Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

z ceikawostek weekend spedziłem na sesji nagraniowej w studiu Sound Granade w Milanówku gdzie na wyposażeniu są Adamy A7X - przestrzeni to tam rzeczywscie nie uświadczysz

A co pisałem.... :-)

Panie daris666, albo skończ Pan trollować i pisać głupoty, albo wpadnij na spotkanie u Lutka ;)

Bo jak na razie to ani w niczym nie pomagasz, ani nie napisałeś nic co mogłoby poszerzyć wiedzę.

Takie bzdety to jak Twoje posty to i ja potrafię spłodzić w wątkach z działu high-end ;]

Powiem Ci tak. Śmieszy mnie Twoje podejście do tematu. Chcesz porównywać ze sobą jakąś kartę za 400 zł i daca za 10k lub 100k. Inspiracji testowych szukałbym dużo niżej. Już raz Ci napisałem, nie potrzeba do takich testów sprzętu Hi-end. Jeżeli jeszcze nie usłyszałeś zmiany to nic Ci nie pomoże. Będziesz trwał w swoich niegrających dacach i wzmacniaczach. Właściwie po co dac ? W komputerze masz wyjście analogowe.

Podałem Ci przykład bardzo dobrego testu o możliwościach nieograniczonych wadami ludzkiego mózgu. Wystarczy przejściówka chinch i przełącznik wejść kolumn.

A czy moje wstawki są biedne ? pasują do panującego w tym temacie klimatu.

Zero krzemu w torze, to grać nie może ?

"Prostych testów" potrzebuje głównie marketing. Dlatego je lansuje.

O właśnie.

Dlatego testy ABX wykorzystywane przy produkcji kompresorów i kodeków audio - czyli jak sprzedać produkt audiopodobny, by tłuszcza była zadowolna i myślała, że ma hie-end.

Pospolite umysły jest znacznie łatwiej wyprowadzić w pole. Wykorzystuja to producenci produkcji wielkoseryjnych.

Edytowane przez jar1

w obiektywnych dziedzinach jak medycyna sa pomocne ale tam gdzie liczy się poczucie estetyki i subiektywny ogląd w ogole się nie sprawdzają - gdyby się sprawdzały na rynku w każdej branży byłby po jeden produkt :)

Ale właśnie o to chodzi w tym żeby wyeliminować subiektywne odczucia i zostawić tylko zmienną badaną, żeby taki słuchacz nie sugerował się np wyglądem muzyka.

"In music

In recruiting musicians to perform in orchestras and so on, blind auditions are now routinely done: the musicians perform behind a screen so that their physical appearance and gender cannot prejudice the listener judging the performance."

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gwarantuję Tobie ,że zdziwisz się bardzo bo nie odróżnisz jabłka od marchewki , ziemniaka od gruszki itp.iitd.

Żartujesz czy poważnie piszesz ? Chyba tylko jak będę miał uszkodzony zmysł smaku.

Czyli wykorzystywanie ludzi, którzy nie widzą do wysłuchiwania różnych zdarzeń akustycznych, na które mogą nie zwracać uwagi widzący, to ściema ?

Nie , to świadczy ,że ludzki organizm jest bardziej skomplikowany niż dowodzą tego testy ABX.

Tak wiem, różnicuje dźwięk nawet jak tych różnic nie ma.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

to czemu innemu sluzy - ma wyeliminowac uprzedzenia, stereotypy a skupić się tylko na ich talencie - umiejetnosc grania równo, czysto jest obiektywna i po to takie testy się robi żeby ocenić umiejtności - w audio nie oceniasz umiejetnosci sprzętu tylko to czy Ci sie podoba jego brzmienie czy nie - to nie są obiektywne wartości

Edytowane przez biniek84

to czemu innemu sluzy - ma wyeliminowac uprzedzenia, stereotypy a skupić się tylko na ich talencie

na naszym poletku o zupełnie inne rzeczy chodzi

I analogicznie odnośnie kabli masz się skupić na ich "brzmieniu", a nie wyglądzie :) A jak masz to zrobić, skoro wiesz jaki kabel wpinasz?

Pospolite umysły jest znacznie łatwiej wyprowadzić w pole. Wykorzystuja to producenci produkcji wielkoseryjnych.

Jest dokładnie odwrotnie co widać na wielu przykładach z tego forum :-).

Wykorzystuja to producenci produkcji wielkoseryjnych.

Nie słyszałem żeby producenci takiego sprzętu to wykorzystywali, natomiast wielokrotnie odnotowałem wykorzystywanie naiwności audiofilskiej przez producentów sprzętu hi-end.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Żartujesz czy poważnie piszesz ? Chyba tylko jak będę miał uszkodzony zmysł smaku.

Nie żartuję.

Też tak myślałem.

Proponuję spróbować samemu , to nic nie kosztuje a jest naprawdę pouczające.

Uważam ,że z 20 różnych produktów nie odróżnisz nawet połowy ;)

Warunek - nie wiesz co zostanie Tobie podane , czyli test ABX ...

Powiem Ci tak. Śmieszy mnie Twoje podejście do tematu. Chcesz porównywać ze sobą jakąś kartę za 400 zł i daca za 10k lub 100k. Inspiracji testowych szukałbym dużo niżej. Już raz Ci napisałem, nie potrzeba do takich testów sprzętu Hi-end. Jeżeli jeszcze nie usłyszałeś zmiany to nic Ci nie pomoże. Będziesz trwał w swoich niegrających dacach i wzmacniaczach. Właściwie po co dac ? W komputerze masz wyjście analogowe.

Kochany, ile mnie tu wypowiedzi śmieszy.. ;)

Takimi opisami nic nie zdziałasz w zmianie mojego światopoglądu.

A tak a'propos wyjścia analogowego w integrze z płyty głównej to przeprowadziłem taki prosty pomiar:

Ukryta Zawartość

Nie wiem, czy przeprowadziłem go zgodnie z zasadami - ale wykresy i wyniki pomiarów wskazywałyby na to, że pasmo przenoszenia integry, AIM SC808 i NFB10-ES3 jest w zasadzie identyczne :)

Ukryta Zawartość

PC (Spotify, AIMP4) | ODAC revB+O2 | ADAM A7X | Sennheiser HD600

I analogicznie odnośnie kabli masz się skupić na ich "brzmieniu", a nie wyglądzie :) A jak masz to zrobić, skoro wiesz jaki kabel wpinasz?

zaproponowałem formę testu kabli która jest 100% obiektywna i nie robi z naszego mózgu sieczki

to czemu innemu sluzy - ma wyeliminowac uprzedzenia, stereotypy a skupić się tylko na ich talencie - umiejetnosc grania równo, czysto jest obiektywna i po to takie testy się robi żeby ocenić umiejtności - w audio nie oceniasz umiejetnosci sprzętu tylko to czy Ci sie podoba jego brzmienie czy nie - to nie są obiektywne wartości

Znowu mylisz dwie kwestie - porównania obiektywnego z oceną subiektywną.

Nie żartuję.

Też tak myślałem.

Proponuję spróbować samemu , to nic nie kosztuje a jest naprawdę pouczające.

Uważam ,że z 20 różnych produktów nie odróżnisz nawet połowy ;)

Warunek - nie wiesz co zostanie Tobie podane , czyli test ABX ...

Czyli niewidomy nie może oceniać sprzętu pod względem różnic.

Kochany, ile mnie tu wypowiedzi śmieszy.. ;)

Takimi opisami nic nie zdziałasz w zmianie mojego światopoglądu.

A tak a'propos wyjścia analogowego w integrze z płyty głównej to przeprowadziłem taki prosty pomiar:

Ukryta Zawartość

Nie wiem, czy przeprowadziłem go zgodnie z zasadami - ale wykresy i wyniki pomiarów wskazywałyby na to, że pasmo przenoszenia integry, AIM SC808 i NFB10-ES3 jest w zasadzie identyczne :)

Stereofonia też jest zachowana ?

