Skocz do zawartości
IGNORED

kolumny do 100 tys. zł do jazzu

janeczek

Rekomendowane odpowiedzi

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Tak swoją drogą bassreflex z tyłu, to +1ms opóźniania, przy częstotliwościach które "gra" port (bo prędkość dźwięku w powietrzu to 340m/s, więc przy 1/1000 sekundy mamy 0,34m, a to jest gdzieś tylee, co kolumna ma głębokości). Dodam, że kolumny bassreflex mają generalnie większy group delay od zamkniętych. Kolejna sprawa +1ms przy 50Hz to "coś", a przy 25Hz to tyle, co nic, czyli jeśli BR jest nisko-strojony, to z mniejszym bólem można ładować go do tyłu.

Od czasu ostatniej dyskusji miałem okazje odsłuchać blade 2, pisałem w innym wątku. Pierwsza sprawa to ,ze głośniki te potrzebują trochę miejsca po bokach 2-3m, aby mogły oddychać, wiec nie nadają się do każdego pomieszczenia. Druga sprawa to ze bassreflex nie jest zadnym problemem. Pod względem szybkości i precyzji basu to są jedne z lepszych głośników jakie do tej pory słyszałem. Wsłuchując się w perkusję małego składu jezzowego, można zlokalizować z łatwością poszczególne uderzenie, co przy szybkiej perkusji jest wręcz niesamowite. Głowa sama chodzi na prawo i lewo, chcąc nadążyć za ręka perkusisty. Stereofonia i rozmieszczenie instrumentów na scenie to myślę najsilniejsza cecha tych głośników. Brakuje natomiast trochę wypełnienia, jakby zalety rozdzielności instrumentów stawała się lekko wada, separując je za bardzo. Dlatego myślę wypadało by je łączyć z muzykalna gęsta elektroniką, i pewnie wtedy to może zagrać o wiele lepiej, zawstydzając pare droższych konstrukcji. Słuchałem tez niedawno ML Neolitha i odwrotnie do niektórych relacji z AVS dol pasma był bardzo zwinny, kojarzył się własnie z tym co prezentują sobą kefy.

Druga sprawa to ze bassreflex nie jest zadnym problemem.

Bassreflex potrafi dać bardzo szybki i świetnej jakości bas, praktycznie jak z budy zamkniętej (KRK Expose E8B), ... lub może też dać bas rozmyty, tragicznie rozwlekły, jak najgorsze membrany bierne (KRK VXT8) - zależy od strojenia i doboru głośników.

Jak czytam Twój opis, to wygląda na to, że Blade są świetne. Co do braku wypełnienia - sądzę, że może to być subiektywne wrażenie mające swoje korzenie w Twoich przyzwyczajeniach, a nie w ułomności tych KEF.

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Jak czytam Twój opis, to wygląda na to, że Blade są świetne. Co do braku wypełnienia - sądzę, że może to być subiektywne wrażenie mające swoje korzenie w Twoich przyzwyczajeniach, a nie w ułomności tych KEF.

Sluchalem tego z moim klimaxem. Swietne zrodlo, ale brakuje mu gramofonowego wypelnienia. I jak dodamy transparentny tranzystor, to pozostaje takie wlasnie ostateczne wrazenie.

Od czasu ostatniej dyskusji miałem okazje odsłuchać blade 2, pisałem w innym wątku. Pierwsza sprawa to ,ze głośniki te potrzebują trochę miejsca po bokach 2-3m, aby mogły oddychać, wiec nie nadają się do każdego pomieszczenia. Druga sprawa to ze bassreflex nie jest zadnym problemem. Pod względem szybkości i precyzji basu to są jedne z lepszych głośników jakie do tej pory słyszałem. Wsłuchując się w perkusję małego składu jezzowego, można zlokalizować z łatwością poszczególne uderzenie, co przy szybkiej perkusji jest wręcz niesamowite. Głowa sama chodzi na prawo i lewo, chcąc nadążyć za ręka perkusisty. Stereofonia i rozmieszczenie instrumentów na scenie to myślę najsilniejsza cecha tych głośników. Brakuje natomiast trochę wypełnienia, jakby zalety rozdzielności instrumentów stawała się lekko wada, separując je za bardzo. Dlatego myślę wypadało by je łączyć z muzykalna gęsta elektroniką, i pewnie wtedy to może zagrać o wiele lepiej, zawstydzając pare droższych konstrukcji. Słuchałem tez niedawno ML Neolitha i odwrotnie do niektórych relacji z AVS dol pasma był bardzo zwinny, kojarzył się własnie z tym co prezentują sobą kefy.

Gdzie odsłuchiwałeś blade 2

Gość kennijczyk

(Konto usunięte)

Gdzie odsłuchiwałeś blade 2

Janeczek, mieszkam na wyspach. Miałem okazje pierwszy raz na targach w old windsor oraz u jednego dystrybutora.

Zdjęcia z targów:

http://s1377.photobucket.com/user/kenniGT/TOM-VAIO/hifi%20show/story

Więcej o odsłuchu pisałem tu w paru postach:

http://www.audiostereo.pl/klub-milosnikow-kolumn-kef_48199.html/page__st__875?do=findComment&comment=3763966

To ja do rozważań dorzucę jeszcze jednego producenta, którego jeszcze nikt nie wspomniał, czyli ATC:

- SCM100

- lub budżetowo SCM40

Napewno godne posłuchania przy oczekiwaniach autora wątku.

Słuchałem tez niedawno ML Neolitha i odwrotnie do niektórych relacji z AVS dol pasma był bardzo zwinny, kojarzył się własnie z tym co prezentują sobą kefy.

Co tak prowadziło im bas? Też Maki MC1.2KW? ;-)

msg-28079-0-93816600-1532880966_thumb.png
  • 1 miesiąc później...

Witam

Gościły u mnie Kef Blade two. Podaję z czym to grało szczegółowo, bo może to miało istotne znaczenie dla efektów. pokój 23 m2, przechodzący w pokój 12 m2 Otwarzacz Ayre C-5 połączony RCA MIT MAX, z przedwzmacniaczem Octave HP 300, która z kolei połączona XLR Synergistic Resarch Acclerator z Pas X 150, kable głośnikowe MIT Shotgun S 1.3sieciówki Gargantua, wyższy MIT, kondycjoner MIT.Jaki efekt - stereofonia i przestrzeń zjawiskowa (dźwięk zupełnie oderwany od kolumn ,mam obecnie Magnepany 1.7, które przecież w tym aspekcie są mocnym "zawodnikiem", ale zostały pobite przez Blade. Reszta aspektów dźwięku nie do zaakceptowania, mało góry i średnicy,dużo basu, zbyt mocarny dźwięk. Nie chce mi się wierzyć, że może to być wina kolumn, mimo wszystko tak uznawanych. Oczywiście nie zdecydowałem się na zakup. Nie próbowałem tych kolumn z innymi składowymi systemu. Sprzedający za ten stan rzeczy winił kable głośnikowe. Może ktoś z Państwa mógłby się wypowiedzieć, co do przyczyn tego niepowodzenia, które przyjąłem z dużym przejęciem. Do listy moich poszukiwań dodałem Wilson Audio Sabrina, Focal Sopra 3

Jezeli szukasz dobrej prezentacji góry pasma to w Sabrinach jej na pewno nie znajdziesz.

Te kolumny graja ciemnym, gęstym dzwiekiem.

Jak dla mnie za mało rozdzielczo.

Gość BOBSAPP

(Konto usunięte)

Reszta aspektów dźwięku nie do zaakceptowania, mało góry i średnicy,dużo basu, zbyt mocarny dźwięk. Nie chce mi się wierzyć, że może to być wina kolumn, mimo wszystko tak uznawanych. Oczywiście nie zdecydowałem się na zakup.

Na prezentacji pomimo innej konfiguracji i akustyki też taj je odebrałem....

