Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

4 godziny temu, malikali napisał:

A jak wymienisz do tego "lepszy" kabel sieciowy, to jak rzekł pewien guru od audio "będzie walić jak z subwoofera" 🙂

Pod warunkiem, że sieciówki spoczną na podstawkach z podstawkami. Jak miszcz hi-endu proponuje w wątku obok. Kolejny etap poprawy zestawu, to podstawki pod podstawki pod podstawkami.

Oczywiście trzeba też dociążyć kabel od góry, żeby ograniczyć mikrodrgania. Etap już przewidziany, tylko jeszcze sposób nie jest pewny. Zapewne coś z polskiej firmy, bo tylko nasze takimi absurdami się zajmują.

Nie wiem czy zauważyłeś, ale problem został już rozwiązany.

Jeśli posiadasz dom trzeba zrobić pod nim dużą podstawkę antywibracyjną. Zaletą takiego rozwiązania jest wpinanie urządzeń audio prosto do gniazdka. To zapewnia najczystsze zasilanie i brak wpływu jakichkolwiek warunków zewnętrznych. 

Dostrzegam inny problem. Ostatnio głośno o oszustwach "na wnuczka", a milczy się całkowicie o oszustwach "na sieciówkę".

Bo tyle kasy przelać lub wpłacić za metr miedzi czymś opatulonej...

Czuwaj!

W dniu 20.08.2022 o 08:16, ASURA napisał:

Przede wszystkim prędkość kiedy jest ryty czysty nie zapisany vinyl jest 4x niższa co by później na tych 33,333obr/minutę dobrze zagrało….

I jak z tym będzie? 

12 godzin temu, ASURA napisał:

Już śp. profesor Bolesław Urbański o tym pisał, poszukaj sobie proszę...

Owszem, wspomina o płytach kwadrofonicznych, nacinanych z prędkością 2,7 raza mniejszą. Czekam na te cztery razy. 

nagrywamy.com

12 godzin temu, szpakowski napisał:

A wystarczyło kupić dobry wzmacniacz ...

No nie jest to takie oczywiste mimo że bardzo istotne! Ciągle przypominają mi się JBL Everest 6700 napędzane zacną Elektroniką Marka Levinsona i ich problem z odtworzeniem zejścia gitary basowej. Mając dwa 15” z potężnym systemem elektromagnetycznym w kolumnie następowało strome odcięcie pasma poniżej  35Hz i na samym dle pasma pozamiatane w wydawało by się obcmokiwanym High Endzie

6 godzin temu, Wuelem napisał:

Dostrzegam inny problem. Ostatnio głośno o oszustwach "na wnuczka", a milczy się całkowicie o oszustwach "na sieciówkę".

Bo tyle kasy przelać lub wpłacić za metr miedzi czymś opatulonej...

Czuwaj!

W systemie gospodarki komunistycznej tak jest ale putinowi i oligarchom to nie przeszkadza i mimo że łupią cały naród z kasy i są najcwańsi w państwie dają się oszukiwać i kupują sprzęt za pierdylion. W gospodarce wolnorynkowej  jest swobodny przepływ towaru i każdy pracujący kupuje sobie to co chce w ramach tego na co go stać  i na co ma kaprys; państwo nie zarządza jego pieniędzmi ale powiedz mi czy chciałbyś od państwa lokomotywę której do niczego nie potrzebujesz a poza tym dostępny w sklepach byłby tylko ocet kolego Zanberg

Edytowane przez ASURA

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

6 godzin temu, Ajothe napisał:

Nie wiem czy zauważyłeś, ale problem został już rozwiązany.

Jeśli posiadasz dom trzeba zrobić pod nim dużą podstawkę antywibracyjną. Zaletą takiego rozwiązania jest wpinanie urządzeń audio prosto do gniazdka. To zapewnia najczystsze zasilanie i brak wpływu jakichkolwiek warunków zewnętrznych. 

