Skocz do zawartości
IGNORED

Czy ktoś zna się na pralkach?

Piotr_1

Rekomendowane odpowiedzi

Pralka kosztowała 1200 a ubezpieczenie ponad 300zł

No i to jest ciekawe. Pełne ubezpieczenie przedłużenia gwarancji z 2 do 5 lat w samochodzie kosztuje chyba z 10 razy taniej.

A przypadek mojego laptopa chcielibyście poznać, iście spiskowy...

Nie wolno, powinieneś mieć tylko możliwość przycisku "like it" albo "kup następny". Takie pozytywne myślenie. Myśl pozytywnie ;)

Z LEDami dopiero zaczynam, od kilku miesięcy jeżeli gdzieś się coś przepali (głownie halogeny 230V i trochę świetlówek) wymieniam na LEDy.

4 z 7 świetlówek na zewnątrz świecą się przez pół roku po 5 godzin codziennie piąty sezon, czyli dochodzą do 4500 h. Pozostałe 3 punkty na podcieniu pracują od 8 lat, pewnie łącznie krócej ale często załączane - pierwsza padła po 7 latach, druga w tym miesiącu, została wymieniona na LED.

Halogeny 230 V według moich doświadczeń są 2-3 krotnie bardziej trwałe od tradycyjnych żarówek, świetlówki kompaktowe są nieco bardziej trwałe od halogenów 230 V, ale mistrzostwo świata jak do tej pory należy do halogenów 12V 20W. Na osiem sztuk które mam nad blatem w kuchni przez 8 lat wymieniłem dwie.

Jest tam w końcu zasilacz 230V/prąd.

7 watowa żarówka grzeje się mocno. Stefan z marketingu narzucił moc 7W i powiedzmy 400 lm ale już nie pomyślano o tym aby tych kilka elementów do owego drivera/zasilacza było przeznaczonych do pracy przy tej temperaturze. Bywa również niechlujny projekt PCB i/lub zły montaż...

Sprzedaż idzie...

Taki bum na ledy:) mi najbardziej przeszkadza współczynnik cri, niektóre żarówki ledowe mają bardzo niski i światło z tych żarówek jest kiepskie, a za taką Ra ~90 trzeba już coś dać albo żarówki, które migoczą sobie w najlepsze też dobre po co tam lepszy zasilacz prądowy, skoro większości to nie przeszkadza. A wracając do jakości tych zasilaczy w żarówkach wychodzi na to, że najlepsze wyjście to żarówki led na niskie napięcie i osobny zasilacz.

Kupiłem dwa lata temu Beko , mogę podać symbol .

+ dobrze pierze . :)

- przy wirowaniu strasznie buja , podłożenie podkładek pod nogi z grubej dętki ograniczyło nieco telepanie .

- głośna praca .

Łożysko od jakiegoś czasu wyje / piszczy coraz głośniej .

Być może Beko ma dobre pralki , ale na pewno nie ten typ który kupiłem .

Poniżej temat . :)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A pisałem Indesit. Moj jeszcze chodzi, a kolejne 3lata mijają od twego tematu. No może nie do konca, bo coś z silnikiem się stało. Jakichs fachman za 150zl naprawił, ale jak na 850zl i już 5lat to nieźle, a może i 6.

Ukryta Zawartość

?👈

Piotrek, taką sobie kupiłem w styczniu 2016

możesz zerknąć jak jest zbudowana (gość w filmie zbyt dużo gada ale warto dotrwać do końca)

Ukryta Zawartość

Obejrzałem, nawet niedrogie są pralki tej serii. Szkoda trochę że wygląd dziwny. Ogólnie pralki LG nie mają najlepszych opinii w Internecie, ludzie mają dużo uwag do jakości prania, funkcji, a także psucia.

Patrzcie, a do tego taniego Boscha widzę łożysko do kupienia:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

no chyba ich pogięło!

Szkoda trochę że wygląd dziwny.

to rzecz gustu (miałem kupić Boscha) ale ona jest jedną z ładniejszych

Ogólnie pralki LG nie mają najlepszych opinii w Internecie, ludzie mają dużo uwag do jakości prania, funkcji, a także psucia.

może i to prawda lecz ja przez dwa tygodnie szukania w internecie na złe opinie nie natrafiłem.

jeśli się zepsuje łożysko, simering itp. mechaniczne to dam radę naprawić, jeśli jakiś triak na płytce - też, no ale jak "strzeli" procesor to jestem ugotowany.

Ukryta Zawartość

Kilka tygodni temu kupiłem Gorenje z przedłużoną gwarancją. Wyszło te niecałe 300 zł drożej, ale za 50 zł rocznie mam święty spokój. Czy się zepsuje czy nie, zwisa mi to.

Ponadto ta dodatkowa gwarancja to nie tylko wydłużenie okresu tej podstawowej, ale zupełnie inne, lepsze warunki obsługi w razie awarii.

no chyba ich pogięło!

Takie są niestety realia, ale suwmiarka w ruch i można zaoszczędzić parę groszy, przecież jest sporo specjalistycznych sklepów z zimeringami i łożyskami.

Kilka tygodni temu kupiłem Gorenje z przedłużoną gwarancją. Wyszło te niecałe 300 zł drożej, ale za 50 zł rocznie mam święty spokój. Czy się zepsuje czy nie, zwisa mi to.

Ponadto ta dodatkowa gwarancja to nie tylko wydłużenie okresu tej podstawowej, ale zupełnie inne, lepsze warunki obsługi w razie awarii.

Poczytaj dobrze warunki gwarancji. Jesli pralka zostanie "uwalona" calkowicie powiedzmy po trzech latach. Tak, ze nie bedzie mozliwosci naprawy, a model zostanie zastapiony innym, wiec wymiana nie wchodzi w gre. Jaka kwote otrzymasz w ramach rekompensaty. Jestem niemal w 100% przekonany, ze bedzie to nie wieceje jak 40-50% od ceny zakupu.

Pozdr.

Głupota – niedostatek rozumu przejawiający się brakiem bystrości, nieumiejętnością rozpoznawania istoty rzeczy, związków przyczynowo-skutkowych, przewidywania i kojarzenia. Charakteryzuje się pychą, śmiałością, podejrzliwością, niskim lub nieistniejącym samokrytycyzmem, niezdolnością do zdziwienia, dążnością do ekspansji.

Gość Gosc

(Konto usunięte)

Wyszło te niecałe 300 zł drożej, ale za 50 zł rocznie mam święty spokój.

Dodatkowe 3 lata ubezpieczenia( to nie jest gwarancja) za 300zł to 100zł na rok.

Bardzo wątpię. Byłby to jakiś ewenement. Najlepszą ochronę daje nam Ustawa ,, Konsumencka''.

Podaj jakiś link do tych warunków ,, gwarancji''. Z chęcią bym się z nimi zapoznał. Może faktycznie masz jakąś niesamowitą ofertę.

Piotr_1

Kupiłeś już coś. Sprawdziłem model mojej niedawno kupionej.

https://mediamarkt.pl/agd/pralka-candy-gv4-137twhc3

Bardzo cicha ( 51dB), energooszczędna ( A+++), tylko 40cm głębokości a mimo to 7kg wsadu i silnik inwerterowy. Do tego nie była droga. Z transportem dałem 1449.

A trwałość, to za parę lat będzie można coś napisać.

Temat "pralkowy" ukazuje wyższość komuny na demokracją, było po prostu dużo łatwiej.

Wybór był banalny, Polar lub Wiatka ,10 miesięcy w kolejce / ułatwiało to zintegrowanie społeczeństwa, no czasami było " w twarz / i po kłopocie.

Obecnie ?

Elektrolux, trwałe, dobry serwis, niewygórowane ceny.

:-))

Dodatkowe 3 lata ubezpieczenia( to nie jest gwarancja) za 300zł to 100zł na rok.

Bardzo wątpię. Byłby to jakiś ewenement. Najlepszą ochronę daje nam Ustawa ,, Konsumencka''.

Podaj jakiś link do tych warunków ,, gwarancji''. Z chęcią bym się z nimi zapoznał. Może faktycznie masz jakąś niesamowitą ofertę.

Piotr_1

Kupiłeś już coś. Sprawdziłem model mojej niedawno kupionej.

Ukryta Zawartość

Bardzo cicha ( 51dB), energooszczędna ( A+++), tylko 40cm głębokości a mimo to 7kg wsadu i silnik inwerterowy. Do tego nie była droga. Z transportem dałem 1449.

A trwałość, to za parę lat będzie można coś napisać.

Jeszcze nie, odwlekam do momentu przeprowadzki. Ładna ta Candy. Na razie jestem za najtańszym Boschem lub starą Miele.

Kupiłem ostatnio nową płytę ind. Elektrolux i przy max. mocy (booster) buczy jak napędzający się elektryczny zespół trakcyjny EW51. U rodziców na Siemensie takiego czegoś nie ma.

Ktoś napisał we wątku 2 dni temu, że mu pralka Electrolux padła po 5 latach, bodajże Electro. Nie wiem czemu ten post zniknął.

Ukryta Zawartość

U mnie Bosh ze średniej półki kupiony 5 lat temu nadal działa bez awarii, średnio 2 - 3 prania dziennie, bo przy dzieciach i psach w domu mniej się nie da. Ma fajna opcję zmniejszania obrotów wirówki do 600.

Ja Siemensa, nie całkiem najtańszego kupiłem w 2005. Grzałka była wymieniona 2 czy 3 lata temu. Oprała do tej pory dwójkę dzieci. Zwykle 6-8 prań w tygodniu przy pełnym załadunku. Ostatni miesiąc nieco chodzi przy wirowaniu, albo łożyska zaczynają dostawać, albo powinienem się przyjrzeć poziomowaniu. Ale poza tym działa.

Nie wiem czy ta zasada dalej obowiązuje ale wydaje mi się że jeśli pralka ma "mniej bajerów" to jest trwalsza...

Osobiście użytkuję nieprzerwanie od 15 lat Whirpool ładowany od góry

AWT 2141/400

Nigdy nic się nie działo....poza korozją frontu....

Kanał Prawy Kanał Lewy STEREO......................Przenicowany świat

Obejrzałem, nawet niedrogie są pralki tej serii. Szkoda trochę że wygląd dziwny. Ogólnie pralki LG nie mają najlepszych opinii w Internecie, ludzie mają dużo uwag do jakości prania, funkcji, a także psucia.

Ukryta Zawartość

Moi starsi maja LG już kilka lat i nic.

Ukryta Zawartość

?👈

• 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...

Trochę trułem, ale zdecydowałem się na używany czołg :) Pralka wygląda jak nowa, nawet podobają mi się chromowane drzwi, bo pasują do chromów w łazience. Właśnie ją testuję...

Ukryta Zawartość

post-17391-0-41723300-1459959649_thumb.jpg

post-17391-0-78729500-1459959757_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

piotrek jakbyś kupił coś innego to jestem pewien że zostałbym zbanowany bo pojechałbym po tobie jak po łysej kobyle :)

objaśnienia na czole pralki gdy się czyta to słychać oczywiście szwargotanie - czy tak?

A co ona ta pralka? Miele pranie? :)

Ile dałeś?

900zł, cichutko zwinnie chodzi, normalnie nówka

piotrek jakbyś kupił coś innego to jestem pewien że zostałbym zbanowany bo pojechałbym po tobie jak po łysej kobyle :)

objaśnienia na czole pralki gdy się czyta to słychać oczywiście szwargotanie - czy tak?

Słychać szwargotanie, ale już raczej wszystko rozumiem co do czego, gdyby ktoś potrzebował bo jestem na czasie:

Pfelge-Leicht - niewymagające pranie kolorowe skrócone (w sensie niezbyt brudne, albo przepocone)

Feinwasche - delikatna bielizna lub delikatne tkaniny (krótkie)

Koch-/Buntwasche - normalne pranie kolorowe (biały to chyba też kolor)

Mischwasche - pranie mieszane - czyli takie ni w rurkę ni w dziurkę

Einweichen - dodaje na początku czas namaczania, wybieramy czas nawet do kilku godzin

Vorwasche - dodajemy pranie wstępne z proszku w komorze nr 1.

Kurz - tutaj zaskoczenie, myślałem że chodzi o kurz, a chodzi o skrócenie prania

Summer - myślałem że chodzi o lato, a tutaj że brzęczy po zakończeniu alarm że kryć się do bunkra

to chyba najtrudnejsze, resztę można wyczuć na oko ze szwargotania

• 2 tygodnie później...

Pralka, jak pralka.

Prund je ważny, bo właśnie mję yebło.

Nie łazić boso wokół pralnicy, bo - dziwnie może być. Taka moja rada:-)

Choć, jak prawił Albercik z Seksmisji - "elekrowtrząsy mogą być pożyteczne dla zdrowia".

Czego i Wam życzę najserdeczniej, wciąż otrzepując się z resztek.

i...

jaki to model?

W363, no ładnie chodzi, na razie problemów nie odnotowałem.

Jeżeli chodzi o funkcjonalność i ergonomię tego panela, w sensie obsługę tych wszystkich trybów dla mnie bomba. Jest wszystko co potrzeba pod jednym przyciskiem, wszystko ma swoją diodę, wszystko widać od razu, od razu wiadomo co jest ustawione, zero możliwości pomyłki, konstruktor tej pralki nikomu nie zrobił pod górkę. Uwielbiam takie proste, wojskowe rzeczy, nie lubię jak ktoś robi rokiet science z prymitywnych rzeczy. Jakieś wymyślne nazwy, pokrętła, nastawy, turbo nazwy, ukryte menu... pier**lę to. Na przykład w Siemensie nie można było otworzyć drzwiczek jakieś 30s po zakończeniu prania albo po wyłączeniu pralki, jakie to było wku***. Tutaj naciskam guzik kiedy chcę i drzwi się natychmiast otwierają, chyba że zalana wodą. Albo w takim nowym Electroluxie wymyślili sobie że masz do wyboru 800, 1000, albo 1200obr. Z 400 i 600obr. zrezygnowali, bo przecie nie czeba... jakiś debil tak wymyślił a ty się męcz przez 10 lat.

W363, no ładnie chodzi, na razie problemów nie odnotowałem.

aśśś se popisał - liczyłem na więcej.

irytuje mnie w pralkach np. wylewanie wody.

taka jedna menda z drugą wylewa, wylewa, i dawno już wylane a pompka wyrczy niepotrzebnie jeszcze minutę, to byłoby jeszcze super ale ta menda po wylaniu czeka jeszcze dwie minuty nie wiadomo na co i znowu włącza pompkę - ja pier**le, programista chyba jest j**nięty.

I o takich "kwiatkach" chciałbym abyś napisał jeśli są.

faktycznie otwieranie drzwi po jakimś czasie (i tak k**wa mam) doprowadza mnie do wrzenia.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.