Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

Pisanie, że bezpiecznik wpływa na brzmienie to, być może nieświadome, ale zawsze kłamstwo. Firmy, które takie bezpieczniki produkują i sprzedają, dopuszczają się oszustwa, bo twierdzą, że taki wpływ istnieje i czerpią korzyści z wprowadzania swoich klientów w błąd. I to świadomie.

Podobnie jest z firmami sprzedającymi sieciówki i inne kable, np.: cyfrowe. ;)

Ale skoro tak uważasz...

no to po-wo-lut-ku - nie napisał, że kłamiesz kiedy uważasz, że słyszysz.

napisał - że kłamiesz twierdząc, że wnosi do brzmienia wzmacniaczy - cokolwiek...TECHNICZNIE.

O różnicach w słyszeniu realnego a słyszeniu ...no innym - to już tu przerabialiśmy.

Edytowane przez iro III

Sound - uspokój się - na ten wpis to nie powoływałbym się w TEJ AKURAT SPRAWIE!

Dla mnie z tego wpisu wynika to co napisałem wcześniej.

Dobrze rozumiem i nie manipuluję słowami, o co mnie się tutaj posądza.

Pisanie, że bezpiecznik wpływa na brzmienie to, być może nieświadome, ale zawsze kłamstwo

nie napisał, że kłamiesz kiedy uważasz, że słyszysz.

napisał - że kłamiesz twierdząc, że wnosi cokolwiek...TECHNICZNIE.

To nie jest kłamstwo, tylko subiektywne zdanie kogoś kto to słyszy i pisze o swoich wrażeniach odsłuchowych.

Nawet jeśli to mu się wydaje to nie kłamie, tylko pisze co słyszy.

Naprawdę to takie trudne do zrozumienia, że aż trzeba to odbierać jako manipulację?

Nie interesują mnie Twoje matactwa tekstem.

Napisz gdzie i kogo nazwałem kłamcą, bo napisał że coś słyszy!

Wskaż mój wpis.

Pytam po raz ostatni!

Ten wpis mógł mieć zdania dłuższe niż sześć słów, a poza tym, o zgrozo, zdania te mogły zawierać przecinki, w związku z tym zostały zinterpretowane w specyficzny sposób ;)

nagrywamy.com

Coś znów źle zrozumiałem? Wskaż mi zatem co w Twoim wpisie znaczy, że jak ktoś opisze zmiany pod wpływem bezpiecznika, to pisze kłamstwa,

a jednak uważasz że nic takiego nie napisałeś.

Ty nie tylko nie zrozumiałeś, a wręcz perfidnie udajesz że nie jesteś w stanie pojąć dlaczego tak własnie napisałem te dwa zdania. Teraz bezczelnie uważasz oba za twierdzenie, że zarzucają kłamstwo temu który uważa że słyszy!

Jesteś zwyczajnym manipulantem!

Ten watek nosi tytuł, "audio mity" i służy takim jak my opierającym się na rzeczywistych weryfikowalnych danych wykazywaniu co z marketingowego bełkotu ma oparcie w fizyce i technice, a co jet wyłącznie perfidnym działaniem pseudo inżynierii, służącej wyłącznie wyciąganiu pieniędzy z potencjalnych klientów będących laikami w sprawach technicznych. Wszelka "argumentacja" zjawisk fizycznych i parametrów technicznych w postaci "bo ja słyszę" w tym wątku jest wyłącznie trollingiem, a słyszący bezpieczniki w tablicach rozdzielczych, bezpieczniki topikowe, wtyczki kabli zasilających i same kable, pasty, naklejki, cudowne drewienka i lakiery, koci żwirek, itp. niechaj piszą w Klubach miłośników owych cudów, lub w zakładce HiEnd, a nie w tak technicznym wątku jak ten obalającym te bzdury.

No trudno. naprawdę chciałem pomóc.

Tak wiem...Wy wszyscy chcecie tylko pomagać, tylko w bardzo specyficzny sposób.

Jesteś zwyczajnym manipulantem!

Prosiłem abyś mnie nie obrażał publicznie. W dodatku odwracasz kota ogonem.

Powiem Ci tak - wisi mi, że jesteś moderatorem i możesz swoją moc skierować przeciwko mnie dając mi punkty karne, albo zbanować.

Proszę bardzo...płakać z tego powodu nie będę.

Jednak za Twoje ostatnie wpisy, nie tylko pod moim adresem uroczyście Cię informuję, że zamierzam napisać oficjalną skargę na Ciebie.

Nie wiem co ona wniesie...być może gówno da, ale napiszę.

A teraz rób co Ci sumienie nakazuje Drogi Moderatorze.

serdeczności

Marek.

W dodatku odwracasz kota ogonem.

Tego już za wiele!

Za perfidne manipulowanie tekstem jaki zamieściłem i uporczywe trollowanie tego wątku otrzymujesz stałego bana w tym wątku.

Za kłamliwe zarzucanie moderatorowi, że nazwał kłamcą osobę tu pisząca która pisała że słyszy, otrzymujesz karę regulaminową.

Odwołanie od decyzji do Administracji jak widzę znasz.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Zawsze możesz sobie napisać, że żartowałeś, jeśli nagle stwierdzisz, że palnąłeś jakąś głupotę.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Naprawdę to takie trudne do zrozumienia, że aż trzeba to odbierać jako manipulację?

Wytłumaczono Tobie po wielokroć dlaczego możesz coś słyszeć w takim przypadku, ale te tłumaczenia to tak jak dyskusja z głuchym, po prostu strata czasu. Strata czasu oczywiście tylko w Twoim przypadku.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

W ten sposób nasz kolega stał się jedynym męczennikiem zbanowanym w tym wątku. :-(

Jesteście świadkami, że próbowałem rozsądkiem i zwykłym tłumaczeniem. Cóż z fanatykiem się nie da. Kiedy już wykorzystują moją funkcje jako oręż do walki o swoje jedyne racje, to stawiają mnie w sytuacji bez wyboru jako moderatora, bo przecież już nie kolegi forumowego z którym do tego momentu rozmawiali i się spierali.

Włodek.

Trochę pogmatwałeś...zupełnie jak Kolega Szymon. ;-)

A sprawa jest bardzo prosta: jeśli nie podoba nam się brzmienie orkiestry X, czy brzmienie grupy Yes w naszym systemie, to po prostu tego nie słuchamy.

Niestety niezbyt uważnie przeczytałeś cytat:).

podoba mi się brzmienie orkiestry King Crimson, możemy to oznaczyć Y

chcę żeby orkiestra Yes (X) brzmiała jak orkiestra King Crimson (Y)

zakładamy , że żonglerka klockami to ŻK

X≠Y

X + ŻK =Y

q.e.d. :))

I teraz lubimy brzmienie orkiestry X-Yes

Pozostaje pytanie czy dalej lubimy brzmienie orkiestry Y bo przecież nie może brzmieć po ŻK tak jak przed ŻK.;)

no niestety,

ups, starałem się odpowiadać po kolei ale widzę, że mnie uprzedziłeś:))

Orkiestra X nigdy nie zabrzmi jak Y, podobnie Yes - nie zabrzmi jak King Crimson, nawet po wymianie sprzętu.

No właśnie, że zabrzmi:))

Hi hi a pomyśleć, że Yesy miały przecież swego czasu pomysł aby rzępolił u nich Robert.

I wtedy brzmieliby jak King Crimson:)

Edytowane przez jezz
Gość LTD12

(Konto usunięte)

Zaraz, zaraz, a jak to się ma do powszechnie głoszonych faktów, że sprzęt musi być dobrze znany, wygrzany, pomieszczenie i jego akustyka znana, itp, itd. Przecież bez tego to stres, ciśnienie, warunki, no wszystko przeszkadza w słyszeniu, a tu proszę, jednak można.

To może te fakty to jednak mity są?

Bo ja jestem jakiś "wybryk natury" chyba i mnie pewno powszechnie głoszone fakty nie obowiązują.

Obowiązują zaś ogólne zasady dobrego wychowania i oczekuję, że innych na tym forum też.

Czy może ty będziesz chciał zorganizować ten test.

Tyle dziwnych wypowiedzi, ale ani jednej merytorycznej w tej sprawie.

Panowie ogarnijcie się.

Gość

(Konto usunięte)

LTD..odważny jesteś, zawsze słyszysz tak samo? Idealnie?

Bo ja za cholerę...przed chwilą mia!em ten cholerny spadek formy i słyszałem ze 2 godziny jak przez folię, każdy dźwięk mnie wk...ł :-(

Jak Wy to robicie? Zadziwiające...

Edytowane przez Gość
Gość LTD12

(Konto usunięte)

Po raz pierwszy ktoś się do mnie zwraca przez "wy", a przecież młody nie jestem i dawne czasy znam.

Stare wraca czy co?

Proszę bez "bocznych ścieżek", co z tym testem.

W ewentualnej publicznej dyskusji ze swojej strony nie zgadzam się na udział user'a @przemak...............................

he he he

no patrzcie

To są dopiero jaja

Ty sie ciesz , ze w ogóle tu mozez sie wypowiadac

Bedzie dyktował kto moze tu pisać , a kto nie

Firmy, które takie bezpieczniki produkują i sprzedają, dopuszczają się oszustwa

jesteś pewny ?

Bo chyba tylko podaja suche dane - minimalnie różniące się od elementów handlowych - i to wszystko

reszte dośpiewują "recenzenci" i "audiofile"

gdyby to co piszesz zaszło w USA to te firmy poszłyby z torbami po wsze czasy :>

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

no to po-wo-lut-ku - nie napisał, że kłamiesz kiedy uważasz, że słyszysz.

napisał - że kłamiesz twierdząc, że wnosi do brzmienia wzmacniaczy - cokolwiek...TECHNICZNIE.

O różnicach w słyszeniu realnego a słyszeniu ...no innym - to już tu przerabialiśmy.

Dokładnie tak, jeśli ktoś twierdzi, że coś technicznie ma wpływ powinien również technicznie to udowodnić opierając się na prawdziwej nauce.

Ale jeśli ktoś próbuje to zrobić przedkładając tylko swoje wrażenia słuchowe, to jest po prosu niepoważny.

Ja zawsze twierdziłem, że daleko mi żeby nie wierzyć komuś w słyszenie tego czy owego, ale dowodem na występowanie danego zjawiska z zakresu nauk ścisłych to nie jest żadnym.

Edytowane przez malikali

Zawsze sie zastanawiałem, producenci takich chociażby kabli zasilających, o bezpiecznikach juz nie wspomne, piszą takie rzeczy jak np to:

"Dźwięk pozbawiony jest szumów, a muzyka gra na tle czystego tła" (dosłowny cytat opisujacy przewód zasilający).

Jak oni to argumentują ? Jak ich przewód zasilający odszumił dzwięk?, przeciez to jest paranoja... Szkoda, bo jeszcze pare lat temu nie było aż takiej jazdy na voodoo gadzety.

jesteś pewny ?

Bo chyba tylko podaja suche dane - minimalnie różniące się od elementów handlowych - i to wszystko

reszte dośpiewują "recenzenci" i "audiofile"

gdyby to co piszesz zaszło w USA to te firmy poszłyby z torbami po wsze czasy :>

Jestem pewny. Nie chce mi si teraz szukać, ale piszą w swoich materiałach wyraźnie o wpływie na brzmienie.

Pierwszy z brzegu przykład:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Jestem pewny. Nie chce mi si teraz szukać, ale piszą w swoich materiałach wyraźnie o wpływie na brzmienie.

Tutaj prosze kwiecisty opis bezpieczników pewnej firmy:

"Bezpieczniki w torze zasilania lub torze sygnałowym urządzeń elektronicznych mają wpływ na dźwięk, ponieważ w swej istocie działania stanowią istotną barierę rezystancyjną w stopniu zasilania. Generują mikro-szum jak każdy rezystor. Ich wykonanie może zatem w sposób znaczący przekładać się na brzmienie i tak się dzieje"

jednak skubani zawsze napiszą: może... wiec mają dupochron :)

W kraju w którym do żelazka dołączało sie ulotke "nie prasować na sobie" :o

Albo coś sie zmianiło w prawodawstwie , albo jest do zgarnięcia równowartość domu w LA i to nad klifem !

:D

” jak sobie wygracie wybory to będziecie mogli przegłosować sobie co chcecie, a teraz my mamy większość, cisza……”

Podstawka pod przedłużacz również "pozwala niżej zejść basowi."

A kwantowy rezonator polepsza głosy solistek tak, że śpiewają bez darcia ryja.

No to ja już chyba jednak zwykłe kadzidełko wolę zapalić. Jedne zmysły wpływają na drugie. Odpowiednio dobrane sprawia, że można muzyki słuchać z większą przyjemnością i nie jest to żadne voodoo a budowanie nastroju.

jednak skubani zawsze napiszą: może... wiec mają dupochron :)

A ja już płyty pkaowałem , do przeprowadzki :(

No to ja już chyba jednak zwykłe kadzidełko wolę zapalić. Jedne zmysły wpływają na drugie. Odpowiednio dobrane sprawia, że można muzyki słuchać z większą przyjemnością i nie jest to żadne voodoo a budowanie nastroju.

Ale tak faktycznie

Ja mam w pokoju półmrok, lubie półmrok i tak zawsze słuchałam muzyki

ze 2 miesiące temu wymieniałem okna i przez 2 dni po wymianie nie miałem założonych żadnych żaluzji

Było jasno jak diabli. O jak mi przez te 2 dni kiepski sprzęt grał to masakra

:D

"Bezpieczniki w torze zasilania lub torze sygnałowym urządzeń elektronicznych mają wpływ na dźwięk, ponieważ w swej istocie działania stanowią istotną barierę rezystancyjną w stopniu zasilania. Generują mikro-szum jak każdy rezystor. Ich wykonanie może zatem w sposób znaczący przekładać się na brzmienie i tak się dzieje"

No patrzajta ludziska!

Tu "zatem może" bo "generują mikro-szum". Ale w puszce Transparenta (terefere)Referencyjnego badziewie tam przy-glutowane to już nic a nic nie generuje, a gdzież tam, żadnych szumów, żadnych panie barier, będzież pan zadowolony!

qurka wodna "w twarz!?" w twarz mi takie gupoty zawijać? To dla 230V i kilku A jest "bariera" w morde nie do przejścia ...chiba kąąąądycjonera trza, za to w IC Trrrrransparęta dla miliA i napięc 2V nic to (Basieńko) nic to.....

Ach! Zapytać miałem - jak się mają MONO-kryształy miedzi i ich szlachetna ciągłość- nie przerwalność w takim z puszką (pół?)przewodniku???

Edytowane przez iro III

Ach! Zapytać miałem - jak się mają MONO-kryształy miedzi i ich szlachetna ciągłość- nie przerwalność w takim z puszką (pół?)przewodniku???

"Prund" się tam oczyszcza i leci dalej, przecie jest zaglutowany filtr :))

• Pokaż nowe odpowiedzi