Focal Sopra 3

Te zabrzmiały doskonale / pomimo taniutkiej elektroniki Cyrusa....

Posobna świeżość w dżwięku jak w Magnepanie ale dużo więcej dynamiki i wyrywności.

Mikroplankton i szczegół / nielimitowany.

http://audio.com.pl/newsy/sprzetowe/21743-audio-video-show-2015-fotorelacja

dz01NTAmaD0zNjY=_src_38415-trimex_focal_sopra.jpg

Witam

Gościły u mnie Kef Blade two. Podaję z czym to grało szczegółowo, bo może to miało istotne znaczenie dla efektów. pokój 23 m2, przechodzący w pokój 12 m2 Otwarzacz Ayre C-5 połączony RCA MIT MAX, z przedwzmacniaczem Octave HP 300, która z kolei połączona XLR Synergistic Resarch Acclerator z Pas X 150, kable głośnikowe MIT Shotgun S 1.3sieciówki Gargantua, wyższy MIT, kondycjoner MIT.Jaki efekt - stereofonia i przestrzeń zjawiskowa (dźwięk zupełnie oderwany od kolumn ,mam obecnie Magnepany 1.7, które przecież w tym aspekcie są mocnym "zawodnikiem", ale zostały pobite przez Blade. Reszta aspektów dźwięku nie do zaakceptowania, mało góry i średnicy,dużo basu, zbyt mocarny dźwięk. Nie chce mi się wierzyć, że może to być wina kolumn, mimo wszystko tak uznawanych. Oczywiście nie zdecydowałem się na zakup. Nie próbowałem tych kolumn z innymi składowymi systemu. Sprzedający za ten stan rzeczy winił kable głośnikowe. Może ktoś z Państwa mógłby się wypowiedzieć, co do przyczyn tego niepowodzenia, które przyjąłem z dużym przejęciem. Do listy moich poszukiwań dodałem Wilson Audio Sabrina, Focal Sopra 3

A robiłeś pomiary pomieszczenia? Może mody/rezonanse pomieszczenia Ci się wzbudzały, bo kefy do ok. 35Hz liniowo ciągnął, choć ich bas nie jest tak szybki jak np. z B&W 802d3, a może i wspomnianych focali (też mi się ogólnie podobała prezentacja na avs, choć z lepszą elektroniką byłby lepiej).

ps. spróbuj też wyższych (najlepiej aktywnych) atc.

Może ktoś z Państwa mógłby się wypowiedzieć, co do przyczyn tego niepowodzenia, które przyjąłem z dużym przejęciem

Przyzwyczajenia.

Przesiadka z elektrostatów na kolumny dynamiczne.

Ze wszystkimi konsekwencjami takiej zmiany.

Autorowi pytania chciałbym polecić w tym budżecie kolumny Franco Serblin Ktema. Sprawdzają się świetnie w jazzie, kameralistyce, wokalu i klasyce. Mniej w cieżkim blusie i w roku. W muzyce matalowej i elektronicznej w ogóle nie, ale w jazzie są świetne.

Te zabrzmiały doskonale / pomimo taniutkiej elektroniki Cyrusa....

Posobna świeżość w dżwięku jak w Magnepanie ale dużo więcej dynamiki i wyrywności.

Mikroplankton i szczegół / nielimitowany.

no chyba żartujesz.....koc na kolumnach......porażka</p>

Reszta aspektów dźwięku nie do zaakceptowania, mało góry i średnicy,dużo basu, zbyt mocarny dźwięk. Nie chce mi się wierzyć, że może to być wina kolumn, mimo wszystko tak uznawanych.

Ja nie słuchałem tego modelu kolumn ale dane mi było słuchać starszego modelu i miałem podobne spostrzeżenia do Pańskich. Gdy napisałem podobną w wydźwięku wypowiedź, że moje kolumny bardziej mnie się podobają w w tych aspektach, poza basem, który był w moim odczuciu lepszy z Bladów. Zostałem zaatakowany, że jak mogę takie rzeczy pisać mając kolumny, które kosztuję tylko ułamek ceny Kefów.

Widać, że nie tylko ja "nie doceniam" prezentacji dźwięku jaką prezentują Blady.

Blady.

Widać jaka nazwa, taki dźwięk, przynajmniej w tej pisowni;-)

A daaaawno temu robili naprawdę dobre i niekoniecznie kosmicznie drogie kolumny....że wspomnę z posiadanych chociażby Calindę, czy Reference 101...

Witku, nie wiem jak grają inne modele KEFa, być może całkiem dobrze, niestety nie było mi dane usłyszeć.

Co do "bladego" dźwięku to strzał w dziesiątkę z tym porównaniem.:) Choć bas nie był blady.:)

Tak na marginesie miałem okazję posłuchać Jadisa z małymi Avalonami i było to naprawdę zacne granko. Jedne z lepszych jakie słyszałem.

Modelu niestety nie pamiętam wiem tylko, że miał 60 wat mocy w klasie A.

Jaki efekt - stereofonia i przestrzeń zjawiskowa (dźwięk zupełnie oderwany od kolumn ,mam obecnie Magnepany 1.7, które przecież w tym aspekcie są mocnym "zawodnikiem", ale zostały pobite przez Blade. Reszta aspektów dźwięku nie do zaakceptowania, mało góry i średnicy,dużo basu, zbyt mocarny dźwięk

Przepraszam, jak można pogodzić zjawiskową stereofonię i przestrzeń z małą ilością góry i średnicy???!!!

Przepraszam, jak można pogodzić zjawiskową stereofonię i przestrzeń z małą ilością góry i średnicy???!!!

Można - przecież jesteśmy w hi-endzie, a ten departament podparty jest wolnością słowa jak żaden inny. Total freedom!

Parker's Mood

W hiendzie wszystko jest możliwe. Największą popularnością cieszą się kolumny o charakterystyce typu uśmiech dyskoteki.

KEF Blade to jest zdecydowanie opcja do jazzu. Do tego Musical Fidelity Nuvista 800 i morda się cieszy. Jeszcze nie słyszałem tak wymiatającego perkusisty w Take Five

dni-otwarte-1.jpg

Zapraszamy na profil Triangle Audio Polska

www.facebook.com/TrianglePolska/

Co do "bladego" dźwięku to strzał w dziesiątkę z tym porównaniem.:) Choć bas nie był blady.:)

Ciekawią mnie rozbieżności w opiniach na temat tych kolumn... Skrajnie słabe ( jak na dany budżet ) w odniesieniu do powyższej..

KEF Blade to jest zdecydowanie opcja do jazzu. Do tego Musical Fidelity Nuvista 800 i morda się cieszy. Jeszcze nie słyszałem tak wymiatającego perkusisty w Take Five

To tam jest perkusista? Bo w '59 to go pewnie nie było :P

Ciekawią mnie rozbieżności w opiniach na temat tych kolumn... Skrajnie słabe ( jak na dany budżet ) w odniesieniu do powyższej..

Z dawnego Kefa pozostał tylko cień wspomnień. Obecne wydmuszki mają za zadanie jedynie napychać kieszenie coraz to nowym handlarzom. Zapraszam z tymi Kefami do siebie, zrobimy porównanie z dwa razy tańszymi paczkami :)

Już chciałem kupić jakieś ałdiofilskie paczki za 100k,

ale jak czytam Wasze komentarze, to pozostanę przy swoich znakomitych Adamach A77X.

Rewelacyjne do każdej muzyki.

;-)

Gość

(Konto usunięte)

Można - przecież jesteśmy w hi-endzie, a ten departament podparty jest wolnością słowa jak żaden inny. Total freedom!

Viva Hi-End... ;-)))

Witam

Kef to firma , której ceny produktów zawierają bardzo dużo kosztów około marketingowych. Nie ma się co dziwić że grają gorzej niż kolumny połowę tańsze małych manufaktur.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.