Pozornie to miało być śmieszna ale w państwach rozwiniętych już tak się buduje domy na elastomerach izolujących od drgań podłoża np. Przy autostradach, węzłach kolejowych, zakładach przemysłowych

W moim starym domu położonym  ponad 100 metrów od głównego węzła komunikacyjnego w mieście; na zewnątrz budynku hałas był tylko na poziomie 56dB (A) czyli na prawdę bardzo cicho! Jednak pod tym węzłem komunikacyjnym szły w betonowym kanale dwie rury podziemne średnicy 800mm od ciepłowni które przechodziły 5 metrów od domu i szły sobie dalej nie mając z nim styczności (w domu było ogrzewanie elektryczne)

Jakie było zdziwienie że mimo ciężkiej ceglanej konstrukcji jak przejeżdżał ciężki samochód przez węzeł komunikacyjny to czuć było w domu najniższej częstotliwości wibracje

Tak w moim mieście jest masa takich domów gdzie takie podstawki by pomogły ale jak byś wiedział to najkorzystniej jest tłumić wibracje i hałas u jego źródeł a najlepiej nie wpuszczać go do naturalnego środowiska

Artykuły że komuś w domu ktoś chodzi w mieszkaniu po suficie, czy słychać hałas z mieszkania dalej są opisywane na tym forum i ludzie po prostu lata go słuchając mają tego dość za tym co próby izolacji akustycznej ścisn, podłogi, sufitu a do elektroniki różne podstawki platformy łatające niedopracowane akustycznie obudowy elektroniki

To że sądzisz że u Ciebie problemu z tym nie ma to nie znaczy że w związku z tym cudownie on sam zniknął u innych!

Również może być on u Ciebie ale lata mieszkałeś w mieszkaniu gdzie poziom tła hałasu jest np. na poziomie 45dB (A) jednak o dziwo do tego przywykłeś i te wszystkie platformy, kable,etc. Nie słyszysz no bo jakim cudem mając tak zasyfione akustycznie środowisko?

7 godzin temu, Wuelem napisał:

Pod warunkiem, że sieciówki spoczną na podstawkach z podstawkami. Jak miszcz hi-endu proponuje w wątku obok. Kolejny etap poprawy zestawu, to podstawki pod podstawki pod podstawkami.

Oczywiście trzeba też dociążyć kabel od góry, żeby ograniczyć mikrodrgania. Etap już przewidziany, tylko jeszcze sposób nie jest pewny. Zapewne coś z polskiej firmy, bo tylko nasze takimi absurdami się zajmują.

Jak już sobie tak wytykamy to napisał to człowiek który nabył estradowe kolumny firmy (w jego awatarze) które nie potrafią odtworzyć muzyki i ciągle je obcmokuje….

Edytowane przez ASURA

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

1 hour ago, ASURA said:

W systemie gospodarki komunistycznej tak jest ale putinowi i oligarchom to nie przeszkadza i mimo że łupią cały naród z kasy i są najcwańsi w państwie dają się oszukiwać i kupują sprzęt za pierdylion. W gospodarce wolnorynkowej  jest swobodny przepływ towaru i każdy pracujący kupuje sobie to co chce w ramach tego na co go stać  i na co ma kaprys; państwo nie zarządza jego pieniędzmi ale powiedz mi czy chciałbyś od państwa lokomotywę której do niczego nie potrzebujesz a poza tym dostępny w sklepach byłby tylko ocet kolego Zanberg

Skoro o komunizmie mowa, to w ZSRR był taki człowiek, ktory nazywał się Łysenko. Stworzył pseudonaukową teorię "łysenkizmu" sprzeciwiającą się genetyce. Piszę o tym dlatego, że wszystkie rozważania dotyczące kabli, podstawek, kocich żwirków i innych cudeniek to właśnie taki audiofilski "łysenkizm".

4 godziny temu, ASURA napisał:

...jak przejeżdżał ciężki samochód przez węzeł komunikacyjny to czuć było w domu najniższej częstotliwości wibracje

Tak w moim mieście jest masa takich domów gdzie takie podstawki by pomogły...

Gdybyś je dał pod węzłem koumunikacyjny to być może.

BTW ten wątek jest do obalania audio mitów a nie ich promowania, więc wyjaśnij na co by pomogły, w jaki sposób, jaki byłby efekt i dlaczego. Tłumacz miszczu!

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

W dniu 26.08.2022 o 11:27, przemak napisał:

Tak, dla wzorca gitary basowej czyli Fender Precision Bass. W przypadku innych modeli będzie zwykle więcej wyższych harmonicznych. 

Ten szereg wyższych składowych harmonicznych nie wpływa w żaden sposób na zmianę częstotliwości tonu podstawowego? Tzn. czy tylko ten podstawowy ton decyduje o częstotliwości danego dźwięku. Harmoniczne zmieniają tylko jego barwę czy jeszcze coś więcej, np. poziom natężenia dźwięku? 

Edytowane przez audiofon
4 minutes ago, audiofon said:

Ten szereg wyższych składowych harmonicznych nie wpływa w żaden sposób na zmianę częstotliwości tonu podstawowego? 

Harmoniczne nie wpływają na częstotliwość sygnału podstawowego, lecz na kształt przebiegu.

System gra dobrze, albo nie....

35 minut temu, audiofon napisał:

Ten szereg wyższych składowych harmonicznych nie wpływa w żaden sposób na zmianę częstotliwości tonu podstawowego?

Był tu fajny filmik: jak całkowicie wytniesz częstotliwosć podstawową a zostawisz harmonicznE to odczuwalna wysokość dźwięku się nie zmieni. Zmieni sie pewnie barwa (?) ale muzyka z głośniczka komórki zagra.

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

jak całkowicie wytniesz częstotliwosć podstawową a zostawisz harmonicznE to odczuwalna wysokość dźwięku się nie zmieni.

Jasne. Szczególnie na zestawach głośników zapakowanych do pudelek po butach, które karmi się 30 Hz + 60 Hz. 

Generalnie, "recenzent może bezkarnie wycinać te częstotliwości, które nie są odtwarzane jego przez system. 

Za chwile przeczytam, że można śmiało wyciąć 1 kHz z pary 1 i 2 kHz a odczuwalna wysokość dźwięku się nie zmieni.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

2 godziny temu, audiofon napisał:

Ten szereg wyższych składowych harmonicznych nie wpływa w żaden sposób na zmianę częstotliwości tonu podstawowego? Tzn. czy tylko ten podstawowy ton decyduje o częstotliwości danego dźwięku. Harmoniczne zmieniają tylko jego barwę czy jeszcze coś więcej, np. poziom natężenia dźwięku? 

Harmoniczne decydują o barwie dźwięku. W pewnym sensie też o częstotliwości podstawowej, ponieważ wzmacniają częstotliwość podstawową i stwarzają wrażenie jej istnienia nawet, gdy jej nie ma.

52 minuty temu, colcolcol napisał:

Jasne. Szczególnie na zestawach głośników zapakowanych do pudelek po butach, które karmi się 30 Hz + 60 Hz. 

Generalnie, "recenzent może bezkarnie wycinać te częstotliwości, które nie są odtwarzane jego przez system. 

Za chwile przeczytam, że można śmiało wyciąć 1 kHz z pary 1 i 2 kHz a odczuwalna wysokość dźwięku się nie zmieni.

Negowanie zjawisk fizycznych bo nie pasują do koncepcji słabe jest. Obejrzyj jednak ten filmik może... zwłaszcza pod koniec. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

nagrywamy.com

57 minut temu, colcolcol napisał:

Twój pomysł.

Twój pomysł.

Jasne.

Jeśli czegos nie wiesz to poszukaj sobie filmiku wklejonego tu tydzień, może dwa temu przez o ile dobrze pamiętam@przemak

O! Już wkleił.

Najlepsze jest od 3:19 oglądane na komórce: 110Hz nie słychać wcale, 220Hz ledwo ledwo, a jak zebrać wszystkie harmoniczne to bas aż grzmi... no prawie grzmi.

13 minutes ago, szymon1977 said:

a jak zebrać wszystkie harmoniczne to bas aż grzmi... no prawie grzmi.

Nie mam jak teraz tego obejrzeć, ale to pewnie kwestia mocy całego sygnału. Jak dasz nawet jedna harmoniczną, ale jej amplitudę dobierzesz tak, aby jej moc była równa mocy sumy innych harmonicznych to bas powinien grzmieć podobnie donośnie.

System gra dobrze, albo nie....

7 minut temu, barmanekm napisał:

Nie mam jak teraz tego obejrzeć, ale to pewnie kwestia mocy całego sygnału.

Obejrzyj film zamiast gdybać to dowiesz się czego to kwestia.

Mógłbym coś opowiedzieć o wpływie harmonicznych.

Właśnie buduje sobie wzmacniacz na tranzystorach od podstaw tzn. sprawdzam wpływ różnych rozwiązań.

W wersji bez sprzężenie ten wzmacniacz generuje bardzo dużą ilość harmonicznych 1V/2,8 Om 3,5% 2h i 0,6 3H. Wyposażyłem wzmacniacz w przełącznik redukujący zniekształcenia głównie parzyste, więc przy mocy j.w. robi się odpowiednio 0,3 i  0,4 %.

Na kolumnach i słuchawkach o dziwo trudno jednoznacznie powiedzieć, że redukcja 2H zmienia brzmienie, ale już w konfrontacji ze źródłem o znikomych zniekształceniach nie można mieć żadnych wątpliwości.

Godzinę temu, przemak napisał:

wzmacniają częstotliwość podstawową i stwarzają wrażenie jej istnienia nawet, gdy jej nie ma.

Chyba na tym właśnie polegał patent w niektórych booboxach, wyposażonych w tzw. X-Bass.

4 minuty temu, iro III napisał:

Chyba na tym właśnie polegał patent w niektórych booboxach, wyposażonych w tzw. X-Bass.

Nieeee, to było podbicie dołu. Patent na kreatywne stosowanie tego efektu ma firma Waves, algorytm się nazywa max Bass i jest stosowany w smartfonach l, małych telewizorach itp. 

nagrywamy.com

10 minut temu, J.Jerry napisał:

Na kolumnach i słuchawkach o dziwo trudno jednoznacznie powiedzieć, że redukcja 2H zmienia brzmienie, ale już w konfrontacji ze źródłem o znikomych zniekształceniach nie można mieć żadnych wątpliwości.

A co gra lepiej to o znikomych zniekształceniach czy ten wariant o dużych zniekształceniach? 

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Pasja bez precyzji to chaos. DOBRZE ŻE JEST MUZYKA

10 minut temu, Lech36 napisał:

A co gra lepiej to o znikomych zniekształceniach czy ten wariant o dużych zniekształceniach? 

To jest moment żeby powiedzieć "a nie mówiłem?"

Na głośnikach taki sobie bez bezpośredniego porównania duże zniekształcenia nie dają się we znaki, ale na słuchawkach duże zniekształcenia dają efekt nieprzyjemny na wokalach, dźwięk chropowaty, brak płynności a ten bez zniekształceń gładki, delikatny, przyjemny.

Tak jak przy szukaniu THD w kondensatorach przeżyłem kolejne rozczarowanie - druga harmoniczna w niczym nie pomaga, zniekształcenia nie są korzystne vs brak zniekształceń.

7 minut temu, J.Jerry napisał:

Tak jak przy szukaniu THD w kondensatorach przeżyłem kolejne rozczarowanie - druga harmoniczna w niczym nie pomaga, zniekształcenia nie są korzystne vs brak zniekształceń.

Myślę że to było łatwe do przewidzenia 😉.

Jakość wniosków w porównaniach audio jest zawsze zgodna z jakością procedury porównawczej.

Przewidywać można różne rzeczy np. zdecydowana przewaga 2H poprawia brzmienie, a teraz przynajmniej w tym przypadku wiem, że nie poprawia, a w innych wzmacniaczach może poprawia.

Liczy się brzmienie.

Godzinę temu, J.Jerry napisał:

Liczy się brzmienie.

W szczególności "brzmienie ciszy" 😉.

3 minuty temu, J.Jerry napisał:

tylko czyste harmoniczne.

Mówisz że te harmoniczne były "czyste" 😉

3 godziny temu, przemak napisał:

Negowanie zjawisk fizycznych

To nie są zjawiska fizyczne a psychoakustyczne. 

Mniej bardziej z zaprezentowanego filmu interesuje negowanie istnienia i podważanie znaczenia tego co zaznaczyłem. Ciekawe, bo jet na poziomie tak gloryfikowanych najwyższych harmonicznych. 

W słabych systemach siejących harmonicznymi jak ziarnem na wiosnę, w ogóle nie słychać różnic między Pavarottim a Domingo. 

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

19 minut temu, Lech36 napisał:

Mówisz że te harmoniczne były "czyste" 😉

Były po prostu takie jak trzeba

Ukryta Zawartość

Widoczne przewaga 2H...przez chwilę myślałem, że mam coś w stylu lampy, ale lampa brzmi pięknie, więc nie.

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi