Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Mr Arkowoski dasz sie namowic na zrobienie testu sluchu ktory robili koledzy? Wyniki wychodza naprawde rozne i w zakresie czestotliwosci maja spore znaczenie. To nie przytyk ale moze dac spora odpowiedz jesli po wizytach u kolegow dalej bedziesz sie upieral ze nie slychac...

Gość

(Konto usunięte)

Miałem już się powstrzymać od pisania ale ...

normalnie wszystkich okładasz jednym opracowaniem o paru kabelkach , które to opracowanie po przebadaniu paru wartosci elektrycznych stwierdza niezbicie ,ze dla zakresu słyszalnego w audio maja one takie znaczenie jak zorza polarna na miesiączkowanie pingwinów, a na koniec opracowanie to zaleca by bardziej niz na rodzaju kabla skoncentrować sie na izolacji od powietrza.

Ja Cie drogi Kolego naprawde rozumie , jak również większość kolegów z zakładki hi-end , ale masz jeden problem mianowicie skali zmian jakie poszczególne elementy toru wprowadzaja do ogólnego subiektywnego odbioru dźwieku.

weż sobie podnies bias w swoim Passie o tylko 20 procent i posłuchaj jak bardzo dźwiek zmieni sie ....oczywiście na lepsze

i żaden kabel głośnikowy , sieciowy , ic ani zaden kondycjoner nie da Ci takich zmian, w sensie wilekości tych zmian w stosunku do dźwieku pierwotnego, to samo tyczy sie wielu innych aspektów audio , których Ty poszukujesz wydając kasę zamiast zrozumieć zasadę działania i próbować zmieniać coś w miejscu w którym przyniesie to najwiekszą zmianę

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

Stawiam dolary przeciw orzechom ,że jeżeli posłuchasz u kogoś różnych sieciówek na dobrym , w miarę przejrzystym systemie będziesz mógł pisać w zakładce dla obłąkanych tzn. w Hiend ;)

Ja też tak zakładam. Przygotuję kilka sieciówek do zaaplikowania w różne miejsca systemu. Ale testy zaczniemy od wymiany słynnych belek, pełniących funkcję bezpieczników. Tu różnice na długości około 3cm pomiędzy zwykłym bezpiecznikiem, miedzianą belką z Furukawy oraz zworką ze srebra Black Pearl są na tyle ogromne, że do dalszej części testu może nie dojść;-)

weż sobie podnies bias w swoim Passie o tylko 20 procent i posłuchaj jak bardzo dźwiek zmieni sie ....oczywiście na lepsze

i żaden kabel głośnikowy , sieciowy , ic ani zaden kondycjoner nie da Ci takich zmian, w sensie wilekości tych zmian w stosunku do dźwieku pierwotnego, to samo tyczy sie wielu innych aspektów audio , których Ty poszukujesz wydając kasę zamiast zrozumieć zasadę działania i próbować zmieniać coś w miejscu w którym przyniesie to najwiekszą zmianę

Sławku, a da się tak bez uszczerbku dla trwałości i stabilności pracy Passa zaingerować w parametry jego pracy? Jeśli się da to OK, ale zauważ że nawet wtedy będziesz mieć dalszą możliwość poprawy dźwięku poprzez optymalizację zasilania. Zakładam, że nie rozmawiamy w tym miejscu o kosztach tylko o bezwzględnym poszukiwaniu dźwięku jak najlepszego. Ja w swojej elektronice mam bardzo dużo zmian, które rzeczywiście przyniosły poprawę brzmienia, aczkolwiek nie oceniam skali przyrostu jakościowego jako istotnie większej niż w przypadku zastosowania dobrego zasilania. Mówiąc inaczej, wszystkie poczynione zabiegi byłyby psu na budę, gdybym podłączył system seryjnymi kablami zasilającymi. Wierz mi, bo takie eksperymenty przeprowadzałem.

Gość

(Konto usunięte)

Sławku, a da się tak bez uszczerbku dla trwałości i stabilności pracy Passa zaingerować w parametry jego pracy?

zmiany mozna wprowadzic tylko po to by określic róznice i swoje odczucia , a potem wrócic do orginału.

Nelson Pass w swoich fabrycznych klockach stosuje duza liczbe par tarnzystorów z małym biasem, rzędu 0,2A/tran natomiast dla DIY podaje nawet 1,5A biasu na tran przy kilkukrotnym spadku zniekształcen.

ja w swoich eksperymentach doszedłem do 60wat/tran 30Vx 2A, dlatego swoje rady opieram na własnych doświadczeniach a nie opracowaniach innych:)

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

zmiany mozna wprowadzic tylko po to by określic róznice i swoje odczucia , a potem wrócic do orginału.

OK, tak też myślałem. Bałbym się tak dalece ingerować a parametry układu tranzystorowego, który jest zdecydowanie bardziej czuły niż lampowy jak chodzi o optymalne parametry pracy.

Gość

(Konto usunięte)

Bałbym się tak dalece ingerować a parametry układu tranzystorowego, który jest zdecydowanie bardziej czuły niż lampowy jak chodzi o optymalne parametry pracy.

to była konkretna podpowiedź dla Axolotl , bo lubi dźwiek układów Passa i słyszy jak wieksza wydajnośc prądowa może lepiej wysterowac kolumny :):), poza tym wiekszy bias oznacza dłuzsze pozostawanie w klasie A co dla tak złotouchego Kolegi powinno byc priorytetem:)

jedyne czego nalezy sie obawiac to temperatury radiatorów i z tym nalezy uważać ale zapas jest dość spory:)

Gość NEWNEW

(Konto usunięte)

poza tym wiekszy bias oznacza dłuzsze pozostawanie w klasie A co dla tak złotouchego Kolegi powinno byc priorytetem:)

jedyne czego nalezy sie obawiac to temperatury radiatorów i z tym nalezy uważać ale zapas jest dość spory:)

Niepotrzebnie pisałeś w takim razie. Jarek zacznie podkręcać bias i .... oby nie wyleciał w powietrze;-) Ja robiłem podobne zabawy u siebie z lampami, przy czym jest pewien punkt optymalny, którego przekroczenie przestaje powodować poprawę dźwięku. Tak jakby pojawiało się przesterowanie, objawiające wzrostem subiektywnie odczuwalnych zniekształceń. Mam lampy mocy ustawione gdzieś na 80% tego właśnie miejsca, moim zdaniem jest to kompromis pomiędzy najlepszym dźwiękiem a trwałością lamp.

Edytowane przez tomkly
Gość

(Konto usunięte)

Nie wiem jak jest z Passem XS. Ale Pass XA bardzo się grzeje. Nie wyobrażam sobie, żeby mogło się to grzać jeszcze bardziej.

może sie grzać bardziej , u mnie przy 60/watach na tran cyna sie topiła a trany wytrzymały, ale ja katowałem wzmak 1omową impedancją i to w diy. Pass w swoich fabrycznych wzmakach musi mieć duzy margines temperatury ze wzgledu na niezawodność klocków , zreszta sam o tym częśto wspomina:)

Panowie, mówię STOP!

Stop teoretyzowaniu, stop pisaniu w nieskończoność o tym samym.

Chciałbym zaproponować luźne audiofilskie spotkanie u Lutka, gdzie będzie można ocenić naprawdę jak co gra, i czy idzie to usłyszeć.

Założyłem thread w tym celu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Biniek84, Ciebie jako autora tego wątku, który wywołał tak ognistą dyskusję widziałbym obowiązkowo na spotkaniu :)

Aczkolwiek wszyscy są mile widziani, jednakże nie ukrywam że bardzo chciałbym przy okazji spotkania odsłuchać porządne klocki hi-fi i high-end, więc jeżeli jest ktoś ze słyszących biorących aktywny udział w dyskusji, który ma ochotę poznać się w realu, pogawędzić o audio i udostępnić część swojego sprzętu na odsłuchy - serdecznie zapraszam na spotkanie.

Nie ma co chować głowy w piasek i wycofywać się z rozmowy.

