Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny do 100 tys. zł do jazzu

janeczek

Rekomendowane odpowiedzi

Focale na ogół określane są jako ostre / zimne / techniczne / surowe / nierówne (u mnie grają bardzo równo, gładko i aksamitnie a jednocześnie dynamicznie) - ale to BW można przypisać takie cechy. Jest w tym trochę dyskoteki :-) Ogólnie uważam, że głośniki niskoefektywne, takie które potrzebują mocy, df - dla w miarę dobrego funkcjonowania - nie są całkiem ok (ale bardzo efektywne głośniki też uważam, za niebezpieczne :-) ).

To trochę tak, jakby jakiś sprzęt działał optymalnie - przykładowo - tylko z kablami firmy "x".

Nie lubię takich uzależniających sytuacji :-) to nie jest imho dobre dla dochodzenia do dobrego dźwięku. Ogranicza.

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

...to może spróbuję dodać jeszcze artystę, który fascynuje mnie od dłuższego czasu - genialny zespół! - posłuchajcie...

Czy to Slipknot?

Jeśli tak to faktycznie nieźle grają, ale jazz to nie jest;-)

Gość Paweł Skurzewski

(Konto usunięte)

Jarek nie bądź hipokrytą :-) .... przecież to ja od samego początku jak jestem na forum AS wpajałem Ci do ' uszu ' i głowy że

B&W które miałeś są od czapy i do bani i z dobrym dźwiękiem nie mają nic wspólnego i nigdy nie miały. Kiedyś tak szczerze

pogadałem sobie z dystrybutorem B&W ( nie polskim ) i sam przyznał że B&W nie mają nic wspólnego z dobrym dźwiękiem

ale firma inwestuje w marketing i dba o zaplecze dystrybucji co przejawia się w konsekwencji na dobrą sprzedaż a żyć z czegoś

trzeba....Chicago jak Chicago ustawia się tam gdzie wiatr powieje......system ma od czapy - ale to sprawa wieku i postępujacej

głuchoty.

Teraz może trzymać się za rączkę z userem Jello - on też lubi ten brand a może tylko dobrze się sprzedaje ? Lata mi to powiem

szczerze.

Jello. mówisz tak jak byłbyś w permanentnym ciągu alkoholowym, wytrzeźwiej z B&W - już pora i czas najwyższy.

Muszę przyznać rację,po tym wpisie całkowicie rozumiem potrzebę powstania Saloniku...

Kiedyś tak szczerze

pogadałem sobie z dystrybutorem B&W ( nie polskim ) i sam przyznał że B&W nie mają nic wspólnego z dobrym dźwiękiem

ale firma inwestuje w marketing i dba o zaplecze dystrybucji co przejawia się w konsekwencji na dobrą sprzedaż a żyć z czegoś

trzeba....

Jello. mówisz tak jak byłbyś w permanentnym ciągu alkoholowym, wytrzeźwiej z B&W

najwyraźniej alergia na produkty B&W...

skoro nawet zagraniczni dystrybutorzy płaczą Ci w rękaw, to zadzwoń chłopie do Bowersa i wylej swoją żółć w temacie ich tragicznej strategii. Go ahead don't be shy.....

Moze nawet Cie zrobią głównym STROIKIEM firmy i wtedy pokażesz co to jest niedyskotekowe brzmienie.

A o wypowiedzi do usera Jello to juz szkoda cokolwiek pisac.

Porazka...

Gość papageno

(Konto usunięte)

A w temacie wątku, Za 100 tysięcy to ma grać wszystko. I to dość dobrze. Moje pudełeczka grają jazz wybitnie, bo jakie problemy mogą mieć z odtworzeniem 3-5 muzyków? Nie oddają dymu papierosowego, wyziewów piwa. Nie pokazują ud i bioder miłośniczek jazzu. I to jest ich niewątpliwa wada.

najwyraźniej alergia na produktu B&W...

skoro nawet zagraniczni dystrybutorzy płaczą Ci w rękaw, to zadzwoń chłopie do Bowersa i wylej swoją żółć w temacie ich tragicznej strategii. Go ahead don't be shy.....