Ukryta Zawartość

Zasłoń sobie oczy a druga osoba niech pokroi Tobie warzywa i owoce w kostkę i po kolei spróbuj odgadnąć co akurat spożywasz.

Gwarantuję Tobie ,że zdziwisz się bardzo bo nie odróżnisz jabłka od marchewki , ziemniaka od gruszki itp.iitd.

Dzisiaj wieczorem poproszę swoją Panią, aby pokroiła mi w kostkę jabłko, marchewkę, banana, mandarynkę, buraka, ogórka i co tam jeszcze znajdę w lodówce :)

Zasłoni mi oczy i będzie pakować do buzi losowe kawałki żarcia.

Dam znać, czy nie pomyliłem ogórka z bananem :)

Stereofonia też jest zachowana ?

Tzn?

Edytowane przez BeatX

Dzisiaj wieczorem poproszę swoją Panią, aby pokroiła mi w kostkę jabłko, marchewkę, banana, mandarynkę, buraka, ogórka i co tam jeszcze znajdę w lodówce :)

Dam znać, czy nie pomyliłem ogórka z bananem :)

Tzn?

To znaczy rozmieszczenie sceny w przestrzeni.

Edytowane przez daris666

Leszku jak mozna obiektywnie ocenic kwestie 100% subiektywne?

Porównanie wykonane prawidłowo technicznie potrafi różnice ocenić obiektywnie.

w audio nie oceniasz umiejetnosci sprzętu tylko to czy Ci sie podoba jego brzmienie czy nie - to nie są obiektywne wartości

Przeczytaj o tym ślepym teście monitorów. Tam były same subiektywne oceny.

To że nie widzi się badanego przedmiotu nie znaczy że nie można ocenić jego najważniejszej funkcji.

Edytowane przez Przemysław_51508

To znaczy rozmieszczenie planu w przestrzeni.

A czy za to nie są odpowiedzialne kolumny i akustyka pomieszczenia?

i niczego ono nie dowiedzie - gdyby tak bylo kupowalibysmy sprzety na podstawie wykresów

obiektywne są tylko liczby a jak wiadomo one nie graja

Edytowane przez biniek84

Znowu mylisz dwie kwestie - porównania obiektywnego z oceną subiektywną.

Czyli niewidomy nie może oceniać sprzętu pod względem różnic.

Tego nie napisałem.

Niewidomy może ale Ty nie jesteś niewidomym tylko chwilowo wyłączono Tobie jeden ze zmysłów , którym posługujesz się od urodzenia.

A to jest zasadnicza różnica.

Ale po co teoretyzować ?

Wyślij żonę do sklepu i każ jej kupić 20 różnych warzyw i owoców.

Zasiądź wygodnie w fotelu i nie wiedząc co będziesz akurat jadł spróbuj odgadnąć w większości co to jest.

Warunek nie wiesz co żona kupiła , wszystko masz pokrojone w takiej samej wielkości kostkę i nie wąchasz tego zapamiętale i nie zadajesz żadnych pytań tylko na łyżce pakujesz sobie do ust.

Na odgadnięcie każdego z produktów masz powiedzmy 10 sek czasu - tyle powinno wystarczyć bo przecież burak to burak a ziemniak to ziemniak , ślepy by odróżnił.

Spróbuj , naprawdę warto ;)

Edytowane przez Axolotl

Przeczytaj o tym ślepym teście monitorów. Tam były same subiektywne oceny.

To że nie widzi się badanego przedmiotu nie znaczy że nie można ocenić jego najważniejszej funkcji.

z tego co na pręce przejrzałem były to ślepe testy ale nie abx tj nie tak ogłupiające

żeby była jasność nie mam nic przeciwko rozsądnie wykonanym ślepym testom ale szybkie przełączanie i abx to jest mindfuck

Edytowane przez biniek84

A czy za to nie są odpowiedzialne kolumny i akustyka pomieszczenia?

Długa jest Twoja droga, usłana polem poległych daców i wzmacniaczy :)

Czy myślisz, że każde źródło tak samo buduje scenę ??

Edytowane przez daris666

Mały przewodnik dla porównań:

1. Słuchanie nieznanego systemu lub znanych elementów w nieznanym systemie nie jest miarodajne.

2. Porównywanie z o wiele za drogim dla ciebie sprzętem nie ma sensu - jesteś zbyt mało doświadczony, żeby docenić pewne rodzaje różnic, a poza tym - psychologia stara się wyprzeć pozytywy "za taką cenę to powinien latać".

3. Porównuj tylko jeden element na raz w swoim własnym systemie - wtedy wnioski będą ci pomocne.

4. W pierwszej kolejności słuchaj znanego ci elementu - w drugiej porównywanego/nieznanego.

5. Na ogół porównania z nowym tańszym elementem - niewiele wnoszą inspiracji :-)

6. Jeśli przy pierwszych kilku taktach nie słychać różnicy - to można przyjąć, że dane porównanie jest niepotrzebne i nie będzie ci przydatne.

7.Jeśli słyszysz coś inspirującego w pkt 6 - to słuchaj i porównuj dalej, naprzemiennie, przez kilka dni, na różnych rodzajach muzyki i poziomach głośności.

8. Jeśli porównujesz - bo zamierzasz kupić nowy element - to różnice muszą być znaczące, ewidentne, wieloaspektowe, a nie jednostkowe, jednowymiarowe, bez poczucia pewności istotnych zmian.

9. Na ogół - jeśli nowe, w pierwszym odruchu cię nie inspiruje do dalszego słuchania - nie męcz się :-) to będzie strata czasu i raczej wyprowadzi cię na manowce.

10. Nie czujesz, nie słyszysz, nie rozumiesz, nie doceniasz - to nie problem. Spróbujesz kiedy indziej co innego... :-)

Nie myśl. Jeśli już pomyślałeś, to nie mów. Jeśli już powiedziałeś, to nie pisz. Jeśli już napisałeś, to nie podpisuj. Jeśli podpisałeś, to się nie dziw!

w obiektywnych dziedzinach jak medycyna sa pomocne ale tam gdzie liczy się poczucie estetyki i subiektywny ogląd w ogole się nie sprawdzają - gdyby się sprawdzały na rynku w każdej branży byłby po jeden produkt :)

Kosmetyki, przemysł spożywczy to na czym się opiera?

It doesn't matter what we're losing,

It only matters what we're going to find.

z tego co na pręce przejrzałem były to ślepe testy ale nie abx tj nie tak ogłupiające

ABX ma na celu potwierdzenia wykrycia różnic. Ślepy test to nic innego jak zwykłe odsłuchy tylko robione bardziej obiektywnie. Do oceny co nam bardziej się podoba jak znalazł.

ABX bada zdolności do wykrywania małych lub dużych różnic, która to zdolność jest różna u różnych osób. To dobry sposób na poznanie własnych możliwości.

Edytowane przez Przemysław_51508

i niczego ono nie dowiedzie - gdyby tak bylo kupowalibysmy sprzety na podstawie wykresów

W przypadku wyboru słuchawek czy kolumn głośnikowych, jak najbardziej warto wziąć pod uwagę pomiary i wykresy.

Nie mówię, żeby na tym się całkowicie opierać, ale już po samych wykresach można mniej więcej ocenić z jakim strojeniem mamy do czynienia (np. "v-granie", brzmienie "przyciemnione" itp), oraz jak zachowana jest liniowa charakterystyka częstotliwościowa.

Dlaczego firma, sprzedająca bardzo dobrej klasy kolumny nie miałaby pochwalić się jej pomiarami?

To by było tylko potwierdzeniem klasy sprzętu i dobrą reklamą.

Tak robi np. Genelec:

Ukryta Zawartość

Ale ADAM Audio już niekoniecznie:

Ukryta Zawartość

Bo jak widać z pomiarów wykonanych przez innych, nie ma się czym pochwalić:

Ukryta Zawartość

Poszarpana i nierówna charakterystyka, z lekką "V-ką" :)

Dla kontrastu, wykres pomiarów charakterystyki częstotliwościowej dla HiFiMAN HE-500:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi