Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Przy porównaniu mp3 i pliku gestego różnica będzie znacznie większa. Plików HD jest od groma, nie sposób tego ogarnąć tak dużo i ciągle są nowe.

Zwłaszcza,że gęste pliki są często nagryywane ciszej i to bez wpływu na DR

No to masz problem ze słuchem...albo śmieciowy sprzęt.

Oj Sound. Już śmieciowy? Do tej pory był to jednak tylko budżetowy sprzęt. Nie trać zimnej krwi. Stać cię na więcej.

Tysiace godzin na forum siedzisz - mam wrażenie że nic innego nie robisz w życiu . Spróbuj porównac bo to nic nie kosztuje, pliki sa w sieci a sprzęt można pożyczyć.

Bogdan, jedno pytanie. Słyszysz bezpieczniki sieciowe i resztę sieci energetycznej czy nie? Odpowiedź wskaże, czy można cię traktować poważnie czy tylko jak.. Sounda.

Edytowane przez Bunk

Bezpiecznik to dziś podstawa, jeśli chcesz być w kręgu słyszących, to musisz usłyszeć jak sound drugiego dnia po kazaniu :D

Edytowane przez malikali

Bogdan, jedno pytanie. Słyszysz bezpieczniki sieciowe i resztę sieci energetycznej czy nie? Odpowiedź wskaże, czy można cię traktować poważnie czy tylko jak.. Sounda.

Pisałem już że nie wiem bo akurat nie robiłem takich porównań pomiędzy bezpiecznikami, ale nie mogę tego wykluczyć że jakiś wpływ jest. Znam się na elektronice i wydaje mi się że wpływu w zasadzie nie powinno być, jednak sieciówki też niby mało ważne a grają i to czasem bardzo.

W trakcie usuwania konta.

Jak wiadomo to na sieciowkach nawet lakier gra, wiec jaj sobie prosze z powaznej dyskusji nie robic.

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

Znam się na elektronice

Skoro się znasz na elektronice i uważasz, że wpływ sieciówki jest bardzo słyszalny, to może wytłumaczysz dlaczego tak się dzieje ?

Skoro się znasz na elektronice i uważasz, że wpływ sieciówki jest bardzo słyszalny, to może wytłumaczysz dlaczego tak się dzieje ?

Spytaj producentów . Różne mogą być powody pętla masy, różne wnikanie zakłóceń radiowych , wpływ na masę na której w stosunku do uziemienia bywa rrózny potencjał i widmo zakłóceń, emitowanie zakłóceń na przewody sygnałowe w pobliżu . Nie chce mi się nad tym zastanawiać, na co mi to.

Spytaj producentów . Różne mogą być powody pętla masy, różne wnikanie zakłóceń radiowych , wpływ na masę na której w stosunku do uziemienia bywa rrózny potencjał i widmo zakłóceń, emitowanie zakłóceń na przewody sygnałowe w pobliżu . Nie chce mi się nad tym zastanawiać, na co mi to.

Tak pytam. Myślalem, że jako osoba znająca się na elektronice będziesz w stanie wytłumaczyć, jakie to ciekawe zjawiska występują w 1,5m przewodzie miedzianym. Ale przez te rzeczy które tu napisałeś jak chociażby "pętla masy, różne wnikanie zakłóceń radiowych" domniemam, że jednak nie znasz się na elektronice... Nie obraź się, nie chodzi mi o to aby toczyć wojny, ale piszesz informację z gazetek audio..

Spytaj producentów .

Producent to bardzo wiarygodne źródło informacji o jego wyrobie (tego producenta) :-))). A nie można spytać jakiegoś ośrodka na jakiejś renomowanej uczelni ?

Myślalem, że jako osoba znająca się na elektronice będziesz w stanie wytłumaczyć, jakie to ciekawe zjawiska występują w 1,5m przewodzie miedzianym.

Zjawiska jak zjawiska, ale te zjawiska musiały by się przełożyć na coś co pojawi się na wyjściu audio i to jeszcze musiałoby to przekroczyć próg percepcji słuchu ludzkiego w danej dziedzinie. Szukanie tu związków, zwłaszcza w domenie słuchu to czysta herezja. Oczywiście słyszący dalej ignorują inne zjawiska towarzyszące ich nieudolnym próbom i próbują wszystko przypisywać właściwościom sprzętu.

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

Producent to bardzo wiarygodne źródło informacji o jego wyrobie (tego producenta) :-))). A nie można spytać jakiegoś ośrodka na jakiejś renomowanej uczelni ?

Zjawiska jak zjawiska, ale te zjawiska musiały by się przełożyć na coś co pojawi się na wyjściu audio i to jeszcze musiałoby to przekroczyć próg percepcji słuchu ludzkiego w danej dziedzinie. Szukanie tu związków, zwłaszcza w domenie słuchu to czysta herezja.

Ja grzecznie zapytałem. Jest człowiek, który pisze na forum, że zna się na elektronice więc go pytam. Jakie zmiany zachodzą na wyjściu zasilacza we wzmacniaczu po podłączeniu przewodu w którym np: ". Złącza zostały dodatkowo poddane obróbce kriogenicznej i procesowi demagnetyzowania" cytat z jednej ze stron sprzedajacych przeowdy zasilajace....

. Złącza zostały dodatkowo poddane obróbce kriogenicznej i procesowi demagnetyzowania" cytat z jednej ze stron sprzedajacych przeowdy zasilajace....

W przewodzie zasilającym ? Bez przesady :)

Prosty sposób w DAC czy żródle to uziemia się odpowiedni punkt masy i wpływ okablowania spada.

OK, na pożegnanie napiszę tak:

Ale chyba nie żegnasz się ze wszystkimi tylko z niektórymi ? Szkoda by było tracić możliwość zdobycia odrobiny wiedzy od kogoś związanego z branżą (studio) tworzącą te mniej lub bardziej audiofilskie materiały wywołujące w audiofilu tyle emocji i pozytywnych i negatywnych.

Ja grzecznie zapytałem. Jest człowiek, który pisze na forum, że zna się na elektronice więc go pytam. Jakie zmiany zachodzą na wyjściu zasilacza we wzmacniaczu po podłączeniu przewodu w którym np: ".

Opiszę tylko jeden przypadek praktyczny, wprawdzie z dziedziny komputerów, ale zawsze jakieś związki istnieją. Usłyszałem kiedyś z mojego komputera dosyć głośne skwierczenie. Pierwsza myśl to jakiś wentylator szwankuje. Zacząłem osłuchiwać komputer i okazało się że skwierczenie dochodzi ze złączki sieciowej przyłączającej 230V do komputera. Wymieniłem kabel i skwierczenie zniknęło. Był to zły styk w tej złączce powodujący silne iskrzenie. To co najważniejsze nie miało to iskrzenie żadnych efektów w postaci artefaktów na ekranie monitora czy w dźwięku z głośników tego komputera. Równie cały komputer działał bez zastrzeżeń i pewnie ktoś niedociekliwy nie zorientowałby się że się w ogóle coś dzieje do czasu całkowitego upalenia się tego styku. Oczywiście wiem, komputer to nie te wspaniałe ultra czułe sprzęty których używają niektórzy audiofile które reagują nawet na wymianę bezpiecznika sieciowego ;-).

Edytowane przez Lech36

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Ja nie neguje takich prozaicznych spraw jak poprawny styk. Oczywiście, przewód powinien być wykonany starannie, żeby się łatwo nie przełamywał, był ewentualnie dość giętki aby nim wygodnie manipulować itp. Ale to wszystko. taki przewód, poprawnie wykonany i nawet ładnie wyglądający można nabyć za 100zł max. Nie mam też nic do audiofili którzy potrafią wyłożyć gazylion złotych aby przewód był średnicy rury odkurzacza i cieszył oko. Jednak, jeżeli wchodzimy w rewiry wpływu na dźwięk to ja po proszę konkrety. Ale nie taki, że on mi filtruje zakłócenia, że jest zrobiony z miedzi wykopywanej przy pełni księżyca w oplocie z bawełny z nigeryjskich owiec splatanej przez nepalskie dziewice. Konkrety, co poprawia na wyjściu zasilania.

To jest dobitny przykład na to, ze tylko sprzety z jakimiś felerami- czy technicznymi, czy konstrukcyjnym reagują na przewody. Komputer był sprawny, więc nawet iskrzącą sieciówkę miał głęboko w d...

Był to zły styk w tej złączce powodujący silne iskrzenie. To co najważniejsze nie miało to iskrzenie żadnych efektów w postaci artefaktów na ekranie monitora...

Ty nie widziałeś efektu, ale jestem święcie przekonany, że każdy szanujący video-voodoo-fil wyraźnie odczułby na granicy percepcji spadek głębi sceny 3D obrazu 2D, który uniemożliwiłby mu np. wycelowanie do wroga w grze UFO.

ufo_enemy_unknown-5.gif

Masz bardzo małą wiedzę w tym temacie. Skąd więc autorytatywne i buńczuczne wypowiedzi?

Porównywałeś flaca 16/44 do HDtracka?

Tak, część hd tracks upsamplował z materiału CD.

It doesn't matter what we're losing,

It only matters what we're going to find.

...część hd tracks upsamplował z materiału CD.

I co z tego? Przecież SC słyszy, że gra lepiej?

I co z tego? Przecież SC słyszy, że gra lepiej?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Może coś się poprawiło. Z tego co kupowałem i sprawdzałem DR, brali wydania bez większej kompresji, podobne do pierwszych wydań, czyli sprzed masteringu a'la loudness war.

Ukryta Zawartość

It doesn't matter what we're losing,

It only matters what we're going to find.

Może coś się poprawiło. Z tego co kupowałem i sprawdzałem DR, brali wydania bez większej kompresji, podobne do pierwszych wydań, czyli sprzed masteringu a'la loudness war.

Czyli poprawiło się nic, bo płaciłeś za HD, a otrzymywałeś CD tylko, że z innym masteringiem. Czyli nie HD było przyczyną różnicy a mastering.

Konkrety, co poprawia na wyjściu zasilania.

Ja bym wolał wiedzieć co zmienia (naprawia/psuje) na wyjściu audio urządzenia.

Z niektórymi rzecz jasna.

:-).

Ty nie widziałeś efektu, ale jestem święcie przekonany, że każdy szanujący video-voodoo-fil wyraźnie odczułby na granicy percepcji spadek głębi sceny 3D obrazu 2D, który uniemożliwiłby mu np. wycelowanie do wroga w grze UFO.

Możliwe, niestety nie zgłębiałem problemu tylko po prostu wymieniłem kabel. Różnica powaliła mnie na kolana (zniknęło "skwierczenie") ;-).

Licząc w bitach to będzie w okolicy 40 bita ;)

Chyba bardziej pita bo botem jest długie pitu, pitu.

Ukryta Zawartość

Wychodzi na to, że z tymi plikami to jest niezła ściema. Pominąłbym kwestię kompresji, bo teraz już tak musi być, inaczej nie brzmi, ale częstotliwość próbkowania to ściema. Większość prezentowanych w tamtym wątku nagrań powstaje z wielośladu z pojedynczą częstotliwością próbkowania, a dodatkowe składowe "ponad" dodawane są później. Trzeba pamiętać, że nie są to pogłosy ani inne efekty, tylko zniekształcenia albo w procesie zgrania albo ordynarnie na gotowy master 44 jest nałożony jakiś exciter który niesłyszalnie dodaje coś powyżej 20kHz i klient korzystający z audacity jest zadowolony. Równie łatwo i niesłyszanie można zwiększyć DR każdego dopalonego nagrania, a oszukać głębokość bitową to już w ogóle pikuś.

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

Trzeba pamiętać, że nie są to pogłosy ani inne efekty, tylko zniekształcenia albo w procesie zgrania albo ordynarnie na gotowy master 44 jest nałożony jakiś exciter który niesłyszalnie dodaje coś powyżej 20kHz i klient korzystający z audacity jest zadowolony. Równie łatwo i niesłyszanie można zwiększyć DR każdego dopalonego nagrania, a oszukać głębokość bitową to już w ogóle pikuś.

Trzeba przyznać że cyfra to potężne narzędzie o ogromnych możliwościach.

A cóż to za "zuo" siedzi w tym Audacity.

Sprawdziłem działanie jego resamplera na mocno przesterowaniej muzyce (heavy metal), po dwukrotnej zmianie cz. samplowania nie wnosi więcej zniekształceń niż r8brain PRO.

Który w wersji płatnej umożliwia masowe resamplowanie plików i podobno bywa używany przez profesjonalistów.

Może gdyby znęcać się nad tym samym plikiem 50 razy, okazało by się coś innego, ale w domu do okazjonalnego użycia takie programy się przecież nadają.

W domu z resztą nikt raczej nie resampluje muzyki, tylko ripuje płytki tak jak ja do flac albo formatu stratnego, ponieważ z plików korzysta się wygodniej (tylko je otagować i jest spokój).

Do powyższego wystarcza foobar.

Edytowane przez Arachnus

Tu sobie możesz porównać działanie różnych resamplerów:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość

(Konto usunięte)

Wychodzi na to, że z tymi plikami to jest niezła ściema. Pominąłbym kwestię kompresji, bo teraz już tak musi być, inaczej nie brzmi, ale częstotliwość próbkowania to ściema. Większość prezentowanych w tamtym wątku nagrań powstaje z wielośladu z pojedynczą częstotliwością próbkowania, a dodatkowe składowe "ponad" dodawane są później. Trzeba pamiętać, że nie są to pogłosy ani inne efekty, tylko zniekształcenia albo w procesie zgrania albo ordynarnie na gotowy master 44 jest nałożony jakiś exciter który niesłyszalnie dodaje coś powyżej 20kHz i klient korzystający z audacity jest zadowolony. Równie łatwo i niesłyszanie można zwiększyć DR każdego dopalonego nagrania, a oszukać głębokość bitową to już w ogóle pikuś.

:-) Viva HiEnd ;-)))

Edytowane przez Gość

Audacity to nie ZUO, pisałem w kontekście "pomiaru" widma czyli realnego pasma. Do reampingu ja osobiście używam algorytmu, pro-toolsa. Jednak ja to robię okazjonalnie, bo nie pracuje w wyższych częstotliwościach. Koledzy którzy to robią zasadniczo najwyżej cenią algorytmy z izotope a potem protools, ale to na słuch i co kto lubi.

Audacity w tej kategorii nie startuje ;)

nagrywamy.com

• Pokaż nowe odpowiedzi