyć wszystkie kraje ( a są to kwoty raczej astronomiczne bo mówimy o biurokracji wewnętrznej i wspólnotowej ) - Polska nic nie zyskała długoterminowo na wejściu - jedyne co się zmieniło po wejściu do unii to to że zwiększył się obrót w obie strony ( pieniądze wchodzące i wychodzące ) i dało się to odczuć jako ożywiony rynek - wszystko co powstało od czasu wejścia mogło by i powstać bez unii

a ja z kolei nie rozumiem jaki jest sens płaczu nad sieciami sklepów - czy te sieci tworzą jakąś wartość dodaną ? - nie to są tylko sklepy które sprzedają produkty - nie będzie tych to będą inne ( ot i cała filozofia )

Sztandarowe gałęzie gospodarki, takie jak przemysł stoczniowy, huty i kopalnie, były rozwijane kosztem reszty gospodarki i społeczeństwa.

Ruskie plany wieloletnie, analizy i projekty z kosmosu, zarządzanie gospodarką za pośrednictwem komunistycznej ideologii, kilkumilionowa czapa aparatczyków prężnie działająca do dnia dzisiejszego, którzy zostali wychowani z dziada-pradziada w duchu rdzennego komunizmu itd.

Potem komercyjna europka, która przekształciła resztki według własnego "widzi mi się" wysyłając do buraczanych dysydentów "konsultantów" i z drugiej strony prywatyzacja przedsiębiorstw przez kilkaset tysięcy byłych komuchów i ubeków.

I dziwi Cię stan obecny? ;)

ta unia to wszystkim jest tak potrzebna że aż słów szkoda, kraje w unii są suwerenne i zawsze będzie tak że każdy ciągnie do swego

Stany Zjednoczone są w pewnym sensie też unią i są największym mocarstwem na świecie. Podział na małych osłabia i zmniejsza możliwości rozwoju.

ta unia to wszystkim jest tak potrzebna że aż słów szkoda

UE zarządzają inteligentni ludzie. Jak mają do czynienia z przekupnymi warchołami, a to jest obraz polskiej elity z ostatnich 25 lat, no to biznes się kręci. Społeczeństwu podsuwa się papkę w mediach do strawienia, promuje wygodne trendy, a jak ktoś ośmieli się sprzeciwić, to przykleja się etykietkę idioty.

System działa? Działa perfekcyjnie. Co robią nasi rodacy? To co im przykazano. To widać chociaż by w tym miejscu. ;)

- Polska nic nie zyskała długoterminowo na wejściu - jedyne co się zmieniło po wejściu do unii to to że zwiększył się obrót w obie strony ( pieniądze wchodzące i wychodzące ) i dało się to odczuć jako ożywiony rynek - wszystko co powstało od czasu wejścia mogło by i powstać bez unii

To tez za mało ?

a poza tym mamy Polskę w ruinie.............to wszystko przez Unie

może tak wróć pamięcią ( obawiam się że pamięć w tym przypadku będzie zawodna) do czasów z przed wejścia.......

Polska, tak samo jak GB, odejdzie z Unii. Bedą dwie unie.

Wschodnio Europejska i zachodnio Europejska.

Polska będzie przewodzić nowej Uni, do spółki z innym podobnym do naszego prężnym krajem, tj Rumunią i może Chorwacją.

porównywanie Stanów do Unii jest conajmniej nietrafne

Polska jest w ruinie nie przez Unie ale przez rządy półidiotów którzy mają w dupie swój kraj albo są zbyt głupi żeby zrozumieć proste mechanizmy rynkowe - Polska chciała grać razem z cwanym zachodem w jego gre na jego zasadach - całkiem sprytne

Huta to akurat typowy podwykonawca. Zdarzyło Ci się kiedykolwiek kupić jakiś produkt prosto z huty?

tylko ze huta nie ma przygotowanej lini produkcyjnej i całej fabryki dla jednej osoby która w każdej chwili może powiedzieć... teraz robię u kogoś innego.. no chyba że dasz rabat 20%...

Dart nie jest zespołem trakcyjnym wysokich prędkości, jego maksymalna prędkość eksploatacyjna to 160 km/h. Pesa nie ma w ofercie składów tej klasy co Pendolino.

DART firmy Pesa nazywany jest pierwszym polskim pociągiem dużych prędkości. Jak podaje rynekkolejowy.pl, jego DART został zaprojektowany tak, żeby jego prędkość maksymalna wynosiła 200 km/h, a w przyszłości nawet do 250 km/h.

Czytaj więcej:

Ukryta Zawartość

160km/h było w specyfikacji przetargu...

Ach tam czepiasz się. To są szczegóły bez znaczenia. Wiadomo że Unia jest jedynym wyjściem, naszą ostoją i tarczą. Tarczą na której pewnego dnia nas wyniosą. ;)

tak, ale jak pisałem skoro jesteśmy należy na maks korzystać. Wolałbym dotacje rzędu 80% jak w innych krajach a nie marne 3x% na gówniane ścieżki rowerowe i banery reklamowe. Szwedzi (płatnik netto!) za tą kasę przestawili się na EKO ogrzewanie z surowców własnych, infrastrukturę na gaz itd.. a my za grube miliardy mamy 2km nędznej autostrady.

Polska, tak samo jak GB, odejdzie z Unii. Bedą dwie unie.

Wschodnio Europejska i zachodnio Europejska.

oba kraje wyjadą co najwyżej na spacer,

dlug%20-%20gierek%20tusk.jpg

Nie , mam wystarczająco wiele lat na karku żeby pamiętać ten kraj z tamtych lat, i doświadczenie .

tylko że my nie rozmawiamy o czasach dinozaurów tylko o przyszłości która się nie wydarzyła. Więc pytam jeszcze raz, skoro czegoś nie było i nigdy nie będzie to skąd Twoja pewność ?

Ukryta Zawartość

Wyświetl postUżytkownik Zbig dnia 12.02.2016 - 22:50 napisał

Dart nie jest zespołem trakcyjnym wysokich prędkości, jego maksymalna prędkość eksploatacyjna to 160 km/h. Pesa nie ma w ofercie składów tej klasy co Pendolino.

Cytat

DART firmy Pesa nazywany jest pierwszym polskim pociągiem dużych prędkości. Jak podaje rynekkolejowy.pl, jego DART został zaprojektowany tak, żeby jego prędkość maksymalna wynosiła 200 km/h, a w przyszłości nawet do 250 km/h.

Czytaj więcej:

Ukryta Zawartość

160km/h było w specyfikacji przetargu...

A w specyfikacji na składy ED250 było 250 km/h. Pesa nie złożyła oferty. Pierwsze seryjne składy Pendolino rozwijające 250 km/h weszły do eksploatacji w 1988 roku. DART po raz pierwszy przekroczył 200 km/h podczas testów w zeszłym roku.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.