Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny do 100 tys. zł do jazzu

janeczek

Rekomendowane odpowiedzi

Dac bez lampy to profanacja...

:-)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Natomiast osobiście uważam - że dobry i bardzo dobry sprzęt jest niepotrzebnie przedrożony i nie ma potrzeby sięgania tak głęboko do kieszeni. Kolumny sa oczywiscie bardzo ważne - ale nic nie zastapi dobrej w nich zwrotnicy. I oczywiscie - można wydawać setki tys jak ktoś ma, ale można wydać i kilkadziesiąt tys - i uzyskać lepszy efekt. Jeśli stwierdzisz, że elementy zwrotnicy są w cenie łącznej kilkuset zł - to sam przyznasz, że coś jest nie tak...

Szukaj szybkich głośników - bo to jest najważniejsze i przyglądaj się zwrotnicy :-)

To jej elementy są krytyczne a na ogół kompletnie niedoceniane i nie zauważane.

tez uwazam ze zwrotka jest kluczowa jesli chodzi o kolumny, przyklad to kondesator na glosniku wysokotonowym za 5 dolarow w najdrozszym modelu tannoy westminister.

upgrade zwrotki nawet w sredniej polce kolumn robi zmiany po ktorych opada szczeka a ludzie amieniaja kabelki zamist tego...

swoja droga magico stosuje mundorfy SO i SGO i jest to moim zdaniem najlepsze polaczenie jakie do tej pory slyszalem. nie oszczedzaja na zwrotce no ale jak kupujesz paczki za 100tys to oczekiwal bym ze beda na pelnym wypasie ;)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

chcial bym miec i wiem co do tego podlaczyc zeby gralo ;)

dokladnie to co napisal kolega Janeczek - do jazzu opad szczeny, male sklady siedza zaraz naprzeciwko nas, a duze sklady powalaja wielkoscia brzmienia.

dalej nie moge wyjsc z podziwu i jest to moj cel jesli chodzi o brzmienie d ktorego osobiscie daze, ale warunki finansowe pozwalaja na powolne zmiany. najpierw wzmacniacz

Ukryta Zawartość

Droga do sukcesu i zadowolenia z audio tkwi w nagraniu i to mix głównie decyduje o tym jak są rozmieszczone instrumenty w przestrzeni, jaka jest ta przestrzeń i jak ogólnie odbieramy muzykę. Ciekawą opcją wydają się być też zapowiedziane na lato tego roku najnowsze Yamahy NS-5000. Jestem ciekawy jaki poziom reprodukcji zaproponują te głośniki, bo wygląd mają jak najbardziej rasowy i 'studyjny'. Mnie się bardzo podobają i znając produkty tej firmy, nie sądzę, żeby odjechali cenowo w kosmos - zobaczymy.

Parker's Mood

Ale nagrania są jakie są i nic na to nie poradzimy. Dlatego trzeba walczyć w hardwarze :-)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

Witam

Zamierzam diametralnie zmienić swój system; obecnie w skład jego wchodzi odtwarzacz Ayre C-5, przedwzmacniacz Octave Hp-300, końcówka Pass x150, kolumny Magnepany 1.6, pokój 23 m2, połączony z 2 pokojem 12 m2, słucham głównie jazzu współczesnego, cenię w odtwarzaniu muzyki detale, neutralny dźwięk (nieocieplony), bas kontrolowany, konturowy

Chciałbym zacząć od kolumn, ponieważ tam, gdzie mieszkam niema możliwości odsłuchu, wybieram się w tym celu "w Polskę"

Na podstawie róźnych recenzji moje typy:

-Kef Blade two

- B@W 803 D3

-Focal Scala Utopia

- Dali Epicon 8

-German Physiks Unicorn DSP

Prośba o ocenę mego wyboru (za i przeciw) bądź inne propozycje, z góry dziękuję

Janeczek wpadnij do Łodzi to posłuchasz prawdziwego grania. Znam kolumny za 40kzł, którym żadne bezbarwne magico nawet za pierdylion nie podskoczą. W kolumnach nie ma żadnej magii, tu jest tylko doświadczenie w ich tworzeniu i wysokiej jakości komponenty. Kolumny trzeba dobrać do wzmacniacza i akustyki pomieszczenia. Wielu obiektywnych rad tutaj nie uświadczysz, większość chce opchnąć zalegające stany magazynowe zachodnim truchłem wartych 1/10 podanej ceny. Wszystkie wymienione przez Ciebie kolumny oprócz Kefa słuchałem, do prawdziwego grania charakteryzującego się spokojem, barwą , spójnością i wybrzmieniami brakuje im bardzo dużo. W jazzie to jest podstawa grania! Obecnie produkowane kolumny mają pięknie wyglądać i dobrze walić dołem oraz górą. Podobnie jest we wszystkich sprzętach audio na rynku.

Muzykalnych, spójnych brzmieniowo konstrukcji jest jak na lekarstwo czy to wzmacniacz, źródło czy kolumny.

Jak mawiał Stary gra cały system i to jest podstawa.

A co ma Elb opisywać? Coś co już dawno jest poza jego zasiegiem zainteresowań? A-400X? :-)

Ktoś, kto aspiruje wyżej i wyżej (drożej i drożej) - nie będzie się zniżał do analizy budżetu poniżej założonej w temacie kwoty.

Dla mnie pieniądze nie grają, swoje zollery imagination kupiłem z sekendu z 4 tys.

2 x tyle włożyłem w modyfikacje i w nosie mam kolumny do 100 tys :-)

Do mojego pokoju nie znajdę lepszych do 60 tys na pewno. I nawet nie chciałbym szukać. Nie ma to sensu.

Ale są ludzie, którzy potrzebują fakturę, pudełko, gwarancję :-)

Jeśli dla nich jest to tyle warte - to dlaczego im odmawiać przyjemności? :-)

Parę osób wymieniło tu swoje typy - tego nie komentujecie?

Takie było pytanie w temacie - ktoś ma sugerować na migi?

Nie żartujcie... :-)

Obecnie produkowane kolumny mają pięknie wyglądać i dobrze walić dołem oraz górą. Podobnie jest we wszystkich sprzętach audio na rynku.

Wiele kolumn ma uśmiech dyskoteki, ale znowu nie twierdź że wszystkie, bo to nie prawda.

A co ma Elb opisywać? Coś co już dawno jest poza jego zasiegiem zainteresowań? A-400X? :-)

Ktoś, kto aspiruje wyżej i wyżej (drożej i drożej) - nie będzie się zniżał do analizy budżetu poniżej założonej w temacie kwoty.

Dla mnie pieniądze nie grają, swoje zollery imagination kupiłem z sekendu z 4 tys.

2 x tyle włożyłem w modyfikacje i w nosie mam kolumny do 100 tys :-)

Do mojego pokoju nie znajdę lepszych do 60 tys na pewno. I nawet nie chciałbym szukać. Nie ma to sensu.

Ale są ludzie, którzy potrzebują fakturę, pudełko, gwarancję :-)

Jeśli dla nich jest to tyle warte - to dlaczego im odmawiać przyjemności? :-)

Czy moglbys opisac na czym modyfikacje polegaly, jesli nie prywatnie to moze w watku klubowym o Zollerach

Ukryta Zawartość

Przyznam, ze daleki jestem od grzebania, bo w moim przypadku trudno nawet o tym myslec, zwrotki mam zapackane gipsem, taki urok tych egzemplarzy, urok oryginalu;) pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

A co mu polecisz?

Który to już jest problem z wyborem kolumn na przestrzeni niewielu lat, czy naprawdę uważasz, że właściwym jest po raz kolejny zaczynać dyskurs od nowa..?

Co mam polecić..?

Dynaudio ?

Bezpieczny, dobrze zaprojektowany głośnik.

Mam namówić kogoś do słuchania aluminium..miedziowanego..?

Sly, nic nie gra, człowieku zrozum to wreszcie, dla swojego własnego rozeznania i dobra, wszystko trzeba poprawiać, przerabiać, czy jeszcze nie dostrzegłeś tego, że tak skrojona jest cała branża ?

Wiesz, że preferuje produkty głównie z Japonii, w jakiej sytuacji mnie stawiasz dociskając do ściany, żebym komuś coś polecił.

Mogę napisać co sam bym kupił osobiście, jednak temat dotyczy innej osoby, która przedstawiła tu swoje preferencje i wstępne typy.

Czy moglbys opisac na czym modyfikacje polegaly, jesli nie prywatnie to moze w watku klubowym o Zollerach

Ukryta Zawartość

Przyznam, ze daleki jestem od grzebania, bo w moim przypadku trudno nawet o tym myslec, zwrotki mam zapackane gipsem, taki urok tych egzemplarzy, urok oryginalu;) pozdrawiam.

Ja już to opisywałem, nawet zdjęcia były. Ale jak nie chcesz grzebać to jesteś skazany na 50% ich możliwości. Twój wybór. Jakbyś zmienił zdanie to napisz na pw - dostaniesz schemat zwrotnicy. Już parę osób grzebało w swoich. Nie zapominaj, że Manfred (jak każdy producent) musiał je jakoś uśrednić :-)

Ukryta Zawartość

Nie wykluczam bo realna wartosc tych paczek z racji wieku jest mniej wiecej taka jak piszesz, duzego ryzyka nie ma, moze warto. Manfred podobno zrobil tez mod. W ostatnich wersjach, niestety nie wiem ktora wersje zwrotki mam u siebie. Czy np okablowanie tez miales zmieniane?

Jeśli każdy musi sam do wszystkiego dojść, to forum nie ma sensu. Przecież szereg drzwi jest otwartych to po co je na siłę zamykać komuś przed nosem. Sam słucham przed zakupem, ale przecież tak wiele tego jest, że podpowiedzi są bardzo cenne na etapie wstępnej selekcji do odsłuchu.

Kolega podpowiedź już dostał. Zechce to podjedzie i posłucha kompletnego zestawienia. Wysokiej jakości sprzęty, korzystnie wycenione, produkowane w oparciu o długoletnią wiedzę konstruktora nie leżą na półce w sklepie. Z duszą grają jedynie sprzęty tworzone przez pasjonatów a nie przebierane chinolce i błyskotki projektowane przez księgowego i menago od sprzedaży. 747 ma tutaj rację.

Znajdź mi konkurenta dla transportu Audiomeci oraz Forsella to porozmawiamy na poważnie. Łoją skórę dzisiejszym wydmuszkom aż miło. Najlepszy napęd dzisiejszych czasów VRDS Neo nie jest już dostępny dla producentów OEM, niedługo skończą się kości Sony i sam Esoteric też zakończy jego wytwarzanie. Zostaniemy z plastikowymi napędami DVD z komputra przebranymi w aluminiową, piękną puszeczkę.

Koledzy sprawdźcie przetworniki chociażby w Wilson Audio Alexandria za bańkę. Revelator na górze, 2 szt SB Acoustics na średnicy i 2 samochodowe Focale na basie. Całość przetworników w hurcie kosztuje nie więcej niż 10kzl-12kzł! Nawet uznane ART Audio Signature za 80kzł posiadają 2 seasy za 3kzł komplet i obudowę jak babciny kwietnik. To są uznane marki, jak zobaczycie budowę tańszych Focali, Dali, Kefów itd to się złapiecie za głowę. Gra to niestety tak jak elementy pozwolą czyli coraz taniej.

Miłego dnia życzę i poważnych przemyśleń w sferze audio.

Autor prosił o rady jakich kolumn, spełniających podane założenia, warto posłuchać. Zamiast trollować bez sensu, odniósł byś się merytorycznie do tego co napisałem lub zamieścił swoje typy.

Elberothu, napisz lepiej konkretnie co tam masz ciekawego na sprzedaż w swoim kramie audio i za jaką kwotę, a nie tak dookoła. Może autor wątku się skusi.

Jeśli chodzi o pytanie, to faktycznie, warto wpaść i posłuchać u Szymona, jak również do HFC posłuchać Rockportów.

Mówią na mieście, że Trenner & Friedl Isis idealnie odtwarzają jazz. Warto pewnie zgłębić temat, choć wychodzi ponad budżet, ale wiadomo jak jest - jak się jest zdecydowanym, to i cena jest o wiele bardziej elastyczna niż retail price.

Parker's Mood

Koledzy sprawdźcie przetworniki chociażby w Wilson Audio Alexandria za bańkę. Revelator na górze, 2 szt SB Acoustics na średnicy i 2 samochodowe Focale na basie. Całość przetworników w hurcie kosztuje nie więcej niż 10kzl-12kzł! Nawet uznane ART Audio Signature za 80kzł posiadają 2 seasy za 3kzł komplet i obudowę jak babciny kwietnik. To są uznane marki, jak zobaczycie budowę tańszych Focali, Dali, Kefów itd to się złapiecie za głowę. Gra to niestety tak jak elementy pozwolą czyli coraz taniej.

Miłego dnia życzę i poważnych przemyśleń w sferze audio.

Szymon pomijając ceny z jakich niby driverów mają korzystać te firmy o których piszesz ?

Czy Szymonfabery były zrobione na driverach wyprodukowanych na ... Marsie ?

Z tego co mi wiadomo siedzą tam zwykle OEM-wskie ScanSpeaki. Prawda ?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.