Ci, którym naprawdę zależy na poznaniu jak to jest naprawdę - ufam, że wezmą udział w spotkaniu.

To jest tylko sprzęt audio - nie ma co się spinać :)

Mam nadzieję, że moja propozycja pozwoli przenieść dyskusję na wyższy poziom (od pisania na forum, po spotkanie w realu i odsłuch)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

Gość

(Konto usunięte)

Niepotrzebnie pisałeś w takim razie. Jarek zacznie podkręcać bias i .... oby nie wyleciał w powietrze;-)

mam nadzieje ,że wie jak to sie robi:) i potrafi sprawdzic tez offset , bo w powietrze nie wyleci ale wszystko nalezy robic z głową, ale prawda jest tez taka ,ze eksperymenty kosztują:):)

Mr Arkowoski dasz sie namowic na zrobienie testu sluchu ktory robili koledzy? Wyniki wychodza naprawde rozne i w zakresie czestotliwosci maja spore znaczenie. To nie przytyk ale moze dac spora odpowiedz jesli po wizytach u kolegow dalej bedziesz sie upieral ze nie slychac...

Po okresie światecznym zadzwonię do tomkly i umówię się na spotkanie. To nie jest kwestia namówienia.

Pytanie tylko czy ktos ze słyszących da się namówic na test przy podmienieniu kabli jeśli ja nie usłysze .

Bo jeśli uszłyszę…to temat zamknięty.

#IRespect Music  SORRY! NIE TRAWIĘ AGROMUZYKI.

To może przyjedziesz na spotkanie u Lutka?

Będzie świetna okazja poznać się i pogawędzić nie tylko o audio ;)

to była konkretna podpowiedź dla Axolotl , bo lubi dźwiek układów Passa i słyszy jak wieksza wydajnośc prądowa może lepiej wysterowac kolumny :):), poza tym wiekszy bias oznacza dłuzsze pozostawanie w klasie A co dla tak złotouchego Kolegi powinno byc priorytetem:)

Nie każdy ma u siebie takie możliwości aby ingerować w urządzenia.

Ja mam urządzenia na gwarancji i wolę nie ingerować w ich elektronikę bo się na tym nie znam , a nawet jak miałbym kogoś kto się zna to nie do końca chciałbym robić eksperymenty.

Poza tym jakoś ufam N. Passowi, że nie bez powodu te urządzenia są tak zaprojektowane aby grały właśnie na takich parametrach jakie Pass uznał za optymalne do ich pracy.

Być może to co napisaleś ma wyraźny wpływ na brzmienie ale nie ma róży bez kolców i pewnie na dłuższą metę może to skutkować uszkodzeniem urządzeń.

P.S .

I daruj sobie epitety w stylu " zlotouchy" bo za stary jestem na tego typu dyskusje rodem spod osiedlowego trzepaka.

Zawsze możesz dodać mnie do ignorowanych i nie będziesz się musiał męczyć czytając moje wypowiedzi.

Za ew. błędy w pisowni przepraszam bo pisze z tabletu.

Edytowane przez Axolotl
Gość

(Konto usunięte)

I daruj sobie epitety w stylu " zlotouchy" bo za stary jestem na tego typu dyskusje rodem spod osiedlowego trzepaka.

Zawsze możesz dodać mnie do ignorowanych i nie będziesz się musiał męczyć czytając moje wypowiedzi.

nie wychowywałem sie tak jak Ty pod osiedlowym trzepakiem wiec nie mam porównania, a czytac Twoje wypowiedzi uwielbiam

więc wybacz ale nadal będę sledził Twoje wypowiedzi bo poprawiaja mi nastrój:)

życzę rozdziewiczenia uszu :)

thx ;)

Się okaże jak gra porządne hi-fi, a później u discomaniac - klocki high-end.

U Lutka poddam się testowi ABX na możliwość rozróżnienia sprzętów po dźwięku, ale nikogo nie namawiam do takiego testu.

Ja chcę przeprowadzić te doświadczenie na sobie, żeby mieć konkret argument w ręce i doświadczenie w temacie odsłuchania klocków z różnych półek cenowych ;)

Edytowane przez BeatX

nie wychowywałem sie tak jak Ty pod osiedlowym trzepakiem wiec nie mam porównania, a czytac Twoje wypowiedzi uwielbiam

więc wybacz ale nadal będę sledził Twoje wypowiedzi bo poprawiaja mi nastrój:)

Niestety nie mogę odwzajemnić się tym samym uczuciem ale obiecuję ,że będę się starał nad tym zapanować ;)

thx ;)

U Lutka poddam się testowi ABX na możliwość rozróżnienia sprzętów po dźwięku, ale nikogo nie namawiam do takiego testu.

Ja chcę przeprowadzić te doświadczenie na sobie, żeby mieć konkret argument w ręce i doświadczenie w temacie odsłuchania klocków z różnych półek cenowych ;)

Fajnie że tak sytuacja się potoczyła.

arcam 23t > synthesis ensemble el84 > excite x16 (mod.)

No fajnie fajnie, ale póki co brakuje mi chętnej osoby, która wpadłaby na spotkanie z jakimś DAC za powiedzmy 10.000 pln żeby sprawdzić jak to zagra w zestawieniu do mojej karty muzycznej AIM SC808 za 440 pln :)

No fajnie fajnie, ale póki co brakuje mi chętnej osoby, która wpadłaby na spotkanie z jakimś DAC za powiedzmy 10.000 pln żeby sprawdzić jak to zagra w zestawieniu do mojej karty muzycznej AIM SC808 za 440 pln :)

Możesz sobie wypożyczyś ze sklepu do odsłuchania :)

może sie grzać bardziej , u mnie przy 60/watach na tran cyna sie topiła a trany wytrzymały

Sorry, ale to mało prawdopodobne. Temp. topn. cyny to ponad 230 stopni. Żeby taka temp. pojawiła się na wyprowadzeniach tranzystora, to złącze musiałoby mieć temp. znacznie wyższą zanim się zjara. A to następuje juz przy 150 st.

Możesz sobie wypożyczyś ze sklepu do odsłuchania :)

Według 99,9% biorących udział w dyskusji mam nie wystarczające kolumny do tego doświadczenia (ADAM A7X)

A osobiście stwierdzam z całą stanowczością, że akustyka w moim obecnym /przejściowym/ lokalu leży i kwiczy po całości.

Jak wypożyczałem do słuchania sprzęt słuchawkowy i pisałem, że nie słyszałem różnic to okazało się w sumie nie wiem co.

Jedni pisali, że mam do dupy słuch - mimo iż pokazałem wyniki mojego testu słuchu, a inni pisali że piszę głupoty, bo musi to to być słychać.

Tak samo jak antena wzmacnia prąd.

Sam rozumiesz.

thx ;)

Żeby przejść abx z pozytywnym wynikiem trzeba dużo ćwiczyć,co najmniej kilka m-cy,w innym wypadku będziesz na pozycji babci z Podhala której kazano wprowadzić transatlantyk do portu.To jest dziedzina jak każda inna:czy to gra w piłkę,czy pilotowanie Boeninga-trzeba mieć predyspozycje,a później dużo ćwiczyć.Jak wchodzisz w to niejako "z ulicy" to jesteś już z góry skazany na porażkę.

l'enfant sauvage

Gość

(Konto usunięte)

Sorry, ale to mało prawdopodobne. Temp. topn. cyny to ponad 230 stopni. Żeby taka temp. pojawiła się na wyprowadzeniach tranzystora

cyna topiła sie na wyprowadzeniach rezystora żródłowego, zreszta nie wiem jak Ty sprawdzasz wytrzymałośc swoich konstrukcji , ale czasem warto iść krok dalej niz wszyscy bo jak inaczej okreslic granice? poza tym to nic nowego :) kiedys były trany KD502 , zazwyczaj umieszczane na zbyt małych radiatorach , one tez potrafiły płakac cyną i nie chciały sie spalić:):):)

• Pokaż nowe odpowiedzi