Moze nawet Cie zrobią głównym STROIKIEM firmy i wtedy pokażesz co to jest niedyskretnie brzmienie.

Porazka...

Zostaw B&W szkoda czasu i pieniedzy,no chyba ze stawiasz na bum zyk - plum,plum.

Zostaw B&W szkoda czasu i pieniedzy,no chyba ze stawiasz na bum zyk - plum,plum.

Twoja opinia i to jest ok.

Ktoś juz na tym Forum to powiedział: gdyby wszyscy byli tacy sami to byśmy ganiali za ta sama kobieta....

Pozdrawiam

A w temacie wątku, Za 100 tysięcy to ma grać wszystko. I to dość dobrze. Moje pudełeczka grają jazz wybitnie, bo jakie problemy mogą mieć z odtworzeniem 3-5 muzyków? Nie oddają dymu papierosowego, wyziewów piwa. Nie pokazują ud i bioder miłośniczek jazzu. I to jest ich niewątpliwa wada.

No co się z tym Hiendem porobiło ...?

Tyle stron pisaniny i nagle okazuje się, że kolumny za 100 tys są do d ... albo wzmacniacze nie grają ...

Czasami myślę, że żeby złożyć dobry zestaw to trzeba mieć jakieś nadprzyrodzone zdolności.

Tyle stron pisaniny i nagle okazuje się, że kolumny za 100 tys są do d ... albo wzmacniacze nie grają ...

Czasami myślę, że żeby złożyć dobry zestaw to trzeba mieć jakieś nadprzyrodzone zdolności.

Niekoniecznie - wystarczy troche cierpliwosci.Uda proponuje atakowac u malzonki.

najwyraźniej alergia na produkty B&W...

Moze nawet Cie zrobią głównym STROIKIEM firmy i wtedy pokażesz co to jest niedyskotekowe brzmienie.

Porazka...

A po co dzwonić do producenta ? Widać jeleni na ten produkt jest sporo więc niech sobie słuchają hi endu.Może kiedyś się

ockną z zachwytów......

Gość

(Konto usunięte)

I tu masz rację...zdolności i pomieszczenie czyli akustykę...

Megan,

Litości...

Żółta kartka - nie wpuszczą Cię na Salony :)))

Drogi Piano, wiem że prawda może zaboleć ale nie potrafię mydlić oczu jak większość.....zapytaj Jarka czy wróciłby do swoich

poprzednich kolumn B&W 802 ( jak dobrze pamiętam ) gdyby miał taką możliwość ? Na pewno nie.

Kilkanaście lat temu słuchałem sobie matrixów z jakimiś monoblokami ML i nie pamiętam, żeby było tragicznie. Także nie przesadzamy.

MBL i marsjanin (cebulka) to co innego. To taki typowy przykład na silenie się na oryginalność, co w kontekście słynnych przekładek odtwarzaczy CD brzmi dość szczególnie. O pięknym wzornictwie dla gustujących w nowobogackiej czerni i złocie nawet nie wspomnę ;) Jednym słowem - szukanie jeleni.

I to jeleni wśród konkretnej kategorii ludzi. ;)

MBL to produkt dla wysublimowanych znawców dźwięku i nie określałbym tego że firma poluje na jeleni.......raczej na audiofilów

którzy cenią nie tylko samo brzmienie urządzeń ale i wygląd.

MBL to produkt dla wysublimowanych znawców dźwięku i nie określałbym tego że firma poluje na jeleni.......raczej na audiofilów

Ty jesteś wysublimowany esteta a w Salonie cię nie chcą...ciekawe dlaczego ?

Większość z nas była na różnych Audio Show czy innych pokazach i dobrze wiemy ze nieraz dobry sprzęt źle zgrany z innym sprzętem czy akustykę zagra "tragicznie",

przyznaje się do błędu ze diagnozę którą postawiłem o nowych B&W może być częścią do dyskusji ale nie powinna być ostateczną oceną produktu,

muszę tez zacząć dobierać odpowiednio zdania do skojarzeń lub tworzyć dopisek, bo jak ktoś nigdy nie słyszący takich zestawów przeczyta opis to może pomyśleć ze sprzęt za ponad 20.000 € gra jak Clatronic z supermarketu

Ty jesteś wysublimowany esteta a w Salonie cię nie chcą...ciekawe dlaczego ?

A jest w ogóle coś takiego jak Salony AS ? Wierzysz w to ? Zdobytą więdzę zawdzięczam swoim osobistym doświadczeniom.

Nigdy nie przepadałem za przepychem więc popatrzę sobie jak robicie szpagaty na śliskim marmurze.Butonierka i smoking są

mi zbędne aby mówić to co się wie i myśli w tematach audio.

Możliwe. Ale idea głośnika, który promieniuje dookólnie jest trochę chora. Wynikaja z niej problemy z ustawieniem w pomieszczeniu. Uzasadnienie, że instrumenty też promieniują dookólnie jest chybione, ponieważ po pierwsze nie wszystkie działają w ten sposób, po drugie głośnik to nie instrument - ma odtwarzać coś co zostało wcześniej zarejestrowane i powinien robić to w miarę wiernie. Dodatkowe odbicia na pewno nie pomagają. Tworzy to pewną sztuczność, która stoi w sprzeczności z wiernością odtwarzania.

Co do wysublimowania, to oczywiście jest to kwestia gustu, ale urządzenia MBL bardziej nadają się do salonów zza wschodniej granicy niż dla kogoś, kto rzeczywiście ceni sobie dobry smak i elegancję. Cóż widać pojęcia te ulegają przewartościowaniu, o czym możemy się przekonać zaglądając na "konkurencyjny" portal by Fr@ntz & Umka - mamy tam świetny przykład w postaci obrazka dwóch panów palących cygara ;)

Takie czasy. Wyobrażenia niektórych osób o elegancji są jakie są. Najgorsze, że te koszmarki się coraz bardziej upowszechniają.

Gdyby nie klienci zza wschodniej granicy , Azjaci i Chinczycy to cały przemysł AUDIO leżał by na 4 łopatkach i kwiczał.

Polski klient nowych produktów audio mógłby w ramach solidarności i przyjaźni spokojnie trzymać się za ręce z klientem

z Afryki - ten sam poziom zasobności portfela i możliwości zakupowych.

Jeśli chodzi o wygląd, to wg. mojego gustu MBL są po prostu paskudne, niczym częściowo rozmontowane auto. Jakie kolumny mi się podobają? Np. starsza wersja B&W 804 (choć B&W 805 chyba jeszcze ładniejsze .. oczywiście też starsza wersja, bo z tych nowych to rura klozetowa wystaje):

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

(bo ta najnowsza to regres w kwestii wyglądu).

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

MBL można zamówić w róźnych wersjach wykończenia. Są srebrne z chromem, mogą być w dowolnym innym kolorze na indywidualne zamówienie z wykończeniami np w szczotkowanym aluminium, czyli najlepsze designersko wersje. Nie trzeba kupować wersji złotem ociekających. Ale skąd to ma wiedzieć troll bum, który zna te sprzęty tylko ze zdjeć.

.zapytaj Jarka czy wróciłby do swoich

poprzednich kolumn B&W 802 ( jak dobrze pamiętam ) gdyby miał taką możliwość ? Na pewno nie.

"Panie Waldku Pan się nie boi całe forum za Panem stoi !" :)

Tak masz rację nie wróciłbym do moich poprzednich B&W800Diamond ale nie dlatego ,że grały tragicznie.

Obecne kolumny , które posiadam grają lepiej ale też ich cena , wielkość i możliwości są nieporównywalnie inne.

Jednak w tej cenie w jakiej "chodziły" B&W nie jest to zła propozycja.

Moim zdaniem i jak widać zdaniem wielu ludzi na świecie ( w tym na naszym forum ) . ;)

MBL można zamówić w róźnych wersjach wykończenia.

Chodzi o cały system promieniujący dźwięki. Co zrobisz z całą "membraną"? Pomalujesz na złoto czy szczotkowane aluminium? - nadal będzie paskudnie.

Ale skąd to ma wiedzieć troll bum, który zna te sprzęty tylko ze zdjeć.

???

Tak masz rację nie wróciłbym do moich poprzednich B&W800Diamond ale nie dlatego ,że grały tragicznie.

Obecne kolumny , które posiadam grają lepiej ale też ich cena , wielkość i możliwości są nieporównywalnie inne.

Jednak w tej cenie w jakiej "chodziły" B&W nie jest to zła propozycja.

Kolumn w cenie B&W 800D jest cała masa i lepiej grających. Gdybyś popróbował ulubionych przeze mnie MG 20.7 to

wiedziałbyś co mam konkretnego na myśli.

Uzasadnienie, że instrumenty też promieniują dookólnie jest chybione, ponieważ po pierwsze nie wszystkie działają w ten sposób, po drugie głośnik to nie instrument

Masz wiele racji w tym co napisałeś.

Jak już przy tym jesteśmy to również głos ludzki nie rozchodzi się dookólnie bo przecież solistka nie ma ust dookoła głowy i jak śpiewa to nie obraca się dookoła na taborecie.

MBL to jednak uznana firma na świecie i ma swoich fanów.

Kolumn w cenie B&W 800D jest cała masa i lepiej grających. Gdybyś popróbował ulubionych przeze mnie MG 20.7 to

wiedziałbyś co mam konkretnego na myśli.

Ale ja nie wyobrażam sobie dźwięku bez głośnika basowego , dlatego wszelkie panele nie są w kręgu moich zainteresowań.

Co nie znaczy ,że to złe głośniki np. do subtelnego pierdzenia do mikrofonu ;)

Ale ja nie wyobrażam sobie dźwięku bez głośnika basowego , dlatego wszelkie panele nie są w kręgu moich zainteresowań.

Co nie znaczy ,że to złe głośniki np. do subtelnego pierdzenia do mikrofonu ;)

No tak masz rację że Magnepanom MG 20.7 bardzo daleko do obfitości puszystego basu jaki serwują modele 800D, 801 czy 802.

Moje zdanie o B&W znacie więc nie będę powtarzał.

Lubię kolegę Piano i nie chcę go urazić ale muszę wspomnieć o wpadkach firmy MBL. Jeden poślizg wybaczam ale 3, które znam to już znacząco za dużo.

Cenię MBLa za koncepcję głośników dookólnych chociaż obarczonych jak dla mnie zbyt wieloma wadami wynikającymi z ograniczeń konstrukcyjnych. Gdyby udało im się zrobić jeden przetwornik pełnopasmowy na tej zasadzie to sam bym je kupił. Przymierzałem się nawet do zakupu ich topowego transportu ale niechciałbym za kilka lat się dowiedzieć, ze kupiłem kolejnego Shanlinga :)

Wpadki:

słynny MBL 1431 czyli Shanlind cd s100

MBL 1531 czyli bliźniak Onix XCD 50

Firma Onix jest obecnie własnością nie kogo innego jak chińskiego Sghanlinga. To wiele tłumaczy. Aż strach się bać w jakich jeszcze modelach siedzą te chińskie flaczki.

Wzmacniacz serii Corona C51 (detal ponad 32 000zł) wyposażony w gotowe moduły Hypexa w cenie 60 euro hurt! Dorzucona ładna obudowa i zasilanie liniowe niestety nie ratuje sytuacji. Piętno pozostaje na długie lata.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.