Skocz do zawartości
IGNORED

Audio mity

Rekomendowane odpowiedzi

53 minuty temu, colcolcol napisał:

Wystarczy podłączyć jedną z kolumn "w przeciwfazie" i masz receptę na gitarę szerokości pokoju. 

Brak środka pasma jest wtedy (nie pamiętam - część odbiorców opisuje że to brak wypełnienia). 

Kompletnie aberracyjnych absurdów elektrycznych nie biorę pod uwagę. 

Zmiłowania proszę 🙂

Bez jakichś fiku miku 

Przecież pisałem że zamiast sceny wgłąb i z tyłu kolumn wolę ruch (m.in. dlatego używam słuchawek coraz częściej).

To dla mnie powrót do dziecięcej formy odbioru.

Wadliwe awarie to jest jednak niesprawność, a nie "scena".

Edytowane przez xetras
Poprawka

~Way hay and up she rises early in the morning~("Morskie opowieści")

~Braterstwo narodu buduje się na kiczu~("Nieznośna lekkość bytu" Milan Kundera)

1 minutę temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

Dla szynki nie zmienię zainteresowań, niestety nie ta płeć 😉
Trudno, podjadę do zaprzyjaźnionego wytwórcy, on nie proponuje w pakiecie swoich synów😛 ...

nie proponuję Ci synow tylko pokazuję potomstwo

a co do wyrobów to można się tego nauczyć

39 minut temu, slawek.xm napisał:

nie proponuję Ci synow tylko pokazuję potomstwo

Ok, ok... 😉

39 minut temu, slawek.xm napisał:

a co do wyrobów to można się tego nauczyć

Przyznam, że próbowałem. Z miernym skutkiem niestety. Nie mam wyczucia kiedy jest już ok.
Zdecydowanie lepiej wychodzi mi np. szarlotka 🙂

Po niej nawet muza lepiej smakuje 😉

Godzinę temu, xetras napisał:

Brak środka pasma jest wtedy (nie pamiętam - część odbiorców opisuje że to brak wypełnienia).

Większość odbiorców nie ma pojęcia co to jest wypełnienie ...

1 godzinę temu, colcolcol napisał:

Nonsens nawet gdyby "w ogóle" zamienić na "prawie". 

Wystarczy podłączyć jedną z kolumn "w przeciwfazie" i masz receptę na gitarę szerokości pokoju. Jeżeli wzmacniacz nie będzie miał równego wzmocnienia dla obydwóch kanałów lub sztucznie (np balans?) je zróżnicujemy, tzw scena będzie w krzakach. Skoro sprzęt nie ma znaczenia, to może można używać różnych końcówek mocy dla lewego i prawego kanału? Można również użyć dsp do zabawy i wtedy to już "prawie" albo nawet "w ogóle" w dowolny sposób skomponuje się scenę. 

Jest jasne, że źródła są pozorne a mózg jest oszukiwany, ale przez sprzęt i pomieszczenie...

Pojęcie tzw. "sceny" warto przyswoić (szerokość to tylko jedna z cech). Wektory energii pola akustycznego dochodzą trójwymiarowo. Umysł je ze sobą wiąże lub rozdziela. W słuchawkach rozdziela łatwiej - mi zależy na selektywności i zróżnicowaniu 

1.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ode mnie: czy zapominasz o jej głębokości ? Czyli dźwięk (pozornie lokalizowany) z głębi zza linii bazy stereo - drugi plan, kolejne oddalone plany i warstwy, tło względem którego jest środek.

Na tę okoliczność - dla odprężenia wieloplanowy łomot popowy, ale w słuchawkach to też jakaś tam rozrywka.

Aha  termin "scena" (wymiennie można użyć terminu - przestrzeń). Skoro jednak nurt "ambient" nie stanowi dla mnie atrakcji i nie przyciąga mnie to i odpuściłem temat jako istotny. Innym on smakuje, mi mało.

Ukryta Zawartość

3 godziny temu, szpakowski napisał:

Większość odbiorców nie ma pojęcia co to jest...

Dowcip roku? @szpakowskiwytyka brak pojęcia.

Edytowane przez szymon1977

Głowa jest dla mnie najważniejsza bo nią jem.

4 godziny temu, slawek.xm napisał:

mam dwóch synów

Sławek, pleeeez, nie pokazuje się zdjęć w sieci. A dzieci to już w ogóle. Nie szkodzi, że dorosłych. Skasuj to.

nagrywamy.com

13 minut temu, przemak napisał:

Sławek, pleeeez, nie pokazuje się zdjęć w sieci. A dzieci to już w ogóle. Nie szkodzi, że dorosłych. Skasuj to.

pewnie masz rację

i dziękuję moderacji za szybką  reakcję ... jestem pod wrażeniem szybkości działania

14 godzin temu, xetras napisał:

Wektory energii pola akustycznego dochodzą trójwymiarowo

Nie w klasycznym audio. Jeżeli pominąć odbicia to trójwymiarowo zachodzi przy wielu źródłach dźwięku, które są umieszczone w różnych odległościach i na różnych płaszczyznach od słuchacza np w kościele czy kinie. 

W audio mamy dwa źródła. Ideałem byłyby dwa punkty na linii, ale akceptujemy - płaszczyznę. Trzeci wymiar jako źródło jest pomijalny i tu pojawia się sprzęt oraz technologia aby go wykreować w naszej bani. Źródła pozorne bywają magiczne i piękne, są wciągające, ale generalnie są dla mnie przedstawieniem z plastiku jak pokaz paryskiej mody.  

Jeszcze raz, nieprawdą są Twoje słowa "scena nie zależy w ogóle od sprzętu".  

12 godzin temu, slawek.xm napisał:

pewnie masz rację

i dziękuję moderacji za szybką  reakcję ... jestem pod wrażeniem szybkości działania

To jedno.

Natomiast jawny trolling wątku w postaci wędliniarstwa, został nagrodzony przez moderację, czy "nie zauważyli"?

22 godziny temu, Ajothe napisał:

Niektórym faktycznie niezalezy na scenie, byłem u gościa który ma hifi o wartości ok. 40k, a ustawione blisko siebie i w kącie.....słuchanie tego przypadku było rozczarowujące....

Ja często słucham leżąc z kotem na dywanie przy samym sprzęcie. I tak sobie słuchamy.

Byś mógł mnie obrazić, najpierw muszę cenić Twoje zdanie.

3 godziny temu, colcolcol napisał:

...nieprawdą są Twoje słowa "scena nie zależy w ogóle od sprzętu".  

W jaki sposób sprzęt wpływa na scenę?

1 godzinę temu, iro III napisał:

Natomiast jawny trolling wątku w postaci wędliniarstwa, został nagrodzony przez moderację, czy "nie zauważyli"?

Czyżbyś wegetarianin?
Rzucać "mięchem" lubimy 😉

2 godziny temu, colcolcol napisał:

Nie w klasycznym audio. Jeżeli pominąć odbicia to trójwymiarowo zachodzi przy wielu źródłach dźwięku, które są umieszczone w różnych odległościach i na różnych płaszczyznach od słuchacza np w kościele czy kinie. 

W audio mamy dwa źródła. Ideałem byłyby dwa punkty na linii, ale akceptujemy - płaszczyznę. Trzeci wymiar jako źródło jest pomijalny i tu pojawia się sprzęt oraz technologia aby go wykreować w naszej bani. Źródła pozorne bywają magiczne i piękne, są wciągające, ale generalnie są dla mnie przedstawieniem z plastiku jak pokaz paryskiej mody.  

Jeszcze raz, nieprawdą są Twoje słowa "scena nie zależy w ogóle od sprzętu".  

1. Rozpędziłem się jak furiat, no to przepraszam - zbyt radykalnie wyraziłem swoje spostrzeżenie. 

2.

Pan Piotr odnosi się do tego, jak w miksie odtwarza się to, co mamy w naturze - czyli oddalenie źródła dźwięku. 

(Całość 15' to za długo, ale kilka minut przyda się).

3. Czy "trzeci wymiar jest pomijalny" ?

W słuchawkach tak, w ustawieniu kolumn w pomieszczeniu już nie, bo znacznie więcej odbić (dodatkowych do tych z przetwornika) jest, co m o ż e zaburzyć ich rozpoznanie i interpretację przez umysł.

4

"Źródła pozorne bywają magiczne i piękne, są wciągające, ale generalnie są dla mnie przedstawieniem z plastiku jak pokaz paryskiej mody. "

Ale to nastawienie do postrzegania i spostrzeżeń (sam podchodzę bez uprzedzeń do odsłuchu).

5.

Piszesz: "jeżeli pominąć odbicia, ..."

W pomieszczeniu większość odbieranego/postrzeganego brzmienia to odbicia. Słuchawki dla mnie to właśnie sposób obejścia dodatkowych odbić i faktycznie - nie jest to "klasyczne" audio, ale mi pasuje bardziej mobilność sprzętu niż głębokość sceny.

Jak najbardziej scena zależ od sprzętu!

To, że w miksie można to oczywiste; wystarczy posłuchać różnych miksów tego samego...

Potem trzeba tego samego wydawnictwa posłuchać na różnym sprzęcie w tym samym pomieszczeniu. Sprzęcie, mam na myśli wzmacniacze i ZG.

Edytowane przez Grzegorz7
2 godziny temu, iro III napisał:

To jedno.

czasem odskocznia od głównego tematu dobrze robi dyskusji

jednak jeśli poczułeś sie urażony bardzo Cię przepraszam

jesli uważasz ,ze należy mi się za to ostrzeżenie po prostu zgłos wpis moderacji

Godzinę temu, szymon1977 napisał:

W jaki sposób sprzęt wpływa na scenę?

1.  predyspozycje samych głosników

np inaczej buduje scenę AMT , inaczej okrąła kopulka berylu inaczej eliptyczna

2. front kolumny , jego szerokośc scięcia odległosci głosników od krawedzi

reguluje sie  w ten sposób ilośc fali odbitej dodającej sie bezpośrednio do generowanej przez głosnik

lub pozawala na dyfrakcję i wyższą częstotliwość  baffle step

3. filtracja , jej rzędy i dobroci

4. rodzaj obudowy np zamknieta a open baffle .... inaczej wyglada scena gdy obie strony membrany biorą udział w budowaniu przestrzeni a inaczej gdy tylko jedna

5. szerokośc  rozstawienia kolumn

6. akustyka i wielkośc pomieszczenia

Edytowane przez slawek.xm
20 godzin temu, szpakowski napisał:

Większość odbiorców nie ma pojęcia co to jest wypełnienie ...

To jak sprzedawca audio próbuje sprzedać klientowi coś z górnej półki?

Duże osiągnięcia pojawiają się wyłącznie wtedy gdy oczekiwania są duże

Wcześniejsze moje kolumny dawały znać, że są w pomieszczeniu. Obecne łatwiej jest "nie usłyszeć".
Kiedyś kupując kappy, sprzedający zademonstrował kolumny których maskownica to były "sznurki" pionowe na całej długości. Niestety nie pamiętam co to były za kolumny, za to pamiętam, że "znikały" w pomieszczeniu. Zamykając oczy trudno było je zlokalizować. Do dziś nie wiem czy to nie zasługa maskownic i ich rozpraszającego wpływu na dźwięk.
Było to ciekawe i jak dla mnie trochę nie naturalne.

20 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Z tymi kablami to nie prowokujcie.

kłamać przecież nie będziemy 🙂

1 minutę temu, Kalasanty Ciaputko napisał:

za to pamiętam, że "znikały" w pomieszczeniu. Zamykając oczy trudno było je zlokalizować.

absolutnie każde dobrze skonstruowane kolumny powinny się tak zachowywać

jeśli przy odsłuchu dźwięk nie tworzy się w oderwaniu od kolumn to są to zwykłe gnioty niewarte by na nie splunąć 🙂

Wcześniejsze moje kolumny dawały znać, że są w pomieszczeniu. Obecne łatwiej jest "nie usłyszeć".
Kiedyś kupując kappy, sprzedający zademonstrował kolumny których maskownica to były "sznurki" pionowe na całej długości.

Kappy czy Guarnieri?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

6 minut temu, ASURA napisał:

To jak sprzedawca audio próbuje sprzedać klientowi coś z górnej półki?

Pamiętam jak kiedyś byłem kupować wzmacniacz. Wzmacniaczy nie można było zwrócić za to można było posłuchać.
Na pytanie czy mają takie kolumny jak ja mam odpowiedzieli, że nie. Pytanie czy zgra się w moim systemie zostało bez odpowiedzi.
Ale za to dowiedziałem się, od właściciela że ma Harleya i nie dla tego że to najlepsze motory i że ma też wzmacniacz Mcintosh-a i też nie dla tego że to są najlepsze wzmacniacze. Jedno i drugie lubi. 
Po dwóch godzinach wyszedłem nawet bez propozycji wzmacniacza, z wrażeniem że ktoś chciał się tylko pochwalić.
To dość znany salon audio... 😉
Za to jadąc 50km dalej rozmowa tylko i wyłącznie o wzmacniaczach które mają szansę dać to czego oczekuję od moich kolumn. Po wpłaceniu kaucji sprzęt można zabrać do domu i w spokoju testować.

Teraz, xajas napisał:

Kappy czy Guarnieri?

Ukryta Zawartość

Kappy kupowaliśmy.
...
Tak, bardzo podobnie wyglądały te sznurki ale to nie były takie kolumny. To były podłogówki z głośnikiem basowym umiejscowionym z boku a nie od czoła kolumny.

Nie przypomnę sobie, moja pamięć do nazw jest bardzo wybiórcza 😕

Ukryta Zawartość

40 minut temu, Grzegorz7 napisał:

Z tymi kablami to nie prowokujcie.

Wiadomo, że od kabli zależy wszystko.

Godzinę temu, slawek.xm napisał:

5. szerokośc  rozstawienia kolumn

6. akustyka i wielkośc pomieszczenia

To już akustyka, ja stawiam, że to 99%... no może 90% sukcesu.

2 minuty temu, szymon1977 napisał:

To już akustyka, ja stawiam, że to 99%... no może 90% sukcesu.

szerokoć rozstawienia kolumn to bardzo ważny element bez względu na akustykę

pobaw się ustawieniem to sam zrozumiesz

25 minut temu, slawek.xm napisał:

jeśli przy odsłuchu dźwięk nie tworzy się w oderwaniu od kolumn to są to zwykłe gnioty niewarte by na nie splunąć 🙂

No ale to nawet mój low-end potrafi.

1 minutę temu, slawek.xm napisał:

szerokoć rozstawienia kolumn to bardzo ważny element bez względu na akustykę

pobaw się ustawieniem to sam zrozumiesz

No ale o juz część akustyki a nie cecha sprzętu.

Edytowane przez szymon1977

20 minut temu, slawek.xm napisał:

a po polskiemu to nie łaska? 🙂

Potrafi, potrafi. Idealnie na pewno nie jest (zbyt szeroka baza), ale żeby dźwięk kleił się do kolumn? Absolutnie nie!

Biorąc pod uwagę jak umysł lokalizuje źródła rzeczywiste, myślę że podstawą utworzenia przez mózg z dwóch podobnych dźwieków jednego źródła pozornego jest symetria akustyki. I tu nieco zmartwiły mnie moje wykresy bo liczyłem na łatwą poprawę sceny korekcją REW...

Ukryta Zawartość

...a akustyka mi się rozjeżdża tam, gdzie lokalizacja źródła dźwięku się kończy.

2 godziny temu, Grzegorz7 napisał:

wystarczy posłuchać różnych miksów

Miksy sa przed sprzętem.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Edytowane przez szymon1977

29 minut temu, szymon1977 napisał:

moje wykresy

udały ci się te pomiary , sam jestem pozytywnie zaskoczony ale nie chwal się nimi w każdym wątku 🙂

poza tym nie rozpaczaj

nawet jeśli postawisz kolumny jedna przy drugiej i zrobisz pomiar obu toi tak obie charakterystyki będą się różnić

a tu dla podniesienia twego ego pomiary  kolumny w zależności od miejsca ustawienia robione przez Gravesena

obraz.thumb.png.dc527e1ec5ee45d121df36f94e20e835.png

Edytowane przez slawek.xm
  • Pokaż nowe odpowiedzi